Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Eμ, δεν θα ναι ετσι ......
Θα μηδενιστουν ολες οι καταθεσεις και οι λογαριασμοι και
ΘΑ ΦΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Χωρις cash τι νομιζετε οτι θα συμβει ?

Ο παππους μου ελεγε "Μανο, οσο εχεις κανα αυγο, κανα τεκενε λαδι
να ανταλλαξεις, μην φοβασαι τιποτα" ...... και τα λεγε την δεκαετια του 80.

Δεν έκανες καλό homework ;)

Και λείπουν και αρκετά από το παραπάνω
Source: https://www.mdpi.com/2199-8531/8/1/45

Στο τελευταίο μου άρθρο γράφω για τους ορισμούς της ΑΙ. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα...

• Like
Reactions: SR-71 and vadergr
Γίνομαι βαρετός, αλλά είναι απίστευτη η ταχύτητα που τρέχουν οι εξελίξεις. Μέσα σε 2 και κάτι ψιλά εβδομάδες:
- Η google έβγαλε το Gemini 2.5, το έδωσε σε όλους για δοκιμή και έσπασε όλα τα ρεκόρ.
- Επίσης μην ξεχνάμε ότι η google έβγαλε νέες εκδόσεις της σουίτας εφαρμογών της (Veo, Imagen κλπ) που συνεργάζονται μεταξύ τους.
- Η Meta έβγαλε επίσης νέο μοντέλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πλήρως open source μαζί με τα βάρη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μοντέλο της το φτιάχνει για αξιοποίηση στο Metaverse κυρίως.
- Η OpenAI βρέθηκε στη γωνία και άλλαξε πλήρως τη στρατηγική της βγάζοντας το ο3 που είναι ότι πιο έξυπνο έχουμε δει σήμερα, το ο4 μίνι και το πιο περίεργο από όλα τα νέα εργαλεία, το 4.1 που προσφέρεται μόνο μέσω API και στοχεύει κυρίως σε προγραμματισμό, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να ξεπερνά το 4.5 σε κάποια benchmark. To o3 μπαίνει στη Mensa εύκολα με IQ κοντά στο 140...Σημαντικό επίσης ότι τα hallucinations είναι πια ελάχιστα...

Τις τελευταίες ημέρες έκανα δοκιμές στο 2.5 pro της Gemini vs το Free του chatgpt.
Τρελά buggίδια, αν είχα παιδί που έκανε την πρακτική του στην εταιρία και συμπεριφερόταν έτσι θα τον έβαζα να σκουπίζει, να φτιάχνει καφέδες, να πλένει κανένα ποτήρι... ως εκεί.
Να κολλάει και να μη δίνει τις απαντήσεις, να του διορθώνω τον κώδικα στα ίδια σημεία πολλαπλές φορές και να πρέπει να του το τονίσω για να μην κάνει τα ίδια λάθη, να γυρνάμε γύρω από τα ίδια και τα ίδια συνέχεια.
Το free chatgpt δεν χρειάστηκε να του επισημάνω πάνω από μία φορά να μην κάνει κάτι, το έπιασε και μου έδινε σωστό κώδικα.
Από την άλλη, οι λύσεις που δίνει το chatgpt είναι σωστές αλλά δεν έχει σχέση με problem solving που θα σου έκανε ένας senior προγραμματιστής που γνωρίζει από κόστος κώδικα.
Από PSR τα πάει καλά, στο coding optimization είναι "το ξαδελφάκι που ξέρει από ίντρενε".

Μιλάω για το paid gemini 2.5 pro.
Χειρότερο από το free chatgpt σε προγραμματισμό και ας έχει μοντέλο για προγραμματισμό συγκεκριμένα (coding assistant).
Π.χ. στο routerOS 6.x ο κώδικας σπάει αν χρησιμοποιήσεις inline comments.
Να το επισημάνω μία φορά, το καταλαβαίνω (αν και δεν θα έπρεπε να μπαίνω καν σε διαδικασία να κάνω debug τέτοια λάθη).
Να πρέπει να του το λέω σε κάθε script που φτιάχνει, στην ίδια συζήτηση, είναι ανεπίτρεπτο.

Ίσως αυτό είναι ο λόγος για σένα να μην ξαναπληρώσεις (ή έστω να σταματήσεις τη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο) και να αξιοποιήσεις περισσότερο τα εργαλεία της OpenAI.

Πάντως και μετά από συζητήσεις με πολλούς φίλους και συναδέλφους, υπάρχει ήδη η τάση να μην τα χρησιμοποιείς όλα, αλλά να μαθαίνεις τις ιδιαιτερότητες ενός και να παραμένεις σε αυτό ακόμη και αν ξέρεις ότι για κάποιες εβδομάδες δεν είναι το καλύτερο διαθέσιμο. Πχ για δουλειά μου είναι δύσκολο να ξε-μάθω τις ρουτίνες που κάνω τυφλά με το ChatGPT, το πως χρησιμοποιώ τα διάφορα μοντέλα ανάλογα με το τι θέλω να κάνω κλπ.
Επίσης το Deep Research της OpenAI δουλεύει για τις δικές μου ανάγκες πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο εργαλείο του Gemini 2.5 και μάλιστα κυρίως με το 4.5 και όχι με το ο3. Αν θέλω βελτίωση τότε απλά περνάω το κείμενο από το 4.5 που δεν έχει πρακτικά καθόλου hallucinations στα ο1/ο3/ο4

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν μας λέει κάτι καινούριο. Το έχουμε δεί το έργο πριν από σχεδόν 40 χρόνια

• Love
Reactions: SR-71
Moνο που ο Robocop ηταν μισος Murphy + μισος OCP hardware.
Ο Phai ειναι μονο OCP hardware και μονο για ..... survailance.
Αμα του την πεσει κανεις ....... θα ζητησει και συγνωμη.
Ο Murphy ..... μαλλον θα τον εστελνε για μασελα !

