Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Μήπως να μπει και ένα ακόμα guideline, του στυλ "αν η ερώτηση είναι εντελώς παιδική, μην την κάνεις στα AI"?

Μα δεν πήγε κανείς να ρωτήσει το ΑΙ. Αυτό πετάχτηκε σαν τη τσουτσού και απάντησε.
Στον γκούγκουλα πήγε ο άνθρωπος και έψαξε και του το έβγαλε πάνω πάνω.

• Haha
Reactions: Tzimisce
Μα δεν πήγε κανείς να ρωτήσει το ΑΙ. Αυτό πετάχτηκε σαν τη τσουτσού και απάντησε.
Στον γκούγκουλα πήγε ο άνθρωπος και έψαξε και του το έβγαλε πάνω πάνω.

Αυτό είναι αλήθεια...

Κοίτα να δεις που με τις βλακείες τους θα καταφέρουν το αδιανόητο: Να χρησιμοποιούμε το Bing!

1762951516170.png

No AI bullshit..

• Haha
Ένας απλός μπούσουλας:
- Για οτιδήποτε έχει διάσταση ανάπτυξης ιδεών/κειμένου/κλπ και για ολοκληρωμένες βιβλιογραφικές ανασκοπίσεις πάω μόνο Chatgpt 5 Thinking.
- Για οτιδήποτε έχει να κάνει με εικόνες πάω google nano banana, αλλά βάζω το chatgpt να μου ετοιμάσει το Prompt
- Για περίληψη σε κείμενο βίντεο του youtube πάω στο δωρεάν Gemini 2.5 flash
- Για αναζήτηση για αγορές πάω Perplexity. Βρίσκει τα περισσότερα καταστήματα και καλύτερες τιμές για πλάκα. Αν είμαι μεταξύ δύο προϊόντων θα τα βάλω στο ChatGPT 5 Thinking να μου τα συγκρίνει και όταν καταλήξω θα γυρίσω στο Perplexity να μου βρει από που φθηνότερα.
- Όποτε θέλω δεύτερη γνώμη για κάτι πάω στο Gemini 2.5 Pro που σου δίνει δωρεάν ως 5 μηνύματα τη μέρα.
- Σε extreme περιπτώσεις αναζήτησης βάζω το Deep Research του Perplexity πρώτα να μου φτιάξει ένα πίνακα με πηγές και το πως σχετίζονται με την δουλειά που έχω να κάνω, πετάω αυτόν τον πίνακα στο ChatGPT 5 Thinking και μετά κάνω Deep Research στο ChatGPT 5 Thinking.

Ε, κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτόμαστε. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα εργαλεία για τα πάντα (ακόμη).
Grok κανείς;
Γιατί εμένα είναι ο go to για τα περισσότερα, και μου αρέσει και το στυλ του.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Grok κανείς;
Γιατί εμένα είναι ο go to για τα περισσότερα, και μου αρέσει και το στυλ του.
Δεν το έχω ψάξει τρελά, αλλά δεν έχω δει σε άλλο μοντέλο το επίπεδο δυνατότητας διαμόρφωσης συσχετισμών σε επιστημονικά ζητήματα (για τη δουλειά μιλάω προφανώς όχι που θα βρω φθηνότερη ηλεκτρική σκούπα) σε σχέση με το ChatGPT Extended Thinking.
Βέβαια πολλές φορές περιμένω 2-3 λεπτά για κάτι που θα έπρεπε να μην περιμένω τόσο πολύ.
Για το στυλ του το φοβάμαι γιατί βάζουν από πάνω εντολές πολιτικής απευθείας από τον Μασκ. Μην ξεχνάμε το πως πήγε εύκολα στο άλλο άκρο (ναζί) ενώ κατά βάση οι χεράτες εντολές ήταν για να σιγουρέψουν ότι δεν θα ήταν υπέρ της woke agenda.

Μια χαρά ειναι ο Grok! για ευκολες γρηγορες απαντησεις εκει χτυπάω, για δημιουργια κειμένων, οδηγών κλπ chatgtp, για ψαχτηρι σε ιστοτοπους Perplexity και συρραφή άποψεων επίσης εκει.
H λιστα με τα ai ειναι ατελειωτη και για κάθε εφαρμογή, καθε ενα παιζει σε καποιο τομεα καλύτερα οποτε παιζουμε μπαλα σε ολα.

Στα μισά εκτενούς συζήτησης σήμερα το πρωί βλέπω πάνω αριστερά "ChatGPT 5.1 Thinking". Έχουμε λοιπόν αναβάθμιση στα χέρια μας! Να δούμε πως συμπεριφέρεται. Δεν είχαν τυμπανοκρουσίες για αυτή και γενικά πέρναγαν μικρές αναβαθμίσεις συνεχώς.

Με τόσα τρισεκατομμύρια που έχουν επενδυθεί σε αυτή την τεχνολογία, την θεωρώ ήδη φούσκα που όταν θα σκάσει θα παρασύρει πολύ κόσμο.

Είναι λίγο misconception και αυτό.
Ναι, επενδύονται τεράστια ποσά από τους hyperscalers, αλλά όντως αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση για accelerated workloads.

