Τεχνικές και εξοπλισμός για φωτογράφηση άγριας ζωής και σπορ

Και εγώ γιατί μίλαγε σιγά πολύ για να μην τρομάξει τα πουλιά . Περίεργο αφού το κλείστρο κροταλίζε σαν ουζι
Και κάτι που κάνει κάθε αγορά DSLR για πανίδα μάλλον άτοπη τώρα πια.
Προσωπικά έχω χάσει πολύ καλή στιγμή με αγέλη ζαρκαδιών όταν είχα τη 5DII.
Στημένος καλά αλλά άρχισε τα Κα ΚΛΑΝΓΚ Κα ΚΛΑΝΓΚ η μηχανή λάκισαν τα ζαρκάδια σε χρόνο dt.
Είναι τόσο δυνατός ο ήχος που ακόμη και πουλιά (χήνες και τα λοιπά) κοιτούσαν προς το μέρος μου.

• Wow
Reactions: toupia
Και κάτι που κάνει κάθε αγορά DSLR για πανίδα μάλλον άτοπη τώρα πια.
Προσωπικά έχω χάσει πολύ καλή στιγμή με αγέλη ζαρκαδιών όταν είχα τη 5DII.
Στημένος καλά αλλά άρχισε τα Κα ΚΛΑΝΓΚ Κα ΚΛΑΝΓΚ η μηχανή λάκισαν τα ζαρκάδια σε χρόνο dt.
Είναι τόσο δυνατός ο ήχος που ακόμη και πουλιά (χήνες και τα λοιπά) κοιτούσαν προς το μέρος μου.
εχω δει οτι βαζουν σκουφια, κασκολ και δε ξερω γω τι άλλο πάνω στη μηχανή σε burst για να μην ακούγεται τόσο.

/////////

φρέσκο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

///////

@LongTom
Επειδή και εμένα η μηχανή μου βαράει μηχανικό, αν βάλω silent shutter χάνω κατι πλην του rolling shutter?

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Αγορές εμμονές, Η ζωή των φωτογράφων Αγριάς ζωής (στα γαλλικά δυστυχώς)

ΥΓ..πολλές διαθέσιμες γλώσσες τελικά στους υπότιτλους συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών παρακαλώ...

Αγορές εμμονές, Η ζωή των φωτογράφων Αγριάς ζωής (στα γαλλικά δυστυχώς)

ΥΓ..πολλές διαθέσιμες γλώσσες τελικά στους υπότιτλους συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών παρακαλώ...
Το είδα όλο, προσωπικά μου φάνηκε παρά να πάρα πολύ ενδιαφέρον.

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ RAW – ΜΕΡΟΣ 3Α | Αναβάθμιση Αρχείων RAW 1: Μετατροπή κομμένων αρχείων σε εικόνες υψηλής ποιότητας με Lightroom, ON1 και Topaz

ΥΓ: Για κάποιο λόγο, ενώ κάνω noise reduction ή super resolution στο Lightroom, μετά εξαγωγή σε ότι θέλεις (DNG, TIFF, JPEGXL κλπ κλπ) όταν ξανα περνάω μέσα τη νέα εικόνα στο Lightroom, πάντα βρίσκει οτι έχει υποστεί επεξεργασία και δεν εμφανίζει την επιλογή στην επεξεργασία που με ενδιαφέρει..

αφου εχει κανει την επεξεργασια... πως να τη ξανακανει?

Αυτο που βγαζεις εσυ δεν ειναι πραγματικο raw της μηχανης, γι αυτο γινεται αυτο.

Οτι ηταν να κανει το εκανε.

αφου εχει κανει την επεξεργασια... πως να τη ξανακανει?

Αυτο που βγαζεις εσυ δεν ειναι πραγματικο raw της μηχανης, γι αυτο γινεται αυτο.

