Τεχνικές και εξοπλισμός για Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Σε αυτές το μεγενθυνσεις μιλάμε πάντα για τρίποδο και focus bracket. Ποτε στο χέρι.

Τα πιο sharp αρχεία του τα βγάζει κι με hires συν focus bracket και κροπ στο κέντρο /περιφέρεια όχι άκρα. Εχει γράψει σε παλιά άρθρα τις τεχνικές , ποια tubes δουλεύουν καλύτερα, ποιοι Raynox κλπ. και σε τι διαφράγματα.

Εχει και αρκετά sharp δείγματα ειδικά σε μεγενθυνσεις 3-5 Χ

όταν μπαίνουν τόσα πολλά εξαρτήματα στην σειρά , ένα να έχει μια μικρή απόκλιση μικρόχιλιοστού στο κούμπωμα μπορεί να μην αποδώσει σωστά ειδικά σε τέτοιες μεγενθυνσεις. Εχει συμβεί και με πολ/στη , από τον ένα στον άλλο βλέπεις διαφορά στο αρχείο και με ένα καλό ζουμ φωτεινό φακό.

Λίγο να έχει πετσικαρει το μεταλλικό ring κουμπώματος στην μηχανή ή σε πολ/στη και μπορεί να δώσει επίσης χάλια αποτελέσματα. Εγω δεν το είχα καταλάβει παλιά στην καλή μου πρώτη μηχανή και επειδή είχα ένα δεύτερο φθηνότερο σώμα σε καλή κατάσταση που δεν έβαζα βαρείς φακούς έβαλα τον ίδιο φακό και το κατάλαβα. Την έστειλα σέρβις και ισιωσαν το σπείρωμα (ακόμα και η δύναμη με την οποία έσφιξαν τις βίδες που το συγκρατούν μπορεί να δώσει ελάχιστες διάφορες που δεν τις καταλαβαίνεις γιατί οι βίδες δεν είναι συνήθως χαλαρές.)

Ειδικά σε αγορά μτχ. σώματος ή μτχ πολ/στη είναι σημαντικό να τσεκάρεις αν όλα δουλεύουν σωστά με ένα δεύτερο σώμα και τον ίδιο φακό πριν ξεκινήσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για το σώμα ή τον πολ/στη αφού κρεμοντας ένα πολύ βαρύ τηλεφακό στον πολ/στη ή σε αντάπτορα με τον καιρό υπάρχει πιθανότητα να κρεμάσει ή να πετσικαρει αυτός και μετά θέλει καλό σφίξιμο ξανά η βάση του
Ναι, είναι λογικό να πας σε τρίποδο (ή σταθερή επιφάνεια σε 3+Χ).
Από την άλλη, όπως έγραψα έχει δουλέψει πολύ στο θέμα, αλλά προσωπικά δεν με αρέσουν τα σοφτ αποτελέσματα του στις περισσότερες λύσεις/κιτ του.
Είναι φτηνές, αλλά το πληρώνεις με τη ποιότητα που βγάζεις.

Άλλοι που έχουν κανονικούς φακούς πάνω από 4Χ, εκεί βλέπεις τη διαφορά στην οπτική ποιότητα.
Προσωπικά δεν θέλω να έχω 3-5-10Χ, αλλά να είναι τόσο βαζελίνη το αποτέλεσμα.
Ή θα πάρω καλό κάδρο με καθαρό θέμα, ή δεν θα το κάνω καθόλου, κάτι που έμαθα/κάνω σε όλα τα είδη φωτογραφίας.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, όντως παίζουν ρόλο πάρα πολλά σε τέτοιες μεγενθύσεις.
Ελάχιστες αλλαγές έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα στο τι παίρνεις.
Δεν νομίζω να πάω πάνω από Χ3 στο άμεσο μέλλον, εφόσον εκεί θα χρειαστεί καλό μάκρο rail και απλά δεν είναι βολικό.

