Τεχνικές Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Φαίνεται καλή λύση εφόσον έχεις το φακό, αλλά έχεις τον 24-70 που κάνει 1:3 στα 70 και 1:4 πιο κάτω.
Γιατί κουβαλάς τη γκουμούτσα τον 50-400;
Για "ότι κάτσει" και όχι μόνο μάκρο;
Είναι η πρώτη φορά που πήρα μαζί τον 50-400 σε μάκρο βόλτα και ειπα να ξεκινήσω με αυτόν σήμερα για να τον δοκιμασω. Αρχικά για κάτι πιο ανοιχτό από τον 105.

Έμεινα πολύ ευχαριστημένος, είναι πολύ βολικός, μη σε νοιάζει το βάρος δε με ενόχλησε ποτέ.

Ναι, κάνει στα 70μμ o 24-70 f4s 1:3, έχω κάνει στακ με αυτόν με πολύ καλά αποτελέσματα (δείγμα 1 και δείγμα 2), αλλά είναι διαφορετικό να έχεις 1:2 μαζί σου στα 50-70mm που δίνει ο 50-400 και επίσης πολύ καλό για τα 400μμ το 1:4. Κάτι μανιτάρια ψιλομεγάλα που είναι σε γκρεμούς και δε μπορείς να στήσεις κοντά, κάνεις δουλίτσα.
Εν τω μεταξύ και στα 130mm-180mm μια χαρά κάνει ανάλογα το μέγεθος του μανιταριου (βλέπε τις παραπάνω φωτό με λίγο κροπ βέβαια, οχι κάτι τρελό όμως σε κροπ, απο το μανιτάρι που ήταν μικρότερο απο τσιγάρο iqos)

Βλέποντας τα πρώτα δείγματα από τα αρχικά stack με τον 50-400 είναι μια χαρά, δε φτάνει τον 105Ζ αλλά είναι πραγματικά πολύ καλός.
Έχω τραβήξει σήμερα πολλά δείγματα ακομα σε διάφορα mm να κάνω στακ να δω. Και πολλές μονές λήψεις επίδης.

• Like
Reactions: toupia and LongTom
Είναι η πρώτη φορά που πήρα μαζί τον 50-400 σε μάκρο βόλτα και ειπα να ξεκινήσω με αυτόν σήμερα για να τον δοκιμασω. Αρχικά για κάτι πιο ανοιχτό από τον 105.

Έμεινα πολύ ευχαριστημένος, είναι πολύ βολικός, μη σε νοιάζει το βάρος δε με ενόχλησε ποτέ.

Ναι, κάνει στα 70μμ o 24-70 f4s 1:3, έχω κάνει στακ με αυτόν με πολύ καλά αποτελέσματα (δείγμα 1 και δείγμα 2), αλλά είναι διαφορετικό να έχεις 1:2 μαζί σου στα 50-70mm που δίνει ο 50-400 και επίσης πολύ καλό για τα 400μμ το 1:4. Κάτι μανιτάρια ψιλομεγάλα που είναι σε γκρεμούς και δε μπορείς να στήσεις κοντά, κάνεις δουλίτσα.
Εν τω μεταξύ και στα 130mm-180mm μια χαρά κάνει ανάλογα το μέγεθος του μανιταριου (βλέπε τις παραπάνω φωτό με λίγο κροπ βέβαια, οχι κάτι τρελό όμως σε κροπ, απο το μανιτάρι που ήταν μικρότερο απο τσιγάρο iqos)

Βλέποντας τα πρώτα δείγματα από τα αρχικά stack με τον 50-400 είναι μια χαρά, δε φτάνει τον 105Ζ αλλά είναι πραγματικά πολύ καλός.
Έχω τραβήξει σήμερα πολλά δείγματα ακομα σε διάφορα mm να κάνω στακ να δω. Και πολλές μονές λήψεις επίδης.
Στα 1:2 είναι καλά, αλλά στα 150 ή 400 δε βλέπω γιατί το θέλεις εφόσον δεν θα τον έχεις για μαμούνια (ή θα τον βγάλεις και για τέτοια κόλπα; )
Πάντως οι περισσότεροι tamron έχουν 1:2 ψευδομάκρο. Είναι από τα "κρυφά" καλά τους.

Κατά τα άλλα, δεν βλέπω να κάνεις πολύ σε 1:1 έτσι ο MC105 δεν θα λείψει.

• Like
Reactions: toupia
Στα 1:2 είναι καλά, αλλά στα 150 ή 400 δε βλέπω γιατί το θέλεις εφόσον δεν θα τον έχεις για μαμούνια (ή θα τον βγάλεις και για τέτοια κόλπα; )
Πάντως οι περισσότεροι tamron έχουν 1:2 ψευδομάκρο. Είναι από τα "κρυφά" καλά τους.
Είναι για σημεία που δε μπορείς να στήσεις κοντά τη μηχανή στο μανιτάρι. Άλλες φορές βοηθάει για λιγότερες φωτό για στακ. Νωρίς είναι ακομα να σου τα πω ολα γιατί και εγώ προσπαθώ να τα καταλάβω τα πλεονεκτήματα.

