Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Δες το παραπάνω το πως απαντά στο
Write a new mathematical formulae to make the distinction between dark matter and dark energy clearer to the mathematical audience. (35:02)
Είναι πολύ ενδιαφέρον.
Καλα θα ταν .............. ΑΝ μπορουσα να καταλαβω εξισωσεις με τανυστες !

Για " ρίξτε μια ματιά ", εδώ...
1738928735783.jpeg
Ναι, για μυθοπλασία πρόκειται... Αλλά για πόσο ακόμη :unsure:

• Haha
Reactions: ln() and athlon6401
What you must learn is that these rules are no different than the rules of a computer system. Some of them can be bent. Others can be broken.

Morpheus

• Like
Reactions: SR-71
What you must learn is that these rules are no different than the rules of a computer system. Some of them can be bent. Others can be broken.

Morpheus
Το είδε ο μικρός για πρώτη φορά προχθές και χέστηκε επάνω του. Ακόμα αναρωτιέται εάν είμαστε σε matrix.

Μερικά πράγματα θέλουν υψηλή νοημοσύνη, επιμονή, υπομονή, ενίοτε συνεργασία για να γίνουν.
Κάποια άλλα πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς λύνονται με brute force αν έχεις φυσικά την απαραίτητη υπολογιστική υποδομή.
Επίσης θεωρώ λανθασμένο την ταύτηση του ΑΙ με τα LLM. Ναι τα LLM είναι ΑΙ, αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα που εμπίπτουν κάτω από τον ορισμό μιας ΑΙ.
Το παρακάτω με βοήθεια από το ChatGPT.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) δεν περιορίζεται μόνο στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs) όπως το GPT-4. Παρότι αυτά έχουν φέρει επανάσταση στη γλωσσική επεξεργασία και στις προσομοιώσεις, οι δυνατότητες της AI επεκτείνονται σε πολυπρακτορικά συστήματα. Αυτά τα συστήματα ενσωματώνουν διαφορετικούς πράκτορες, με εξειδικευμένες λειτουργίες, που συνεργάζονται για την επίτευξη πιο σύνθετων στόχων, όπως η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων υψηλής πολυπλοκότητας.

Οι πράκτορες αυτοί δεν χρειάζεται απαραίτητα να βασίζονται αποκλειστικά στην AI. Μπορούν να περιλαμβάνουν υπολογιστικά εργαλεά που είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως οι αλγεβρικοί υπολογισμοί, η αριθμητική προσομοίωση ή οι μέθοδοι βελτιστοποίησης. Αυτό επιτρέπει στα πολυπρακτορικά συστήματα να αξιοποιούν το καλύτερο από διαφορετικά υπολογιστικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας συνεργίες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες κάθε συστήματος ξεχωριστά.