Τέλος πάντων, πολύ χρήσιμες πληροφορίες και καλή συζήτηση, αλλά το θέμα έχει πολλές απόψεις και για πολλά budget.

• Like
Reactions: kbouk
Μόλις ήλθε το Smallrig RM03 LED.
Μέχρι στιγμής αρκετά εντυπωσιακό σε ποιότητα κατασκευής, πακετάρισμα και έξτρα.
Καμία σχέση με τα no name LED που έχω από temu/alibaba.
Αρκετά μεγαλύτερο από ότι περίμενα, μόνο το "καλώδιο" είναι 40αρια πόντους και στέκεται καλά σε κάθε μικροαλλαγή.

Τώρα για δοκιμή επί του πεδίου...θα δείξει εφόσον ο καιρός συνεχίζει να ε8ίναι μουχλιασμένος και βροχερός εδώ και 4 εβδομάδες...
Δεν το πρόλαβα το rm03 εδώ σε αγγελία από μέλος στα 35 ευρω / 1τμχ...
Οπότε... πάω για αγορά από κατάστημα, ήρθε τελικά Ελλάδα διπλό Κιτ στα 107 ευρώ. https://www.skroutz.gr/s/65845703/s...utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Θυμάμαι τότε που το έψαχνα και είχα πάει σε μαγαζιά που έχουν smallrig να το αναζητήσω δεν το είχαν αλλά μου είπαν τον προμηθευτή... Τον πήρα και του είπα αν είναι στα σκαριά να έρθει, μου είπε όχι δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψιν αλλά θα το έχω στα υπόψιν μήπως το φέρουμε αν είναι κάτι ενδιαφέρον. Να που ήρθε.

Στα 107 ευρώ είναι καλή τιμή για διπλό Κιτ με όλα τα αξεσουάρ μέσα, αν αναλογιστούμε ότι 55 ευρώ βγαίνει από AliExpress το τεμάχιο..

Δε το σκεφτόμουν ιδιαίτερα να το πάρω γιατί είχα τελικά αγοράσει τότε που τα έψαχνα το jjc arm light , αλλά τώρα το σκέφτομαι πάλι για τη πολύ μικρή δέσμη φωτός από 4°.
Λογικά θα μπορούσα να κάνω και εγώ κάτι στο jjc με κάποιο diy snoot για να μικρύνω τη δέσμη του και να γίνει πιο κατευθυντικό (έχει και περισσότερη διαβάθμιση στις σκάλες του φωτός το jjc είναι ανά 10% το βήμα της έντασης και όχι ανά 20% που είναι το smallrig) αλλά φοβάμαι μήπως μετά δεν απλώνει ωραία σαν το rm03 και είναι σαν κηλίδα το φως.

Αν έχετε και εσείς καμία ιδέα να κάνω κάτι πρώτα στο jjc να δοκιμάσω μήπως και δε χρειαστεί να αγοράσω το rm03 πείτε την ...

Μέχρι ώρας σκέφτηκα μήπως έπαιρνα μαύρους πλαστικούς σωλήνες ξεκινώντας από λίγο μεγαλύτερο από ότι είναι η διάμετρος περιμετρικά του κάθε φωτός jjc και να κλείνω σιγά σιγά με μικρότερο σωλήνα και να φτιάξω έτσι ένα snoot και μέσα να έβαζα σε κάποιο σημείο πολλά καλαμάκια παράλληλα στο εσωτερικό του σαν ένα diy honeycob.

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Δεν το πρόλαβα το rm03 εδώ σε αγγελία από μέλος στα 35 ευρω / 1τμχ...
Οπότε... πάω για αγορά από κατάστημα, ήρθε τελικά Ελλάδα διπλό Κιτ στα 107 ευρώ.

