Τεχνικές Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Ναι, αλλά θεωρώ ότι τα εν λόγω μέλη του βασιλείου των Fungi, παρουσιάζουν πολυπλοκότητα στην ανατομία και την κυτταρική τους οργάνωση, αποτελώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα μελέτης στην μυκολογία. Οι μυκηλιακοί οργανισμοί αναπτύσσονται μέσω της εκβλάστησης μυκήτων (hyphae), οι οποίοι σχηματίζουν το μυκήλιο, την υπόγεια δικτυωτή δομή που επιτρέπει τη διάχυση του νερού και των θρεπτικών συστατικών μέσω της διαδικασίας της απλοειδούς μετουσίωσης και της βλαστικής διαίρεσης. Η διαδικασία της καρποφορίας παράγει το γόνιμο σποροφόρο, ή αλλιώς τον καρπό, που φέρει τα σπόρια (σπορίδια), τα οποία διασπείρονται μέσω του αέρα ή άλλων μεθόδων, εξασφαλίζοντας την επανεμφάνιση του οργανισμού σε νέες περιοχές. Στη βιοχημική τους σύσταση, τα μανιτάρια περιέχουν ενώσεις όπως πολυσακχαρίτες (π.χ., χιτίνη), ενώ παράλληλα με τη συμμετοχή των ενζύμων υδρολάσης, υδρολύουν βιοπολυμερή κατά τη διαδικασία της εξωτερικής πεπτικής διατροφής. Οι διαταραχές στις μεταβολικές τους οδούς, όπως η αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης και η σύσταση πρωτεϊνικών πεπτιδίων, καθιστούν ορισμένα είδη μανιταριών επικίνδυνα, ενισχύοντας την ανάγκη για προσεκτική διαφοροποίηση και αναγνώριση του τύπου και της τοξικότητάς τους. Συνοψίζοντας, λογίζομαι πως είσαι σε καλό δρόμο.

Πραγματικά είναι ενας πολύ ενδιαφέρον κόσμος αυτός των μανιταριών.

Είχα δει τότε στο Ertflix και το είχα γράψει και εδώ (δυστυχώς βγήκε) ενα απίθανο ντοκιμαντέρ
''The Fabulous World of Fungi''
Όποιος θελήσει και το βρει, ας το δει, αξίζει με τα 1000.!

Πραγματικά είναι ενας πολύ ενδιαφέρον κόσμος αυτός των μανιταριών.

Είχα δει τότε στο Ertflix και το είχα γράψει και εδώ (δυστυχώς βγήκε) ενα απίθανο ντοκιμαντέρ
''The Fabulous World of Fungi''
Όποιος θελήσει και το βρει, ας το δει, αξίζει με τα 1000.!
Εν τω μεταξύ το ψάχνω τώρα και δεν υπάρχει πουθενά ... Στο ερτφλιξ στο ίντερνετ στην αναζήτηση στο google το βγάζει μόνο εικόνα και με την εικόνα από ERTflix σε αναζήτηση μεgoogle lens δε βρίσκει τίποτα ...
Μήπως το έκανε μόνη της η ΕΡΤ το εξώφυλλο?? Αλλά ούτε με τον τίτλο βρίσκω κάτι ... Περίεργο..

Σχολιάζω άλλη μια Αυτό γιατί ... είναι κάτι που με απασχολεί γενικά.. και εμένα μου έχει χτυπήσει σε αρκετές λήψεις μου...μήπως θα πρέπει να κάνω στακ από αρκετά μπροστά ώστε όλοι αυτό το θόλο να είναι νεταρισμενο?

Θα δω πάλι πολλά δείγματα άλλων που φωτογραφίζουν μανιτάρια να δω... Γιατί δε μπορεί να μην έχεις λίγο αέρα κάτω, λίγο έδαφος , κάτι, για το κάδρο. Ίσως ο βγάζουν νεταρισμενο αυτό.
Σίγουρα χρειαζεται να βρεις λύσεις γιατί η πολύ καλή τελική λήψη σου πέφτει σημαντικά από το ανεστιαστο και μεγάλο σε μέγεθος μπροστινό τμήμα.

Π.χ ξυρίζεις με μαχαίρι , ψαλίδι, χορτοκοπτικό :p κλπ. ότι εμποδίζει , στρώνεις ένα φυσικό χαλί π.χ. με ένα λεπτό φύλλο , αλλάζεις γωνία, έρχεσαι πιο κοντά με φακό ευρυγώνιο , ξεκινάς από λίγο πιο μπροστά το στακ όπως έγραψες κλπ. και γενικά επιμελείς τον χώρο σαν να είναι στούντιο ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό και ολοκληρωμένο εφόσον θέλεις ή λήψη να περιλαμβάνει και το περιβάλλον τόσο όσο . Το κλαδάκι που άφησες εκεί διαγώνια κάτω μου έσπασε τα νεύρα όταν το έβλεπα , στο έγραψαν ήδη.