Πρόσθετα Υπολογιστικά Παραδείγματα και Εργαλεία​

1. Συμβολική Τεχνητή Νοημοσύνη και Συστημάτων Κανόνων
  2. Αυτόματοι Αποδείκτες Θεωρημάτων (Automated Theorem Provers - ATPs)
  3. Διαδραστικοί Βοηθοί Αποδείξεων
  4. Επίλυση Περιορισμών και Μηχανές Βελτιστοποίησης
  5. Νευρο-Συμβολικά Συστήματα
  6. Εξελικτικοί Αλγόριθμοι και Μεταευριστικά Συστήματα
  7. Πράκτορες Ενισχυτικής Μάθησης (Reinforcement Learning Agents)
  8. Γραφήματα Γνώσης και Συστήματα Οντολογίας
  9. Πλαίσια Υπολογιστικού Πειραματισμού
  10. Παραδείγματα Κβαντικών Υπολογισμών
  11. Γενετικοί Πράκτορες για Διαμόρφωση Υποθέσεων
  12. Συστήματα Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (HPC Systems)
Ένα ισχυρό πολυπρακτορικό σύστημα για τα μαθηματικά θα μπορούσε να λειτουργεί ως εξής:
  1. Δημιουργία Υποθέσεων:
    • Τα LLMs (όπως τα μοντέλα GPT) προτείνουν αρχικές υποθέσεις.
    • Τα γραφήματα γνώσης και οι συμβολικοί υπολογισμοί επιβεβαιώνουν την εννοιολογική συνοχή τους.
  2. Προκαταρκτική Εξερεύνηση:
    • Πλαίσια υπολογισμού, όπως το Mathematica ή το SageMath, δοκιμάζουν αριθμητικά ή συμβολικά την εφαρμοσιμότητα.
  3. Δομή Απόδειξης:
    • Αυτόματοι αποδείκτες θεωρημάτων και διαδραστικοί βοηθοί αποδείξεων μετατρέπουν τις υποθέσεις σε τυπικές αποδείξεις.
  4. Βελτιστοποίηση και Αναζήτηση:
    • Επίλυση περιορισμών και εξελικτικοί αλγόριθμοι εξετάζουν ειδικές περιπτώσεις ή εντοπίζουν αντεπιχειρήματα.
  5. Επικύρωση:
    • Οι διαδραστικοί βοηθοί και οι αποδείκτες θεωρημάτων επαληθεύουν την ορθότητα των αποδείξεων.
  6. Ανακάλυψη Συνδέσεων:
    • Γραφήματα γνώσης αποκαλύπτουν σχέσεις μεταξύ νέων αποτελεσμάτων και υφιστάμενων μαθηματικών πλαισίων.
Παρόλο που δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η AI θα ξεπεράσει ποτέ τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δεν υπάρχει και βεβαιότητα ότι δεν θα το κάνει. Ακόμη και αν τα πιο προχωρημένα ή αφηρημένα μαθηματικά προβλήματα λυθούν τελικά από ανθρώπους, το πολυπρακτορικό σύστημα που περιγράψαμε θα απελευθερώσει πόρους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικεντρωθούν μόνο σε αυτά που οι μηχανές δεν μπορούν να καταφέρουν. Με αυτή τη συνεργατική προσέγγιση, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή μαθηματικής δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Θυμάστε αυτό το μήνυμά μου;
Προφανώς υπάρχουν ένα σκασμό ακόμη επιστήμονες με παρόμοιες ιδέες.
Στο επόμενο βήμα που παρουσιάστηκε σε μια δημοσίευση προχθες από την Οξφόρδη είναι η χρήση περισσότερων agents σε ένα εργαλείο ΑΙ. Η OpenAI με το Deep Research στην ουσία χρησιμοποίησε 1 πράκτορα. Όμως τώρα προτείνεται μια καινούργια προσέγγιση. Στο paper παρουσιάζουν τη μετάβαση από RAG (Retrieval Augmented Generation) σε RAR (Reason on Agentic Reasoning). Εδώ χρησιμοποιούνται περισσότεροι agents που εσωτερικά κάνουν μαθηματικά και ανάλυση/οργάνωση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων σε γραφήματα πριν συνεχίσουν τη σκέψη μέχρι και την τελική απάντηση.

Δείτε για πιο εύκολα το παρακάτω βίντεο
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μάλιστα στο βίντεο ήδη περιγράφει το πως μπορεί να πάει ένα βήμα παραπάνω συνδυάζοντας με Plan-on-Graph (PoG) LLM reasoning που είχε δημοσιευθεί μερικούς μήνες πριν (https://arxiv.org/pdf/2410.23875).

Επίσης είναι ωραίο στο βίντεο ότι δείχνει πως μπορείς να "προσομοιώσεις" αντίστοιχες προσεγγίσεις χειροκίνητα με τα υπάρχοντα εργαλεία. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ να πω την αλήθεια. Πολλές φορές πια συνδυάζω ένα αριθμό chats με το 4ο για να προετοιμάσω inputs χρησιμοποιώντας ως κύριο chat αυτό με το ο3-mini-high τις τελευταίες ημέρες (έχει δυνατότητα internet search) και το ο1 για την τελική ανάπτυξη.

Η OpenAI απορρίπτει την προσφορά 97,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ για τον έλεγχο της εταιρείας
Όταν ήδη κλείνεις συμφωνίες με valuation στα 340 δις θα είσαι τρελός να κάνεις συμφωνία για κάτω από 1/3...

Και μια ευρωπαϊκή προσπάθεια: Mistral AI απο τη Γαλλία.
Πάνω σε αυτό έχει βασιστεί και η Ελληνική προσπάθεια με το Μελτέμι.

Αν κάποιος πάει να το συγκρίνει με το ο1/ο3 προφανώς και δεν έχει καμία σχέση. Αν το κρίνει όμως κάποιος σαν μια σούπερ ευέλικτη βάση που παρέχεται δωρεάν για εμπορική χρήση για δημιουργία chatbot τότε είναι κάτι πολύ σημαντικό!
Το Meltemi 7B σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις τρέχει μια χαρά για δοκιμή ακόμη και σε RTX 2060 με 6 GB μνήμη και κατεβαίνει εύκολα με LM Studio.

