Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων - Still Photography

Re: Φωτογραφιση νομισματων/μικρων αντικειμενων -Φωτισμος/Photobox

To τσάκισες... κλείνουμε το διάφραγμα για λόγους βάθους πεδίου, για αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και τέτοιας διαμόρφωσης (δίχως δηλαδή ιδιαίτερο προς τα πίσω όγκο) με τίποτα δεν χρειαζόταν να κλείσεις πάνω από f/16 (μην πω και f/11). Στο f/32 πάει το κόντραστ, πάει και η ανάλυση λόγω περίθλασης.

Εισαι αρχοντας! Αψογος και σωστος!! Το καταλαβα και θα το διορθωσω αμεσα!!! Ειπα και γω, γιατι το σκοτωσα ετσι. Ευχαριστω!!!

Θα ανεβασω νεα δειγματα.

Για νομισματα, το κουτι ειναι καταπληκτικο. Αν η επιφανεια ειναι πολυ στιλπνη, και αντανακλα ευκολα, οπως η ραβδος, τοτε χρειαζεται μεγαλυτερο κουτι η αλλαγη γωνιας σκοπευσης, αν ειναι εφικτο. Η σκια οφειλεται στο πεδιο εξω απο το κουτι.

attachment.php

Στους σουγιαδες, οι σκιες ειναι υπο ελεγχο. Εκει που εχασα το παιχνιδι ειναι στην ισορροπια λευκου. Στην D7000 (με φακο 35μμ 1.8), παρολο που εβαλα τους 2700 κελβιν, προφανως η ισορροπια επηρρεαστηκε απο το φως του μεσημεριου. Δυστυχως δεν εχει στην επιλογη preset manual να τραβας δειγμα του λευκου φοντου οπως στην D5000, αλλα σε βγαζει σε ενα τετραγωνο χωρισμενο σε τεσσερα τεταρτημορια οπου μπορεις να ρυθμισεις το χρωμα. Δυστυχως δεν γνωριζω τι να κανω εκει. Θα το παλεψω η θα χρησιμοποιω αποκλειστικα την d5000 :))

To exposure metering βοηθαει να το εχω στο spot η καπου αλλου?

attachment.php

Attachments

• D7K_4796.jpg
    D7K_4796.jpg
    119.4 KB · Views: 106
  • DSC_4038.jpg
    DSC_4038.jpg
    63.1 KB · Views: 40
  • D7K_4822.jpg
    D7K_4822.jpg
    88.2 KB · Views: 39
  • D7K_4824.jpg
    D7K_4824.jpg
    33.7 KB · Views: 100

Μπορείς να πάρεις οικονομίας daylight που είναι στους 6000 Κ, απλά ανέβασε την ισχύ και ρύθμισε την μηχανή απ' ευθείας σε Kelvin.

Τι διαφορα εχουν τα 2700 κελβιν που χρησιμοποιησα απο τα 5-6000 κελβιν?

Ευχαριστω!

Εντάξει, αλλά αφού έχεις για αναφορά το λευκό χαρτί, διορθώνεις την ισσοροπία λευκού με ένα κλικ στο photoshop ή στον raw editor...

Μια χαρα το κουτακι για τις σκιες!! Φανταζομαι οτι το ετοιμο που παρηγγειλα θα ειναι κλασεις ανωτερο.
Αυριο θα κοιταξω για λαμπες με μεγαλυτερα watt. Τα 11w δεν ειναι αρκετα.

attachment.php

Last edited:

Εντάξει, αλλά αφού έχεις για αναφορά το λευκό χαρτί, διορθώνεις την ισσοροπία λευκού με ένα κλικ στο photoshop ή στον raw editor...

Δεν εχω αρχισει ακομα ληψεις σε raw ουτε επεξεργασια στο Photoshop. Δεν ειμαι ετοιμος. Εδω δεν εχω καταλαβει ολες τις ρυθμισεις της μηχανης και εχω προβλημα κατανοησης των αρχων και ειδικων ρυθμισεων του WB :))

Με αυτην την ευκαιρια θα διαβαζω περι WB τις επομενες μερες! Θα το παλεψω και για την γκρι καρτα :))

Ελπιζω να μην εχω προβλημα που εχω δυσχρωματοψια!!! Αν και (νομιζω οτι) βλεπω ολα τα χρωματα...

