Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων - Still Photography

Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Γεια σου κbouk και απο εδω:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Cacau ευχαριστω για την απαντηση σου, θα ακολουθησω τις οδηγιες σου, περιμενω και κατι νεα φωτα φθοριου philips σειρα graphica να βαλω ως κεντρικο φωτισμο στο δωματιο , μηπως και βοηθήσουν στο τελικο αποτελεσμα.
Γενικα ποια ειναι η διαφορα του s-af απο c-af, mf, c-af (tr) και ποια η διαφορα του is1 απο is2 k is3; To φιλτρο ND τι κανει? το εχω off.
H αληθεια ειναι οτι το τριποδι ειναι εντελως κινεζικο απο ebay

Κυριακο είπαμε οτι σε τρίποδο η σταθεροποίηση μπαίνει στο Off , τα υπόλοιπα mode είναι για άλλα κόλπα (panning κατακόρυφο , οριζόντιο), το ND φίλτρο δεν σε ενδιαφερει για αυτό που ζητάς, είναι για εξωτερικό χώρο για να κατεβάσεις ταχύτητα κλείστρου με ένα συγκεκριμένο ανοιχτό διάφραγμα γιατί η μηχανή σου τερματίζει σε 1/2000 ταχύτητα κλείστρου οπότε αν θες να κανεις χρήση του f1,8 για πορτρέτο θα αναβοσβήνει αφού θα κάψεις τα φωτεινά και άλλη περίπτωση για Long exposures με κλειστά διαφραγματα όταν ο φακός φτάνει στα όρια της περίθαλψης , τεχνικές γενικά που δεν αφορούν αυτό που είναι το βασικό σου θέμα.

Αν το πάμε λίγο και στο επόμενο βήμα της επεξεργασίας,το δέρμα σε raw αρχείο 'σηκώνει' αρκετό clarity στο lightroom ,εφόσον το δουλεύεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

kbouk Οκ ευχαριστω, απλα ρωτησα γιατι το ειχα απορία, να μαθαίνουμε και τιποτα. Ανοιξα το thread kαι για αλλες αποψεις/προτασεις οπως μου ειπες.
Skywriter55 δεν εχω ασχοληθει με επεξεργασια και raw αρχεια, βγαζω σε jpg
Aρα καταληγουμε στο να δοκιμασω να βγαλω μερικες φωτογραφιες με τα νεα φωτα και με μικροτερο f ?
Προταση για νεα μηχανη δεν ακουσα απο κανεναν ( πλην του kbouk) αρα για εσας η φωτογραφικη που εχω ειναι αξιολογη γιαυτη την δουλεια ;
Για το δίλημμα αγορας φωτογραφικης μηχανη ή iphone X ? μαλλον μηχανη ε;

Last edited:
Απάντηση: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Για να "γράψει" η υφή του δέρματος ή και υφασμάτων, δέν θέλει να πλημμυρίσει με φώς απο μπροστά σαν φλάς που ισοπεδώνει τα πάντα,
αλλά πλαϊνό φωτισμό να αναδείξει τους όγκους.
Σε μικρά αντίκείμενα δεν χρειάζονται τεράστια soft boxes.
Με μικρά σποτάκια, λέντ κλπ στοχευμένα σε διαφορετικές πλευρές του αντικειμένου, διαγράφεται συνήθως πιο καλά το σχήμα και όι υφές.
Απλά για εξισορροπηθεί η έκθεση ίσως θέλει περισσότερη ώρα ανοιχτό το κλείστρο (μικρότερο shutter speed).
Για καλύτερη σταθερότητα και αποφυγή κουνήματος όταν πατάμε το κλείστρο, σε σχετικά μεγάλης διάρκειας έκθεση, βοηθά και η χρήση του self timer 3" και πάνω, όπως και η χρήση remote control.