Οτι ηταν να κανει το εκανε.
Δε σε αφήνει να κάνεις και NR και Super resolution στο LR.
ή το ένα θα κάνεις ή το άλλο.

Αυτός παραπάνω στο άρθρο που έβαλα, λέει ότι κάνει NR 80% στο LR και export σε TIFF και μετά εισάγει πάλι το αρχείο και του δίνει επιλογή για Super Resolution.
Αυτό λέω. Εμένα δε μου δίνει την επιλογή μόλις βάλω την εικονα σε TIFF, DNG κλπ.

Τώρα βλέπω αυτό:

Last edited:
στην εκδοση που εχω εγω (version 15.0) , δουλευει το τρικ ακομα... κανεις δηλ. μονο denoise στην αρχικη φωτο (RAW) και μετα τη κανεις export σε TIFF χωρις τα metadata και re import στ LR.
Eκει δουλευει κανονικα το super resolution.

• Like
Reactions: stratigos24
στην εκδοση που εχω εγω (version 15.0) , δουλευει το τρικ ακομα... κανεις δηλ. μονο denoise στην αρχικη φωτο (RAW) και μετα τη κανεις export σε TIFF χωρις τα metadata και re import στ LR.
Eκει δουλευει κανονικα το super resolution.
14.3 εγώ και μάλλον δεν ...
Θα το ξανα προσπαθήσω.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Last edited:
Γιατί η φωτογραφία πτηνών είναι εξαιρετικές δύσκολη
(Τα είπε όλα)

• Like
Reactions: Kosh
Δεν είναι τεχνικές αλλά είπα να το βάλω εδώ.

Δείγματα βίντεο από πτηνά που απέχουν αρκετά.. 50+ μέτρα... Καθε δείγμα αναφέρει μέτρα απόστασης και ποσοστό zoom της κάμερας

Αν θυμάμαι καλά, αν είναι στο 125x που είναι το μαν οπτικό της, μιλάμε για 3000mm σε αντιστοιχία FF.

Nikon P1000

Πρώτη προσπάθεια σε φωτογράφιση πουλιών από έναν φωτογράφο που κατά βάση κάνει μάκρο στο youtube.

Με om1 και 150-600mm... a.k.a 300-1200...
Και εγώ παλεύω να πάρω ένα πουλάκι και να καταλαμβάνει σεβαστό μέρος στο κάδρο....

• Haha
Reactions: kbouk and toupia
Πρώτη προσπάθεια σε φωτογράφιση πουλιών από έναν φωτογράφο που κατά βάση κάνει μάκρο στο youtube.

Με om1 και 150-600mm... a.k.a 300-1200...
Και εγώ παλεύω να πάρω ένα πουλάκι και να καταλαμβάνει σεβαστό μέρος στο κάδρο....

Στα 900-1200 που ήταν τα περισσότερα του, πορτραίτο σε ψιλοτσιλ πτηνά που δεν έφευγαν όταν τον έβλεπαν στα 80+μ, είναι εύκολο να γεμίσεις κάδρο.
Τα δύσκολα ξεκινάν όταν έχεις 400-600 φακό και "μοντέλα" που σε αποφεύγουν σαν τη πανούκλα.
Βάλε και έξτρα δυσκολία όταν θέλεις κάτι παραπάνω από πορτραίτο (π.χ. δράση/συμπεριφορά) και έχεις αυτό βρίσκεις μπροστά σου ως "νορμάλ" φωτογράφος πανίδας.

Πάντως δεν εντυπωσίασε ο φακός, ιδίως όταν τον είχε ανοικτό, είχε πολλαπλά θέματα με aberrations και ψιλοσοφτ αποτέλεσμα θα έλεγα.
Στα f8 ήταν καλός, αλλά f8 (δηλαδή f13) είναι προβληματικός για Μ43 στις περισσότερες περιπτώσεις.
Βέβαια, είναι ο Sigma sport που κυριολεκτικά πωλείται ως η φτηνή εναλλακτική στους native Sony FE mount, έτσι η απόδοση δεν εκπλήσει και τόσο.

