Τεχνική Intarsia, συμβουλές, κατασκευές.

Μπράβο ρε Σπύρο!!!!
Μόλις έφτιαξα και εγώ ένα κοχύλι με την τεχνική της ανταρσιας....
Χαχαχαχαχα.
Τελικά είναι πιο δύσκολο από ότι φαίνεται.
Ειδικά το τριψιμο για να δώθει βάθος στο ενδιάμεσο των κομματιών.

Nektarios2015, τα έκοψα σε φύλλα 7 χιλ. με την πριονοκορδέλλα.

Νικος Πετειναρακης, δεν τα έβαψα με πινελάκι, όλα τα κομμάτια τα βουτούσα ολόκληρα μέσα στα βερνίκια ένα ένα και μετά τα έβαζα σε επαφή ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους με το βερνίκι και να μην χρειαστεί κόλλα η οποία λίγο να καλύψει τα ξύλα δημιουργεί πρόβλημα, δεν απορροφιέται το βερνίκι καλά και φαίνεται σαν πιό ανοιχτόχρωμη μάκια. Σε αντίθεση με όλα τα κομμάτια του τριαντάφυλλου που τα έκοψα ένα ένα με τη σέγκα πάγκου, τα φύλλα τα έκοψα σε τρία κομμάτια και τους έκανα τα νεύρα με το ντρέμελ. Είχε γίνει το κεφάλι μου καζάνι, είχα κουραστεί, βιαζόμουνα να βάλω μπροστά την επόμενη κατασκευή (ένα επιπλάκι δωματίου) ώστε να δοκιμάσω για τα καλά την πριονοκορδέλλα και λάθεψα τα νεύρα ειδικά από το δεξί φύλλο. Πάει για αλλαγή αύριο. Τα κομματάκια τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα φούρνου η οποία ξεκολλάει εύκολα όταν χρησιμοποιείται κόλλα. Με το βερνίκι δεν ξέρω, θα δω αύριο που θα έχει στεγνώσει καλά.

enduras1, είναι δύσκολο και χρειάζεται άπειρη υπομονή. Αν θέλεις να δώσεις βάθος με τρίψιμο τελικά δεν αρκεί το ντρέμελ νομίζω. Χρειαζόμαστε κάτι σαν drum sander 4-5 εκ. ύψος, με πολύ μικρή ακτίνα αλλά σταθερό, στο κολονάτο π.χ Το ντρέμελ θα δημιουργεί γραμμώσεις γιατί το γυαλόχαρτο που έχει είναι πολύ στενό. Χάλασα τέσσερα γυαλοχαρτάκια του ντρεμελωειδούς, ίσως ήταν "ψεύτικα". Για μανικιούρ ! Έκανα και λίγο άθελά μου ...

Απ' ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής, η intarsia μόνο εύκολη δεν είναι, είναι τέχνη στ' αλήθεια. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Εννοείται είναι τέχνη και όπως όλες οι τέχνες θέλει τεχνική!
Εγώ το προσπάθησα όλο στον ταινιολειαντηρα χωρίς φυσικά ομοιομορφο βάθος και υφή.
Θα δούμε στο δεύτερο.
Τώρα το έχω να στεγνώσει η κόλλα.
Αύριο θα βαφτει!

Υπάρχει μια κόλλα δύο συστατικών που βάζεις το ένα στο ένα κομμάτι, τον καταλύτη στο δεύτερο και όταν τα φέρνεις σε επαφή γίνεται κόκκαλο σε 15 δευτ. Ξέρετε αν υπάρχει στην Ελλάδα ; Για Intarsia φαίνεται ιδανική γιατί το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν σφίξουν όλα μαζί. Ένα ένα λίγο στραβά να πάνε θα αφήσουν μεγάλο κενό κάπου.

Επόμενη κατασκευή αλλά δειλιάζω να την αρχίσω :

apLtVHj.jpg

Re: Απάντηση: Τεχνική Intarsia, συμβουλές, κατασκευές.

Nektarios2015, τα έκοψα σε φύλλα 7 χιλ. με την πριονοκορδέλλα.

Νικος Πετειναρακης, δεν τα έβαψα με πινελάκι, όλα τα κομμάτια τα βουτούσα ολόκληρα μέσα στα βερνίκια ένα ένα και μετά τα έβαζα σε επαφή ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους με το βερνίκι και να μην χρειαστεί κόλλα η οποία λίγο να καλύψει τα ξύλα δημιουργεί πρόβλημα, δεν απορροφιέται το βερνίκι καλά και φαίνεται σαν πιό ανοιχτόχρωμη μάκια. Σε αντίθεση με όλα τα κομμάτια του τριαντάφυλλου που τα έκοψα ένα ένα με τη σέγκα πάγκου, τα φύλλα τα έκοψα σε τρία κομμάτια και τους έκανα τα νεύρα με το ντρέμελ. Είχε γίνει το κεφάλι μου καζάνι, είχα κουραστεί, βιαζόμουνα να βάλω μπροστά την επόμενη κατασκευή (ένα επιπλάκι δωματίου) ώστε να δοκιμάσω για τα καλά την πριονοκορδέλλα και λάθεψα τα νεύρα ειδικά από το δεξί φύλλο. Πάει για αλλαγή αύριο. Τα κομματάκια τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα φούρνου η οποία ξεκολλάει εύκολα όταν χρησιμοποιείται κόλλα. Με το βερνίκι δεν ξέρω, θα δω αύριο που θα έχει στεγνώσει καλά.

