Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων - Still Photography

Απάντηση: Φωτογράφηση προϊόντων για κατάλογο?

Για τις συσκευασίες έχω την εντύπωση οτι είναι οι πλέον κατάλληλες.
Σ' ένα τόσο παραδοσιακό προϊόν συνήθως πας με την πεπατημένη.
Ναι, οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και φτιαγμένες με μεράκι αλλά η συσκευασία νομίζω οτι είναι άλλο κεφάλαιο.
Θα μου πεις, το διαφορετικό είναι και πρωτότυπο και τραβάει το μάτι..
Τέτοιου είδους αποφάσεις ανήκουν στην διοίκηση.

Εγώ απο μεριάς μου να ευχηθώ καλή τύχη και καλές δουλειές! :D

υ.γ vasada που θα βρούμε λίγη φέτα να δοκιμάσουμε στην Β.Ελλάδα???

Re: Φωτογράφηση προϊόντων για κατάλογο?

Χρόνια πολλά σε όλους!!!
Διάβαζα διάφορα εδώ στο φόρουμ και έπεσα έπεσα στο θρεντ για τη φωτογράφιση προιόντων και λέω δεν κάνω ενα lightbox μόνος μου??
Έπειτα απο 2 ώρες το είχα ολοκληρώσει.Βέβαια με τα υλικά που είχα στο σπίτι..Δηλαδή,ένα παλιό χαρτόκουτο, ένα λευκό ζαγρέ πράγμα, την FujiS2500 ,εε αυτά...
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα παρακάτω δείγματα είναι μόνο για ψυχαγωγικό χαρακτήρα καθώς δεν διέθετα ούτε κάποια εξωτερική πηγή φωτός(όλο το φώς ειναι απο την διάχυση του popup φλαση της μηχανούλας) ενώ και το χαρτί είναι...ζαγρέ...Ξενέρα στο τέλος αλλά μόνο και μόνο η διαδικασία μ'ενθουσίασε:guitarist:!!!Πιστεύω είμαι στο σωστό δρόμο... :)
Πως σας φαίνονται αλήθεια?
Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία πάνω απ'όλα!!!
(ειναι και οι 4 στο imaheshack που δεν το κατέχω ιδιαίτερα γι αυτό έβαλα απευθείας τα λινκ)
http://img840.imageshack.us/img840/6466/flsh.jpg
http://img832.imageshack.us/img832/1703/peper.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/4599/raybanc.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/6447/14016698.jpg

Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων

Θελω να αρχισω μια προσπαθεια φωτογραφισης/αρχειοθετησης διαφορων συλλογων και μικροαντικειμενων/gadgets που εχω μαζεψει.

Δεν ειναι ευκολο και ειδικα των νομισματων και σουγιαδων victorinox/leatherman αλλα και αλλων μικροαντικειμενων οπου η σκιαση/φωτισμος παιζει μεγαλο, μην πω τεραστιο, ρολο.

Ψαχνοντας στο δικτυο βρηκα μια ικανοποιητικη λυση.

images
images
images

Το ζητημα ειναι οτι το ανωτερω set up κοστιζει 200-300 ευρω, εκ των οποιων Ε50-70(!) το κουτι και τα υπολοιπα ο φωτισμος. Δεν ειναι τοσο θεμα χρηματων αλλα μαλλον πεταμενων χρηματων. Τα υλικα δεν μου φαινεται να κοστιζουν ουτε το 1/10 της ζητουμενης αξιας ενω η πολυπλοκοτητα του set up ειναι αστεια.

Επειδη λοιπον θα ασχοληθω να φτιαξω μονος μου μια τετοια κατασκευη ζητω την συμβουλη/εμπειρια σας αναφορικα με το υφασμα/υλικο που θα καλυπτει το κουτι καθως και το ειδος/ισχυ των λαμπτηρων (ψυχρου φωτος?) που πρεπει να χρησιμοποιησω (βλεπε φωτο).

Ευχαριστω!

Last edited:
Απάντηση: Φωτογραφιση νομισματων/μικρων αντικειμενων -Φωτισμος/Photobox

η τιμή που αναφέρεις μου φαίνεται κουφή!

Όλη η ουσία είναι το lightbox, με τα φώτα θα τη βρεις την άκρη.

Εγώ πήρα 3 lightboxes από ebay και χρησιμοποιώ το flash της μηχανής μου με πολύ καλά αποτελέσματα...