Re: Απάντηση: Αγορά φωτογραφικής μηχανής για φωτογράφηση δερμάτινων αξεσουάρ

Για να "γράψει" η υφή του δέρματος ή και υφασμάτων, δέν θέλει να πλημμυρίσει με φώς απο μπροστά σαν φλάς που ισοπεδώνει τα πάντα,
αλλά πλαϊνό φωτισμό να αναδείξει τους όγκους.
Σε μικρά αντίκείμενα δεν χρειάζονται τεράστια soft boxes.
Με μικρά σποτάκια, λέντ κλπ στοχευμένα σε διαφορετικές πλευρές του αντικειμένου, διαγράφεται συνήθως πιο καλά το σχήμα και όι υφές.
Απλά για εξισορροπηθεί η έκθεση ίσως θέλει περισσότερη ώρα ανοιχτό το κλείστρο (μικρότερο shutter speed).
Για καλύτερη σταθερότητα και αποφυγή κουνήματος όταν πατάμε το κλείστρο, σε σχετικά μεγάλης διάρκειας έκθεση, βοηθά και η χρήση του self timer 3" και πάνω, όπως και η χρήση remote control.

Ευχαριστω για την βοηθεια σου, σχετικα με τον φωτισμο και εγω κατι τετοιο εχω καταλαβει, οταν βαζω soft box χανονται καπως οι λεπτομέρειες.
Θα δοκιμασω ολες τις συμβουλες! Καλο μεσημερι

Φωτογράφιση προϊόντων

Καλησπέρα σας,

είναι η πρώτη μου δουλειά σε προϊόντα και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν είχα ποτε υπόψιν. Απο πληροφορίες στο ιντερνετ, είδα οτι η φωτογράφιση των προϊόντων απαιτεί μεγάλο διάφραγμα. οκ λεω, λογικό.

Παίζω γύρω στο 16, όμως, οι φωτογραφίες συνεχίζουν να είναι ανετάριστες σε κάποια σημεία. Πχ κάποια παπουτσια, είναι νετ σε κάποια σημεία και θολά σε κάποια άλλα. Γιατι συμβαίνει αυτο;

Τεχνικά: εχω αγοράσει φωτογραφικό τραπέζι (ebay 150 ) κι εχω βάλει 2 softbox ενα πίσω ενα απο κάτω οπότε δημιουργεί το απολυτο λευκο. Το επάνω μέρος το προϊόντος, το φωτίζω με το φλας μου που χτυπάει στο ταβάνι. Σαν αποτέλεσμα οπτικά ειναι άψογο, έτοιμο αφοντάριστο, εκτος απο το θολωμα σε κάποια σημεία. Επίσης, iso 300, shutter 1/60 με 1/80 στα 50mm.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Re: Φωτογράφιση προϊόντων

D5100 η μηχανή. Είτε δοκιμάσω με τον 18-105 (απο 35 εως 50mm) είτε δοκιμάσω τον 50αρι 2.8 (με f16 αν θυμάμαι καλά) εχω σημεία ανετάριστα. Δοκίμασα με τρίποδα. δοκίμασα στο χέρι. Δοκίμασα single point focus και 3D και all κλπ κλπ αλλα δε βλέπω κάποια διαφορά. Ανεβάζω μια φωτο σε host φίλου για να την δείτε. Τα exif είναι επάνω. Μπορείτε να δείτε στο αριστερό παπούτσι τα γράμματα της μάρκας είναι ανετάριστα με F14 ενω τα γράμματα εκει που πατάει η πατουσα και στα 2 παπούτσια ειναι νετ. Το μυαλό μου παει σε macrο φακο...

Εδω η φωτο

Απάντηση: Re: Φωτογράφιση προϊόντων

Σε τι απόσταση είναι το θέμα σου από τη μηχανή ?, αν είναι πάρα πολυ κοντά θες υποχρεωτικά μάκρο μόνο για να μπορείς να εστιάσεις και να εχεις και καλή λεπτομέρεια, αν όμως εστιάζει η μηχανή κανονικά, εχεις ολο το κάδρο μέσα που θέλεις και η λεπτομέρεια που βλέπεις είναι πολύ καλή και αποδεκτή από εσένα, για τα ανεστιαστα δεν θα αλλάξει κάτι με τον μάκρο.

Ο κανόνας είναι οτι όσο πας στο τελε με το ίδιο διάφραγμα και με σταθερή απόσταση από το αντικείμενο θα εχεις περισσότερα ανεστιαστα αφού μικραίνει το βάθος πεδίου , αρα με f16 και 35mm θα εχεις περισσότερη περιοχή εστιασμένη από οτι με 50mm. Μετα μπορείς να κροπαρεις αν θες για να εχεις το κάδρο σου σωστό.