Θυμάμαι τότε που το έψαχνα και είχα πάει σε μαγαζιά που έχουν smallrig να το αναζητήσω δεν το είχαν αλλά μου είπαν τον προμηθευτή... Τον πήρα και του είπα αν είναι στα σκαριά να έρθει, μου είπε όχι δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψιν αλλά θα το έχω στα υπόψιν μήπως το φέρουμε αν είναι κάτι ενδιαφέρον. Να που ήρθε.

Στα 107 ευρώ είναι καλή τιμή για διπλό Κιτ με όλα τα αξεσουάρ μέσα, αν αναλογιστούμε ότι 55 ευρώ βγαίνει από AliExpress το τεμάχιο..

Δε το σκεφτόμουν ιδιαίτερα να το πάρω γιατί είχα τελικά αγοράσει τότε που τα έψαχνα το jjc arm light , αλλά τώρα το σκέφτομαι πάλι για τη πολύ μικρή δέσμη φωτός από 4°.
Λογικά θα μπορούσα να κάνω και εγώ κάτι στο jjc με κάποιο diy snoot για να μικρύνω τη δέσμη του και να γίνει πιο κατευθυντικό (έχει και περισσότερη διαβάθμιση στις σκάλες του φωτός το jjc είναι ανά 10% το βήμα της έντασης και όχι ανά 20% που είναι το smallrig) αλλά φοβάμαι μήπως μετά δεν απλώνει ωραία σαν το rm03 και είναι σαν κηλίδα το φως.

Αν έχετε και εσείς καμία ιδέα να κάνω κάτι πρώτα στο jjc να δοκιμάσω μήπως και δε χρειαστεί να αγοράσω το rm03 πείτε την ...
Εφόσον έχεις τα JJC, εγώ λέω θα δώσεις 110 ευρά για να έχεις παρόμοια αποτελέσματα.
Έχεις και άλλα LCD πάνελ εάν δεν απατώμαι και έτσι είσαι καλυμένος. Πέρα του φλάς (που έχει και modelling light).
Με κανένα φτηνό και μικρό ρεφλεκτέρ θα έχεις αποτέλεσμα για diffuse που θέλεις στα JJC.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις στα φώτα, 2-3 φτάνουν για σχεδόν κάθε πιθανό σενάριο για μάκρο.

Εφόσον έχεις τα JJC, εγώ λέω θα δώσεις 110 ευρά για να έχεις παρόμοια αποτελέσματα.
Έχεις και άλλα LCD πάνελ εάν δεν απατώμαι και έτσι είσαι καλυμένος. Πέρα του φλάς (που έχει και modelling light).
Με κανένα φτηνό και μικρό ρεφλεκτέρ θα έχεις αποτέλεσμα για diffuse που θέλεις στα JJC.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις στα φώτα, 2-3 φτάνουν για σχεδόν κάθε πιθανό σενάριο για μάκρο.
Έκανα ένα edit στο παραπάνω για να δεις τι σκεφτόμουν.

Δε θέλω να κάνω diffuser αλλά να έχω μικρότερη δέσμη στο φως ώστε να φωτίζω συγκεκριμένο μικρό τμήμα από μανιτάρι / λουλούδι και όχι μεγάλο μέρος του ή όλο. Τη δέσμη δηλαδή θέλω να μικρύνω.

Είδα και το rm01 που είναι μικρότερο από το rm03 αλλά ξεκινάει από 24° δέσμη...

Ναι από φώτα έχω πολλά

Υπενθυμίζω τι έχω για την κουβέντα που κάνουμε.

Tt350n + x2t Godox (αλλά δεν παίζω πλέον με φλας)
Cob30bi godox
Ledm150 godox
Zgrl80 Κίνα βαθιά χαλιά μπαταρία
Vl49pro Ulanzi
Lt003 Ulanzi
Jjc arm light
L2 mini led Ulanzi (έκανα λαλακια και πήρα το rgb μη έχοντας δει ότι δεν έχει και λευκό και είναι ξεχωριστό μοντέλο αυτό που βγάζει λευκό φως..)

