Re: Φωτογραφιση νομισματων/μικρων αντικειμενων -Φωτισμος/Photobox
Πριν ερθει το light box απο Κινα..βαλε 4-5 βδομαδες..αποφασισα να δοκιμασω να φτιαξω ενα δικο μου κλεβοντας ιδεες απο το δικτυο.
Θεωρησα να φτιαξω κατι μικρο για να τσεκαρω καποιες αρχες φωτισμου και εναλλακτικες λυσεις που θα μου χρειαστουν απαραιτητως ουτως η αλλως.
Βρηκα ενα κουτι απο παπουτσια λοιπον, εβγαλα το καπακι, και το εκοψα περιπου στη μεση. Εκοψα μετα τις δυο πλευρες οπως βλεπετε για να σχηματισω τα 'παραθυρα' . Καλυψα το ανοιγμα με ριζοχαρτο. Ειναι το καλυτερο απο πολλα ειδη χαρτιων που δοκιμασα. Δεν δοκιμασα το λεπτο υφασμα τυπου λευκης εσωτερικης κουρτινας.
Το καπακι του κουτιου το εκοψα και αυτο σε σχημα Π και εντυσα το κενο με ριζοχαρτο (στη φωτογραφια φαινεται μονο το ριζοχαρτο χωρις το καπακι). Απλα ταιριαζει τελεια πανω απο το κουτι αμα χρειαζεται να φωτισεις το θεμα και απο πανω -οχι μονο απο τα πλαγια.
Αναμεσα στο κουτι εβαλα για φοντο μια λευκη κολα Α4 αφου την εκοψα ωστε να ταιριαζει και να δημιουργει μια 'τσουληθρα'.
Δεν χρησιμοποιησα ουτε κολες ουτε σελο τεηπ, απλα διπλωσα στις ακρες τα ριζοχαρτα (και το Α4) ωστε να κρεμαστουν απο τα τειχια του κουτιου. Ο λογος ειναι οτι μπορει να θελησω αλλο χρωμα ριζοχαρτο η φοντο Α4 για καποιο λογο. Περιπου 30 λεπτα ηταν συνολικα ο χρονος κατασκευης.
Απο κει και περα το πιο βασικο πραγμα καταλαβα οτι ειναι η ισορροπια λευκου! Περισσοτερο απο τις πηγες φωτισμου! Χρησιμοποιησα οπως βλεπετε κοινες λαμπες day light θερμου φωτος 2.700 κελβιν 11watt. Δεν ειχα μεγαλυτερες σημερα. Αν και μπορεις να κανεις καλη δουλεια και με αυτες, νομιζω οτι 20w θα ειναι ιδανικα.
Σχετικα με το WB, η μεν Δ5000 δεν εχει κελβιν option αλλα εχει το λεγομενο preset manual option με το οποιο τραβας μια φωτογραφια στο λευκο φοντο με ολο το φωτισμο σου αναμμενο και αποθηκευει τις σχετικες πληροφοριες. Δουλεψε καλα. Η δε D7000 εχει επιλογη σε κελβιν.
Παρακατω ειναι η πρωτη φωτογραφια που τραβηξα πριν λιγο με νικορ 85μμ μακρο. Διαφραγμα στο μινιμουμ (32) για καλυτερο φοκους και η μηχανη (στο τραπεζι αντι τριποδο) ορισε αυτοματα την ταχυτητα. Ειμαι ευχαριστημενος για πρωτη προσπαθεια, παρ'ολες τις μικρες σκιες και μετρια φωτογραφια, διοτι καταλαβα το σκεπτικο.