Υπαρχουν και κάποιες απαντήσεις σε ένα συναφές θέμα που μπορεί να σε βοηθήσουν:
http://avclub.gr/forum/showthread.p...ξοπλισμός-για-φωτογράφηση-δερμάτινων-αξεσουάρ

Last edited:
Απάντηση: Φωτογράφιση προϊόντων

μήπως το f14 είναι οριακό για τον φακό? Μήπως να δοκίμαζες με λιγότερο φως και μεγαλύτερο διάφραγμα???

Προσωπικά πάντως σαν καταναλωτής μιλώντας θεωρώ αποδεκτό το αποτέλεσμα.

Re: Απάντηση: Φωτογράφιση προϊόντων

Σε τι απόσταση είναι το θέμα σου από τη μηχανή ?, αν είναι πάρα πολυ κοντά θες υποχρεωτικά μάκρο μόνο για να μπορείς να εστιάσεις και να εχεις και καλή λεπτομέρεια, αν όμως εστιάζει η μηχανή κανονικά, εχεις ολο το κάδρο μέσα που θέλεις και η λεπτομέρεια που βλέπεις είναι πολύ καλή και αποδεκτή από εσένα, για τα ανεστιαστα δεν θα αλλάξει κάτι με τον μάκρο.

Ο κανόνας είναι οτι όσο πας στο τελε με το ίδιο διάφραγμα και με σταθερή απόσταση από το αντικείμενο θα εχεις περισσότερα ανεστιαστα αφού μικραίνει το βάθος πεδίου , αρα με f16 και 35mm θα εχεις περισσότερη περιοχή εστιασμένη από οτι με 50mm. Μετα μπορείς να κροπαρεις αν θες για να εχεις το κάδρο σου σωστό.

Υπαρχουν και κάποιες απαντήσεις σε ένα συναφές θέμα που μπορεί να σε βοηθήσουν:
http://avclub.gr/forum/showthread.p...ξοπλισμός-για-φωτογράφηση-δερμάτινων-αξεσουάρ

Η απόσταση του αντικειμένου εως το φακό, μετρημένη με μέτρο, είναι απο 60 εως 90 πόντους. Αφου κουνιέμαι μπρος πίσω πανω κάτω για να στήσω κάδρο. Οι φακοί νομιζω σε αυτη την αποσταση θα έπρεπε να νετάρουν ολο το παπούτσι αφου και το f14 θεωρητικά εχει μεγάλο βαθος πεδίου.

Αλλά βασει της 2ης σου πρότασης, να πέσω απο τα 35-50mm στα 20mm με το ίδιο f (16) κι έτσι θα έχω περισσότερα νετ σημεία; κατάλαβα σωστά; θα το δοκιμάσω. Σε ευχαριστώ πολυ!

μήπως το f14 είναι οριακό για τον φακό? Μήπως να δοκίμαζες με λιγότερο φως και μεγαλύτερο διάφραγμα???

Προσωπικά πάντως σαν καταναλωτής μιλώντας θεωρώ αποδεκτό το αποτέλεσμα.

f14 νομιζω ειναι το οριο του 50αρη. Ομως φωτογραφίζω και με τον 18-105 στα 35mm ως νορμάλ. Το λιγότερο φως το δοκίμασα, έβησα 2 λάμπες κάτω απο το τραπέζι επειδή με δυσκολευαν στο να αφαιρέσω το φόντο. Μπορεί να ειναι καλά φωτισμένο, όμως βγάζει ενα ελαφρυ μπεζ-γκρι οταν παιρνω το color selector οποτε δε μας κάνει. Με το magic erazer φευγει ολο και θελει λιγη δουλειά στις άκρες μονο.