(ειδατε ποσο ευκολα και λανθασμενα χρησιμοποιουνται καποιοι οροι,
γκουγκλαρετε τον ορισμο του cyborg ....... και κρινετε μονοι σας)

Moνο που ο Robocop ηταν μισος Murphy + μισος OCP hardware.
Ο Phai ειναι μονο OCP hardware και μονο για ..... survailance.
Αμα του την πεσει κανεις ....... θα ζητησει και συγνωμη.
Ο Murphy ..... μαλλον θα τον εστελνε για μασελα !

(ειδατε ποσο ευκολα και λανθασμενα χρησιμοποιουνται καποιοι οροι,
γκουγκλαρετε τον ορισμο του cyborg ....... και κρινετε μονοι σας)
Είναι τρομερά σημαντικό να ορίζεις από πριν. Όλοι οι άνθρωποι πχ με βηματοδότη είναι cyborgs σύμφωνα με αρκετούς ορισμούς.

Επίσης το Deep Research της OpenAI δουλεύει για τις δικές μου ανάγκες πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο εργαλείο του Gemini 2.5
Εγώ είπα να δοκιμάσω το Gemini σήμερα, να με βοηθήσει να κάνω κάτι στο Excel.
Μου έδωσε δύο λύσεις.
Η α' δούλεψε με την τέταρτη προσπάθεια, αφού του εξηγούσα κάθε φορά τι πήγαινε λάθος.
Η β' δεν δούλεψε, και την παράτησα, παρότι ήταν φαινομενικά πιο εύκολη.
Στον ίδιο χρόνο θα είχα κάνει τη δουλειά μετρώντας κουτάκια, αλλά τουλάχιστον τώρα είναι έτοιμες οι στήλες και για του χρόνου.

Εγώ είπα να δοκιμάσω το Gemini σήμερα, να με βοηθήσει να κάνω κάτι στο Excel.
Μου έδωσε δύο λύσεις.
Η α' δούλεψε με την τέταρτη προσπάθεια, αφού του εξηγούσα κάθε φορά τι πήγαινε λάθος.
Η β' δεν δούλεψε, και την παράτησα, παρότι ήταν φαινομενικά πιο εύκολη.
Στον ίδιο χρόνο θα είχα κάνει τη δουλειά μετρώντας κουτάκια, αλλά τουλάχιστον τώρα είναι έτοιμες οι στήλες και για του χρόνου.
Κάνε μια δοκιμή στο chatgpt o3 και πες μας αποτέλεσμα.
Αν δεν έχεις πρόσβαση, στείλε μου το Prompt να βάλω εδώ το αποτέλεσμα.

Professors Staffed a Fake Company Entirely With AI Agents, and You'll Never Guess What Happened
Who would have thought?
Αυτή η είδηση έχει δύο όψεις.
- Η μία όψη είναι ότι οι σημερινοί agents δεν μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα σε συνεργατικές δομές. Αν και έχω ενδοιασμούς στην αρχιτεκτονική του multi-agent πειράματος. Αν υπήρχαν CEO / CTO / CFO agents με ιεραρχική δομή και πως αυτοί εκπαιδεύτηκαν πριν τους αφήσουν να δουλέψουν.
- Η άλλη όψη είναι ότι στήθηκε ένα πείραμα με agents και αυτοί δεν κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά. Όμως στήθηκαν και έτρεξε μέχρι την αποτυχία χωρίς καμία ανθρώπινη συνεισφορά. Αυτό είναι απίστευτο βήμα μπροστά. Αν το 2020 κάποιος μου είχε πει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να τρέχει κάποιο τέτοιο πείραμα θα τον έλεγα τρελό.

Εδώ σε απλά πολυπρακτορικά συστήματα που δεν τρέχουν LLM αλλά πιο απλούς τύπους ΑΙ και έχουν συγκεκριμένες ιεραρχικές δομές και συγκεκριμένες λειτουργίες το σύστημα λειτουργεί (τέτοια παραδείγματα έχουμε σε πραγματική λειτουργία πάρα πολλά χρόνια τώρα).

Τέλος στο τώρα δεν μίλησε κανείς για τελείως αυτόνομες επιχειρηματικές δομές. Αλλά για μοντέλα 10% άνθρωποι + 90% ΑΙ agents. Εκεί είναι η ρεαλιστική πόρτα που ήδη έχει ανοίξει και θα πρέπει να κοιτάμε.