Last edited:

To τσάκισες... κλείνουμε το διάφραγμα για λόγους βάθους πεδίου, για αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και τέτοιας διαμόρφωσης (δίχως δηλαδή ιδιαίτερο προς τα πίσω όγκο) με τίποτα δεν χρειαζόταν να κλείσεις πάνω από f/16 (μην πω και f/11). Στο f/32 πάει το κόντραστ, πάει και η ανάλυση λόγω περίθλασης.

Η διορθωση με την αγελαδιτσα στο φ16 (και τη μπαταρια στο φ11). Σαφως καλυτερα.

Να'σαι καλα send. Νομιζα οτι με μικροτερο διαφραγμα θα ειχα καθαροτερη εστιαση, αλλα μου διεφυγαν τα υπολοιπα...
attachment.php

attachment.php

Το καινουριο 'παιχνιδακι' με το light box (O Θεος να το κανει..) ειναι πολυ ενδιαφερον!!! Μεχρι να μου ερθει το real thing θα φτιαξω ενα μεγαλυτερο και θα παρω και ισχυροτερες λαμπες.

Πωλειται Samyang 8μμ fish eye με λιγα clicks και πολυ καρμα (αστειακι..:)))

attachment.php

Attachments

• D7K_4836.jpg
    D7K_4836.jpg
    51.2 KB · Views: 161
  • D7K_4843.jpg
    D7K_4843.jpg
    46.4 KB · Views: 43

Ίσως αξίζει να το βάλω και στο σχετικό thread: εδώ http://www.giannatos-foto.gr/product_info.php?cPath=2252&products_id=12829 θα βρείτε λάμπες οικονομίας στους 5.500 Kelvin, για να μην ψάχνετε Honk Kong κ.λ.π.

Πολυ χρησιμο ευχαριστω. Οι σπιραλ λαμπες που βρισκω τριγυρω ειναι 6000Κ+.

Θα κατεβω μια βολτα εκει.

Δεν εχω αρχισει ακομα ληψεις σε raw ουτε επεξεργασια στο Photoshop. Δεν ειμαι ετοιμος. Εδω δεν εχω καταλαβει ολες τις ρυθμισεις της μηχανης και εχω προβλημα κατανοησης των αρχων και ειδικων ρυθμισεων του WB :))

Με αυτην την ευκαιρια θα διαβαζω περι WB τις επομενες μερες! Θα το παλεψω και για την γκρι καρτα :))

Έχω την αίσθηση πως το να τραβάς σε raw και να προσπαθείς να διορθώσεις το WB εκ των υστέρων θα σε βοηθήσει αρκέτα να κατανοήσεις το τι χρειάζεται να κάνεις όσον αφορά το WB.. :)

Έχω την αίσθηση πως το να τραβάς σε raw και να προσπαθείς να διορθώσεις το WB εκ των υστέρων θα σε βοηθήσει αρκέτα να κατανοήσεις το τι χρειάζεται να κάνεις όσον αφορά το WB.. :)

Θα το προσπαθησω και θα σου πω.
Ειναι και μια ευκαιρια να δω τι σημαινει raw στην πραξη.

Εξοπλισμός για φωτογραφίες προιόντων.

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!
εδώ και λίγο καιρό θέλω να βοηθήσω έναν φίλο που... δεν έχει καλές σχέσεις με την τεχνολογία, έτσι ανέλαβα να του λύσω το πρόβλημα!

