Τεχνική και επεξεργασία σε φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Re: Απάντηση: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

καταπληκτικη φωτογραφια αλλα πιο πολυ η επεξεγασια που εχει γινει..!!

φιλε Anon μιας και δουλευεις παρα πολυ φιλτρα μπορεις να μου προτεινεις καποιο φιλτρο?τι διαφορα εχει το nd 1000 με ενα nd 8?με το nd 1000 θα ειμαι καλυμενος για ημερα?
ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Γιάννη ρίξε μια ματιά στον μίνι οδηγό μου εδώ

προς το τέλος παραθέτω σχετικό πίνακα, αρκετά επεξηγηματικό για τις σχέσεις χρόνων καθυστέρησης και διαφόρων στοπ στα φίλτρα. Ως βάση να παίρνεις το ND1000 που είναι 10 stop καθυστέρησης. Τι σημαίνει αυτό; ότι ο χρόνος της κανονικής λήψης θα πολλαπλασιαστεί με το 1000 για να καταλήξει σε κάτι μεγαλύτερο (x1000). Για παράδειγμα, αν έχεις κανονικό χρόνο λήψης (χωρίς φίλτρο) πχ 1/250", τότε η ίδια λήψη με φίλτρο των 10 stop (ND1000) θα σου δώσει χρόνο λήψης 1000 Χ 1/250 = 4" (εννοείται δεν πειράζεις τίποτε από τιμές διαφράγματος και χρόνου κλείστρου, περνάς σε manual mode και συγκεκριμένα σε bulb αν η μηχανή σου δεν υποστηρίζει τιμές χρόνου λήψης μεγαλύτερες των 30").

Αν θέλεις τη γνώμη μου, για να δεις αισθητικά καλό αποτέλεσμα πρέπει η διάρκεια της λήψης να είναι τουλάχιστον 20". Γενικότερα κάνουμε χρήση μικρού διαφράγματος (πχ f/11-f/16 σε full frame) για να έχουμε μεγάλους χρόνους λήψης. Την ημέρα, για τέτοια δουλειά όπως στις δικές μου φωτογραφίες, ίσως και με 11 stop (ND2000) να μη τη βγάλεις καθαρή. Αν είναι να πάρεις 1 φίλτρο, πάρε το ND1000. Δίνει καλούς και διαχειρίσιμους χρόνους λήψης σε μέτριο φως. Νομίζω πως με 9-10 stop θα δεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, εκτός κι αν έχει πολύ ήλιο. Πάντως το ND8 που αναφέρεις προσφέρει ελάχιστο όφελος για τις συγκεκριμένες λήψεις. Το ND8 δίνει μόνο 3 stop καθυστέρησης, που σημαίνει ότι αν έχεις κανονικό χρόνο λήψης ~1/60", ο τελικός θα είναι 1/20".

Σας δίνω ένα γενικό πλάνο χρόνων λήψης για ένα καλό (αισθητικά) αποτέλεσμα αναλόγως του τι φωτογραφίζουμε:
Κύμματα που "σκάνε" στα βράχια: 0.3-1"
Καταρράκτες: 3-5"
Ρυάκια: 5-10"
Λίμνες (ήρεμες): 30-60"
Θάλασσα με λίγο κύμα: 2'-4'
Θάλασσα με μέτριο κύμα: 1'-2'
Θάλασσα με πολύ κύμα: 30"-1'
*1: σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογίσετε και την κίνηση στα σύννεφα (αν υπάρχουν στο πλάνο). Ενδέχεται να χρειαστείτε 2 ή και περισσότερες λήψεις για να πάρετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα (συνήθως η πιο σύντομη για τα σύννεφα).
*2: μερικές φορές μπορεί να σας φανούν χρήσιμα τα φίλτρα graduated ND (ντεγκραντέ) αλλά δουλεύουν μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες φωτισμού και πάντα με πλήρη ορίζοντα.
*3: είμαι κατά της χρήσης επικαλυπτόμενων φίλτρων (πχ ND8 πάνω σε φίλτρο ND500) γιατί ο σκοπός είναι να πετύχουμε την ιδανική καθυστέρηση με τις λιγότερες δυνατές παρεμβολές μεταξύ φακού και κάδρου. Επομένως, 1 εμπόδιο (1 φίλτρο) είναι πάντα καλύτερο από 2...