BTW: Άσε τους ψιλομάπα φακούς στα 1200 και πιάσε τη παρακάτω τεχνική, εκεί θα δεις διαφορά στο πως γεμίζει το κάδρο...
images

Στα 900-1200 που ήταν τα περισσότερα του, πορτραίτο σε ψιλοτσιλ πτηνά που δεν έφευγαν όταν τον έβλεπαν στα 80+μ, είναι εύκολο να γεμίσεις κάδρο.
Τα δύσκολα ξεκινάν όταν έχεις 400-600 φακό και "μοντέλα" που σε αποφεύγουν σαν τη πανούκλα.
Βάλε και έξτρα δυσκολία όταν θέλεις κάτι παραπάνω από πορτραίτο (π.χ. δράση/συμπεριφορά) και έχεις αυτό βρίσκεις μπροστά σου ως "νορμάλ" φωτογράφος πανίδας.

Πάντως δεν εντυπωσίασε ο φακός, ιδίως όταν τον είχε ανοικτό, είχε πολλαπλά θέματα με aberrations και ψιλοσοφτ αποτέλεσμα θα έλεγα.
Στα f8 ήταν καλός, αλλά f8 (δηλαδή f13) είναι προβληματικός για Μ43 στις περισσότερες περιπτώσεις.
Βέβαια, είναι ο Sigma sport που κυριολεκτικά πωλείται ως η φτηνή εναλλακτική στους native Sony FE mount, έτσι η απόδοση δεν εκπλήσει και τόσο.

BTW: Άσε τους ψιλομάπα φακούς στα 1200 και πιάσε τη παρακάτω τεχνική, εκεί θα δεις διαφορά στο πως γεμίζει το κάδρο...
images
Δεν είναι ακριβώς ο ίδιος φακός. Έχει πολύ καλύτερο Ibis σε συγχρονισμό, επιτρέπει μεγαλύτερες ριπες και έχει και κάποιες διαφορές σε κάποια κρύσταλλα. Δεν ξέρω αν αυτά βοηθούν για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα , για σταθερό θέμα σίγουρα βοηθάει η πολύ καλή σταθεροποίηση που δίνει.

Σε ένα τεστ που έκανα σε demo σε στατικό θέμα σε δρόμο με πινακίδα και γέμισα κάδρο με ανοιχτό διάφραγμα πήρα εξαιρετικό αρχείο για τα χρήματα του. Αρχείο που δεν μπορείς να πάρεις με άλλο τηλεφακό του συστήματος με πολ/στη ή με crop εκτός ίσως του 150-400/4.5 pro που στοιχίζει υπερτριπλάσια

Το μεγάλο πρόβλημα που είχα με τον 150-600mm στη δοκιμή ήταν το βάρος του και ιδιαίτερα η ανισοτροπη κατανομή του βάρους όταν ο φακός επιμηκύνεται από και προς το τελέ. Θέλει γκρίπ στην μηχανή και όλο το πακέτο σε βαρος ανεβαίνει σε επίπεδα FF

Kωστα, σε σχεση με τον απλο Olympus 100-400mm τι λεει αυτος ο φακος στα αντιστοιχα εστιακα μηκη ?
στη δοκιμη διπλα διπλα τους ειχα , απλα ο 100-400 ηταν ο δικος μου πολυ καλη κοπια (η τριτη που ειχα επιλεξει να κρατησω) αλλα της πρωτης βερσιον που δεν ειχε την φουλ σταθεροποιηση με το σωμα. Πολλες φορες το αρχειο που επαιρνα ηταν πολυ καλο και καποιες οχι. Και αυτο οφειλονταν για εμενα στη σταθεροποιηση που στην ΙΙ βερσιον λυθηκε αλλα kai εκει θελει προσοχη τι κοπια θα σου κατσει γιατι υπαρχει σημαντικο copy variation