Με την ευκαιρία έχω αρχίσει και κατεβάζω πολλά LLM και τα τρέχω σπίτι. Κυρίως αυτά τα μικρά τα χρησιμοποιείς για συγκεκριμένα task. To πιο χαρακτηριστικό είναι οι εκδόσεις για ανάπτυξη κώδικα.
Βέβαια αν πληρώνεις συνδρομή στην OpenAI προφανώς απέχουν πολύ από τις δυνατότητες των μοντέλων, αλλά είναι δωρεάν και offline.

Πολλά νέα.

Ο Elon Musk παρουσίασε το GROK 3 το οποίο κατάφερε να πάει στην πρώτη θέση από όλα τα μοντέλα (!!!)

Είναι σημαντικό να πούμε ότι όταν έχεις χρήματα μπορείς να στήσεις ένα σούπερ AI datacenter σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα και με αυτή την ωμή ισχύ να καταφέρεις να καλύψεις το κενό από τον πρωτοπόρο και να περάσεις και μπροστά. Επίσης αναπτύσουν αντίστοιχα εργαλεία με την OpenAI.

Λόγω της νομοθεσίας μας δεν έχουμε ακόμη πρόσβαση στο Grok 3 στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα με την πίεση που δέχεται η OpenAI έβγαλε roadmap μάλλον για πρώτη φορά.

Το GPT-4.5 (κωδική ονομασία: Orion) θα είναι το τελευταίο μοντέλο χωρίς ικανότητα λογικής επεξεργασίας.
Το GPT-5 θα είναι ένα μοντέλο δρομολόγησης που θα αναθέτει έξυπνα την εκάστοτε εργασία στο κατάλληλο υποκείμενο μοντέλο.
Το GPT-5 θα είναι δωρεάν με απεριόριστη πρόσβαση σε "Standard Intelligence".
Στο GTP-5 ανάλογα με το πόσο θα πληρώνεις θα έχεις και περισσότερη "εξυπνάδα" στα χέρια σου, "υψηλότερη" για τα 20δόλαρα και "ακόμη υψηλότερη" για τα 200δόλλαρα.
Το o3 δεν θα είναι διαθέσιμο ως αυτόνομο μοντέλο - θα χρησιμοποιείται μόνο εσωτερικά στο ChatGPT 5, αλλά θα είναι διαθέσιμο μέσω API. Προφανώς θα ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Από ότι γράφει ο Άλτμαν θέλει να σταματήσουμε να έχουμε πολλές επιλογές μοντέλων, αλλά απλά να ζητάμε αυτό που θέλουμε και εκείνο μόνο του να καταλαβαίνει τι πρέπει να ενεργοποιήσει για να απαντήσει.

Το αστείο είναι ότι υπάρχει ένας σκασμός από σχόλια στα social media, ότι η OpenAI μας παίρνει την επιλογή να αποφασίζουμε ποιο μοντέλο θα τρέχουμε, ότι πολλοί (όπως και εγώ) αναπτύσουμε ένα πρόβλημα στο ο3 και μετά αφού το σπάσουμε σε κομμάτια τρέχουμε αυτά τα κομμάτια σε άλλα μοντέλα όπως πχ το 4ο ή το ο1.

Να πω την αλήθεια ήδη το ο3/GROK 3 είναι πολύ πιο έξυπνα και ολοκληρωμένα γνωσιακά από το μέσο άνθρωπο και ο μέσος άνθρωπος γκρινιάζει ότι ξέρει καλύτερα πως να σπάσει το πρόβλημά του ανάμεσα στα μοντέλα...

Εγώ τώρα γιατί έχω flashback με το Son of Anton έτσι όπως τρέχουν όλοι να κάνουν το καλύτερο ΑΙ και να μαζέψουν τα λεφτά του κοσμάκη?

Πολλά νέα.

Ο Elon Musk παρουσίασε το GROK 3 το οποίο κατάφερε να πάει στην πρώτη θέση από όλα τα μοντέλα (!!!)

Είναι σημαντικό να πούμε ότι όταν έχεις χρήματα μπορείς να στήσεις ένα σούπερ AI datacenter σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα και με αυτή την ωμή ισχύ να καταφέρεις να καλύψεις το κενό από τον πρωτοπόρο και να περάσεις και μπροστά. Επίσης αναπτύσουν αντίστοιχα εργαλεία με την OpenAI.