Θέλει να φτιάξει έναν προιοντικό κατάλογο σε μορφή pdf, άρα χρειάζεται να φωτογραφήσει τα προιόντα, κι εδώ ξεκινά το μαρτύριο....
Διάβασα ολίγον στο net βρήκα πως χρειάζεται να έχω μία Light tend και πήρα αυτήν:1999.jpg
Είχα μια κόμπακτ φωτογραφική μηχανή, τίποτα το ιδιαίτερο και με την βοήθεια 3 προβολέων 500watt ο καθένας που φώτιζαν απευθείας πάνω στην τέντα έβγαλα φώτο όπως αυτήν:18888.jpg
Στην πορεία φυσικά, έβαλα ένα λευκο χαρτί στο δάπεδο για να μην φαίνονται οι τσακίσεις της τέντας.
Όμως... και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θέλει αρκετό photoshop για να γίνει καλό και μου τρώεει πολύ χρόνο.
Θέλω να ρωτήσω:
Θα ήταν καλύτερο να βάλω κάποιο "χαρτί" μπροστά στους προβολείς ώστε να μου κάνουν καλύτερη διάχυση φωτός;
Υπάρχει κάποιο software ειδικό γι αυτήν την δουλειά που είναι πιο πρακτικό από το Photoshop;
Αν αγόραζα μια dslr μηχανή, υπάρχει δυνατότητα μέσο software να βλέπω live στην οθόνη του pc και μέσω του pc να την ρυθμίζω και να τραβάει τις φώτο;

Απάντηση: Εξοπλισμός για φωτογραφίες προιόντων.

Με 3χ500watt και βγάινει τόσο σκοτεινό;;;
Τί ρυθμίσεις έχεις; με τί τραβάς τις φωτό;
Θέλει οποσδήποτε τρίποδο και πιο αργή έκθεση και μικρότερο διάφραγμα για ευκρίνεια, εστίαση και χρήση timer ή remote να μή βγεί κουνημένη.
Για να βγεί λευκο εντελώς, να "καεί" το λευκό φόντο, έκθέτεις για το αντικείμενο με spot ή center metering, στη φωτό πάνω μάλλον πήρε Matrix.

Re: Εξοπλισμός για φωτογραφίες προιόντων.

Ναι όντως πρέπει να τα καψεις τα λευκά. Θέλεις πιο φωτεινή φωτογραφία. Δεν νομίζω φταίει ο εξοπλισμός.

Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων

Γεια σας,

Εχω μια Olympus XZ 2, φωτα απο ebay 5500Κ, τριποδι, grey καρτα για να ρυθμίζω το WB και προσπαθω να βγαζω καποια δερματινα αξεσουαρ που θελω, μικρα το πολυ 15cm , τα οποια ειναι μπρελοκ, βραχιολια, πορτοφολακια κτλ

Εχω την μηχανη στο Μ, με f 6.3 καπου ή και f 8 και μετα παιζω λιγο με την ταχυτητα και απο την οθονη της καμερας βλεπω στο περιπου πως ειναι τα χρωματα κτλ και βγαζω 5-6 φωτογραφιες στο καθε αντικειμενο και μετα στο pc επιλεγω την μια. Oπως ειπα την εχω manual και σταθερη σε τριποδο , iso100, esp, s-af, filtro nd off, LSF, WB me karta rithmismeno kai is1.
Γενικα δεν μπορω να αποτυπώσω τις ρυθμισεις ωστε να τις ξερω γιατι για να βγαλω ραγαδες και ζαρες και υφες στο δερμα, καθε αντικειμενο το χτυπαω αλλιως με το φως γιατι το καθενα εχει και αλλου την ζαρα του με αποτελεσμα να αλλαζει μετα ολο το θεμα με τις ρυθμισεις της καμερας.. δηλαδη μπορει να βγει πιο φωτεινο και να αλλαξω καποιες ρυθμισεις ή μπορει να πρεπει να εχω την καμερα με αλλη οπτικη γωνια κτλ ... αρα αυτο που κανω ειναι να εχω το f καπου 6.3 και να παιζω με την ταχυτητα μεχρι να δω στην οθονη οτι τα χρωματα ειναι καλα, οτι δεν ειναι πολυ σκουρο το αποτελεσμα κτλ..

