Τεχνικές Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Πρώτες εντυπώσεις από τις smallrig (RM03 & cube), για φωτογραφίες βλέπε το νήμα "μάκρο".
Το κυβάκι είναι καλό, αλλά τα περισσότερα έξτρα είναι μάλλον gimmick παρά χρηστικά.
Με το απλό άσπρο diffuser έκανε τη καλύτερη δουλειά.
Κατά τα άλλα είναι "what it says on the tin" που λεν οι αμερικάνοι. Κάνει καλή δουλειά σε πολύ μικρό μέγεθος.
Εάν βρει κάποιος άλλο κινέζο-αντιγραφή, φαντάζομαι θα κάνει ίδια καλή δουλειά.

Το RM03 είναι κυριολεκτικά ότι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει σε LED για μάκρο.
Πήγαινε παντού και στεκόταν σε τρελές γωνίες που στις κλασσικές περιπτώσεις θα έπρεπε να κρατάω το φως στο χέρι με την ελπίδα ότι δεν θα άλλαζα το φωτισμό.
Μεγάλη διαφορά στο να στήνεις τα φώτα σε focus bracketing επί του πεδίου.
Επίσης το να μπορείς να αλλάζεις τη κεφαλή ώστε να έχεις λιγότερο ή περισσότερο "κοφτή" γωνία φωτισμού είναι μεγάλο ατού.
Το αρνητικό είναι ότι λόγω μάκρους πρέπει να βρεις δημιουργικούς τρόπους να το βάλεις στη τσάντα δίχως να το διπλώνεις πάρα πολύ.
Το προτείνω 100% και ίσως είναι από εκείνα τα έξτρα που καλό είναι να πληρώσεις το αυθεντικό.
Ωραίος, ευχαριστούμε για την ενημέρωση .

Θα ήθελες άλλο 1-2 RM03, θα σου χρειαζόταν ή με ένα θεωρείς ότι ήσουν καλά?
 
  • Like
Reactions: LongTom
Ωραίος, ευχαριστούμε για την ενημέρωση .

Θα ήθελες άλλο 1-2 RM03, θα σου χρειαζόταν ή με ένα θεωρείς ότι ήσουν καλά?
Ένα δεν αρκεί με αυτά που είδα σήμερα.
Βέβαια εάν δεν έχεις άλλο και μόνο LED πάνελ (όπως έχω τώρα), φυσικά μπορείς να κάνεις δουλειά, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.
Προσωπικά είδα μεγάλη διαφορά στην ευκολία στησίματος του φωτισμού.
Πάνε οι φορές που το πάνελ πέφτει (και καταστρέφει) τα μανιτάρια ή απλά δεν έχει χώρο να το βάλω και πρέπει να το κρατάω σε περίεργη γωνία (με ανάμικτα αποτελέσματα).
Κατά καλοκαίρι-φθινόπωρο 2026, τότε που είναι τα μανιτάρια στα πάνω τους, μάλλον θα αγοράσω ένα έξτρα σετ και θα αποσύρω τα λοιπά πάνελ.

Όσον αφορά αυτό VS λύσεις αλά adaptalux/JJC 10, θα έλεγα ότι προσωπικά θα αγόραζα δύο φορές το RM03.
Έχεις πολύ καλύτερη επιλογή στο να στήσεις το φως όπως ορίζει η σκηνή και το κάδρο.
Όταν έχεις μια βάση είσαι περιορισμένος που θα τη βάλεις ώστε να μη φαίνονται τα καλώδια και να έχει και σωστό φωτισμό.
Κάτι που σε δάσος με τα μανιτάρια να είναι σε πέτρες ή κλαδιά είναι μάλλον δύσκολο.
Βέβαια, ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο καθένας.
Σε στούντιο φυσικά λύσεις αλά adaptalux είναι πολύ καλύτερες.
 
  • Like
Reactions: stratigos24