Λόγω της νομοθεσίας μας δεν έχουμε ακόμη πρόσβαση στο Grok 3 στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα με την πίεση που δέχεται η OpenAI έβγαλε roadmap μάλλον για πρώτη φορά.

Το GPT-4.5 (κωδική ονομασία: Orion) θα είναι το τελευταίο μοντέλο χωρίς ικανότητα λογικής επεξεργασίας.
Το GPT-5 θα είναι ένα μοντέλο δρομολόγησης που θα αναθέτει έξυπνα την εκάστοτε εργασία στο κατάλληλο υποκείμενο μοντέλο.
Το GPT-5 θα είναι δωρεάν με απεριόριστη πρόσβαση σε "Standard Intelligence".
Στο GTP-5 ανάλογα με το πόσο θα πληρώνεις θα έχεις και περισσότερη "εξυπνάδα" στα χέρια σου, "υψηλότερη" για τα 20δόλαρα και "ακόμη υψηλότερη" για τα 200δόλλαρα.
Το o3 δεν θα είναι διαθέσιμο ως αυτόνομο μοντέλο - θα χρησιμοποιείται μόνο εσωτερικά στο ChatGPT 5, αλλά θα είναι διαθέσιμο μέσω API. Προφανώς θα ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Από ότι γράφει ο Άλτμαν θέλει να σταματήσουμε να έχουμε πολλές επιλογές μοντέλων, αλλά απλά να ζητάμε αυτό που θέλουμε και εκείνο μόνο του να καταλαβαίνει τι πρέπει να ενεργοποιήσει για να απαντήσει.

Το αστείο είναι ότι υπάρχει ένας σκασμός από σχόλια στα social media, ότι η OpenAI μας παίρνει την επιλογή να αποφασίζουμε ποιο μοντέλο θα τρέχουμε, ότι πολλοί (όπως και εγώ) αναπτύσουμε ένα πρόβλημα στο ο3 και μετά αφού το σπάσουμε σε κομμάτια τρέχουμε αυτά τα κομμάτια σε άλλα μοντέλα όπως πχ το 4ο ή το ο1.

Να πω την αλήθεια ήδη το ο3/GROK 3 είναι πολύ πιο έξυπνα και ολοκληρωμένα γνωσιακά από το μέσο άνθρωπο και ο μέσος άνθρωπος γκρινιάζει ότι ξέρει καλύτερα πως να σπάσει το πρόβλημά του ανάμεσα στα μοντέλα...
Ξέχασα να γράψω επίσης ένα πολύ βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Είναι το μόνο μοντέλο που έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του twitter/X που είναι ανθρώπινα και όχι συνθετικά data για την εκπαίδευσή του. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ήταν και ένας βασικός λόγος για την εξαγορά.

Εγώ τώρα γιατί έχω flashback με το Son of Anton έτσι όπως τρέχουν όλοι να κάνουν το καλύτερο ΑΙ και να μαζέψουν τα λεφτά του κοσμάκη?
Αυτοί που θα έχουν τη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία θα έχουν και όσα λεφτά θελήσουν/χρειάζονται, ειδικά δε με τη χρήση της ΑΙ σε ανθρωποειδή ρομπότ που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον κόσμο γύρω μας για να αμολύσεις ρομπότ πιο βελτιστοποιημένου σχήματος...

Αυτοί που θα έχουν τη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία θα έχουν και όσα λεφτά θελήσουν/χρειάζονται, ειδικά δε με τη χρήση της ΑΙ σε ανθρωποειδή ρομπότ που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον κόσμο γύρω μας για να αμολύσεις ρομπότ πιο βελτιστοποιημένου σχήματος...
Γιώργο, δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ή τι σχέση έχει με αυτό που έγραψα.

