Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Έπρεπε να ακουστεί και η Apple η οποία είναι γενικώς απούσα στην ΑΙ φιλολογία. Και το paper της λέει ότι φτάσαμε στο όριο με τα LLM και ότι καταρρέουν σε πολυσύνθετα προβλήματα.

και το paper καθαυτό

Για εμένα το άρθρο έχει δίκαιο αλλά μόνο στο επίπεδο του εύρους των γρίφων/παζλ που διερευνά, το οποίο είναι πολύ πολύ μικρό.
Επίσης δεν χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες των μοντέλων να γράψουν κώδικα για να λύσουν αυτούς τους γρίφους.
Στο παρακάτω βίντεο στο 20:10 απλά ζητάει στο prompt να λύσουν ένα από τα προβλήματα του paper γράφοντας κώδικα. Προφανώς ο κώδικας τρέχει.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν ξέρω τι θέλει να δείξει η apple. Αν μπορεί "νοητικά" να λύσει τα προβλήματα ένα LLM χωρίς να αξιοποιήσει τις δυνατότητές που ήδη έχει; Μας ενοχλεί να γράφουν κώδικα ειδικά για εργασίες που μαθηματικοποιούνται εύκολα, να τον τρέχουν και να μας δίνουν σωστή απάντηση;

Προσωπικά θεωρώ τα LLM ως ένα coordination / supervisory agent σε άλλους ΑΙ agents που είτε τρέχουν προσαρμοσμένα/βελτιστοποιημένα μοντέλα, είτε λογισμικά με βιβλιοθήκες (πέρα από την python που την παίζουν στα δάκτυλα τα περισσότερα μοντέλα) και στο τέλος να σου δίνουν την απάντηση που θες.

Δεν με νοιάζει καθόλου αν θα είναι AGI ένα πολυπρακτορικό ΑΙ σύστημα vs της άποψης για "καθαρότητα" της νοημοσύνης που θέλει μόνο 1 LLM να είναι AGI...

Άλλο ένα ωραίο...το ChatGPT σε σχεδόν όλες τις μορφές του αυτή τη στιγμή είναι...παράνομο στην ΕΕ γιατί δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του GDPR.

Με λίγα λόγια, κατά τη μήνυση των New York Times εναντίον της OpenAI ζήτησαν από το δικαστή να απαγορεύσει το σβήσιμο οποιουδήποτε μηνύματος από τους server ανεξάρτητα από την πολιτική της εταιρίας μήπως και βρεθούν μελλοντικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους...και ο δικαστής το δέχθηκε...
Κοινώς αν δεν έχεις Enterprise συνδρομή και μέχρι να βρεθεί μια λύση και δικαστούν οι ενστάσεις της OpenAI τα δεδομένα που σβήνεις δεν σβήνονται.

ξερει κανεις να μας διαφωτισει για το νομικο πλαισιο της πρσβασης της ΑΙ σε εκατονταδες εκατομυρια-δεν ξερω ποσες- ιστοσελιδες που σαφως εχουν ιδιοκτητη,κ συγκεκριμενο -διαφορετικο- συστημα αδειων για τα δημοσιευμενα....ειναι τεραστιο ζητημα, με τεραστιες οικονομικες παραμετρους...κ λογιαρισμοι επιπεδου τρις οσονουπω
πολυ απλα, εχω μια ιστοσελιδα πχ ιστορικου περιεχομενου, με δεκαδες εκατονταδες αρθρα αναλυσεις..αυτο εχει ενα κοστος κ επελεξα να αμοιβομαι με διαφορους τροπους-χορηγοι διαφημισεις κλπ κλπ-- ..και ερχονται τα γλωσσικα σου μοντελλα, κ ''κλεβουν' τον κοπο μου κ κονομας....εδω αρχιζει το προβλημα...

ξερει κανεις να μας διαφωτισει για το νομικο πλαισιο της πρσβασης της ΑΙ σε εκατονταδες εκατομυρια-δεν ξερω ποσες- ιστοσελιδες που σαφως εχουν ιδιοκτητη,κ συγκεκριμενο -διαφορετικο- συστημα αδειων για τα δημοσιευμενα....ειναι τεραστιο ζητημα, με τεραστιες οικονομικες παραμετρους...κ λογιαρισμοι επιπεδου τρις οσονουπω
Η υπόθεση που διέταξε να μην σβήνονται δεδομένα μπαίνει σε αυτό ακριβώς που αναφέρεις.
Οι New York Times και άλλοι λένε ότι χωρίς άδεια η OpenAI χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της.
Φήμες λένε ότι πριν γίνει τρελό το hype αυτό είχε γίνει, αλλά δεν γίνεται πια. Όμως τα παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των επόμενων. Άντε βγάλε άκρη.