Το θεμα μου ειναι πως οι φωτογραφιες που τραβαω δεν βγαζουν αυτο το ρεαλιστικο σε υφες αποτελεσμα που θα ηθελα ή που βλεπω σε αλλες εικονες.
Ναι βγαζω τις ζαρες του δερματος κτλ αλλα δεν μου βγαζει αυτη την φυσικοτητα που θα ηθελα, ειναι σαν πλαστικα τα χρωματα, ελαχιστες φορες μπορεσα να βγαλω κατι που να υπαρχουν ωραιες υφες και λεπτομερειες πχ ζαρες του δερματος κτλ αλλα με φυσικη οπτικη και ξεκαθαρο αποτελεσμα.
Οταν βγαζω εξω με φυσικο φως ημερας το αποτελεσμα ειναι καλυτερο αλλα εκει υπαρχει διαφορα στα χρωματα.

Προσφατα ενα φιλος μου ειχε ενα iphone Χ και πηγα να βγαλω μερικες φωτογραφιες για πλακα και εμεινα εκπληκτος γιατι εβγαζε καλυτερες φωτογραφιες απο την καμερα μου. Ετσι μου μπηκε η σκεψη μηπως να αγοραζα ενα iphoneX για να βγαζω αυτες τις φωτογραφιες ....αλλα επειδη μιλαμε για 1200ευρω καπου εκει σκεφτηκα το ενδεχομενο να αγορασω νεα καμερα.

Τι λετε? Φταιει η καμερα που εχω? Αν ναι τι θα μου προτεινατε να αγοραζα ωστε να δω σοβαρη διαφορα? Με ενδιαφερει να βγαζω δερματινα αξεσουαρ, δεν θελω την καμερα για κατι αλλο. Νεα καμερα ή iphoneΧ? και αν καμερα τοτε ποια?

Last edited by a moderator:
Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Καλώς ήρθες στο φόρουμ! Η κάμερα που έχεις είναι αρκετά αξιόλογη, αλλά έχει μικρό σχετικά αισθητήρα οπότε τα διαφράγματα που χρησιμοποιείς είναι πολύ "κλειστά". Το αποτέλεσμα είναι ότι έχεις περίθλαση που "θολώνει" τις φωτογραφίες σου. Προσπάθησε να δουλέψεις με πιο ανοιχτά διαφράγματα, γύρω στο 2,8 - 4 και δες τι θα γίνει. Επίσης σίγουρα η μηχανή έχει κάποιο ειδικό mode "macro", είναι "περιβόητη" με την καλή έννοια για αυτό, ψάξε την ρύθμιση και χρησιμοποίησε την. Δες και τις ρυθμίσεις sharpnes, contrast κ.λ.π. Τελευταίο και σημαντικότερο: στο τρίποδο κλείνουμε τελείως την σταθεροποίηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι πράγματι σταθερό και όχι κάποιο των 20-30 που "σειέται και κουνιέται" - αλλιώς η μηχανή μπερδεύεται και υπερδιορθώνει, οπότε πάλι έχουμε "θολούρα" (ελαφρώς κουνημένες φωτογραφίες).

Κάνε αυτά και εδώ είμαστε...

Απάντηση: Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Το νήμα το άνοιξε ο Κυριάκος με δικη μου προτροπή μετά 3-4 π.μ. που είχαμε, για να μην επαναλάβετε κάποια από αυτά που ήδη του έχω γράψει και να προχωρήσει λίγο πιο κάτω η συζήτηση δημοσιοποιώ τμήματα από τα π.μ. που αφορούν τις δικές μου απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα :

<<Ρωτάς πολλά πράγματα μαζί όμως και εχεις στο μυαλό σου για σύγκριση φωτογραφίες με εξοπλισμό πολύ πιο ακριβό (θολό background από μεγαλύτερο αισθητήρα πιθανόν και με πολύ καλούς φακούς) που δεν είναι με τον δικό σου.

