Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD test σε σωμα Z mount

Nαι, οκ, παράδειγμα έδωσα στα γρήγορα, bird στο flickr έγραψα και πήρα ένα που ήταν ψιλο οκ.. :D

Για να σου φύγει η σκέψη βγάλε ένα απόγευμα μερικά πορτραίτα με τον ήλιο σε κατάλληλη πλάγια θέση και δες πόρους δέρματος, την ίριδα του ματιού, βλεφαρίδες τέτοια πράγματα και τσέκαρε μετά. Πιστεύω θα σου φανεί μια χαρά. Λέω συγκεκριμένα το παραπάνω σενάριο επειδή είναι ελεγχόμενο και υπό τέτοιες συνθήκες θα μπορέσεις να βγάλεις ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα για το πως αποδίδει οπτικά.

Σε καταλαβαίνω γενικά, όταν πρωτοπήρα την Α7IV και διαβάζοντας σχόλια από το 2021 - μιλάμε για σοβαρή ενασχόληση όχι αστεία :P - είδα πως έλεγαν για ελαττωματικό EYE AF στα πρώτα κομμάτια και πως ήθελε αλλαγή πλακέτας κλπ κλπ. Έφαγα 2 απογεύματα βγάζοντας πρόσωπα γνωστών και φίλων, προσπαθώντας να φωτίζεται η ίριδα για να είμαι σίγουρος και τέτοιες μπούρδες, μέχρι που μου είπαν "έλα μας τύφλωσες τέλος, αφού είναι μια χαρά" και είχαν δίκιο ήταν όντως μια χαρά. Ε είπα πως ήταν η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Δεν αρνούμαι πως το πρόβλημα υπήρχε στα πρώτα κομμάτια απλώς και η τόση σχολαστικότητα δεν αποδίδει τελικά.

Last edited:
  • Haha
Reactions: stratigos24
Για να σου φύγει η σκέψη βγάλε ένα απόγευμα μερικά πορτραίτα με τον ήλιο σε κατάλληλη πλάγια θέση και δες πόρους δέρματος, την ίριδα του ματιού, βλεφαρίδες τέτοια πράγματα και τσέκαρε μετά. Πιστεύω θα σου φανεί μια χαρά. Λέω συγκεκριμένα το παραπάνω σενάριο επειδή είναι ελεγχόμενο και υπό τέτοιες συνθήκες θα μπορέσεις να βγάλεις ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα για το πως αποδίδει οπτικά.
Ναι, και εγώ συνήθως τέτοια κοιτάω σε πορτραίτα κλπ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και εγώ αυτό θέλω, να είναι μια χαρά και να είναι η ιδέα μου.

Μια χαρα είναι ο φακός.
Μην ψειρίζεις την μαιμού. Βγάλε ωραίες φώτο και κανένας δεν θα σου πει "είναι λίγο σοφτ όταν ανοιγω την φώτο στο 400%"

Κλείσε και ένα- δυο στοπ διάφραγμα, πάρε κι ένα πολωτικό για τα μακρινά - ειδικά όταν είσαι Αττική...

Τώρα να πω ότι έχω μείνει ευχαριστημένος από την λεπτομέρια του φακου?
Δε νομίζω ότι μπορώ να το πω.

βασικα βαλε καμια φωτογραφια χωρις και με crop και οπως σου ειπε ο Evan ΚΑΛΟΦΩΤΙΣΜΕΝΗ και με καλο shutter . Και βαλτην καπου να μπορουμε να την ζουμαρουμε εμεις .

Κλείσε και ένα- δυο στοπ διάφραγμα, πάρε κι ένα πολωτικό για τα μακρινά - ειδικά όταν είσαι Αττική...
Σε αυτο ειμαι αντιθετος εγω - εφοσον θελει να τεσταρει τον φακο να του φυγει η ιδεα-

Ανοιχτος φουλ, θα φανει ο φακος δεν εχουν τετοια θεματα δεν ειναι κανα 28-300 τωρα....

Έφερα τα ποστ για τη χρήση του Tamron 50-400mm εδώ στο νήμα των φακών Ζ mount μιας και η χρήση του γίνεται σε αυτή την μοντουρα.

