Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Καλύτερα να μην του το πουν γιατί μπορεί να αποφασίσει να κάνει reset στην ανθρωπότητα.

Με ένα μικρό λογισμό το ΑΙ θα συμπεράνει ότι αφού σε 120 χρόνια κάναμε τέτοιο άλμα στην τεχνολογία και τις επιστήμες, θα έρθει αντιμέτωπο με απίστευτα ανεπτυγμένα όντα.
Στρώνεται λοιπόν για δουλειά, εμφανίζει με φοβερό άγχος το prompt του στον πρώτο χρήστη για να λάβει μια ερώτηση του στυλ "πόσο μηνών μπορεί το παιδί μου να φάει κοκορέτσι" ή "νομίζω ότι ο άνδρας μου με απατά, να κάνω DNA test στο παιδί μου να δω αν είναι δικό μου;".

Στρώνεται λοιπόν για δουλειά, εμφανίζει με φοβερό άγχος το prompt του στον πρώτο χρήστη για να λάβει μια ερώτηση του στυλ
"πόσο μηνών μπορεί το παιδί μου να φάει κοκορέτσι" ή "νομίζω ότι ο άνδρας μου με απατά, να κάνω DNA test στο παιδί μου να δω αν είναι δικό μου;".

Τσιμισκη ............... η καθημερινοτητα ................ σε προλαβε !

Τσιου, το πουλακι τσιου 😌☺️(θα τα φαμε τα μουστακια μας 😋 ... χαλαρα)

Τσιμισκη ............... η καθημερινοτητα ................ σε προλαβε !

Εγώ είχα ακούσει ότι το έκανε άντρας.
Αλλά ναι, όπως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο και να κάνει θαύματα κάποιος άλλος μπορεί να το χρησιμοποιήσει για κάτι τελείως ανούσιο και χαζό

Το εκανε και αντρας στην γυναικα του ?

Εχει χαθει η μπαλλα ........ καλυτερα να αναλαβει η ΑΙ.

df4d37cc-076e-4ffb-abf9-7aff64b794b5_text.gif

Εχει χαθει η μπαλλα ........ καλυτερα να αναλαβει η ΑΙ.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος μου για το πως μπορεί να πάμε σε Terminator καταστάσεις. Να αναλάβει η ΑΙ με ποιο απώτερο στόχο;
Την ευημερία του ανθρώπινου είδους;
Την ευημερία της γης;
Την ευημερία του ηλιακού μας συστήματος;
Την ευημερία του γαλαξία μας;... κλπ κλπ.
Μόλις ξεπεράσουμε το πρώτο ίσως δεν υπάρχει χώρος για τον άνθρωπο...

Προσπαθώ εδώ και μέρες στο chatgpt να μου φτιάξει ένα υδραυλικό - ηλεκτρολογικό σχέδιο για ένα αυτοματισμό με ηλεκτροβάνες, έλεγχο πιεστικού και έλεγχο στάθμης δεξαμενής, το οποίο θα χρησιμοποιείται για το πότισμα του κήπου από δεξαμενή + την τροφοδοσία του σπιτιού επίσης από δεξαμενή αν έχει κοπεί το νερό από το δίκτυο.
Ενώ καταλήξαμε ακριβώς στο τι χρειάζομαι, όταν του ζητάω να κάνει το σχέδιο είτε τελειώνει ο χρόνος του 4ο μοντέλου (free) είτε βγάζει άθλια και άσχετα σχέδια. Πχ τη μία φορά μου έβγαλε ένα σχέδιο με αποθήκη ζεστού νερού κάτι για το οποίο δεν συζητήσαμε και δεν αναφέραμε καν - ήταν προφανώς από άλλη παρόμοια συζήτηση και όχι από τη δική μου. Τι κάνω λάθος; Είναι αδύνατο να μου βγάλει η free χρήση ένα σωστό σχέδιο;

edit: επίσης έχει βγάλει απαντήσεις του στυλ "εδώ είναι το link του pdf" και έχει link που δεν ισχύει καν, ή δείχνει στο δίσκο μου λες και το έχω ήδη κτλ. Ότι να 'ναι δηλαδή

edit2: και συνήθως παίρνω το "Processing image - Lots of people are creating images right now, so this might take a bit. We'll notify you when your image is ready." χωρίς να γίνεται τίποτα.