Σήμερα να σου πω επίσης οτι ένα σύγχρονο iPhone έχει πλησιάσει και υπερκεράσει τις παλιές premium pocket όπως είναι η μηχανή σου η ΧΖ2 με καλές συνθήκες φωτισμού. Πριν όμως σου πω οτι ο εξοπλισμός σου θέλει αναβάθμιση για να πάρεις πολύ καλυτερο αποτέλεσμα θα ήθελα να ξέρω αν εχεις δοκιμάσει να τραβήξεις την ίδια φωτογραφία στα δερμάτινα σε φυσικό φωτισμό (όχι έντονα προσπίπτον φως ) με την μηχανή σου και να εχεις με κάποια ρύθμιση πολύ καλό αποτέλεσμα δηλ. να περνεις λεπτομέρεια, καλή ανάλυση, να βλέπεις τις ζάρες , τα χρώματα φυσικά κλπ. όπως ακριβώς θέλεις. Αν αυτο συμβαίνει τοτε η μηχανή σου έχει σε γενικές γραμμές (για εσένα τουλάχιστον) την ικανότητα να σου δώσει αυτό που θέλεις και είναι καθαρά θέμα ρυθμίσεων και καλού φωτισμού να πετύχεις σε χώρο studio κάτι ανάλογο.

Καταρχήν να σου πω δεν είμαι επαγγελματίας αλλά από τα λίγο που ξέρω όταν κάνουμε δοκιμές για να στήσουμε μια σκηνή πάντα κρατάμε σημειώσεις σε ολα ώστε αν πετύχουμε αυτό που θελουμε να μπορούμε να το επαναλάβουμε. Δεν υπάρχει κανόνας , χίλιοι δυο παράγοντες παίζουν ρόλο, η θερμοκρασία του φωτισμού, η κατεύθυνση και η ένταση του φωτισμού που πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη , το είδος και η αποροφητικότητα του υλικού που φωτογραφίζουμε, ο περιβάλλον χώρος και πως αυτός αλληλεπιδρά με το σταθερό φωτισμό ή τα φλας /speedlights κλπ. και φυσικά η ικανότητα της μηχανής μας και ποσο καλό φακό χρησιμοποιούμε.
Με την ΧΖ2 δυσκολα θα φτάσεις σε εξαιρετικό επίπεδο ακόμη και αν πετύχεις τέλειο φωτισμό. Εξαρτάται βέβαια που θα προβληθούν οι φωτογραφίες και σε τι ανάλυση για να το καταλαβει κάποιος, οπότε μια καλό τραβηγμένη φωτό με λίγα τεχνικά λάθη μπορεί να είναι υπεραρκετή.
Αφού το κατάφερες έστω 1-2 φορές και έμεινες ευχαριστημένος σημαίνει οτι πρέπει να κανεις προσεκτικές δοκιμες και να το βρεις.
Η ΧΖ2 έχει μικρό αισθητήρα αλλά καλό φακό οποτε αν τα αντικείμενα δεν ειναι πολύ κοντά (μάκρο φωτό) μην κλείνεις τόσο πολύ το διάφραγμα (θα δοκίμαζα f=4-5.6) γιατί χάνεται η λεπτομέρεια λόγω διάθλασης (diffraction) κοντά στο f8. Αν δεν ειναι όλο εστιασμένο βάλτο λίγο πιο μακριά και κροπαρε μετά την φωτό , ίσως σου δωσει καλυτερο αποτέλεσμα. Το κόλπο είναι να βρεις σε ποιο διάφραγμα ο φακός σου είναι οξύτερος για τα αντικείμενα που βγαζεις και σε ποια απόσταση σου δίνει το καλυτερο αποτέλεσμα. Αυτό βρες το πολύ πριν φωτογραφίσεις σε στούντιο και κλείδωσε εκεί το διάφραγμα.
Προσοχή να μην υπό εκθέσεις γιατί θα ανεβεί ο θόρυβος και θα πέσει αισθητά η ποιότητα εικονας Τραβά αρχείο Raw και ξεζουμισε την φωτό μετα με επεξεργασία. Με JPEG δεν θα πετύχεις καλό αποτέλεσμα δυστυχώς.
Πρόσεχε τιυχον αντανακλάσεις πάνω στο δέρμα. Σωστή είναι η χρήση κάρτας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του φωτισμού. To φόντο θα το διάλεγα τέτοιο που να αναδεικνύει το αξεσουάρ αλλά να είναι και ουδέτερο.>>
——————————————————————————————————————————————————————————-