Τώρα να πω ότι έχω μείνει ευχαριστημένος από την λεπτομέρια του φακου?
Δε νομίζω ότι μπορώ να το πω.
Για να βγάλουμε βέβαια ασφαλες συμπέρασμα πρέπει να βλέπουμε και τα Exif ή να γράφεις εστιακή , διάφραγμα και περίπου απόσταση από το στόχο. Π.χ. Το κλαδί δεν έχει δύσκολο φωτισμό , πρέπει να είναι σχετικά κοντά και αν δεν έχει χαθεί η εστίαση θα περίμενα πολύ καλύτερη λεπτομέρεια. Επισης η πλατφόρμα αφήνει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση σε αρχείο και μέγεθος. Αν το αρχείο που βάζεις έχει χάσει πληροφορία μιλάμε τελείως στον αέρα και δεν ισχύει τίποτε από τα παρακάτω που γράφω.

Τείνω να συμφωνήσω μαζί σου, εγώ δεν θα σου ευλογήσω τα γένια

οι φωτό είναι ανάλογες ή και χειρότερες από μιας FZ1000 με 1 ίντσα αισθητήρα που έχει εύρος 25-400mm (δεν θα γράψω FZ300), αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό , είναι αυτό που είναι όμως , στην πράξη δεν παίρνεις αυτό που μπορεί να δώσει η μηχανή σου, αντίθετα με την FZ1000 που κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί , κάποιους τους έγραψαν τα παιδιά πιο πάνω με σημαντικότερο το φως , αυτοί οι σκοτεινοί budget φακοί μεγάλου εύρους θέλουν πολύ καλό φως να αποδώσουν , επίσης η εστίαση της μηχανής επηρεάζεται και μπορεί να έχει θέμα να δώσει pinpoint εστίαση σε backlight φωτισμό κλπ.

Πρώτα από όλα πρέπει να εξοικειωθείς με τον φακό και την μηχανή σου και να μάθεις τα χούγια τους στο πάντρεμα τους , είναι τηλεφακός μεγάλου εύρους 8Χ , ζυγίζει 1.2 κιλά περίπου και πρέπει να νιώθεις άνετα με το βάρος και να είσαι σταθερός αν οι ταχύτητες κλείστρου χαμηλώνουν αισθητά παρότι υπάρχουν σταθεροποιήσεις. Πρέπει επίσης να δεις πώς συμπεριφέρεται οπτικά στις διάφορες εστιακές, συνήθως οι budget τηλεφακοί δεν έχουν την ίδια απόδοση παντού, κάπου κάνουν κοιλιά και αν το ξέρεις είναι σημαντικό.

Αν πιστεύεις ότι έχεις θέμα με την οξύτητα του θα έλεγα αρχικά κάνε ένα τεστ σε τρίποδο σε ένα σταθερό θέμα με λεπτομέρεια , σχετικά κοντά 3-4 μ και μετά πιο μακριά 15-20μ στις διάφορες εστιακές και κλείνοντας προοδευτικά το διάφραγμα να δεις πόσο και αν βελτιώνεται. Βασικά μάθε την απόδοση του φακού σου σε κάθε εστιακή / διάφραγμα και ανάλογα χρησιμοποίησε τον στο πεδίο δημιουργικά και ελεγχόμενα μεσα στα κουτάκια που ο φακός δημιουργήθηκε να αποδίδει σωστά (χωρίς κάποιο ελάττωμα φυσικά) .

Επισης κανε το τεστ στο μακρινό στόχο κυρίως με καλό φως και μετά επανέλαβε το αργά απόγευμα με χειρότερο φως να δεις αν επηρεάζεται και πόσο η εστίαση. Πολλες μηχανές έχουν αυτό το θέμα ακόμα και η κορυφαία Ζ8 πέφτει σε απόδοση εστίασης όταν το φως στον αισθητήρα (άρα αυτό εξαρτάται και από τον φακό) χαμηλώνει αισθητά.