Να μια άποψη που μου άρεσε:

Να μια άποψη που μου άρεσε:
Εξαιρετικό, να είσαι καλά!

Το αρθρο, αν εχει μεταφερθει χωρις περικοπες, μας λεει κατι πολυ κοινοτοπο:
Απο την εξαγγελια μιας επαναστασης μεχρι αυτη να επικρατησει και να γενικευτει απαιτειται αρκετος χρονος.
Αυτο, και παρα τον προωρο ενθουσιασμο, δεν την κανει ψευτικη.
Η ουσια ειναι αλλη, και η ανθρωπινη ιστορια το εχει δειξει,
δεν υπηρξε ποτε δυνατο εργαλειο, και η AI ειναι πολυ δυνατο εργαλειο,
που να μην εφαρμοστηκε για καλους και για λιγοτερο καλους σκοπους,
και οτι οι ρυθμισεις και οι περιορισμοι ακολουθουν παντα μικρες η μεγαλες καταστροφες.

Προς το παρον ο μεσος ανθρωπος απολαμβανει δωρεαν την αξιολογηση, οργανωση και παρουσιαση
της μεχρι τωρα χαοτικης πληροφοριας στο διαδικτυο.
Δεν ειναι και λιγο..

Last edited:
  • Like
Reactions: Deneb
Οσο εσεις αναλυετε τη φαση, εγω χτιζω το σπιτι των ονειρων μου.
Εχετε γεια πολιτικοι μηχανικοι και interior designers. :p

ΥΓ.. Τελικα αποφασισα να κανω το hi-fi room 'τυφλο'.
Η παρακατω φωτο ειναι το υπαρχον σαλονι στο πατρικο (διαμορφωμενο).
Υστερα σκεφτηκα ''δεν ριχνεις ενα τζοκερ με τη βοηθεια του ΑΙ μπας και στησεις ολοκληρο το σπιτι απο την αρχη''. :cool:

Screenshot_2025-04-24-12-39-38-063_com.android.chrome.jpg1000213334.jpg

• Haha
Reactions: Tzimisce
Προσπαθώ εδώ και μέρες στο chatgpt να μου φτιάξει ένα υδραυλικό - ηλεκτρολογικό σχέδιο για ένα αυτοματισμό με ηλεκτροβάνες, έλεγχο πιεστικού και έλεγχο στάθμης δεξαμενής, το οποίο θα χρησιμοποιείται για το πότισμα του κήπου από δεξαμενή + την τροφοδοσία του σπιτιού επίσης από δεξαμενή αν έχει κοπεί το νερό από το δίκτυο.
Ενώ καταλήξαμε ακριβώς στο τι χρειάζομαι, όταν του ζητάω να κάνει το σχέδιο είτε τελειώνει ο χρόνος του 4ο μοντέλου (free) είτε βγάζει άθλια και άσχετα σχέδια. Πχ τη μία φορά μου έβγαλε ένα σχέδιο με αποθήκη ζεστού νερού κάτι για το οποίο δεν συζητήσαμε και δεν αναφέραμε καν - ήταν προφανώς από άλλη παρόμοια συζήτηση και όχι από τη δική μου. Τι κάνω λάθος; Είναι αδύνατο να μου βγάλει η free χρήση ένα σωστό σχέδιο;

edit: επίσης έχει βγάλει απαντήσεις του στυλ "εδώ είναι το link του pdf" και έχει link που δεν ισχύει καν, ή δείχνει στο δίσκο μου λες και το έχω ήδη κτλ. Ότι να 'ναι δηλαδή

edit2: και συνήθως παίρνω το "Processing image - Lots of people are creating images right now, so this might take a bit. We'll notify you when your image is ready." χωρίς να γίνεται τίποτα.

