Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD test σε σωμα Z mount

Δε χρειάζεται να τη δούμε εμείς εφόσον αφορά ευαίσθητα δεδομένα. Αρκεί που για σένα είναι οκ.

Για τη σταθεροποίηση της παραπάνω συζήτησης παρόλο που δεν έχω επαφή με διαφορετικά συστήματα και third party φακούς δε μου ακούγεται περίεργο να μη συνεργάζεται άψογα. Ή τουλάχιστον δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζω.

Σε περίπτωση που τελικά τον κρατήσεις και διαπιστώσεις πως κάτι δεν πάει καλά έχεις πάντα την εγγύηση 5 ετών. Το σκέφτομαι βέβαια καθαρά από την σκοπιά των τοπίων που θα ήταν και η αποκλειστική χρήση τέτοιου φακού για τα δικά μου γούστα οπότε μάλλον θα ήταν σε τρίποδο κυρίως.
Η σταθεροποίηση δουλεύει. Έκανα και τώρα λήψεις με 400μμ 300μμ με 1/100 κλπ και βγήκαν οι περισσότερες οκ. Το θέμα είναι ότι απλά θα έπρεπε να δουλεύει καλύτερα αλλά δεν είναι θέμα φακού ελάττωμα δηλαδή στον συγκεκριμένο αλλά γενικά δεν έχει καλή απόδοση το VC αναλογικά με το να ήταν Νίκον Ζ ο φακός.

Από εκεί και πέρα, λογικά θα τον κρατήσω γιατί πραγματικά είναι τρομερά ευέλικτος βγάζεις ότι θέλεις, είναι τρελό όταν τον δουλεύω το ποσό εύρος νοιώθεις ότι έχει, τα δείγματα πλέον μου φαίνονται καλά και... Ελπίζουμε σε μελλοντικό firmware update για την σταθεροποίηση.

• Like
Reactions: kbouk
Δοκίμασε να δεις πόσο χαμηλά σε ταχύτητα μπορείς να κατέβεις...εγώ πχ με τον sigma 100 400 κατεβαίνω άνετα στο 1/50 και με λίγη προσπάθεια 1/25....αλλά όπως είπα είναι σχετικά αυτά, εγώ δεν έχω καλό χέρι (και μέση / γόνατα)…!

Θεωρώ ότι μπορείς να το πετύχεις κι εσύ αυτό...αλλά ο στόχος σου να είναι ακίνητο αντικείμενο , όχι πουλιά , ζώα κλπ

Δοκίμασε να δεις πόσο χαμηλά σε ταχύτητα μπορείς να κατέβεις...εγώ πχ με τον sigma 100 400 κατεβαίνω άνετα στο 1/50 και με λίγη προσπάθεια 1/25....αλλά όπως είπα είναι σχετικά αυτά, εγώ δεν έχω καλό χέρι (και μέση / γόνατα)…!
Το ξεχνάς για 1/50 στα 400 με αυτόν που έχω.

Μπορεί να έχει να κάνει και με το ότι βαραίνει προς τα μπρος όπως είπα όταν ανοίγει τελείως στα 400 και άθελά σου κάνεις μικρό κινήσεις... Δε γίνεται να μην κάνεις .. απλά κοιτάς το θέμα όταν έχεις αργό κλείστρο και μόλις δεις ότι σταμάτησες στιγμιαία πριν ξανά ξεκινήσουν οι μικρό κινήσεις σου πατάς το κλικ.

Last edited:
Να ρωτήσω κάτι , όταν πατάς το κλείστρο δεν γίνεται γάλα το σκόπευτρο ? Βλέπεις μικρομετακινησεις ?