Re: Φωτογραφιση νομισματων/μικρων αντικειμενων -Φωτισμος/Photobox

Η τιμή είναι εξωφρενική! Πάρε ένα lightbox από ebay στα 40-60$ αν θυμάμαι καλά, δύο φωτιστικά από ΙΚΕΑ ή άλλο φθηνό μαγαζί ~8-15 και δυο λάμπες οικονομικές απο ηλεκτρολογείο, ξεκίνα και βλέπεις... σου ανεβάζω δείγμα

attachment.php

Attachments

• stock-photo-russian-nesting-dolls-babushka-55392589.jpg
    stock-photo-russian-nesting-dolls-babushka-55392589.jpg
    75.6 KB · Views: 186

Ευχαριστω παιδια για τις καλες πληροφοριες.

Αρα τα κοινα φωτιστικα κανουν δουλεια, οι λαμπες ειναι απλες και βρισκονται ευκολα, αυτο ειναι το σημαντικο. Το δε δειγμα του cacau ειναι εκει που θελω να καταληξω.

Τωρα, αν και το κουτι ειναι προσιτο σε τιμη, θα ηθελα προσπαθησω να φτιαξω το δικο μου, ετσι για την εμπειρια. Το υφασμα ειναι η προκληση εδω, και το περιμετρικο και αυτο που πανω του θα στησεις το θεμα. Θα δοκιμασω καμμια λεπτη κουρτινα για να δοκιμασω το φωτισμο, και αν κανει μπορει να αγορασω διαφορα χρωματα για εφε απο το Χυτηρογλου .. 1 μετρο απο διαφορες κουρτινες και διαφορα υφασματα για φοντο:))

Οι τιμες στο ebay για light boxes, με extra φοντα και μεταφορικα πραγματι αρχιζουν απο περιπου $22 (Ε17) εως $30 (Ε22).

Βρισκεις ακομα και κουτι με δυο φωτιστικα γυρω στα $30!

Ακριβώς, και αν ψάξεις θα βρείς και λάμπες οικονομίας στους 5500-5600 Kelvin, που προσομοιάζουν το θερμό φως ημέρας...

Ακριβώς, και αν ψάξεις θα βρείς και λάμπες οικονομίας στους 5500-5600 Kelvin, που προσομοιάζουν το θερμό φως ημέρας...

Δημητρη, οι λαμπες που αναφερεις ειναι σαν αυτη που εδειξα παραπανω? Που μοιαζουν στριφογυριστες σαν τυρμπουσον? Αν ναι, τις βρισκεις ευκολα σε ηλεκτρολογεια?

Παρηγγειλα ηδη αυτο :)
http://cgi.ebay.com/40-x40cm-16-Pho...523?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415047bf33

EDIT: Το βρηκα, κατι σαν αυτου του τυπου, Gu 10 Smd Leds σωστα?

Last edited:

Το box εντάξει, λάμπες πριν έξι μήνες δεν έβρισκα εδώ, ήταν όλες στα 6000+ kelvin, οπότε πρέπει να ανεβάσεις πολύ τα βατ. Αυτές που βρήκα είναι "τυρμπουσόν" μάρκας TLITE 38W, 5400 Kelvin, ebay.

Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων

Το box εντάξει, λάμπες πριν έξι μήνες δεν έβρισκα εδώ, ήταν όλες στα 6000+ kelvin, οπότε πρέπει να ανεβάσεις πολύ τα βατ. Αυτές που βρήκα είναι "τυρμπουσόν" μάρκας TLITE 38W, 5400 Kelvin, ebay.

Ωχ, βλεπω προβλημα με τον φωτισμο.

Θα ηθελα κατι πιο απλο αν γινεται. Δεν θελω να μπλεξω με ebay για ανταλλακτικα.

Θα δοκιμασω κατι λαμπες ιωδιου και αλογονου που εχει ο πατερας μου οταν ελθει το boxaki. Μπορει και πιο πριν αν βρω χρονο και κανω το κουτι μονος μου.

Σε ευχαριστω!

Last edited:

Μπορείς να πάρεις οικονομίας daylight που είναι στους 6000 Κ, απλά ανέβασε την ισχύ και ρύθμισε την μηχανή απ' ευθείας σε Kelvin.

Μπορείς να πάρεις οικονομίας daylight που είναι στους 6000 Κ, απλά ανέβασε την ισχύ και ρύθμισε την μηχανή απ' ευθείας σε Kelvin.

Αυτο ακουγεται καλο και απλο. Βεβαια θα το δοκιμασω.

Το ευτυχημα ειναι οτι ο πατερας μου εχει σχεδον ολες των ειδων τις λαμπες/πηγες φωτισμου, τα αναλογα ντουι και αρκετα φωτιστικα τυπου γραφειου. Οποτε ειναι πιο ευκολο απ'οτι φανταζομουν :))

Μου ανοιξε η ορεξη και αρχιζω να ψαχνω για καμμια κουτα για το light box.