Και ο πελάτης μου να σου πω την αλήθεια του αρέσει το αποτέλεσμα. Απο τη στιγμή που εχει το φόντο του αρκει. Αλλα εγω θέλω να γινω καλύτερος. Δε μου αρέσει. Βλέπω κατι παπουτσια φωτισμένα άψογα, με τα χρώματα τους τις λεπτομέριες τους...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογράφιση προϊόντων

Καταρχήν καλό ειναι τουλάχιστον στην αρχή η μηχανή να είναι σε τρίποδο για να ελέγχεις με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα, όταν βρεις τον κατάλληλο συνδιασμό εστιακης διαφράγματος βάθος πεδίου μπορείς να σημαδέψεις στο πάτωμα τον χώρο κίνησης σου και να τραβάς και στο χερι. Αν φτάσεις στα όρια εστιακού βάθους, απόστασης από το θέμα σε συνδιασμό με το διάφραγμα ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις με τον ίδιο φακό είναι η χρήση τεχνικής focus stacking με επικάλυψη φωτογραφιών που είναι εστιασμένες σε διαφορετικά σημεία ώστε από την ένωση να προκύψει μια φωτό πλήρως εστιασμένη σε όλο το θέμα. Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί τρίποδο και ειδικό προγραμμα επεξεργασίας.

με f16 και εστιακή 35mm (crop δηλ. οτι γράφει στον φακό σου) στα 60 εκ. θα εχεις περίπου 18 εκ. συνολικό Βάθος πεδίου δηλ. περ. 8εκ. μπροστά από το θέμα και 10 εκ. πίσω, αν απομακρυνθείς στα 90εκ. αυξάνεται στα 17εκ., 9εκ. μπροστά και 26εκ. πίσω,

με τον φακό στα 50mm θα εχεις αντίστοιχα πολύ λιγότερο περίπου 8εκ. δηλ. 4εκ. μπροστά και 4εκ. πίσω,
αν απομακρυνθείς στα 90εκ. αυξάνεται στα 20εκ., 9εκ. μπροστά και 11εκ. πίσω,

τα βλέπεις και μόνο σου : http://www.dofmaster.com/dofjs.html , υπολόγισε οτι όσο κλείνεις το διάφραγμα αυξάνεται το βάθος πεδίου αλλά από ένα σημείο και μετά πέφτει η ποιότητα εικονας λόγω diffraction και σίγουρα στο f16 δεν περνεις οτι καλυτερο από τον φακό σου σε εικόνα (με εξαιρεση το βάθος πεδίου).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογράφιση προϊόντων

Καταρχήν καλό ειναι τουλάχιστον στην αρχή η μηχανή να είναι σε τρίποδο για να ελέγχεις με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα, όταν βρεις τον κατάλληλο συνδιασμό εστιακης διαφράγματος βάθος πεδίου μπορείς να σημαδέψεις στο πάτωμα τον χώρο κίνησης σου και να τραβάς και στο χερι. Αν φτάσεις στα όρια εστιακού βάθους, απόστασης από το θέμα σε συνδιασμό με το διάφραγμα ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις με τον ίδιο φακό είναι η χρήση τεχνικής focus stacking με επικάλυψη φωτογραφιών που είναι εστιασμένες σε διαφορετικά σημεία ώστε από την ένωση να προκύψει μια φωτό πλήρως εστιασμένη σε όλο το θέμα. Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί τρίποδο και ειδικό προγραμμα επεξεργασίας.

Υπάρχει τρίποδο και μάλιστα πολυ στιβαρό αλλα δε βολευει ιδιαίτερα. Τα προϊόντα νιωθω οτι διαφέρουν και πρέπει καθε φορά να προσαρμόζω ύψος. Είναι πολύ δυσκολο να βρεθεί το sweet spot του φακού. Εβγαλα μερικές φωτο ακομη που ειναι ολο το παπούτσι νετ με το ιδιο setup. Βάλε απόσταση, βαλε εστιακή απόσταση και βάθος πεδίου. Αμα βαλω και τρίποδα, κλαψτα. Stacking δε συμφαίρει λογο χρεωσης. Πολυ ταλαιπωρία, λιγα τα χρήματα. Δεν εχω όρεξη.

Θα παραδώσω ο,τι εχω τώρα και βλέπουμε. Φυσικά αν θέλει κάποιος να προσθέσει κάτι, θα ήταν πολυ καλο. Ευχαριστώ για την ωρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογράφιση προϊόντων

Έγραψα και κάποια συμπληρωματικά στα προηγούμενα, αν η δουλειά αυξηθεί να ξέρεις οτι υπάρχουν και μηχανές που κάνουν αυτόματο focus stacking πια για όσους έχουν πρόβλημα χρόνου και επεξεργασίας , από compact Olympus TG3-5 μέχρι ακάθρεπτα μοντέλα με πολύ καλά αποτελέσματα ανάλογα την επένδυση.