Κατά τ άλλα χίλια μπράβο για την όρεξη σου και το πάθος σου !

Ειχα μια μπλούζα μαζί την έβαλα κάπως να κόβει από τη μια μεριά , έβαλα την τσάντα από την άλλη... Ερχόταν όμως και από πάνω αερας, πολύ περίεργο το σημείο ... Φύσαγε περίεργα ..
Θυμάμαι κάποτε είχα δει ένα βίντεο για μάκρο στακ που ο άλλος είχε ένα τετράγωνο κουτί διάφανο χωρίς πάτο και χωρίς μπροστά κάλυμμα, οπότε το έβαζε το θέμα μέσα εκεί και έκοβε τον αέρα .

Αυτό για τα φώτα θα το δω , καταλαβαίνω πως το λες και θα βοηθήσει.
Βέβαια τοπικά από μπροστά μπορεί να θέλεις να φωτίσεις λίγο το μανιτάρι να βγουν πιο φανερά και καθαρά χωρίς πολλές σκιές τα "λέπια" (Παναγία μου τι χαρακτηρισμός... Φαίνεται ότι ξέρω από ανατομία μανιταριών) των μανιταριών που έχουν από κάτω.

Για να καταλαβεις και εσυ ο ιδιος τι σου αρεσει και τι ειδους φωτισμο θες να πετυχεις θα σου προτεινα να κατσεις σπιτι σου να πειραματιστεις.

Παρε ενα μανιταρι σπιτι στηστο και ξεκινα φωτισμους ωστε οταν εισαι στο πεδιο να ξερεις ακριβως τι θες να κανεις και πως θα το πετυχεις.

Αν δεν εχεις την εμπειρια μικροφωτισμου οτι ωραια ληψη και να κανεις εξω ειναι θεμα τυχης αν δεν το εχεις σχεδιασει.

• Like
Reactions: stratigos24
Μόλις ήλθε το Smallrig RM03 LED.
Μέχρι στιγμής αρκετά εντυπωσιακό σε ποιότητα κατασκευής, πακετάρισμα και έξτρα.
Καμία σχέση με τα no name LED που έχω από temu/alibaba.
Αρκετά μεγαλύτερο από ότι περίμενα, μόνο το "καλώδιο" είναι 40αρια πόντους και στέκεται καλά σε κάθε μικροαλλαγή.

Τώρα για δοκιμή επί του πεδίου...θα δείξει εφόσον ο καιρός συνεχίζει να είναι μουχλιασμένος και βροχερός εδώ και 4 εβδομάδες...

Μόλις ήλθε το Smallrig RM03 LED.
Μέχρι στιγμής αρκετά εντυπωσιακό σε ποιότητα κατασκευής, πακετάρισμα και έξτρα.
Καμία σχέση με τα no name LED που έχω από temu/alibaba.
Αρκετά μεγαλύτερο από ότι περίμενα, μόνο το "καλώδιο" είναι 40αρια πόντους και στέκεται καλά σε κάθε μικροαλλαγή.

Τώρα για δοκιμή επί του πεδίου...θα δείξει εφόσον ο καιρός συνεχίζει να είναι μουχλιασμένος και βροχερός εδώ και 4 εβδομάδες...

Μαγεία!

• Like
Reactions: LongTom
Σίγουρα χρειαζεται να βρεις λύσεις γιατί η πολύ καλή τελική λήψη σου πέφτει σημαντικά από το ανεστιαστο και μεγάλο σε μέγεθος μπροστινό τμήμα.

Π.χ ξυρίζεις με μαχαίρι , ψαλίδι, χορτοκοπτικό :p κλπ. ότι εμποδίζει , στρώνεις ένα φυσικό χαλί π.χ. με ένα λεπτό φύλλο , αλλάζεις γωνία, έρχεσαι πιο κοντά με φακό ευρυγώνιο , ξεκινάς από λίγο πιο μπροστά το στακ όπως έγραψες κλπ. και γενικά επιμελείς τον χώρο σαν να είναι στούντιο ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό και ολοκληρωμένο εφόσον θέλεις ή λήψη να περιλαμβάνει και το περιβάλλον τόσο όσο . Το κλαδάκι που άφησες εκεί διαγώνια κάτω μου έσπασε τα νεύρα όταν το έβλεπα , στο έγραψαν ήδη.

Κατά τ άλλα χίλια μπράβο για την όρεξη σου και το πάθος σου !

Είναι λήψεις (πχ αυτή) που τους ταιριάζει στα μάτια μου το λίγο ανεστιαστο μπροστά αλλά ναι , αφού αναφέρουν αρκετοί το ίδιο πράγμα για τις φωτογραφίες μου κάτι σημαίνει.

Έχω μαζί γάντια, ψαλίδι κλπ κλπ και καθαρίζω όσο μπορώ ότι ενοχλεί το θέμα... Δεν έχει τύχει να βρω κάποιο μανιτάρι σε δέντρο κλπ ώστε να μη θέλει πολύ πείραγμα το περιβάλλον γύρω γύρω για να βγει ωραία.

Όσον αφορά το να επιμελώ τον χώρο όπως αναφέρεις, τον επιμελώ κάπως αλλά σπάνια θα βάλω κάτι που δεν είναι ήδη εκεί ή κοντά εκεί για να φτιάξω πιο ωραίο περιβάλλον. Ίσως όμως να είναι λάθος. Πχ στην από πάνω με το μεγάλο μανιτάρι και το κουκουνάρι που ανέβασα σε αυτό το θέμα προχθές, το κουκουνάρι ήταν λίγο πιο δίπλα , το έβαλα κοντά και οκ, λέει κάτι παραπάνω από το να ήταν σκέτο.

Ευχαριστώ για τον καλό επίλογο σου.

Θα τα ψάξω και άλλο το θέμα.

Last edited:
  • Like
Reactions: toupia
Για να καταλαβεις και εσυ ο ιδιος τι σου αρεσει και τι ειδους φωτισμο θες να πετυχεις θα σου προτεινα να κατσεις σπιτι σου να πειραματιστεις.

Παρε ενα μανιταρι σπιτι στηστο και ξεκινα φωτισμους ωστε οταν εισαι στο πεδιο να ξερεις ακριβως τι θες να κανεις και πως θα το πετυχεις.

Αν δεν εχεις την εμπειρια μικροφωτισμου οτι ωραια ληψη και να κανεις εξω ειναι θεμα τυχης αν δεν το εχεις σχεδιασει.

Καταλαβαίνω πως το λες για το practice σπίτι, αλλά δεν είναι πάντα διαφορετική η λήψη που θες να κάνεις από θέμα φωτισμού ανάλογα που είναι το θέμα , τι περιβάλλοντα φωτισμό έχει και το πώς είναι το καθε μανιτάρι και τί θες να του τονίσεις? Δε λέω ότι δεν θα βοηθήσει και μια εξάσκηση στο σπίτι βέβαια. Όχι απαραίτητα με μανιτάρι αλλά με ότι άλλο.

Στο μυαλό μου δεν έχω το μικροφωτισμο ως κάτι διαφορετικό από τον φωτισμό γενικά . Λες ότι κάπου διαφέρει?

Λεω οτι για να φωτισεις κατι τοσο μικρο θες μια στρατηγικη.

Υλικα για να κοψεις φως, υλικα για να δωσεις φως (σαν αυτα που κοιτας τελευταια) αλλα και ενα σχεδιο που αν δεν θες να περνας 3 ωρες πανω απο ενα μανιταρι - ειδικα τον χειμωνα και σε υγρα εδαφη- πρεπει να εχεις ψιλοσχεδιασει απο πριν ωστε στο πεδιο ληψης να εισαι αφοσιωμενος στην υλοποιηση του πλανου φωτισμου σου και της τελειοποιησης της ληψης .

• Like
Reactions: stratigos24
Αν και εκτός θέματος στακ ας κάνω εδώ την ερώτηση γιατί για τέτοιες λήψεις που έχουμε συζητήσει εδώ με ενδιαφέρει το παρακάτω που σκέφτομαι.

Πήρα το ulanzi l2 που έχει και μικρό snoot και το περιμένω.
Θέλω κάποια στιγμή να πάρω και το smallrig rm03.

Τώρα βλέπω το παρακάτω και μου βγαίνει 25 ευρω τελική και είναι αναβάθμιση του παλιού της jjc που έπαιρνε 2025 τύπο μπαταρίας και γι'αυτό δεν το πήρα ποτέ (τώρα αυτό έρχεται με ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία) και έχει και 2 φώτα κατευθείαν και θα μπορώ να έχω 2 πηγές φωτός με μικρή δέσμη πιο συγκεκριμένη (δεν είναι ανάγκη να το τοποθετήσεις στο πάνω μέρος της μηχανής, μπορείς να το στησεις όπου θες).

Θα το περνάτε?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited: