Θα διαφωνήσουμε
Λοιπόν το πρόβλημα υπάρχει στο βαθμό που ποτέ ΔΕΝ υπήρξε ορισμός της Artificial Intelligence κοινά αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα. Όταν έκανα το διδακτορικό μου η βίβλος της Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιούσαμε ήταν το
Russell, S.; Norvig, P. Artificial Intelligence: A Modern Approach; Prentice Hall: Hoboken, NJ, USA
Πρώτη έκδοση 2003, αισίως στην 4η έκδοση.
Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται εν είδει εισαγωγής κατηγορίες ορισμών (4 βασικές, αν δεν κάνω λάθος τις έχω γράψει και σε αυτό το νήμα). Εκεί που καταλήγει το βιβλίο είναι ότι η πιο απλή μορφή νοημοσύνης συνείσταται στο:
- Να καταλαβαίνεις το περιβάλλον σου
- Να παίρνεις αποφάσεις με βάσει τα δεδομένα του περιβάλλοντός σου που έχεις συλλέξει
- Να ενεργοποιείς τις αποφάσεις αυτές και αυτές να έχουν επίπτωση στο περιβάλλον σου.
Αυτό είναι ο "έξυπνος πράκτορας" και τα πολυπρακτορικά συστήματα αποτελλούνται από πολλούς τέτοιους πράκτορες.
Ο πιο απλός που ξέρουμε όλοι είναι ο μηχανικός θερμοστάτης του καλοριφέρ.
Πχ στο διδακτορικό μου χρησιμοποίησα: Fuzzy Cognitive Maps, Petri Nets, Fuzzy Logic, Grey Model Theory, Particle Swarm Optimization, Neural Nets. Όλα αυτά είναι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως και τα Expert Systems που αναφέρεις.
Φυσικά και τα Large Language Models είναι εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά εδώ ξεκινά το μπλέξιμο. Αρκετοί πιστεύουν ότι MONO τα LLMs είναι AI. Και μετά αρχίζουν οι παρανοήσεις. Για αυτό και προέκυψαν μετά οι ορισμοί για Narrow Artificial Intelligence (για να καλύψουν όλα όσα χρησιμοποιούμε σε εμπορικό επίπεδο δεκαετίες), το Artificial General Intelligence, το Artificial Super Intelligence κλπ.
Όπως είπα και πιο πριν στη συζήτηση το πιο αποδοτικό που βρίσκω εγώ σήμερα για τη δική μου δουλειά είναι πολυπρακτορικά συστήματα με human(s)-in-the-loop που σημαίνει ότι εκτός από τον εποπτικό ρόλο κάνω και δουλειά κανονικά. Ένας πράκτορας μπορεί να είναι ένα llm ενώ ένας άλλος ένα λογισμικό πχ excel και ένας τρίτος ένα τεχνικό λογισμικό (πχ matlab) που παίζω εγώ στη μέση το ρόλο διασύνδεσής τους.