Οπτικα ηταν ελαφρως καλυτερος ο 150-600 και στις κοινες εστιακες ειδικα οσο πηγαινε προς το τελε , πιστευω στη σταθεροποιηση ο 100-400 ΙΙ θα εδινε την ιδια αβαντα στις ταχυτητες κλειστρου αλλα αλλο να εχεις στα 600mm f6.3 και αλλο στα 400mm f6.3 . Αν το βαρελι δεν εβγαινε τοσο πολυ εξω ωστε να μπρομουταει ο φακος θα τον σκεφτομουν ακομα και με αυτο το βαρος. Βεβαια οι 2 φακοι στο m43 συστημα εχουν σημαντικη διαφορά τιμης , πανω απο χιλιαρικο.

Δειγματα απο τον φακο OM 150-600mm σε BIF-macro μπορειτε να δειτε σε αρθρα και εδω : https://smallsensorphotography.com/ , o Thomas Stirr τον δουλευει και με πολ/στη

Last edited:

images

Είναι κάποιο βίντεο στο τέλος ή απλά μου δείχνεις το στήσιμο του?

Σίγουρα η προετοιμασία, το στήσιμο, το καμουφλάρισμα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά πέραν του φακου κλπ (του αν σε εντυπωσίασε ή όχι) αυτός έχει φωτό πορτραίτα (σαν αυτά που θέλω να κάνω εγω) ενώ εγώ δεν έχω. :ROFLMAO: :cry:

Εχθές πάλι 2.5 ώρες στο βουνό, εκεί στο ίδιο σημείο πήγα που είχα βγάλει πριν λίγες μέρες τον μαυροτσιροβάκο που είχα ανεβάσει εδω και... δύσκολα τα πράγματα. Με το φορητό σκαμπουδάκι μου και.. περίμενα και περίμενα... κάποια στιγμή ήρθε ένας σχετικά κοντά αλλά και πάλι όχι πάρα πολύ και στο τέλος, αφού βαρέθηκα και έφυγα απο το σημείο, άκουσα κάποιον σε άλλο μέρος να τιτιβίζει. Έβγαλα σκαμπό, έκατσα μέσα στη μέση του μονοπατιού και του έβαλα από το κινητό κελαίδισμα μαυροτσιροβάκου το έπαιζα το σταμάταγα και ξανα το ίδιο και ήρθε κοντύτερα... αλλά πάλι μακριά για 400mm σε FF..

Ευκαιριακά δηλαδή που θέλω εγώ να φωτογραφίζω κανένα πουλάκι μικρό πορτραίτο, τα 400mm θέλουν αρκετή προετοιμασία, γνώση και τύχη. Μιλάω πάντα σε πουλιά των μαξ 15 εκατοστών..

DSC_7782-Enhanced-NR.jpg

DSC_7864-Enhanced-NR_upscayl_2x_upscayl-standard-4x.png

DSC_7723.jpg

Είναι αυτές οι 3 φωτό από εχθές που λέω παραπάνω. Τις βάζω μονο για παράδειγμα, όχι σαν φωτό που μου αρέσει αυτό που πέτυχα.
Η τελευταία είναι απο εκεί που περίμενα αρχικά και πέτυχα έναν σχετικά κοντά αλλά όχι σε κλαδία που περίμενα και θα ήθελα και οι 2 πρώτες είναι με το κελάιδισμα από το κινητό που ήρθε λίγο πιο κοντά..

Moυ περνάει και από το μυαλό να πάρω κάποια στιγμή μια bridge γιατί ενώ τα βλέπω μακριά δε μπορώ να τα πλησιάσω (σε απλή βόλτα εννοώ όχι με προετοιμασία, καμουφλάζ κλπ) αλλά φοβάμαι μην πετάξω τα λεφτά μου τζάμπα.

• Like
Reactions: aspromavros