enduras1, είναι δύσκολο και χρειάζεται άπειρη υπομονή. Αν θέλεις να δώσεις βάθος με τρίψιμο τελικά δεν αρκεί το ντρέμελ νομίζω. Χρειαζόμαστε κάτι σαν drum sander 4-5 εκ. ύψος, με πολύ μικρή ακτίνα αλλά σταθερό, στο κολονάτο π.χ Το ντρέμελ θα δημιουργεί γραμμώσεις γιατί το γυαλόχαρτο που έχει είναι πολύ στενό. Χάλασα τέσσερα γυαλοχαρτάκια του ντρεμελωειδούς, ίσως ήταν "ψεύτικα". Για μανικιούρ ! Έκανα και λίγο άθελά μου ...

Απ' ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής, η intarsia μόνο εύκολη δεν είναι, είναι τέχνη στ' αλήθεια. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Απο την λιγη και συντομη εμπειρια μου : Η intarsia δεν ειναι 'one night stand" δηλαδη ξεπετα ! Θελει πολυ υπομονη και λεπτομερεια . Καμμια απο τις κατασκευες μου δεν μου εχει παρει λιγοτερο απο 4 ωρες να την τελειωσω και αυτο ειναι το μινιμουμ. Θελει αρκετο τριψιμο και η καθε λεπτομερεια κοβεται . Το dremel to χρησιμοποιω για να σπαει τις γωνιες και το υπολοιπο το τριβω με το χερι .Ολα τα κομματια τα κολλαω μεταξυ τους και στο τελος με την πλατη . Εμενα μου αρεσει η intarsia γιατι με χαλαρωνει ,δεν βιαζω καμμια κατασκευη και αυτο που με ενδιαφερει στο τελος ειναι να βγει οπως μου αρεσει εμενα

Εννοείται είναι τέχνη και όπως όλες οι τέχνες θέλει τεχνική!
Εγώ το προσπάθησα όλο στον ταινιολειαντηρα χωρίς φυσικά ομοιομορφο βάθος και υφή.
Θα δούμε στο δεύτερο.
Τώρα το έχω να στεγνώσει η κόλλα.
Αύριο θα βαφτει!

Εγω πρωτα τα βαφω και στο τελος τα κολλαω .

Κυριακο μια χαρα το εκοψες και το εφτιαξες . Αν του βαλεις μονο βερνικι ειναι ετοιμο, αν ηθελες να βαφτει με διαφορετικα χρωματα ειναι πιο ευκολο να το κανεις
πριν κολλησεις τα κομματια.

Μια χαρα τριψιμο εχεις κανει στο ενδιαμεσο . Την επομενη φορα τριψε την γωνια που σχηματιστηκε στο ενδιαμεσο απο τον ταινιολειαντηρα και θα εισαι μια χαρα.

χεχε, στο τελος ολοι μικροκατασκευες θα κανετε! Μπραβο πατριωτακι!

Παρατηρησεις τωρα βασισμενος παντα θεωρητικα(!) καθως δεν εχω κανει ουτε ενα ινταρσια:)

Βλεπω οτι δεν εκοψες το 6, το μικρο κομματακι στην ουρα. Σε αυτα τα εργακια η λεπτομερεια κανει διαφορα. Προλαβαινεις να το κοψεις τωρα?
Bλεπω επισης οτι αγνοησες εντελως την οδηγια για την φορα των νερων του ξυλου. Τα βελακια πανω στο pattern δηλαδη.
Να σου πω οτι το τριψιμο με το χερι, μετα απο τα χοντρα, ειναι δυστυχως απαραιτητο για να αποδοθει η γλυκεια οψη στις γωνιες.
Η βαφη, αν γινει, πρεπει να γινει εξαιρετικα προσεκτικα αλλιως θα χαλασει η ολη εικονα. Εγω σπανια βαφω πλεον ακριβως για αυτο τον λογο, προτιμω την ξυλινη εμφανιση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ζηλεψα και θα κανω και γω ενα κοχυλακι, μινι ομως ~10 εκατοστα, απο οξια :))

Μιχαλη η φορα των νερων του ξυλου παιζει ρολο αλλα πιο πολυ οταν φτιαξεις κατι αποκλειστικα με διαφορετικα ειδη ξυλων.
Στα υπολοιπα συμφωνω μαζι σου και ειδικα στο τριψιμο με το χερι !

Εχουν παρει φωτια ολες οι σεγες αυτες τις μερες και οσοι δεν ειχαν πηγαινουν και παιρνουν! Θα γινει της ινταρσιας το καγκελο!!!!

Η φορα των νερων δεν με ενοιαξε καθως εγινε απο ενα εννιαιο κομματι ξυλου Μιχαλη.
και το τελικο φινιρισμα εγινε και θα γινει στο χερι με το σφουγγαρακι και πιο λεπτα γυαλοχαρτα.
Τελος στις ενωσεις θα βαφτει με πινελακι ζωγραφικης εκει που θελω αλλες αποχρωσεις οποτε δεν θα εχω θεμα.
Και το μικρακι κομματακι ελεγα να μην το κοψω αλλα τελικα θα το κανω.
Θα γινει πανευκολα.

Στο συγκεκριμενο κοχυλακι Νικο, η φορα των νερων στο 80% του εργου ειναι προς τα δεξια.
Ειμαι σιγουρος οτι θα εχει αισθητικη διαφορα αν κοπει ολο προς τα δεξια, παρα ολο προς τα κατω. Ειδικα μετα το φινιρισμα με λαδι η λουστρο.

Η φορα των νερων δεν προυποθετει αναγκαστικα διαφορετικα ειδη ξυλων. Μπορεις να δουλεψεις τεμαχια απο το ιδιο ξυλο.
Η 'πολυχρωμια' προυποθετει διαφορετικα ειδη ξυλων και αυτο ειναι πρακτικα καπως δυσκολο αν και το αποτελεσμα ειναι εκπληκτικο.

Παντως εχω δει οτι το ιδιο ακριβως ξυλο μπορει να παρει διαφορετικες οψεις αναλογα πως θα το χειριστεις στο φινιρισμα.
Αλλο φαινεται σκετο και καλοτριμμενο, αλλο με ενα χερι λινελαιο, αλλο με 3 χερια λινελαιο, αλλο με ενα χερι tung oil (πιο σκουρο), αλλο με stain, και παει λεγοντας.

Ορεξη να'χει κανεις για πειραματισμους και το φινιρισμα του ξυλου εχει ατελειωτες εναλλακτικες, ειναι μαγευτικο, σκετη απολαυση!!

Οντως ειναι μαγευτικο.
Εχω 9-10 διαφορετικες αποχρωσεις σε εμποτισμου και θελω να δω πως θα βγει.

Πρεπει βεβαι να κανω παραγωγη για να στολισω τα τραπεζια στον γαμο αν και το βλεπω δυσκολο...

Οντως ειναι μαγευτικο.

Πρεπει βεβαι να κανω παραγωγη για να στολισω τα τραπεζια στον γαμο αν και το βλεπω δυσκολο...

Φανταστικη ιδεα και απολυτα νησιωτικη!!!!!!!!

Στο συγκεκριμενο κοχυλακι Νικο, η φορα των νερων στο 80% του εργου ειναι προς τα δεξια.
Ειμαι σιγουρος οτι θα εχει αισθητικη διαφορα αν κοπει ολο προς τα δεξια, παρα ολο προς τα κατω. Ειδικα μετα το φινιρισμα με λαδι η λουστρο.

Η φορα των νερων δεν προυποθετει αναγκαστικα διαφορετικα ειδη ξυλων. Μπορεις να δουλεψεις τεμαχια απο το ιδιο ξυλο.
Η 'πολυχρωμια' προυποθετει διαφορετικα ειδη ξυλων και αυτο ειναι πρακτικα καπως δυσκολο αν και το αποτελεσμα ειναι εκπληκτικο.

Παντως εχω δει οτι το ιδιο ακριβως ξυλο μπορει να παρει διαφορετικες οψεις αναλογα πως θα το χειριστεις στο φινιρισμα.
Αλλο φαινεται σκετο και καλοτριμμενο, αλλο με ενα χερι λινελαιο, αλλο με 3 χερια λινελαιο, αλλο με ενα χερι tung oil (πιο σκουρο), αλλο με stain, και παει λεγοντας.

Ορεξη να'χει κανεις για πειραματισμους και το φινιρισμα του ξυλου εχει ατελειωτες εναλλακτικες, ειναι μαγευτικο, σκετη απολαυση!!

Στο συγκεκριμενο εχεις δικιο για τα νερα εγω μιλησα πιο γενικα και με το σκεπτικο οτι αμα το βαψεις με χρωμα τα νερα δεν θα παιξουν μεγαλη σημασια .
Επισης οπως πολυ σωστα ειπες το φινιρισμα παιζει μεγαλο ρολο,και το εχω δει στο ιδιο ξυλο με διαφορετικο τριψιμο.

Οντως ειναι μαγευτικο.

Αν τα στολισεις ολα με κοχυλακι που ειναι πιο ευκολο λογικα θα προλαβεις .

Και κατι που τελειωσα και εγω σημερα .Σε κοντρα πλακε 6mm με πλατη 4mm εβαψα τα λουλουδια για να κανω αντιθεση και τα υπολοιπα εμειναν στο χρωμα του ξυλου.

attachment.php
[/IMG]