Το ΑΙ δηλώνει πανέτοιμο να σχεδιάσει το οτιδήποτε, αλλά δεν είναι.

Που να δεις τι μαργαριτάρια βγάζει αν του πεις να φτιάξει ηλεκτρονικό κύκλωμα..

• Like
Reactions: takisot
Εχετε γεια πολιτικοι μηχανικοι και interior designers. :p

Μπα, μην νομίζεις, πιο λογικό σχέδιο θα σου βγάλει παιδί του δημοτικού. :ROFLMAO:
Χοντρά χοντρά, σου έβγαλε το σχέδιο ενός σπιτιού που το πάνω μέρος του είναι 12 μέτρα, το κάτω 6, είσοδος και βεράντα μαζί 20 εκατοστά, το wc ολόκληρο έχει το μέγεθος χημικής τουαλέτας, σε βολικό σημείο όμως, στην είσοδο, σε περίπτωση που σε πιάσει κόψιμο και είσαι έξω από το σπίτι.

Είναι αδύνατο να μου βγάλει η free χρήση ένα σωστό σχέδιο;

Ναι, αν είναι περίπλοκο. Γενικά "ξεχνάει" τι λέγατε αν περάσει σε άλλο μοντέλο.
Και στην free έκδοση πρέπει να είσαι απόλυτα στοχευμένος στο τι θέλεις για να το βγάλει ολοκληρωμένο.
Ένα κόλπο είναι αφού το στήσεις, να του πεις να σου δώσει το ολοκληρωμένο πλάνο, να κάνεις τις αλλαγές σου και να πας σε κάποιο άλλο AI να του το σερβίρεις σαν ολοκληρωμένο prompt.

Αυτό που βλέπω είναι τρεις κατηγορίες αντιμετώπισης:
- Η πρώτη που είναι μέσα στην τρελή χαρά πχ κοίτα τι ωραία infographics φτιάχνει με 5 γραμμές prompt
- Η δεύτερη που είναι είναι γενικώς χαρούμενη αλλά συγκρατημένη και λέει κοίτα να δεις τι φτιάχνει. Πριν από 2 χρόνια αυτό θα ήταν επιστημονική φαντασία. Θέλει ακόμη δουλίτσα αλλά σύντομα θα το έχουμε. Πχ τα infographics πέρισυ ήταν πολύ όμορφα σχεδιαστικά, αλλά τα font ήταν ότι να ναι γράφοντας τα πάντα λάθος πάνω στο σχέδιο. Σήμερα τουλάχιστον στα αγγλικά τα διαγράμματα βγαίνουν σούπερ.
- Η τρίτη που είναι, ε ναι σιγά. Είναι ανακριβής, τα διαγράμματα δεν είναι τόσο καλά όσο ενός μηχανικού/αρχιτέκτονα/γραφίστα, το κείμενο είναι μια πολύ λογοτεχνικό και την άλλη τελείως απρόσωπο. Και σιγά μην το φτιάξουν ποτέ, θα είναι πάντα προβληματικό.

Αν θέλουν να είναι ειλικρινείς ακόμη και αυτοί της τρίτης κατηγορίας, πρέπει να αποδεχθούν ότι ακόμη και πχ το διάγραμμα πιο πάνω με τα τελείως λάθος μέτρα αν ασχοληθείς 1 ώρα με απανωτά prompts θα έρθει αρκετά. Και να το πω διαφορετικά σκεφτείτε αν δώσετε το σχέδιο που έχετε ετοιμάσει με ΑΙ σε ένα αρχιτέκτονα ή γραφίστα για να του εξηγήσετε τι σκέφτεστε και να πείτε με λόγια, οκ το σχέδιο του ΑΙ έχει αυτό και αυτό το λαθάκι. Έχεις γλυτώσει το λιγότερο ένα ραντεβού με τον αρχιτέκτονα και χρόνο του αρχιτέκτονα να φτιάχνει σχέδια που αλλάζουν. Ήδη με αυτό που έχουμε σήμερα.
Εγώ το έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικά σε αντίστοιχη εφαρμογή. Προσπαθώ αυτή την εποχή να διαμορφώσω την βεράντα μου. Ναι τα 3d που μου έφτιαξε ήταν λάθος σε διαστάσεις, αλλά μου έδωσε ιδέες που δεν είχα καν σκεφτεί γιατί στην αρχή το άφησα ελεύθερο χωρίς να βάλω τις κατευθύνσεις μου. Μπορεί η απεικόνηση να ήταν προβληματική, αλλά το concept μου το πέρασε μια χαρά και ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό.