ΥΓ. Ξέρεις ότι το ευρά που έγραψες... αν το έγραψες για αστείο ... ότι παίζει να είναι η σωστή διατύπωση του ότι μιλάμε για άνω του ενός ευρώ?? 😂

Δε θέλω να κάνω diffuser αλλά να έχω μικρότερη δέσμη στο φως ώστε να φωτίζω συγκεκριμένο μικρό τμήμα από μανιτάρι / λουλούδι και όχι μεγάλο μέρος του ή όλο. Τη δέσμη δηλαδή θέλω να μικρύνω

Για ποια κεφαλη φωτος ?

Αν δεν εχει το φως δικη του ρυθμιση δεσμης (δυσκολο σε αυτες τις κατηγοριες τιμης και κατασκευης κυριως) βαλε ενα χωνι.

Ναι χωνι, κανε μια πατεντα που θα στηριζεις στην κεφαλη ή φτιαξε σε 3d printer δυο τρεις διαφορετικες εκδοχες ....τρύπας για να επιλεγεις.

Απλα ειναι τα πραγματα στο φως.

Για ποια κεφαλη φωτος ?

Αν δεν εχει το φως δικη του ρυθμιση δεσμης (δυσκολο σε αυτες τις κατηγοριες τιμης και κατασκευης κυριως) βαλε ενα χωνι.

Ναι χωνι, κανε μια πατεντα που θα στηριζεις στην κεφαλη ή φτιαξε σε 3d printer δυο τρεις διαφορετικες εκδοχες ....τρύπας για να επιλεγεις.

Απλα ειναι τα πραγματα στο φως.
Το έγραψα παραπάνω με edit ίσως δεν το είδες, αυτό σκέφτηκα σαν μια πρώτη απόπειρα να κάνω

""Μέχρι ώρας σκέφτηκα μήπως έπαιρνα μαύρους πλαστικούς σωλήνες ξεκινώντας από λίγο μεγαλύτερο από ότι είναι η διάμετρος περιμετρικά του κάθε φωτός jjc και να κλείνω σιγά σιγά με μικρότερο σωλήνα και να φτιάξω έτσι ένα snoot και μέσα να έβαζα σε κάποιο σημείο πολλά καλαμάκια παράλληλα στο εσωτερικό του σαν ένα diy honeycob."

Σε αυτό το φως θελω για να έχεις μια εικόνα.

για ποια κεφαλη το χρειαζεσαι ?

Αν θες να μην ταλαιπωρεισαι και να εισαι πιο γρηγορος το 3d print μου φαινεται καλυτερη λυση

Να ξερεις υπαρχει ειδικο μαυρο αλουμινοχαρτο black foil ή black wrap ή cinefoil στην αγορα οπου μπορεις με μικρα κομματια να κανεις την δουλεια σου.

Αν θες βρισκομαστε να σου δωσω ενα κομματι να δεις αν σε βολευει αλλα αν εισαι ......οικονομος μπορει να την βγαλεις με αυτο πολυ καιρο :p

Το καλο του ειναι οτι ειναι σκληροτερο του κανονικου αλουμινοχαρτου αρα πλαθεται καπως το σχημα του και μενει.

• Like
Reactions: stratigos24
για ποια κεφαλη το χρειαζεσαι ?

Αν θες να μην ταλαιπωρεισαι και να εισαι πιο γρηγορος το 3d print μου φαινεται καλυτερη λυση

Να ξερεις υπαρχει ειδικο μαυρο αλουμινοχαρτο black foil ή black wrap ή cinefoil στην αγορα οπου μπορεις με μικρα κομματια να κανεις την δουλεια σου.

Αν θες βρισκομαστε να σου δωσω ενα κομματι να δεις αν σε βολευει αλλα αν εισαι ......οικονομος μπορει να την βγαλεις με αυτο πολυ καιρο :p
Σου έβαλα λινκ για ποιο φως

ΥΓ. Θα ψάξω τι είναι αυτό που λες.
Ευχαριστώ