Αλλο ενα πολύ περίεργο ανακάλυψα εχθες σε σχετική συζητηση που ειχαμε στο dpreview με αλλα μέλη και μετά απο τόσα χρόνια ενασχόλησης με m43 σώματα της Olympus εξακολουθώ να εκπλήσσομαι με το πως επηρεάζει η μια λειτουργία την αλλη και εμείς ειμαστε πολλές φορές στα σκοτάδια.
Εξαιρετικό να έχεις τόση παραμετροποιηση ειδικά στα pro σωματα αλλά υποχρεωτικό να υπάρχει κάπου και ενα αναλυτικό εγχειρίδιο με την αναλογη τεκμηρίωση για τους ψαγμενους και αυτους που αρεσκονται να πειράζουν ρυθμίσεις για να σετάρουν την μηχανή τους.
Ειναι γνωστο ότι στα σώματα υπάρχουν οι εξης επιλογές για την εστίαση : SAF , CAF, MF . Επιπλέον σου επιτρέπει το μενου με την επιπλέον επιλογή σε ΟΝ να παντρεψεις την χειροκίνητη λειτουργία MF με την λειτουργία SAF και να έχεις επιπλέον ενεργή συνεχως τη λειτουργία
SAF+MF ωστε να μπορεις να εστιασεις αυτοματα και να διορθωσεις χειροκίνητα την εστιαση αμεσα πριν πατήσεις το κλείστρο.
Ετσι εδώ και χρόνια εχω ολα τα σώματα μου Olympus ρυθμισμένα σε λειτουργία SAF + MF και δεν ειμαι ο μόνος.
Η εισαγωγη αυτή έγινε για να εξηγήσω ότι η ανωτέρω επιλογή SAF+MF δημιουργεί ενα πολυ σοβαρό πρόβλημα χωρίς να το θέλει και χωρίς να είναι κατανοητό στον χρήστη οτι οφείλεται σε αυτή το bug που ακολουθεί.
Στα μενου υπάρχει επίσης η επιλογη Shutter Release τόσο για SAF οσο και για CAF και η default ρυθμιση ειναι για το SAF= OFF και για το CAF= ΟΝ ωστε το κλείστρο στην συνεχή εστιαση CAF να πέφτει ακομη και αν η μηχανη χάσει την εστιαση.
Εγω αυτο δεν το θέλω και εχω βάλει την ρυθμιση Shutter Release = ΟFF και στο CAF γιατι θέλω να εμποδίζω το κλειστρο να καταφραφει ανεστιαστες φωτό σε ριπές ειδικά αν εχω ρυθμισει την μηχανη σε 15fps ριπή.
Και πράγματι αυτο συμβαινει σε CAF , η μηχανη αν δεν εστιάσει δεν βγαινει φωτό.
Ελα όμως που αυτό δεν συμβαινει με την επιλογή Shutter Release = ΟFF σε SAF , η μηχανη βγαζει φωτό ακομα και με κλειστό καπάκι ανεστιαστα αν κρατησεις το κλειστρο πατημένο κατω.
Το ηξερα απο χρόνια και το ειχα ξεχάσει και τελευταια το ανακάλυψαν και αλλοι στο dpreview και ειχαμε ανοιξει ενα νήμα σχετικό . Μαλιστα ειχε μπερδευτει στην συζήτηση και η επιλογή του Focus Limiter που εχει επιπλέον επιλογή Shutter Release για το ευρος των εστιακων που περιορίζεις την εστίαση. Καμια σχέση ομως με το bug αυτο που υπάρχει χρόνια τώρα.
Ενα παλικάρι λοπιπον απο αυτους που συμμετείχαν στην συζήτηση τυχαία εβαλε την μηχανη του σε απλό SAF απο SAF+MF που την είχαμε όλοι και πλεον η επιλογή Shutter Release = ΟFF σε SAF λειτουργεί σωστά και οπως έπρεπε εξαρχής , ΔΕΝ βγαινει φωτό αν η μηχανη δεν εστιάσει. Πουθενά βέβαια δεν υπάρχει τέτοια αναφορά σε manual