Όπως επίσης έχει ακουστεί πως κυκλοφορούν στο σκοτεινό δίκτυο torrent με πρακτικά όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις open και close access μέχρι το 2020 περίπου.

Και μιας και μόνο τα ουτοπικά κακά αναφέρουμε σχεδόν μέχρι τώρα, ορίστε και μια καταπληκτική εφαρμογή του ΑΙ. Να βρεις 3 ανάμεσα σε 300 εκατομμύρια σε ένα μέγεθος 2-3 κυβ εκ. Τι λέμε τώρα.

"Η ΑΙ έδωσε παιδί σε ζευγάρι που προσπαθούσε να τεκνοποιήσει 18 χρόνια.

Ο Δρ. Ζεβ Ουίλιαμς, διευθυντής του Κέντρου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του STAR εξήγησε στο περιοδικό TIME ότι «στην πρώτη δοκιμή ένας ασθενής παρείχε δείγμα και εξειδικευμένοι τεχνικοί έψαχναν δυο ημέρες να βρουν σε αυτό σπερματοζωάρια. Δεν βρήκαν κανένα. Το βάλαμε στο σύστημα STAR που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σε μια ώρα βρήκε 44 σπερματοζωάρια."

Last edited:
πολυ απλα, εχω μια ιστοσελιδα πχ ιστορικου περιεχομενου, με δεκαδες εκατονταδες αρθρα αναλυσεις..αυτο εχει ενα κοστος κ επελεξα να αμοιβομαι με διαφορους τροπους-χορηγοι διαφημισεις κλπ κλπ-- ..και ερχονται τα γλωσσικα σου μοντελλα, κ ''κλεβουν' τον κοπο μου κ κονομας....εδω αρχιζει το προβλημα...
Μία BI ("βιολογική νοημοσύνη") θα διαβάσει τις σελίδες σου και θα μορφωθεί από αυτές, ενώ από τα "κλικ" εσύ θα πάρεις κάποια έσοδα από τις διαφημίσιες. Γιατί μία AI να πρέπει να σου δώσει κάτι παραπάνω;

Η υπόθεση που διέταξε να μην σβήνονται δεδομένα μπαίνει σε αυτό ακριβώς που αναφέρεις.
Οι New York Times και άλλοι λένε ότι χωρίς άδεια η OpenAI χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της.
Φήμες λένε ότι πριν γίνει τρελό το hype αυτό είχε γίνει, αλλά δεν γίνεται πια. Όμως τα παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των επόμενων. Άντε βγάλε άκρη.

Όπως επίσης έχει ακουστεί πως κυκλοφορούν στο σκοτεινό δίκτυο torrent με πρακτικά όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις open και close access μέχρι το 2020 περίπου.
Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των εταιρειών AI σε αυτό το θέμα. Η πληροφορία, άπαξ και δεν είναι κρυμμένη πίσω από paywall, είναι ελεύθερη.

Δεν ξέρω αν απαντά στο ερώτημα σου αυτό που θα πω, αλλά στην περίπτωση που ζήτησα ολόκληρη μετάφραση από κάτι συγκεκριμένο, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να το μεταφράσει ολόκληρο γιατί προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Πρότεινε φυσικά να επισκεφτώ σελίδα στην οποία υπήρχε μετάφραση εκείνου που ζητούσα, η οποία όμως σελίδα προφανώς είχε πληρώσει τα δικαιώματα για να έχει τη μετάφραση αναρτημένη.
Στο βαθμό αυτό δηλαδή για να χρησιμοποιήσεις τη δουλειά άλλου θα πρέπει να "εργαστείς" κι εσύ. Θα μου πεις η "εργασία" αυτή είναι μια απλή αναζήτηση και ένα copy paste για να έχεις τελικά αυτό που θες, αλλά απ' ευθείας με εντολή στο a.i. να φέρει αποτέλεσμα, δεν συνέβη.