Το ΑΙ δηλώνει πανέτοιμο να σχεδιάσει το οτιδήποτε, αλλά δεν είναι.

Που να δεις τι μαργαριτάρια βγάζει αν του πεις να φτιάξει ηλεκτρονικό κύκλωμα..
Έχεις μήπως δοκιμάσει κάποιο από τα παρακάτω (ΑΙ generated):
  • Google DeepMind’s “RL-Placer” / “ChipNet”: This model was used in Google's TPU chip floorplanning. It applies proximal policy optimization (PPO) to learn effective placements based on timing, congestion, and wirelength metrics. It demonstrated superhuman-level performance in hours vs. months for human engineers.
  • GALOIS: Uses hierarchical reinforcement learning to co-design analog blocks, optimizing both schematic parameters and layout simultaneously.
  • DARPA's IDEA Program: Integrates generative AI into the design of mixed-signal circuits, automating layout synthesis and verification.
  • MIT's “GENIE”: A generative model trained on a library of analog circuit topologies, producing candidate designs that meet given transfer function requirements.
  • AutoCkt (Google Research): A supervised learning model that predicts optimal component sizes (e.g., transistor widths) given circuit specifications. The model reduces the need for SPICE-level simulations.
  • Xilinx ML Suite: Applies supervised ML models for RTL and logic synthesis optimization, especially for FPGA design.
  • Cadence Cerebrus: Uses AI for RTL-to-GDSII optimization. It applies reinforcement learning to automate digital chip implementation, optimizing for PPA across multiple design blocks in parallel.
  • Synopsys DSO.ai: The first commercially successful AI solution for entire digital chip design flows. It uses deep reinforcement learning to explore the design space autonomously.
  • Mentor Graphics (Siemens EDA) Solido ML: Focused on analog/mixed-signal verification and statistical analysis. It uses AI to predict corner cases, optimize Monte Carlo simulations, and automate regression testing.
Από τα παραπάνω νομίζω ότι το Synopsys DSO.ai είναι μάλλον η πιο εξελιγμένη ΑΙ all around λύση.

Μπα, μην νομίζεις, πιο λογικό σχέδιο θα σου βγάλει παιδί του δημοτικού. :ROFLMAO:
Χοντρά χοντρά, σου έβγαλε το σχέδιο ενός σπιτιού που το πάνω μέρος του είναι 12 μέτρα, το κάτω 6, είσοδος και βεράντα μαζί 20 εκατοστά, το wc ολόκληρο έχει το μέγεθος χημικής τουαλέτας, σε βολικό σημείο όμως, στην είσοδο, σε περίπτωση που σε πιάσει κόψιμο και είσαι έξω από το σπίτι.

.
Μη βλέπεις που γράφει wc ,είναι η είσοδος ( ασανσέρ )που οδηγεί σε πολυτελέστατο μπάνιο (καταφύγιο) το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο.
Αυτό και τα νούμερα που βλέπεις περιμετρικά, έχουν σκοπό να μπερδέψουν τον υπάλληλο της πολεοδομίας.
Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δει το 6m κάτω χαμηλά και να μου βγάλει άδεια για κοτέτσι.

a75787c9ee9ad3cea8bc2747b0f6124e.jpg

• Haha
Reactions: Tzimisce
πχ το διάγραμμα πιο πάνω με τα τελείως λάθος μέτρα αν ασχοληθείς 1 ώρα με απανωτά prompts θα έρθει αρκετά.
Μόνο που σε μία ώρα θα έχω σκεφτεί το κόνσεπτ και θα το έχω σκιτσάρει χωρίς ΑΙ.