Κατά τα άλλα, δεν βλέπω να κάνεις πολύ σε 1:1 έτσι ο MC105 δεν θα λείψει.

Για να κάνεις 1:1 σε μανιτάρι με τον 105 πρέπει να είναι πολύ μικρό ή να θέλεις να βγάλεις μονο ένα σημείο ενός μεγαλύτερου και όχι όλο το μανιτάρι, μια λεπτομέρια δηλαδή κλπ.
Το ξέρω ότι τα ξέρεις απλά τα αναφέρω.

Παντως σε κάποια μανιταράκια έχει τύχει κάνω κοντά στο 1:1.

Last edited:
Είναι για σημεία που δε μπορείς να στήσεις κοντά τη μηχανή στο μανιτάρι. Άλλες φορές βοηθάει για λιγότερες φωτό για στακ. Νωρίς είναι ακομα να σου τα πω ολα γιατί και εγώ προσπαθώ να τα καταλάβω τα πλεονεκτήματα.

Για να κάνεις 1:1 σε μανιτάρι με τον 105 πρέπει να είναι πολύ μικρό ή να θέλεις να βγάλεις μονο ένα σημείο ενός μεγαλύτερου και όχι όλο το μανιτάρι, μια λεπτομέρια δηλαδή κλπ.
Το ξέρω ότι τα ξέρεις απλά τα αναφέρω.

Παντως σε κάποια μανιταράκια έχει τύχει κάνω κοντά στο 1:1.
Για τον 105 λέω επειδή όλο και κάτι θα έχεις βρει που θα είναι κοντά στα 1:1, αλλά βλέπω προτιμάς το πορτραίτο σε μεγαλύτερα μανιτάρια και διοράματα.

Για τον 105 λέω επειδή όλο και κάτι θα έχεις βρει που θα είναι κοντά στα 1:1, αλλά βλέπω προτιμάς το πορτραίτο σε μεγαλύτερα μανιτάρια και διοράματα.
Προτιμάω και πορταίτο σε μικρά, πχ όπως αυτό εδώ... θα μπορούσα να του κάνω 1:1 (ήμουν κοντά στο 1:1 ήδη στη λήψη αυτή) αλλά θέλω να έχουν και περιβάλλον κάπως.

Ωραίο βγήκε και καλός ο tamron.
Όμως στο κάδρο βάζεις πολύ θολούρα κάτω, είναι κάτι που σε αρέσει;

ΒTW: Βλέπω ότι έχετε ακόμη φρέσκα μανιτάρια Ελλάδα και πράσινα βρύα και χορτάρια.
Είσαι τυχερός σε αυτό.

ΒTW: Βλέπω ότι έχετε ακόμη φρέσκα μανιτάρια Ελλάδα και πράσινα βρύα και χορτάρια.
Είσαι τυχερός σε αυτό.
Φαντάζομαι αν δεν το κάνω δε θα μου αρέσει το κάδρο μετά γιατί το μανιτάρι (η ρίζα του) θα είναι πολύ κοντά στο τελείωμα του κάδρου στο κάτω μέρος, θα ξεκινάει στο κάτω μέρος δηλαδή χωρίς λίγο αέρα.

ΥΓ: Ναι, είναι ιδανικές οι συνθήκες τώρα εδώ.

Δοκίμασε (αργότερα με την άνεσή σου) ένα βινιετάρισμα στα κάδρα.
Θα κάνει τα μανιτάρια να "ξεπεταχτούν"

• Like
Δοκίμασε (αργότερα με την άνεσή σου) ένα βινιετάρισμα στα κάδρα.
Θα κάνει τα μανιτάρια να "ξεπεταχτούν"
Ευχαριστώ, πάντα κάνω έστω λίγο, και τώρα έχουν ένα ποσοστό.. βάζω και στις μάσκες linear gradient στις πλευρές κάθετα είτε διαγώνια και κάνω under exposure.
Λογικα θέλεις περισσότερο να έχουν.

• Like
Reactions: Billy the Kid
Επισης εκεινο το κλαδακι κατω με εχει τρυπησει τον αμφιβληστροειδη ρε συ...(σε επιπεδο συνθεσης καδρου) βγλατο το μαμημενο.
Άλλη μια Tamron 50-400,
177mm, f6, 1/160, iso 400, 8 photo stack

View attachment 262730

Επισης εκεινο το κλαδακι κατω μου εχει τρυπησει τον αμφιβληστροειδη ρε συ...(σε επιπεδο συνθεσης καδρου) βγαλτο το ατιμο.

Σχολιάζω άλλη μια Αυτό γιατί ... είναι κάτι που με απασχολεί γενικά.. και εμένα μου έχει χτυπήσει σε αρκετές λήψεις μου...μήπως θα πρέπει να κάνω στακ από αρκετά μπροστά ώστε όλοι αυτό το θόλο να είναι νεταρισμενο?