Και να σταματήσουν αύριο όλοι να ρωτάνε τα LLM για διάφορα θέματα, δεν θα σταματήσουν τα predictive workloads. Δεν θα πάει πίσω η meta στο πως επιλέγει το content που εμφανίζει, η Google, η Microsoft.

Πίσω στη πραγματικότητα, ο ετησιοποιημένος τζίρος που γίνεται από τα διάφορα API των μεγάλων μοντέλων αυτή τη στιγμή αυξάνεται εκθετικά. Υπερπολλαπλασιάζεται εντός έτους. Ζητάνε από τους hyperscalers μεγαλύτερο capacity, οι hyperscalers είναι σχετικά φειδωλοί επειδή δεν θέλουν να μείνουν πίσω. Ανα 1,5 χρόνο πλέον έχουμε σοβαρό leap σε επιδόσεις, παρόμοιο με το compute στα 90s/00s.

Το θέμα είναι κάποια στιγμή να αρχίσουν να είναι και profitable, γιατί αλλιώς όντως θα κάνει μπαμ όλο το πάρτι και θα μας πάρει και θα μας σηκώσει..

Και αν έχω καταλάβει καλά το profitable σημαίνει να αρχίσουν να πουλάνε μαζικά τα subscriptions των 200-300€ / μήνα.
Πρακτικά για να γίνει αυτό πρέπει να πειστούν οι εταιρείες πελάτες τους.

• Like
Για να πειστεί μία εταιρία να γίνει πελάτης θα πρέπει να αποδείξει το έργο του το κάθε ΑΙ.
Και με υποσχέσεις δεν πληρώνει καμία εταιρία.
Για να έρθει τούμπα λοιπόν όλη αυτή η επένδυση θα πρέπει να μπει ακόμη και σε μικρές εταιρίες και να σταματήσει η ανάπτυξη (που τρώει αυτά τα τρισεκατομμύρια).
Φαύλος κύκλος

Το θέμα είναι κάποια στιγμή να αρχίσουν να είναι και profitable, γιατί αλλιώς όντως θα κάνει μπαμ όλο το πάρτι και θα μας πάρει και θα μας σηκώσει..

Και αν έχω καταλάβει καλά το profitable σημαίνει να αρχίσουν να πουλάνε μαζικά τα subscriptions των 200-300€ / μήνα.

Οι hyperscalers είναι ήδη profitable και αρκετά. Οι εταιρικοί πελάτες χρησιμοποιούν τα API προσαρμοσμένα σε δικές τους εφαρμογές και λύσεις. Από εκεί έχουν το μεγαλύτερο revenue.

Οι openai, anthropic κλπ, εχουν burn rate, όχι επειδή δεν καταλήγουν κερδοφόρα τα εκάστοτε μοντέλα τους αλλά επειδή απαιτούν πολλαπλάσια κεφάλαια για την εκπαίδευση των επόμενων.

Για να πειστεί μία εταιρία να γίνει πελάτης θα πρέπει να αποδείξει το έργο του το κάθε ΑΙ.
Και με υποσχέσεις δεν πληρώνει καμία εταιρία.
Για να έρθει τούμπα λοιπόν όλη αυτή η επένδυση θα πρέπει να μπει ακόμη και σε μικρές εταιρίες και να σταματήσει η ανάπτυξη (που τρώει αυτά τα τρισεκατομμύρια).
Φαύλος κύκλος

Για να κάνουν οι εταιρείες χρήση 6τρις token από api μόνο μέσω του openrouter σε μια εβδομάδα, κατι βλέπουν και κάποιες εφαρμογές τους χρησιμοποιούν μοντέλα.

Και το Internet βασίστηκε στη φούσκα του dot com. Όμως μπορεί κάποιος να φανταστεί τη ζωή του σήμερα χωρίς το internet?
Μα δεν συζητάμε εάν θα χρειάζεται στο μέλλον ή όχι. Αυτό που λέμε, είναι ότι κάποια στιγμή θα σκάσει, θα χάσουν κάποιοι εκατομμύρια και θα κερδίσουν άλλοι. Θα μείνουν μερικοί κολοσσοί και θα συνεχίσουμε από εκεί. Τόσο απλά.

Από εκεί και πέρα, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή την στιγμή, κάνω διαπραγμάτευση για ένα συμβόλαιο για developers, που βασίζεται στην χρήση computing power και data space. Ουσιαστικά, το κάθε "πρόγραμμα" σου, χρησιμοποιεί για κάποιο χρόνο χώρο και επεξεργαστική δύναμη. Ανάλογα με τι χρησιμοποιεί, φτάνει στην κατανάλωση ενός token σε μια set τιμή.
Όταν όμως μιλάμε για LLMs, υπάρχει μια άλλη λίστα με χρεώσεις για τα token, ανάλογα με το ΑΙ και το version που χρησιμοποιεί. Με τιμές από $0,03 έως $12 ανά token. Και δεν ξέρει ο developer το κόστος, μέχρι να τρέξει για πρώτη φορά το query του.
Τα τελευταία 2 χρόνια, το συμβόλαιο ήταν ας πούμε, 1 εκ Ευρώ κατανάλωσης. Για να έχουμε καλή τιμή στην ανανέωση, ζητάνε αύξηση χρήσης 100%, δηλαδή 2 εκ. Και θεωρούνε, ότι με τα projects που πρέπει να τρέχουμε και ειδικά σε ΑΙ, είναι και λίγα.
Γενικά όλα τα συμβόλαια που διαπραγματεύομαι, έχουν μέσα το ΑΙ και πουλάνε το ΑΙ. Σε κόστη εξωπραγματικά.