Μπορεις να δοκιμασεις και με φως ημερας, και συμπληρωματικα το φλας της μηχανης. Μαλλον θα παρεις αυτο που θελεις.

Γενικώς πολύ ενδιαφέρον link...

Πριν ερθει το light box απο Κινα..βαλε 4-5 βδομαδες..αποφασισα να δοκιμασω να φτιαξω ενα δικο μου κλεβοντας ιδεες απο το δικτυο.

Θεωρησα να φτιαξω κατι μικρο για να τσεκαρω καποιες αρχες φωτισμου και εναλλακτικες λυσεις που θα μου χρειαστουν απαραιτητως ουτως η αλλως.

Βρηκα ενα κουτι απο παπουτσια λοιπον, εβγαλα το καπακι, και το εκοψα περιπου στη μεση. Εκοψα μετα τις δυο πλευρες οπως βλεπετε για να σχηματισω τα 'παραθυρα' . Καλυψα το ανοιγμα με ριζοχαρτο. Ειναι το καλυτερο απο πολλα ειδη χαρτιων που δοκιμασα. Δεν δοκιμασα το λεπτο υφασμα τυπου λευκης εσωτερικης κουρτινας.

Το καπακι του κουτιου το εκοψα και αυτο σε σχημα Π και εντυσα το κενο με ριζοχαρτο (στη φωτογραφια φαινεται μονο το ριζοχαρτο χωρις το καπακι). Απλα ταιριαζει τελεια πανω απο το κουτι αμα χρειαζεται να φωτισεις το θεμα και απο πανω -οχι μονο απο τα πλαγια.

Αναμεσα στο κουτι εβαλα για φοντο μια λευκη κολα Α4 αφου την εκοψα ωστε να ταιριαζει και να δημιουργει μια 'τσουληθρα'.

Δεν χρησιμοποιησα ουτε κολες ουτε σελο τεηπ, απλα διπλωσα στις ακρες τα ριζοχαρτα (και το Α4) ωστε να κρεμαστουν απο τα τειχια του κουτιου. Ο λογος ειναι οτι μπορει να θελησω αλλο χρωμα ριζοχαρτο η φοντο Α4 για καποιο λογο. Περιπου 30 λεπτα ηταν συνολικα ο χρονος κατασκευης.

Απο κει και περα το πιο βασικο πραγμα καταλαβα οτι ειναι η ισορροπια λευκου! Περισσοτερο απο τις πηγες φωτισμου! Χρησιμοποιησα οπως βλεπετε κοινες λαμπες day light θερμου φωτος 2.700 κελβιν 11watt. Δεν ειχα μεγαλυτερες σημερα. Αν και μπορεις να κανεις καλη δουλεια και με αυτες, νομιζω οτι 20w θα ειναι ιδανικα.

Σχετικα με το WB, η μεν Δ5000 δεν εχει κελβιν option αλλα εχει το λεγομενο preset manual option με το οποιο τραβας μια φωτογραφια στο λευκο φοντο με ολο το φωτισμο σου αναμμενο και αποθηκευει τις σχετικες πληροφοριες. Δουλεψε καλα. Η δε D7000 εχει επιλογη σε κελβιν.

Παρακατω ειναι η πρωτη φωτογραφια που τραβηξα πριν λιγο με νικορ 85μμ μακρο. Διαφραγμα στο μινιμουμ (32) για καλυτερο φοκους και η μηχανη (στο τραπεζι αντι τριποδο) ορισε αυτοματα την ταχυτητα. Ειμαι ευχαριστημενος για πρωτη προσπαθεια, παρ'ολες τις μικρες σκιες και μετρια φωτογραφια, διοτι καταλαβα το σκεπτικο.

Attachments

• DSC_3998.jpg
    DSC_3998.jpg
    57.1 KB · Views: 53
  • DSC_4021.JPG
    DSC_4021.JPG
    102 KB · Views: 47
  • DSC_4033.jpg
    DSC_4033.jpg
    51.8 KB · Views: 46

Διαφραγμα στο μινιμουμ (32) για καλυτερο φοκους

To τσάκισες... κλείνουμε το διάφραγμα για λόγους βάθους πεδίου, για αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και τέτοιας διαμόρφωσης (δίχως δηλαδή ιδιαίτερο προς τα πίσω όγκο) με τίποτα δεν χρειαζόταν να κλείσεις πάνω από f/16 (μην πω και f/11). Στο f/32 πάει το κόντραστ, πάει και η ανάλυση λόγω περίθλασης.