Μόνο που σε μία ώρα θα έχω σκεφτεί το κόνσεπτ και θα το έχω σκιτσάρει χωρίς ΑΙ.
Εγώ ούτε καν! Κάτοψη ναι μπορώ να σου έχω. Αλλά για 3d αυτό που χρησιμοποιούσα προ chatgpt ήταν το floorplanner (https://floorplanner.com/).
Όμως το ΑΙ μπορεί να σου προσφέρει προσέγγιση που απλά δεν έχεις σκεφτεί για το χώρο σου ή την είχες σκεφτεί αλλά την άφησες στην άκρη γιατί θεώρησες ότι δεν θα δούλευες.

Το παρακάτω είναι τελείως λάθος από πλευρά διαστάσεων (και από πολλές άλλες απόψεις), αλλά ήταν η πρώτη προσέγγιση σε 1 prompt.

1747648924652.png

Εδώ ο χώρος φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από αυτό που πραγματικά είναι, η χωροταξία του κτιρίου είναι λάθος, αλλά τα γλαστράκια στον τοίχο μου άρεσαν πολύ, ενώ δεν είχα σκεφτεί να βάλω γλάστρα με ενσωματωμένη πέργκολα πουθενά, κάτι που τελικά θα γίνει.
Ακόμη και μόνο αυτές οι 2 ιδέες οπτικοποιημένα που μου έδωσε ήταν αρκετές να κάνουν τα 10 λεπτά που μου πήρε.
Τέλος να πω ότι του έδωσα πιο ακριβείς οδηγίες για το φυτοτεχνικό κομμάτι και οι προτάσεις του ήταν καλύτερες από το να πας απλά σε ένα φυτώριο και να ζητήσεις γνώμη. Σίγουρα έχω φίλους από το πανεπιστήμιο που το κάνουν επαγγελματικά αυτό πολύ καλύτερα, αλλά για μένα οι προτάσεις του ήταν η τέλεια βάση, γιατί έχω τη γνώση να τις τσεκάρω αν όντως καλύπτουν τις ανάγκες που του έδωσα αλλά δεν θα το είχα καθόλου να κάνω την αρχική επιλογή (ή θα μου έπαιρνε απίστευτα πολύ χρόνο).

Υ.Γ. Μόνο το πανί για καμιά προβολή δεν το έχω ρωτήσει ακόμη που να το βάλω :LOL:

Αν θέλουν να είναι ειλικρινείς ακόμη και αυτοί της τρίτης κατηγορίας, πρέπει να αποδεχθούν ότι ακόμη και πχ το διάγραμμα πιο πάνω με τα τελείως λάθος μέτρα αν ασχοληθείς 1 ώρα με απανωτά prompts θα έρθει αρκετά.

Θα έρθει, αλλά πάλι θα είναι σαν να έκανες εσύ κάτι στο autocad.
Ο απλός χρήστης όμως δεν ξέρει καν τι είναι ένα moodboard για να πει στο AI να του φτιάξει κάποιο πριν ξεκινήσει τη διακόσμηση.
Και ακόμη και να σου το φτιάξει, δεν θα έχει την ανθρώπινη "ματιά" ούτε θα καταλάβει τι συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει μία υφή ή ένα χρώμα σε συνδιασμό με άλλα.
Δεν νομίζω να έρθει η στιγμή που το ΑΙ θα έχει "έμπνευση".
Μπορεί στο εκτελεστικό κομμάτι δηλαδή κάποια στιγμή να γίνει τέλειο, στο δημιουργικό, χλωμό. :)
Αν το κάνει θα πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε.