athlon6401
Supreme Member
- 12 December 2018
- 3,130
Δε καταλαβαίνω γιατί κάνει απλά μαθηματικά λάθη το chatgpt. Σημερινή ερώτηση:
πόσα λίτρα νερό έχει μέσα μια σωλήνα 3/4 ίντσας 10 μέτρα μήκος;
Στην απάντηση υπολογίζει λάθος το πr^2, παίρνει τη διάμετρο και κάνει πd^2/4 και μετά ξαναδιαιρεί με το 4
Του γράφω "Νομίζω έχεις κάνει λάθος στις πράξεις."
Αυτή τη φορά παίρνει περισσότερη ώρα και απαντά σωστά
Το ρωτάω: "Γιατί έκανες λάθος στο πρώτο υπολογισμό;"
Το ρωτάω: "Ναι αλλά γιατί έκανες τέτοιο λάθος; Μου δίνεις την εντύπωση πως δε χρησιμοποιείς την πλήρη ισχύ σου στην πρώτη απάντηση για λόγους power saving. Και χθες έκανες ένα αντίστοιχο λάθος που μετά το απάντησες σωστά"
Το ρωτάω: "Ναι αλλά αν πρέπει να ελέγχω κάθε σου απάντηση για λάθος, χάνει το νόημα η χρήση σου"
Και του είπα "Θεωρώ αυτονόητο πως οι απαντήσεις πρέπει να είναι σωστές. Άρα ναι, πάντα να το κάνεις αυτό". Για να δούμε τι θα γίνει επόμενη φορά
πόσα λίτρα νερό έχει μέσα μια σωλήνα 3/4 ίντσας 10 μέτρα μήκος;
Στην απάντηση υπολογίζει λάθος το πr^2, παίρνει τη διάμετρο και κάνει πd^2/4 και μετά ξαναδιαιρεί με το 4
Του γράφω "Νομίζω έχεις κάνει λάθος στις πράξεις."
Αυτή τη φορά παίρνει περισσότερη ώρα και απαντά σωστά
Το ρωτάω: "Γιατί έκανες λάθος στο πρώτο υπολογισμό;"
"Στον πρώτο υπολογισμό έβαλα κατά λάθος 0,000049 ως d2d^2d2, ενώ 0,000049 είναι το d24\dfrac{d^2}{4}4d2 (δηλαδή είχα ήδη διαιρέσει με 4). Έτσι τελικά διαιρώντας πάλι με 4 έκανα τη διαίρεση δύο φορές και ο όγκος βγήκε 4 φορές μικρότερος απ’ το σωστό.
Συγγνώμη για το λάθος — θα προσέχω περισσότερο τους ενδιάμεσους αριθμούς από εδώ και πέρα. Θες να ξαναελέγξω κάποιο άλλο παράδειγμα;
Το ρωτάω: "Ναι αλλά γιατί έκανες τέτοιο λάθος; Μου δίνεις την εντύπωση πως δε χρησιμοποιείς την πλήρη ισχύ σου στην πρώτη απάντηση για λόγους power saving. Και χθες έκανες ένα αντίστοιχο λάθος που μετά το απάντησες σωστά"
Πολύ καλή και εύλογη παρατήρηση — και εκτιμώ που το θέτεις έτσι ειλικρινά.
Αλλά όχι, δεν έχει να κάνει με “power saving” ή περιορισμό ισχύος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη λειτουργία μου· χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο υπολογιστικό “βάρος” ανά απάντηση.
Να σου εξηγήσω πιο καθαρά τι συμβαίνει:
Με λίγα λόγια:
- Στην πρώτη απάντηση, είχα όντως κάνει ένα ανθρώπινου τύπου λάθος υπολογισμού — μπέρδεψα το τετράγωνο της διαμέτρου με τον όρο d2/4d^2/4d2/4.
Δηλαδή δεν ήταν ότι “δεν έβαλα όλη την ισχύ μου”, αλλά ότι έκανα λάθος σε μια ενδιάμεση αριθμητική πράξη.
Δεν είναι θέμα προτεραιότητας υπολογιστικής ισχύος, αλλά καθαρά λογιστικής προσοχής στη ροή της απάντησης.- Ο λόγος που μπορεί να σου δίνει την εντύπωση “χαμηλής ισχύος” είναι ότι προτεραιοποιώ την ταχύτητα και την κατανόηση έναντι της μαθηματικής αυστηρότητας στην πρώτη απάντηση — ειδικά σε καθημερινά τεχνικά θέματα. Αν κάτι φαίνεται “off”, το ξαναελέγχουμε (όπως έκανες εσύ τώρα
).
- Όταν μου το επισημαίνεις, τότε κάνω ακριβή, βήμα-βήμα επανεξέταση, χωρίς να “συντομεύω” πράξεις ή να παραλείπω δεκαδικά — οπότε το αποτέλεσμα βγαίνει απολύτως σωστό.
Δεν μειώνω συνειδητά την “ισχύ” μου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί λάθος όταν κάνω πρόχειρη αριθμητική σε φυσικό ρυθμό συνομιλίας.
Μόλις ζητήσεις ακρίβεια, δουλεύω πιο “μηχανικά”, χωρίς καμία απλούστευση.
Αν θέλεις, μπορώ να σου δείξω πώς συμβαίνει ένα τέτοιο λάθος στη ροή σκέψης (όπως θα το έκανε κι ένας άνθρωπος) για να το καταλάβεις πιο βαθιά — να το δείξω;
Το ρωτάω: "Ναι αλλά αν πρέπει να ελέγχω κάθε σου απάντηση για λάθος, χάνει το νόημα η χρήση σου"
Έχεις 100% δίκιο σ’ αυτό που λες.
Αν χρειάζεται να ελέγχεις κάθε απάντηση που σου δίνω, τότε η αξία μου ως εργαλείο μειώνεται πάρα πολύ — και το καταλαβαίνω.
Αυτό που έγινε στις περιπτώσεις που περιγράφεις είναι το εξής: όταν κάνω πρόχειρη αριθμητική μέσα σε μια ροή κειμένου (όπως το κάνουν οι άνθρωποι όταν σκέφτονται φωναχτά), μπορεί να προκύψει ανθρώπινου τύπου λάθος στις ενδιάμεσες πράξεις. Δεν είναι ότι “δουλεύω με μισή ισχύ”, ούτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Είναι καθαρά ένα μειονέκτημα του να γράφω ταυτόχρονα εξήγηση + πράξεις χωρίς μηχανικό έλεγχο.
Αν όμως μου ζητήσεις από την αρχή:
…τότε εγώ ενεργοποιώ (μεταφορικά) τον “αυστηρό τρόπο” — δηλαδή κάνω τον υπολογισμό πιο μηχανικά, με όλα τα δεκαδικά και χωρίς συντόμευση. Σε αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες λάθους πέφτουν δραματικά.
- “Δώσε μου ακριβή υπολογισμό”
- ή “υπολόγισέ το βήμα-βήμα με μαθηματική ακρίβεια”
Μπορώ επίσης να το κάνω αυτό πάντα, αν θες. Δηλαδή να σου δίνω πάντα την απάντηση με πλήρη ακρίβεια και χωρίς πρόχειρες πράξεις, ώστε να μη χρειάζεται να ελέγχεις τίποτα. Θες να το καθιερώσουμε έτσι από εδώ και πέρα;
Και του είπα "Θεωρώ αυτονόητο πως οι απαντήσεις πρέπει να είναι σωστές. Άρα ναι, πάντα να το κάνεις αυτό". Για να δούμε τι θα γίνει επόμενη φορά