Re: Φωτογράφιση προϊόντων

Παίδες, θεωρώντας οτι το ζητούμενο κάδρο πρέπει να παραμείνει ίδιο αλλάζοντας εστικό μήκος αλλάζεις και απόσταση .. τότε δεν αλλάζει το βάθος πεδίου δηλ. 35mm/f14 @ 0.80m = 70mm/f14 @ 1.60m = 137mm DOF (σε θέαση 100%).

Δεδομένου ότι ο ο 18-105 έχει ελάχιστη απόσταση 45cm τα 80cm απόσταση είναι απροβλημάτιστα

Επίσης .. ναι σε f14 δεν εστιάζουν οι dslr .. αλλά κάνουν focus ανοίγοντας πρόσκαιρα το διάφραγμα στο f5.6 ..

Υποψιάζομαι οτι μάλλον κάνει ο φακός backfocus είτε εκ κατασκευής ή μπορεί να επηρεάζεται απο το κόντρα φώς σε συνδυασμό με την closeup λήψη.
Αν δοκιμαστεί εστίαση σε λίγο πιο κοντινό σημείο π.χ. ψηλά στο πρώτο λουρί των πεδίλων κάπου στη μέση και διορθωθεί η κατάσταση τότε είναι backfocus και ξέρεις τι θέλει να προσέχεις σε κάθε κάδρο ..

Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

To mm κατέβασε την α7 με τον 50f18 στα 879 σε 36 άτοκες συν κάρτα 64αρα συν 20%yellows για όποιον έχει! Δλδ μηχανή σώμα 550 απίστευτη τιμή για ff...
Πιστεύετε αξίζει η αγορά; Είναι πιο vfm σε επίπεδο φωτογραφίας από την α7ii? Με αυτόν τον φακό πως την βλέπετε; Το σύστημα μου είναι τώρα η α6000 με τον μάκρο sel30f35 και τον σίγμα 30f28 και με ενδιαφέρει κυρίως η φωτογραφία κοσμήματος σε αυτή την φάση. Έχω lightbox τριποδακι τελευταια βάζω φώτα δουλεύω με κλειστό διάφραγμα σύμφωνα και τις συμβουλές του tzo κανω και πρώτες απόπειρες επεξεργασίας raw αλλά η γυναίκα που για αυτή πρόκειται δεν είναι ικανοποιημένη πολύ από το αποτέλεσμα κυρίως θέλει πιο φυσικές φωτογραφίες με πιο ζεστά χρώματα σε φυσικό φωτισμό. Η ff a7 θα με βοηθήσει σε φυσικό φωτισμό λόγω μεγαλύτερου εύρους αποχρώσεων;

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Με την έκπτωση yellows, 733 ευρώ α7+50/1.8 σίγουρα δεν είναι κακή τιμή.
Δεν παύει όμως να είναι πολύ παλιό μοντέλο, με αντίστοιχα χαμηλή αξία μεταπώλησης.

Σε σύγκριση με α7ΙΙ δεν θα δεις διαφορά στο είδος φωτογράφισης που κάνετε.
Το θέμα όμως είναι ότι ούτε σε σύγκριση με α6000 θα έχετε όφελος σε ποιότητα εικόνας στο είδος σας.

Όπως σου έγραψα και στα pm, στο είδος σας δεν χρειάζεστε ούτε άλλη μηχανή ούτε φακούς, παρά όσο το δυνατόν ποιοτικότερο φωτισμό.
Το μπάτζετ καλύτερα να το διαθέσετε σε ποιοτικά φώτα με υψηλό CRI, π.χ. Rotolight Neo.
Με τον μαλακό του, ποιοτικό, συμπληρωματικό φωτισμό στο φυσικό φως, και τις διαβαθμίσεις που προσφέρει, αποκλείεται να μην μπορέσετε να πετύχετε τα χρώματα που θέλετε.
Τεράστια αναβάθμιση από το lightbox που χρησιμοποιείτε τώρα και απείρως μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μηχανή κι αν πάρετε.