Να ρωτήσω κάτι , όταν πατάς το κλείστρο δεν γίνεται γάλα το σκόπευτρο ? Βλέπεις μικρομετακινησεις ?
Λέω παράδειγμα παραπάνω σε μια λήψη πχ με ένα λουλούδι. Είσαι στα 400μμ και έχεις φέρει το λουλούδι να γεμίζει κάπως το κάδρο ή έστω να καταλαμβάνει ένα σεβαστό μέρος του κάδρου. Όσο το κοιτάς το λουλούδι πριν το τραβήξεις βλέπεις αυτές τις μικρό κινήσεις που οφείλονται σε εσένα που το κρατάς αλλά δε μπορείς να είσαι τέρμα ακίνητος.
Μόλις δεις ότι στιγμιαία σταμάτησαν οι μικρό κινήσεις κάνεις το κλικ...γιατί ούτως ή άλλως θα ξανά ξεκινήσουν, δε μπορείς να γίνεις άγαλμα, όσο σταθερός και αν είσαι δε γίνεται να μείνεις τέρμα ακίνητος στα 400μμ

Άμα δε βαρεθω κάποια στιγμή θα σου δείξω στην πράξη το τι βλέπω στο viewfinder.

Κανονικά στην αρχή βλέπεις τις μικρομετακινησεις πιο άτακτες όπως λες αλλά όταν η σταθεροποίηση πάρει μπροστά και έναρμονιστεί αυτή του σώματος με του φακού ο φακός πρέπει να γίνεται γάλα δηλ. οι μετακινήσεις να είναι ελάχιστες και αν κινείς τον φακό να είναι σαν υγρό που μετακινείται και όχι σαν θαλασσοταραχή ή βόλτα με γουρούνα σε ανώμαλο έδαφος.

Κανονικά στην αρχή βλέπεις τις μικρομετακινησεις πιο άτακτες όπως λες αλλά όταν η σταθεροποίηση πάρει μπροστά και έναρμονιστεί αυτή του σώματος με του φακού ο φακός πρέπει να γίνεται γάλα δηλ. οι μετακινήσεις να είναι ελάχιστες και αν κινείς τον φακό να είναι σαν υγρό που μετακινείται και όχι σαν θαλασσοταραχή ή βόλτα με γουρούνα σε ανώμαλο έδαφος.
Θα δεις βίντεο θα σου γράψω ακριβώς τι βλέπω στα 400
Θα στο κάνω με off , normal και sport mode σταθεροποίηση

• Like
Reactions: kbouk
Ναι δουλεύει πάνω κάτω όπως πρέπει, η sport δείχνει χειρότερη βέβαια από την κανονική και μάλλον κάνει περιορισμό αξόνων για οριζόντιο panning αν καταλαβαίνω καλά από την κίνηση

• Like
Reactions: stratigos24
Ναι δουλεύει πάνω κάτω όπως πρέπει, η sport δείχνει χειρότερη βέβαια από την κανονική και μάλλον κάνει περιορισμό αξόνων για οριζόντιο panning αν καταλαβαίνω καλά από την κίνηση
Ναι είναι για να κυνηγάς και καλά το πουλί που πάει από αριστερά δεξιά ή το αντίστροφο.

Κάποιοι έλεγαν ότι η sport στις Νίκον με το φακό αυτό τους έκανε καλύτερη δουλειά.

Είχα λιγότερες μικρό κινήσεις πάντως στο δείγμα βίντεο από ότι στις λήψεις που έκανα σε εξωτερικό χώρο στη βόλτα όταν ήμουν με το θέμα σε ίδιο ύψος. Τώρα ήταν πιο χαμηλά το θέμα στο δείγμα που σου έβαλα και μπορούσες να είσαι λίγο καλύτερα σταθερός στη λήψη.

Στα κινέζικα αλλά βλέπεις διάφορα δείγματα και live χρήση του φακού σε μια Ζ8

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ΥΓ.Και συγκριτικό με 70-200 Ζ f2.8 S στο 33 λεπτό. (+ Teleconverter όμως στον 70-200 για την σύγκριση και μάλιστα τον Χ2)

Last edited: