Τεχνική και επεξεργασία σε φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Εχεις δικιο. Στο ισιωμα δε, απαραδεκτος! Σκόνες εχε ο φακός και πολλές, μαλλον θελει καθαρισμα, τις βλέπω σε πολλες φωτο.
Σα ευχαριστω! :)

"forget me not"

Μία "περίεργη" βάρκα που σπανίως εμφανίζεται σε βαθμό ικανό για φωτογράφηση. Συνήθως διακρίνεται μόνο η πλώρη της αλλά αν τα νερά κατέβουν αρκετά χαμηλά, τότε μας χαρίζουν το αποτέλεσμα που βλέπετε. Λήψη 3+ λεπτά...

forget me not by Teo Kefalopoulos, on Flickr

πραγματικά μαθηματα! Εξαιρετική!
Ερώτηση( να μαθαίνουμε μιας και βλέπω πώς θες να μοιράζεσαι :) ): Τα τρία λεπτά έχουν σημασία; εννοώ αν είναι 2 ή 4 θα είναι τοσο διαφορετικό;

πραγματικά μαθηματα! Εξαιρετική!
Ερώτηση( να μαθαίνουμε μιας και βλέπω πώς θες να μοιράζεσαι :) ): Τα τρία λεπτά έχουν σημασία; εννοώ αν είναι 2 ή 4 θα είναι τοσο διαφορετικό;
Ευχαριστώ πολύ. Σχετικά με το χρόνο λήψης, πάντα λαμβάνουμε υπ' όψιν μας την κίνηση που θέλουμε να αναδείξουμε (ή να αξιοποιήσουμε). Στην προκειμένη περίπτωση το νερό χρειαζόταν αρκετό χρόνο λήψης γιατί είχε πολύ ήρεμη κίνηση (λόγω χαμηλής στάθμης) και κατά συνέπεια, για να πάρουμε "κρεμώδη" υφή στο νερό χρειάζεται αρκετός χρόνος λήψης. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή του thread έχω αναρτήσει ένα λεπτομερή οδηγό για λήψεις μακράς έκθεσης τον οποίο μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις. Καλή συνέχεια.

Τρελός ουρανός! Πόσα δευτερόλεπτα κράτησε η λήψη; (δεν έχει στοιχεία από exif)

6 sec, iso 200,f5. 6

Τρελός ουρανός! Πόσα δευτερόλεπτα κράτησε η λήψη; (δεν έχει στοιχεία από exif)

Ωραίο θέμα και καλά νεταρισμένο! Αν θέλεις μία επιπλέον γνώμη, εγώ θα έκανα μία λήψη για το έδαφος-skyline-ουρανό και μία ακόμα για το ποτάμι, με επιπλέον χρόνο έκθεσης (που μάλλον τον χρειάζεται) για να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το νερό. Μετά είναι εύκολο το ένωμα με layers.

Σ ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες! Παντα ευπροσδεκες ολες οι γνωμες ειδικα οταν προσφερουν επιπλεον γνωση! Θεωρεις οτι θα επρεπε και τα συννεφα να εχουν παραπανω χρονο εκθεσης οπως το νερο;

Όχι, νομίζω πως τα σύννεφα δεν θα χρειαζόντουσαν περισσότερο χρόνο έκθεσης. Κατ' αρχήν έχουν αραιή δομή, οπότε με επιπλέον χρόνο θα αραίωναν περισσότερο. Επίσης αν βλέπω καλά, βρίσκονται οριακά στο "κάψιμο" των highlights, οπότε καλύτερα να μείνουν ως έχουν. Όμως το ποτάμι έχει αρκετή ανοχή σε επιπλέον χρόνο, τόσο από πλευράς φωτομέτρησης, όσο και από αισθητικής πλευράς. Θα έδινα διπλάσιο χρόνο έκθεσης στο ποτάμι με το ίδιο φίλτρο αλλά θα σου πρότεινα να έβαζες κάποιο πιο δυνατό. Τι φίλτρο έβαλες; Ήταν όντως μονή λήψη;

Ναι μόνη λήψη ήταν με ND 64. Δεν σκέφτηκα να αυξήσω κι άλλο τον χρόνο μιας και είχα στο νου μου τη μία λήψη να σου πω την αλήθεια. Ίσως λάθος προσέγγιση σ αυτού του είδους τη φωτογραφία.

Ωραίο θέμα! Ίσως ήθελε περισσότερο χρόνο λήψης για το νερό (γιατί όχι και 2η έκθεση). Χρησιμοποίησες φίλτρο ND?

Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Ναι έκανα χρήση ND8 και η συγκεκριμένη λήψη είναι 10’’, F8, ISO 250, jpeg αρχείο με την μισή ανάλυση όμως από Hires mode (25Μb) δηλ. αυτόματο ενωμα 8καρε των 10’’ έκαστο. Δεν το σκέφτηκα για διπλή λήψη αν και δεν θα μπορούσα να την μονταρω και να την ανεβάσω στο tablet που έχω μαζί (έπρεπε να πάρω το Affinity photo αλλά δεν είχα χρόνο να το μάθω). Έχω κάνει λίγο κροπ κάτω και ελάχιστη επεξεργασία σε φωτεινά σκοτεινά, κανονικά τα αρχεία Hires θέλουν πάρα πολύ sharpening, δεν το έκανα γιατί είμαι σε ταμπλετ και δεν είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 30" για το νερό. Αν δεν είχες πιο δυνατό φίλτρο, ίσως θα μπορούσες να μειώσεις το ISO.

Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Ωραία μπορεί να το ξαναδοκιμασω αν προλάβω να ξαναπάω. Είχα μαζί και ένα 6 stop (ΝD64) αλλά δεν το έβαλα δυστυχώς γιατί μου φάνηκε υπερβολή.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 30" για το νερό. Αν δεν είχες πιο δυνατό φίλτρο, ίσως θα μπορούσες να μειώσεις το ISO.

ΟΚ ηταν ο χρόνος 8Χ10 = 80 sec ;) .. αλλα φταίει το οτι είναι pixelshift λήψη η οποία επεξεργάζεται εντός της κάμερας και δίνει 80Μπ raw αλλά δεν είναι ακριβώς 8Χ averaging (2Χ averaging ομως είναι) .. και λόγω και της χρονικής απόστασης των λήψεων υπάρχει γενικώς πρόβλημα με ότι κινείται ή αλλάζει σε φωτισμό .. αν ανεβεί το raw πιστεύω θα δούμε τεχνουργήματα/πιξελιάσματα σε σημεία ..

EDIT .. δεν διάβασα καλά :( δέν είναι pixelshift .. sorry .. αλλά τότε τι ? δεν έκαναν δουλεια τα 80sec ? !!

To ΙΣΟ250 της Ε-Μ1 ΙΙ έχει 1/2 στοπ λιγότερο ηλεκρονικό θόρυβο απο τα 64/100/200 και ίσως αυτό είναι κρίσιμο στα σκοτεινά σημεία στις μακρές λήψεις .. αλλά πάλι πιστεύω η μεγαλύτερη έκθεση με μικρότερο ΙΣΟ θα νικήσει και στο θέμα του θορύβου στα σκοτεινά (στους μεσαίους τόνους σίγουρα ..)

Απο άποψη θορύβου είναι σίγουρα προτιμότερο να κατεβάσεις ISO (για να πάρεις περιθώριο μεγαλύτερης έκθεσης) παρα να βάλεις πιο δυνατό ND .. το κακό είναι οτι το βασικό ISO στην Ε-Μ1ΙΙ είναι το 200 :(

Αν είχα Ε-Μ1 ΙΙ θα είχα οργανώσει pettition για να βγαίνουν ανεξάρτητα τα αρχεία .. πολλά προβλήματα του pixelshift διορθώνονται με ειδικό software αρκεί να υπάρχουν οι ανεξάρτητες λήψεις οπως στις Pentax & Sony A7rIII

Ωραίο θέμα κι ένα καλό παράδειγμα όπου το grad ND στο οποίο κάποιοι ορκίζονται (και) εδώ δεν λειτουργεί στις λήψεις ΜΕ. Μία δεύτερη λήψη για το πάνω 1/2 θα έλυνε το θέμα της απώλειας πληροφορίας. Βέβαια ακόμα αμφιταλαντεύομαι μεταξύ διόρθωσης μέσω PS (βγάζοντας "άκυρες" τις ακτίνες) ή αν θα το άφηνα ως έχει με κάποιο ελαφρύ recovery...:chinscratch:

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο και τις συμβουλές.
Αν το συνεχίσω με μακρά έκθεση θέλει να δοκιμάσω σιγά σιγά με διπλές λήψεις και ps (παντελώς άσχετος με επεξεργασία σε αυτό). Για την ώρα βρίσκω μέρη και προσπαθώ να βελτιώσω κάδρο. Υποθέτω χειμώνα θα είναι καλύτερες οι συνθήκες.

Ναι, τον χειμώνα είναι καλύτερο το φως γιατί είναι διάχυτο αλλά αυτό συμβαίνει γενικά όποτε έχει συννεφιά. Πάντως οι καλύτερες διαμορφώσεις στα σύννεφα γίνονται κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο. Πολλές φορές τον χειμώνα όταν έχει συννεφιά, βλέπεις ένα λευκό "σεντόνι" στο βάθος...