Θα δω πάλι πολλά δείγματα άλλων που φωτογραφίζουν μανιτάρια να δω... Γιατί δε μπορεί να μην έχεις λίγο αέρα κάτω, λίγο έδαφος , κάτι, για το κάδρο. Ίσως ο βγάζουν νεταρισμενο αυτό.

Ειμαστε ο λαος της πατεντας .

Κοινως think out of the box

Παιρνεις μια σακοραφα χοντρη/τσουνι/καλαμακι/παλουκι και το καρφωνεις στο εδαφος απο την μη ορατη πλευρα για να μην σου κουνιεται.

υγ
Μιας και εφτασες εδω κανε κατι για τον ελεγχο του φωτος.

Εν ολιγοις εχε μαζι σου ενα/δυο μαυρα board για να κοψεις το πολυ ambient light απο μπροστα και να δωσεις πιο δραματικο τονο στα φωτακια που χρησιμοποιεις. Αν ειναι ολα σουπα απο φως τα φωτακια αυτα δεν θα κανουν τοση διαφορα.

Ειχα μια μπλούζα μαζί την έβαλα κάπως να κόβει από τη μια μεριά , έβαλα την τσάντα από την άλλη... Ερχόταν όμως και από πάνω αερας, πολύ περίεργο το σημείο ... Φύσαγε περίεργα ..
Θυμάμαι κάποτε είχα δει ένα βίντεο για μάκρο στακ που ο άλλος είχε ένα τετράγωνο κουτί διάφανο χωρίς πάτο και χωρίς μπροστά κάλυμμα, οπότε το έβαζε το θέμα μέσα εκεί και έκοβε τον αέρα .

Αυτό για τα φώτα θα το δω , καταλαβαίνω πως το λες και θα βοηθήσει.
Βέβαια τοπικά από μπροστά μπορεί να θέλεις να φωτίσεις λίγο το μανιτάρι να βγουν πιο φανερά και καθαρά χωρίς πολλές σκιές τα "λέπια" (Παναγία μου τι χαρακτηρισμός... Φαίνεται ότι ξέρω από ανατομία μανιταριών) των μανιταριών που έχουν από κάτω.

• Haha
τα "λέπια" (Παναγία μου τι χαρακτηρισμός... Φαίνεται ότι ξέρω από ανατομία μανιταριών)
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ελάσματα/ακτίνες.
Λίγο στη θεωρία να βελτιωθείς και είσαι έτοιμος για το βιβλίο "Τα μανιτάρια της Ελλάδας"

• Like
Reactions: stratigos24
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ελάσματα/ακτίνες.
Λίγο στη θεωρία να βελτιωθείς και είσαι έτοιμος για το βιβλίο "Τα μανιτάρια της Ελλάδας"
Άσε ποιό βιβλίο...
άλλοι βγάζουν φωτο με μανιτάρια και ξέρουν λατινικες ονομασίες και ιστορία του και εγώ δε ξέρω τίποτα..
Πλευρώτους, Πλευρώτους..

• Haha
Άσε ποιό βιβλίο...
άλλοι βγάζουν φωτο με μανιτάρια και ξέρουν λατινικες ονομασίες και ιστορία του και εγώ δε ξέρω τίποτα..
Πλευρώτους, Πλευρώτους..
Ναι, αλλά θεωρώ ότι τα εν λόγω μέλη του βασιλείου των Fungi, παρουσιάζουν πολυπλοκότητα στην ανατομία και την κυτταρική τους οργάνωση, αποτελώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα μελέτης στην μυκολογία. Οι μυκηλιακοί οργανισμοί αναπτύσσονται μέσω της εκβλάστησης μυκήτων (hyphae), οι οποίοι σχηματίζουν το μυκήλιο, την υπόγεια δικτυωτή δομή που επιτρέπει τη διάχυση του νερού και των θρεπτικών συστατικών μέσω της διαδικασίας της απλοειδούς μετουσίωσης και της βλαστικής διαίρεσης. Η διαδικασία της καρποφορίας παράγει το γόνιμο σποροφόρο, ή αλλιώς τον καρπό, που φέρει τα σπόρια (σπορίδια), τα οποία διασπείρονται μέσω του αέρα ή άλλων μεθόδων, εξασφαλίζοντας την επανεμφάνιση του οργανισμού σε νέες περιοχές. Στη βιοχημική τους σύσταση, τα μανιτάρια περιέχουν ενώσεις όπως πολυσακχαρίτες (π.χ., χιτίνη), ενώ παράλληλα με τη συμμετοχή των ενζύμων υδρολάσης, υδρολύουν βιοπολυμερή κατά τη διαδικασία της εξωτερικής πεπτικής διατροφής. Οι διαταραχές στις μεταβολικές τους οδούς, όπως η αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης και η σύσταση πρωτεϊνικών πεπτιδίων, καθιστούν ορισμένα είδη μανιταριών επικίνδυνα, ενισχύοντας την ανάγκη για προσεκτική διαφοροποίηση και αναγνώριση του τύπου και της τοξικότητάς τους. Συνοψίζοντας, λογίζομαι πως είσαι σε καλό δρόμο.