Απάντηση: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

σε ευχαριστω πολυ για τον χρονο αλλα και τον κοπο να απαντησεις τοσο αναλυτικα.με καλυψες πληρως!να εισαι καλα που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου!!!:worshippy:

το photoshop καποια στιγμη θα κοιταξω να το μαθω.επισης καποια στιγμη θα παρω και ενα slot-in graduated ND φίλτρο.

για το 1/3 και το κανονα των τριτων τα ειχα λιγο μπερδεμενα.νομιζω με την βοηθεια σου ξεκαθαριζεται σιγα σιγα το τοπιο...

σε ευχαριστω και παλι Θοδωρη που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου!

Re: Απάντηση: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

το photoshop καποια στιγμη θα κοιταξω να το μαθω.επισης καποια στιγμη θα παρω και ενα slot-in graduated ND φίλτρο.

για το 1/3 και το κανονα των τριτων τα ειχα λιγο μπερδεμενα.νομιζω με την βοηθεια σου ξεκαθαριζεται σιγα σιγα το τοπιο...

σε ευχαριστω και παλι Θοδωρη που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου!
Καλά το Photoshop δεν το ξέρουν πλήρως ούτε αυτοί που το έφτιαξαν!
Όσο για το φίλτρο, γνώμη μου είναι καλύτερα να κάνεις 2 λήψεις. Έτσι θα "αναγκαστείς" να εμπλακείς με το Photoshop. Επίσης, μην ξεχνάς πως βάζοντας ένα graduated ND φίλτρο πάνω στο κλασσικό ND, μειώνεις την ποιότητα γιατί προσθέτεις και δεύτερο εμπόδιο μεταξύ του φακού και του κάδρου. Φυσικά αποτελεί και πρόσθετο έξοδο. Θεωρώ πάντως πως μπορεί να δουλέψει μόνο σε ιδεώσεις συνθήκες όπου ο ορίζοντας είναι μια ευθεία γραμμή (σκέψου ότι στο Photoshop μπορείς να αποκαλύψεις ή να αποκρύψεις μόνο τα κομμάτια που θέλεις).

ουσιαστικα με τις 2 ληψεις βαζω τον ουρανο της μικρης ληψης στη δευτερη φωτο μακρας ληψης ετσι?αυτο γινεται σε περιπτωση που εχω θεμα με το εντονο φως αν καταλαβα καλα?
σε πρωτη φαση ομως θα ξαναβγαλω σε καλυτερες συνθηκες φωτισμου..

Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Και χωρίς φίλτρο στο PS, μπορείς να κάνεις dodge & burn για να σώσεις επιλεκτικά σε μεγάλο βαθμό τα καμένα... ...και ναι όταν λέμε PS έστω μόνο φωτογραφικά (γιατί κάνει και πάρα πολλά άλλα), μιλάμε για χάος...

μαλιστα,καποια στιγμη θα το δω..

Και χωρίς φίλτρο στο PS, μπορείς να κάνεις dodge & burn για να σώσεις επιλεκτικά σε μεγάλο βαθμό τα καμένα...
Ή είναι καμμένα, ή δεν είναι. Καμμένα σημαίνει μηδέν πληροφορία, ο αισθητήρας δεν έγραψε τίποτε από τη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως δεν μπορείς να επαναφέρεις κάτι που εξ αρχής δεν υπήρχε...

Συμφωνώ, αλλά πολλές φορές το μάτι ξεγελάει - οπότε μπορεί να υπάρχει πληροφορία και να μην την βλέπεις. Άλλες φορές δουλεύει και άλλες όχι.

Μάνο την πέτυχες...πολύ καλό κάδρο,χρησιμοποιησες κάποιο φίλτρο?τελικά ο Τεο ανοίγοντας το νήμα έδωσε απλόχερα μέρος από τις γνώσεις του καί προσφέρει μεγαλη βοήθεια σε όσους ασχολουνται με την φωτογραφία μακράς έκθεσης καί τον ευχαριστώ για αυτό . Οτιδήποτε προάγει την γνώση στις τέχνες και τα γράμματα,επιστήμη,κτλ, σε όλα τα νήματα πρέπει να επαινειται καί να προβάλλεται για το καλό όλων μας.

Μάνο την πέτυχες...πολύ καλό κάδρο,χρησιμοποιησες κάποιο φίλτρο?τελικά ο Τεο ανοίγοντας το νήμα έδωσε απλόχερα μέρος από τις γνώσεις του καί προσφέρει μεγαλη βοήθεια σε όσους ασχολουνται με την φωτογραφία μακράς έκθεσης καί τον ευχαριστώ για αυτό . Οτιδήποτε προάγει την γνώση στις τέχνες και τα γράμματα,επιστήμη,κτλ, σε όλα τα νήματα πρέπει να επαινειται καί να προβάλλεται για το καλό όλων μας.

Σε ευχαριστώ!

Το τελικό αποτέλεσμα ήρθε με δυο λήψεις.
H μία χωρίς φίλτρο με ταχύτητα 1/25sec και η δεύτερη κανένα πεντάλεπτο αργότερα για να πέσει κι άλλο το φως,στα 66sec με HOYA ND400 (9 stops)

Ένωση των δυο λήψεων στο PS,με αρκετή δυσκολία μπορώ να πω γιατί οι βάρκες από το κούνημα είχαν κάνει μεγάλο blur γύρω γύρω οπότε ήθελε λεπτοδουλειά..

Ο Θοδωρής σίγουρα έκανε εξαιρετικά που άνοιξε το thread και τον ευχαριστώ και εγώ για όσες πληροφορίες έχει μοιραστεί μαζί μας!
Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί αλλά ένα καλό app για όσους έχουν iOS κινητά είναι το Photopills,που εκτός των υπόλοιπων τρομερών πληροφοριών που προσφέρει έχει και section όπου μπορείς να υπολογίσεις πόσα δευτερόλεπτα έκθεσης θα χρειαστεί να δώσεις στη φωτογραφία ανάλογα το ND φίλτρο που χρησιμοποιείς.

Όταν πχ είσαι σε ένα μέρος και δεν έχεις ψαχτεί από πριν ή δεν έχεις internet,3G κτλ μπορείς πολύ εύκολα να βρεις τη λύση!

Δουλεύει ως εξής:

Κάνουμε μια δοκιμαστική λήψη χωρίς το φίλτρο για να δούμε ποιο shutter speed μας δίνει σωστή φωτομέτρηση στο κάδρο μας.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι με ΙSO 100 και διάφραγμα f/8 παίρνουμε ταχύτητα 1/10sec.

Ανοίγουμε το app στο κινητό ή το tablet μας και πάμε στο Exposure Calculator όπου βλέπουμε στο πάνω μέρος τα TEST SETTINGS με 3 επιλογές (Aperture,Shutter Speed,ISO)
και από κάτω τα EQUIVALENT SETTINGS πάλι με 3 επιλογές (Aperture,ISO,Filter).

Πάμε λοιπόν στα TEST SETTINGS στο πάνω μέρος και βάζουμε αυτά που μας έδωσε η μηχανή πριν..δηλαδή Aperture f/8 - Shutter Speed 1/10sec - ISO100
Στο κάτω μέρος που είναι τα EQUIVALENT SETTINGS βάζουμε πάλι Aperture f/8 - ISO100 καθώς δεν θα τα αλλάξουμε και στην τελική μας λήψη..και στην επιλογή Filter βάζουμε το φίλτρο που χρησιμοποιούμε.
Aς υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ND64 (6-stops). Με το που επιλέξουμε το φίλτρο μας,ακριβώς από κάτω δεξιά θα δούμε το ιδανικό Shutter Speed για να φωτογραφίσουμε με το συγκεκριμένο φίλτρο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν βλέπουμε ότι η σωστή ταχύτητα που θα πρέπει να έχουμε είναι 10sec!
Όσο περνάει η ώρα κάνουμε ξανά test shots για να δούμε πόσο μεγαλύτερη έκθεση θα χρειαστούμε.

Image-11A.png

Μπορείτε να τσεκάρετε και το site που έχει εξαιρετικές πληροφορίες και guides για διάφορα όπως αστροφωτογραφία κτλ

http://www.photopills.com
Η εφαρμογή κοστίζει 9.99 αλλά νομίζω ότι είναι από αυτές που αξίζουν να τις αγοράσεις!

Ελπίζω να βοήθησα όσους δεν το γνωρίζουν,τσεκάρετε το έχει πολύ όμορφα και πρακτικά εργαλεία :)

Καλημέρα, μερικές σημειώσεις εδώ:

1. Τα 9 στοπ αντιστοιχούν σε φίλτρο ND500

2. Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο post, δεν χρειάζεται καμία εφαρμογή για να υπολογίσετε τον χρόνο λήψης. Απλώς στο κινητό σας πολλαπλασιάζετε τον αρχικό χρόνο (χωρίς φίλτρο) με την ονομαστική τιμή του φίλτρου που θα χρησιμοποιήσετε.
πχ αν όπως αναφέρθηκε ο αρχικός χρόνος λήψης είναι 1/10" και έχετε φίλτρο ND64, τότε πολλαπλασιάζετε το 1/10 με το 64, δηλαδή 0,1 Χ 64= 6,4". Αν είχατε φίλτρο ND500, τότε με τον ίδιο χρόνο στην αρχική λήψη, θα είχατε έκθεση 1/10 Χ 500 = 50"

Δεν ξέρω γιατί αυτή η εφαρμογή βγάζει άλλο χρόνο στη ΜE αλλά με αυτά που γράφω συμφωνούν όλα τα charts που προσαρτώνται σε σχετικά tutorials αλλά και όσες εφαρμογές δοκίμασα σε Android. Είναι απλά μαθηματικά, όχι κάτι πολύπλοκο. Ξαναδές το λίγο γιατί κάτι κάνει λάθος αυτή η εφαρμογή στον τελικό χρόνο που υπολογίζει. Ειδικά το να σου ζητά να εισάγεις τιμές για το τι ISO και τι διάφραγμα χρησιμοποιείς είναι περιττό...

Η φωτό που εβαλα δεν είναι από το κινητό μου,είναι μια πρόχειρη που βρήκα στο Ίντερνετ. Στο κινητό που το δοκιμάζω μια χαρά μου βγάζει τα αποτελέσματα πάντως!

Ίσως στη φωτό δεν βγαίνει σωστό γιατί εκτός από την επιλογή του φίλτρου δεξιά έχει και κάποιες άλλες επιλογές,μάλλον έχει αλλάξει κάποιο από αυτά:

1326ab545388f9996316df565e622e15.jpg

Καμια εφαρμογη για android που να βρισκει milky way? Ειχα δει τον Elia Locardi να χρησιμοποιεί καποια που εκανες calibrate το φεγγαρι και σου εδειχνε που θα ειναι το milky way

Πρέπει να το βγάλουν και για android το photopills είναι ιδανικό για αυτό που ζητάς και έχει πολλές ακόμη εφαρμογές

Καμια εφαρμογη για android που να βρισκει milky way? Ειχα δει τον Elia Locardi να χρησιμοποιεί καποια που εκανες calibrate το φεγγαρι και σου εδειχνε που θα ειναι το milky way

Αν θελεις καποια εφαρμογη που να σου δειχνει μελλοντικα την θεση του του milky way δεν ξερω, αλλα το star chart σου δειχνει live τις θεσεις ολων των πλανητων, αστεριων κτλ συμπεριλαμβανομενου κ του milky way

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια :)

Πρέπει να σημειώσω ότι η τελευταία φωτο είναι ένα παράδειγμα του ότι οι χρόνοι έκθεσης δεν είναι απόλυτοι. Κανονικά έπρεπε να δώσω έκθεση ~30" (βάσει υπολογισμών) αλλά και με +11" δεν υπήρχε πρόβλημα. Τα λευκά δεν κάηκαν, ούτε χρειάστηκε το graduated ND φίλτρο (εδώ όντως θα μπορούσε να δουλέψει γιατί ο διαχωρισμός θάλασσας και ουρανού είναι εύκολος). Η βινιέττα που υπήρχε στο raw λόγω λήψης στα 16mm με το φίλτρο, φεύγει εύκολα (είναι περίπου -1eV) αλλά σκέφτομαι να δοκιμάσω ένα αρκετά μεγαλύτερο φίλτρο (πχ 82mm αντί 72) για να δω αν υπάρχει διαφορά σε τέτοια μικρά εστιακά μήκη.

Δημήτρη και Γιάννη, πολύ ωραίες.
Ιδίως του Δημήτρη, που είναι και λίγο διαφορετική σε θεματολογία από ότι συνηθίσαμε στις φωτογραφίες μακράς έκθεσης, μου αρέσει πολύ.

The clouds, — the only birds that never sleep.
by Iosif Michael, on Flickr