Ναι, είναι λογικό να πας σε τρίποδο (ή σταθερή επιφάνεια σε 3+Χ).Σε αυτές το μεγενθυνσεις μιλάμε πάντα για τρίποδο και focus bracket. Ποτε στο χέρι.
Τα πιο sharp αρχεία του τα βγάζει κι με hires συν focus bracket και κροπ στο κέντρο /περιφέρεια όχι άκρα. Εχει γράψει σε παλιά άρθρα τις τεχνικές , ποια tubes δουλεύουν καλύτερα, ποιοι Raynox κλπ. και σε τι διαφράγματα.
Εχει και αρκετά sharp δείγματα ειδικά σε μεγενθυνσεις 3-5 Χ
όταν μπαίνουν τόσα πολλά εξαρτήματα στην σειρά , ένα να έχει μια μικρή απόκλιση μικρόχιλιοστού στο κούμπωμα μπορεί να μην αποδώσει σωστά ειδικά σε τέτοιες μεγενθυνσεις. Εχει συμβεί και με πολ/στη , από τον ένα στον άλλο βλέπεις διαφορά στο αρχείο και με ένα καλό ζουμ φωτεινό φακό.
Λίγο να έχει πετσικαρει το μεταλλικό ring κουμπώματος στην μηχανή ή σε πολ/στη και μπορεί να δώσει επίσης χάλια αποτελέσματα. Εγω δεν το είχα καταλάβει παλιά στην καλή μου πρώτη μηχανή και επειδή είχα ένα δεύτερο φθηνότερο σώμα σε καλή κατάσταση που δεν έβαζα βαρείς φακούς έβαλα τον ίδιο φακό και το κατάλαβα. Την έστειλα σέρβις και ισιωσαν το σπείρωμα (ακόμα και η δύναμη με την οποία έσφιξαν τις βίδες που το συγκρατούν μπορεί να δώσει ελάχιστες διάφορες που δεν τις καταλαβαίνεις γιατί οι βίδες δεν είναι συνήθως χαλαρές.)
Ειδικά σε αγορά μτχ. σώματος ή μτχ πολ/στη είναι σημαντικό να τσεκάρεις αν όλα δουλεύουν σωστά με ένα δεύτερο σώμα και τον ίδιο φακό πριν ξεκινήσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για το σώμα ή τον πολ/στη αφού κρεμοντας ένα πολύ βαρύ τηλεφακό στον πολ/στη ή σε αντάπτορα με τον καιρό υπάρχει πιθανότητα να κρεμάσει ή να πετσικαρει αυτός και μετά θέλει καλό σφίξιμο ξανά η βάση του
Από την άλλη, όπως έγραψα έχει δουλέψει πολύ στο θέμα, αλλά προσωπικά δεν με αρέσουν τα σοφτ αποτελέσματα του στις περισσότερες λύσεις/κιτ του.
Είναι φτηνές, αλλά το πληρώνεις με τη ποιότητα που βγάζεις.
Άλλοι που έχουν κανονικούς φακούς πάνω από 4Χ, εκεί βλέπεις τη διαφορά στην οπτική ποιότητα.
Προσωπικά δεν θέλω να έχω 3-5-10Χ, αλλά να είναι τόσο βαζελίνη το αποτέλεσμα.
Ή θα πάρω καλό κάδρο με καθαρό θέμα, ή δεν θα το κάνω καθόλου, κάτι που έμαθα/κάνω σε όλα τα είδη φωτογραφίας.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, όντως παίζουν ρόλο πάρα πολλά σε τέτοιες μεγενθύσεις.
Ελάχιστες αλλαγές έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα στο τι παίρνεις.
Δεν νομίζω να πάω πάνω από Χ3 στο άμεσο μέλλον, εφόσον εκεί θα χρειαστεί καλό μάκρο rail και απλά δεν είναι βολικό.
Τέλος πάντων, πολύ χρήσιμες πληροφορίες και καλή συζήτηση, αλλά το θέμα έχει πολλές απόψεις και για πολλά budget.