<<στη Θεσσαλονίκη μπορείς να βρεις βοήθεια εύκολα είτε από επαγγελματία επι πληρωμή είτε από κάποιον ψαγμένο ερασιτέχνη που θα έχει λίγο χρόνο να σε βοηθήσει και να κάνετε παρέα κάποιες δοκιμες είτε παρακολουθώντας κάποια εξειδικευμένα σεμινάρια για φωτογράφηση προϊόντων. Δεν είναι τόσο απλό αυτό που προσπαθείς να κανεις και θέλει κανονικά πολύ πιο εξειδικευμένο φωτογραφικό εξοπλισμό.

Στο τρίποδο την σταθεροποίηση την κλείνουμε τελειως (IS off) και τραβάμε με ρύθμιση κλείστρου χρονοκαθυστέρησης κάποιων δεύτερων. Το WB το ρυθμίζεις με γκρι κάρτα για έτοιμο JPEG με την ρύθμιση CWB που έχει η μηχανή στις επιλογές του WB στοχεύοντας κάθε φορά που αλλάζεις τον φωτισμό στην γκρι κάρτα και αποθηκεύοντας τη ρύθμιση.
Όταν σου είπα για κάποιες κοντινές δοκιμες με φυσικό φωτισμό εννοούσα μέσα δίπλα από ένα παράθυρο χωρίς λάμπες με καλό φωτισμό αλλά χωρίς να πέφτει όμως ο ήλιος πάνω στα αντικείμενα και στην απόσταση που τα φωτογραφίζεις, όχι απαραίτητα σε M mode π.χ. σε A με αλλαγές στο διάφραγμα και να αφήσεις την μηχανή να σου προτείνει ταχύτητα σε ISO 100.
Πάντως από την στιγμή που κάτι που βγαζεις λίγο πιο μακριά στις ιδιες συνθήκες φωτισμού βγαίνει πιο φυσικό είναι θέμα οτι η μηχανή δεν διαθέτει ειδικό φακό μάκρο για κοντινά για να αποτυπώσει πιο σωστά τις λεπτομερείες. Έχει όμως αν θυμάμαι 1-2 ειδικά mode για κοντινά (macro και super macro) αλλά δεν ξέρω αν καλύπτουν την απόσταση που βάζεις τα αντικείμενα.

Ο σωστός περιβάλλον φωτισμός όμως είναι φοβερά σημαντικός και η παράλληλη χρήση κατάλληλων softbox είτε στις κεφαλές των φώτων είτε γύρω από το θέμα σου , ίσως ένα μεγάλο κουτί τετράγωνο softbox 60εκ βοηθήσει σε αυτό αφού τα αντικείμενα σου είναι μόλις 15 εκ και ρίχνεις φως από δεξιά αριστερά στα αντικείμενα. Καλύτερα θα ήταν να είχες 2 flash τα οποία ασύρματα η μηχανή με το ενσωματωμένο φλας τα ελέγχει και ρυθμίζει τη δύναμη τους αυτόματα ανάλογα την σκηνή , αλλά είναι και αυτή ακριβή λύση.

Δεν έχω δυστυχώς ούτε την μηχανή για να την δοκιμάσω και να σου προτείνω κατάλληλες ρυθμίσεις ούτε είμαι στον χώρο να δω τι άλλο μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις λήψεις και αν μπορείς να πάρεις σωστό αποτέλεσμα >>
——————————————————————————————————————————————————————————-

Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Cacau ευχαριστω για την απαντηση σου, θα ακολουθησω τις οδηγιες σου, περιμενω και κατι νεα φωτα φθοριου philips σειρα graphica να βαλω ως κεντρικο φωτισμο στο δωματιο , μηπως και βοηθήσουν στο τελικο αποτελεσμα.
Γενικα ποια ειναι η διαφορα του s-af απο c-af, mf, c-af (tr) και ποια η διαφορα του is1 απο is2 k is3; To φιλτρο ND τι κανει? το εχω off.
H αληθεια ειναι οτι το τριποδι ειναι εντελως κινεζικο απο ebay