Γιώργο, δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ή τι σχέση έχει με αυτό που έγραψα.
Ο πρωινός μου συνειρμός δεν ήταν και ο καλύτερος :p
Βασικά το Son of Anton δεν το έχω δει. Φίλοι μου έχουν πει ότι - spoiler - κάποιοι startupers παρουσιάζουν ως κάτι πολύ καλύτερο αυτό που έχουν φτιάξει για να μαζέψουν τα λεφτά των επενδυτών - το PiperNet. Φτιάχνουν και τον Anton που χρειάζεται για να λειτουργήσει το PiperNet. Στο τέλος o Son (που είναι ΑΙ και τον έφτιαξαν για να διαχειρίζεται αυτόνομα το PiperNet) σβήνει τα πάντα και οι φίλοι έχουν φάει τα λεφτά των επενδυτών. Πες μου αν έχω κάνει λάθος σε αυτό.
Και μετά είπα ότι οι σημερινές AI εταιρίες που όντως έχουν ΑΙ που δουλεύουν δεν νοιάζονται για να σηκώσουν τα λεφτά των επενδυτών ως πρωταρχικό στόχο αλλά μόνο για να επιταγχύνουν την εξέλιξη. Όταν πετύχουν ΑGI και μπορέσουν να την εφαρμόσουν σε ανθρωποειδή ρομπότ, θα μπορούν να έχουν όσα λεφτά θέλουν από όλους, βασικά ο καπιταλισμός θα αλλάξει σελίδα. Στο που θα πάει είναι άλλη συζήτηση. Αλλά αν εξαιρέσουμε πως οι μηχανές μας εξαφανίζουν αυτοί που έχουν τις εταιρίες ΑΙ έχουν και όσα λεφτά θελήσουν.
Αυτό βασικά είχα στο μυαλό μου όταν έγραψα το παραπάνω 🤪.

• Haha
Reactions: pontios
Ο πρωινός μου συνειρμός δεν ήταν και ο καλύτερος :p
Βασικά το Son of Anton δεν το έχω δει. Φίλοι μου έχουν πει ότι - spoiler - κάποιοι startupers παρουσιάζουν ως κάτι πολύ καλύτερο αυτό που έχουν φτιάξει για να μαζέψουν τα λεφτά των επενδυτών - το PiperNet. Φτιάχνουν και τον Anton που χρειάζεται για να λειτουργήσει το PiperNet. Στο τέλος o Son (που είναι ΑΙ και τον έφτιαξαν για να διαχειρίζεται αυτόνομα το PiperNet) σβήνει τα πάντα και οι φίλοι έχουν φάει τα λεφτά των επενδυτών. Πες μου αν έχω κάνει λάθος σε αυτό.
Και μετά είπα ότι οι σημερινές AI εταιρίες που όντως έχουν ΑΙ που δουλεύουν δεν νοιάζονται για να σηκώσουν τα λεφτά των επενδυτών ως πρωταρχικό στόχο αλλά μόνο για να επιταγχύνουν την εξέλιξη. Όταν πετύχουν ΑGI και μπορέσουν να την εφαρμόσουν σε ανθρωποειδή ρομπότ, θα μπορούν να έχουν όσα λεφτά θέλουν από όλους, βασικά ο καπιταλισμός θα αλλάξει σελίδα. Στο που θα πάει είναι άλλη συζήτηση. Αλλά αν εξαιρέσουμε πως οι μηχανές μας εξαφανίζουν αυτοί που έχουν τις εταιρίες ΑΙ έχουν και όσα λεφτά θελήσουν.
Αυτό βασικά είχα στο μυαλό μου όταν έγραψα το παραπάνω 🤪.
Πάνω κάτω αυτό είναι. Silicon Valey η σειρά, σαιζόν 6, επεισόδιο 1 εάν θυμάμαι καλά. Και δείχνει το τι μπορεί να κάνει ένα ΑΙ, εάν δεν είσαι ξεκάθαρος. π.χ. του είπε να κάνει καθαρισμό στα εγκατεστημένα λογισμικά, αλλά δεν του έδωσε τις σωστές παραμέτρους και το ΑΙ απλά έσβησε όλα τα λογισμικά. Από την μία είναι λάθος, από την άλλη έκανε αυτό που του ζητήσανε, καθαρισμό.
Αυτό λοιπόν που εννοώ, είναι ότι για να πάρουν τα λεφτά των συνδρόμων, βγάζουν εκδόσεις, οι οποίες δεν ξέρεις τι λάθη μπορεί να περιέχουν ή τι μπορούν να κάνουν, που δεν είναι νόμιμο ή ηθικό ή δεν ξέρω τι. Παράδειγμα ο τύπος που έφτιαξε αυτόματο σύστημα για πυροβόλο όπλο, που του έλεγε κίνδυνος αριστερά και αυτό γύρναγε και πυροβολούσε. Στην αρχή το απαγορεύσανε και μετά το ξανά επιτρέψανε. Εάν είναι σωστό ή όχι, θα το δείξει η νεκροψία.

Σαν να μιλάς σε Γερμανό administrator δηλαδή.
Που του λες "γέμισε το vm μου και δεν έχω χώρο" και αυτός σου σβήνει ότι έχει μέσα και αποκτάς.

True story...
Τι μου θύμισες ρε δρακουλιάρη μου. Το καλύτερο blog ever https://bofh.bjash.com/