Κάτι που δεν μπορείς να επέμβεις είναι η απόδοση του σε backlight φως ή σε πλάγιο έντονο φως , εκεί οι περισσότεροι budget μεγάλου ζουμ τηλεφακοί έχουν θεματάκια. Το οποιο contrast του φακού πάει περίπατο ή μειώνεται αισθητά . Μου έχει τύχει τηλεφακός οξύτατος να έχει σοβαρό πρόβλημα από τη διάχυση του φωτός από πλάγια πίσω και η φωτο να είναι για σουτ, ήταν σαν να απλωνόταν ένα αόρατο πέπλο μπροστά από τη φωτό και μειωνόταν το contrast. Ηταν προφανώς θέμα ελαττωματικού οπτικού γιατί η επόμενη κόπια δεν το είχε αλλά δεν είχε την οξύτητα που ήθελα και μόνο η τρίτη κόπια ήταν ΟΚ. Έφαγα βέβαια χρόνο να το ψάξω και να δοκιμάσω και άλλες κοπιες. Οσο είχα τον πρώτο φακό άλλαζα γωνία για να μην έχω το φως από πίσω στον στόχο, είναι το μόνο που μπορούσα να κάνω αν ήθελα να βγάλω σωστή φωτο.

Το καλό contrast του φακού συνήθως είναι αυτό που βλέπουμε πρώτο ως ένδειξη ότι είναι οξύς αλλά είναι στην πράξη μια πλασματική εικόνα , το προσέχουν οι κατασκευαστές στους budget φακούς ωστε και να πέσει κάπως το contract σε καταστάσεις περίεργου φωτισμού κοντά ή στα πλάγια να μείνει αρκετό για να δώσει σωστή εικόνα χωρίς βέβαια πολύ ψαχούλεμα σε μόνιτορ. Aν το ψαχουλέψεις όμως πιο κοντά θα δεις τα artifacts που προκαλεί, γιατί λείπει το microcontrast, η λεπτομέρεια.

Αυτό που είναι το σημαντικό είναι το microcontrast ακόμα και αν ο φακός δεν έχει δυνατό contrast και το γράψιμο του σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες, επίσης πως αποδίδει το bokeh του κλπ., αυτά δύσκολα θα το βρεις σε τηλεφακό τέτοιας τιμής και 8Χ εστιακής (το bokeh του σε 1-2 φωτό που είδα μια χαρά ήταν πάντως) Δηλαδή αν έχεις απαιτήσεις να βλέπεις το φτέρωμα τρίχα τρίχα σε πουλάκι που είναι σε απόσταση δεν ξέρω αν θα το καταφέρεις, ίσως με πολύ καλό φως σε πολύ κοντινό θέμα αφού εξοικειωθείς καλά με τον φακό.

Για μακρύτερους στόχους θα πρέπει να πας σε φακό έστω ανάλογης απόδοσης και πάλι χαμηλού budget αλλά όμως μεγαλύτερης εστιακής που σε FF σημαίνει μεγαλύτερο βάρος. Η δεύτερη λύση είναι σώμα FF με μεγαλύτερη ανάλυση αισθητήρα ώστε να μπορείς να κάνεις ένα αξιοπρεπές crop.

Θέλει υπομονή πολύ και να μην απογοητευτείς , είναι η αρχή ακόμη αλλά στην πορεία πιστεύω θα βρεις την άκρη γιατί είσαι μεθοδικός και θα δεις τι σου ταιριάζει.

Last edited:
  • Like
Μη ξεχνάς και την επεξεργασία, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι μαζί με το φωτισμό.
Οι περισσότερες φωτό που βλέπεις στο διαδίκτυο από επαγγελματίες, έχουν υποστεί πολύ επεξεργασία και μάλιστα με ΑΙ εργαλεία τώρα τελευταία.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Έφερα τα ποστ για τη χρήση του Tamron 50-400mm εδώ στο νήμα των φακών Ζ mount μιας και η χρήση του γίνεται σε αυτή την μοντουρα.
Γράφω μόνο για το ότι μπορεί να πάει και ίσως πιο κατάλληλα και σε αυτό το θέμα. https://avclub.gr/threads/tamron-50-400mm-f-4-5-6-3-di-iii-vc-vxd-test-se-soma-z-mount.183987/

Αργότερα θα γράψω τις απόψεις μου / σκέψεις μου πάνω σε αυτά που μου είπατε και ευχαριστώ όλους.

Βάζω και ένα λινκ για να δουμε φωτό που έχουν βγει με αυτον το φακό https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=tamron_50-400vc

• Like
Reactions: kbouk
Στο θέμα επιστροφής αν υπάρξει τέτοιο σενάριο είναι οτι τον έχω δηλώσει στην Tamron για τα 5 έτη εγγύηση και δε ξέρω αν αυτό μπορεί να αλλάξει και να βγει ο φακός από το account μου.

Μια χαρα είναι ο φακός.
Μην ψειρίζεις την μαιμού. Βγάλε ωραίες φώτο και κανένας δεν θα σου πει "είναι λίγο σοφτ όταν ανοιγω την φώτο στο 400%"
Το θέμα είναι μην το λέω εγώ που τις βλέπω..

Μη ξεχνάς και την επεξεργασία, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι μαζί με το φωτισμό.
Οι περισσότερες φωτό που βλέπεις στο διαδίκτυο από επαγγελματίες, έχουν υποστεί πολύ επεξεργασία και μάλιστα με ΑΙ εργαλεία τώρα τελευταία.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Όπως τα λέει ο Γιάννης. Αν δεν θες να ασχοληθείς και προτιμάς έτοιμο jpeg, ασχολήσου με τις ρυθμίσεις της μηχανής, κυρίως ανέβασε οξύτητα και μείωσε λίγο έκθεση - μισό με ένα στοπ. Τέλος θέλει προσοχή η φωτομέτρηση, ειδικά κόντρα σε φωτεινούς ουρανούς.

Το θέμα είναι μην το λέω εγώ που τις βλέπω..
Όπως σε έγραψα και άλλου, είναι ΟΚ εικόνες δεδομένων των συνθηκών.
Έχετε χάλι μαύρο ατμόσφαιρα με πολύ σκόνη και ρύπανση, δεν έχεις καλό φως (θόρυβος πολύς) και τέλος ίσως δεν έχεις καλή τεχνική για σταθερό χέρι.
Για να δεις τι πιάνει πρέπει να τον δοκιμάσεις σε σωστές συνθήκες σε τρίποδο.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο φακός αποδίδει όπως πρέπει να αποδίδει.
Δεν είναι τρομερό εργαλείο, ούτε το πήρες ως τέτοιο άλλωστε, αλλά είναι ένας τίμιος τρόπος να φτάσεις τα 400.

Ότι και να αποφασίσεις μη το κάνεις βιαστικά.
Κάνε μια σωστή δοκιμή και έπειτα σκέψου.

Οι άλλες λύσεις στα "κοντινά" λεφτά (150-500 ή 180-600) δεν σε άρεσαν λόγω βάρους.
Έτσι μένεις με Nikon Z 100-400 ή ότι βρεις σε F mount.

Βάζω και ένα λινκ για να δουμε φωτό που έχουν βγει με αυτον το φακό https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=tamron_50-400vc
Εδώ βλέπεις τι πιάνει σε μερικές.
Όπως ο γκρι γλάρος που είναι σαν αυτές που έβγαλες σε ποιότητα.
Οι περισσότερες με puffin φαίνονται με ρετους (κάποιες με λίγο, άλλες με πολύ).
Όπως σωστά είπαν, είναι και το τι post κάνεις...

• Like
Όπως τα λέει ο Γιάννης. Αν δεν θες να ασχοληθείς και προτιμάς έτοιμο jpeg, ασχολήσου με τις ρυθμίσεις της μηχανής, κυρίως ανέβασε οξύτητα και μείωσε λίγο έκθεση - μισό με ένα στοπ. Τέλος θέλει προσοχή η φωτομέτρηση, ειδικά κόντρα σε φωτεινούς ουρανούς.
Όχι, ασχολούμαι, αλίμονο, εδώ και με τον 105 Ζ που είναι τρομερός πάλι θα κάνω και sharpening στο εκάστοτε έντομο κλπ. Δεν είναι αυτό το θέμα μου .