Απάντηση: Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Στην ερώτηση του για πιθανή αγορά εξοπλισμού αξίας 1200 , κινητού ή φωτογραφικής μηχανής του απάντησα :

<<Αν θέλεις να κανεις σωστή δουλειά με σωστή συνεργασία φωτισμού κλπ δεν θα πρότεινα την αγορά τηλεφώνου (ακόμη και τελευταίας γενιάς) αλλά την επένδυση σε ένα καλό μάκρο φακό και μια καλή ερασιτεχνική μηχανή που να κάνει όμως τα βασικά στο μάκρο. Θα έλεγα καλύτερα να κανεις ένα ερώτημα στο νήμα του εξοπλισμού για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες για το εξοπλισμό που μπορείς να αγοράσεις με αυτά τα χρήματα μιας και θα υπάρχουν πολλές απόψεις.

Εγώ θα σου πρότεινα αυτή την στιγμή από το σύστημα που ξέρω και έχω (υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ομως) να αγοράσεις την προσφορά της Olympus ΕΜ10 ΙΙ , προσοχή με φακό τον κιτ 12-50 (https://www.skroutz.gr/s/13129435/Ol...f-3-5-6-3.html) που κάνει και αρκετά καλό μάκρο οριακά στο 1:3 (οι κανονικοί μάκρο κάνουν 1:2-1:1 ) γύρω στα 480ευρώ.
Μπορείς να προσθέσεις στο πακέτο αυτό μετά (μπορεί να μην τον χρειαστείς κάν γιατί ο 12-50 κάνει σχετικά καλή δουλειά σε 1:3 και να είναι υπεραρκετό γιαυτο που θέλεις), τον εξειδικευμένο φθηνό μάκρο mzd 30/3.5 (https://www.skroutz.gr/s/10417751/Ol...3-5-Macro.html) που κάνει μάκρο 2:1 ή τον mZD macro 60/2.8 που κάνει μάκρο 1:1 (https://www.skroutz.gr/s/2446495/Oly...html?from=drop) και υπάρχει τώρα μτχ. στο insomnia στα 300ευρω. Τα υπόλοιπα χρήματα τα διαθέτεις σε φλας / παρελκόμενα φωτισμού που θα μπορούν να σου δώσουν τον κατάλληλο φωτισμό για να κανεις σωστό δειγματισμό.

Στην μηχανή που σου προτείνω υπάρχει και ρύθμιση για να σου κάνει αυτόματα λήψη πολλών φωτογραφιών στο ίδιο θέμα αλλάζοντας το σημείο εστίασης από μόνη της με ένα βήμα που θα της εχεις ορίσει. Μετά όλες αυτές τις φωτό μπορείς να τις εισαγωγείς σε ένα εξειδικευμένο προγραμμα και να τις ενώσεις με 2-3 κλικ και να εχεις το αντικείμενο εστιασμένο από μπρος μέχρι πίσω , που για να γίνει αυτό πολλές φορές θελουμε πολύ κλειστο διάφραγμα κάτι που αμέσως οδηγεί σε πολύ καλό φωτισμό . Γενικά το focus bracketing είναι ένα εργαλείο ακόμη που μπορεί να σε βοηθήσει αλλά θέλει μια εξοικείωση που δεν είναι και τρομερά δύσκολη ακόμη και για αρχάριο αλλά θέλει και χρήση ενός προγράμματος μετά (υπάρχει και μηχανή που το κάνει αυτόματα στην μηχανή το ενωμα αλλά ξεφεύγει από το budjet σου).

Και του έβαλα και δυο βιντεάκια σχετικά ...>>
———————————————————————————————-

Από εδώ μπορείτε και οι υπόλοιποι να συνεχίσετε τις προτάσεις σας είτε για πιθανή αγορά οι κάποιες τεχνικές που δεν εξάντλησε με τον εξοπλισμό που έχει.