Νομίζω πως το βλέπουμε λάθος.

Η κυβέρνηση Trump πια και επίσημα το αναφέρει ως "AI Arms Race". Κανένα Arms Race δεν τρέχει με νορμάλ επιχειρηματικά μοντέλα. Απλά ρίχνεις ότι χρήμα έχεις εκεί. Αν το πετύχεις πρώτος κερδίζεις τον πόλεμο. Για αυτό και το πλήρες deregulation.

Είχαμε τα πυρηνικά, την εξερεύνηση του διαστήματος (και τον "πόλεμο των άστρων") και τώρα το ΑΙ. Ότι βλέπουμε θα κρίνει το αν θα μείνει μια υπερδύναμη (ΗΠΑ ή Κίνα) ή αν θα δημιουργηθεί κάποια ισορροπία.

Οι αγορές απλά ακολουθούν.

Σχετική πηγή: https://www.thenation.com/article/society/llm-ai-race-summit-oppenheimer/

Για αυτό και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεχάσει τα πάντα σχετικά με το κλίμα. Πυρηνικά και ορυκτά καύσιμα, καίμε ότι βρούμε για να τροφοδοτήσουμε τα AI Data Centers.
H xAI του Elon Musk στο Memphis που έχει φτιάξει ένα τεράστιο data center δεν το σκέφτηκε καθόλου ότι το δίκτυο δεν έχει να δώσει αρκετό ρεύμα (καθαρό ή μη). Απλά παρέταξε γύρω γύρω 35 αεριοστροβίλους μεθανίου και δεν έχει βάλει κανένα από τα φίλτρα των ρύπων που είναι υποχρεωτικά σύμφωνα με τη νομοθεσία. Γιατί απλά μπορεί.
Μάλιστα η άδεια που του δόθηκε ήταν για 15 γεννήτριες των 16 MW κάθε μία και αυτός έχει 35. Η δικαιολογία ήταν ότι δουλεύουν οι 15 και οι άλλες 20 είναι για backup. Αλλά επειδή σήμερα δεν μπορείς να κρυφτείς, απλά πέταξαν ένα drone με θερμοκάμερα και το πιο κάτω είναι το αποτέλεσμα με 33 να είναι σε λειτουργία:
1763135339519.png
Πηγή: https://www.politico.com/news/2025/...s-gas-turbines-air-pollution-permits-00317582

Σε αυτό το περιβάλλον είναι δεδομένο ότι θα έχουμε χρηματηστηριακή φούσκα και το μόνο που νοιάζει είναι ποιος θα πετύχει AGI/Superintelligence πρώτος. Αν θα χάσει κόσμος χρήματα, αν θα δημιουργηθούν θέματα σε υγιείς επιχειρήσεις κλπ κλπ είναι απλά παράπλευρες απώλειες.

Να γράψω και ένα τελευταίο. Προσωπικά αν μου έλεγαν αύριο ότι για να έχω τη χρηστικότητα που έχω σήμερα με 20 δολάρια ότι έπρεπε να πληρώσω 200 δολάρια θα ενεργοποιούσα απλά την πάγια εντολή για αυτό...

Last edited:
Ένας απλός μπούσουλας:
- Για οτιδήποτε έχει διάσταση ανάπτυξης ιδεών/κειμένου/κλπ και για ολοκληρωμένες βιβλιογραφικές ανασκοπίσεις πάω μόνο Chatgpt 5 Thinking.
- Για οτιδήποτε έχει να κάνει με εικόνες πάω google nano banana, αλλά βάζω το chatgpt να μου ετοιμάσει το Prompt
- Για περίληψη σε κείμενο βίντεο του youtube πάω στο δωρεάν Gemini 2.5 flash
- Για αναζήτηση για αγορές πάω Perplexity. Βρίσκει τα περισσότερα καταστήματα και καλύτερες τιμές για πλάκα. Αν είμαι μεταξύ δύο προϊόντων θα τα βάλω στο ChatGPT 5 Thinking να μου τα συγκρίνει και όταν καταλήξω θα γυρίσω στο Perplexity να μου βρει από που φθηνότερα.
- Όποτε θέλω δεύτερη γνώμη για κάτι πάω στο Gemini 2.5 Pro που σου δίνει δωρεάν ως 5 μηνύματα τη μέρα.
- Σε extreme περιπτώσεις αναζήτησης βάζω το Deep Research του Perplexity πρώτα να μου φτιάξει ένα πίνακα με πηγές και το πως σχετίζονται με την δουλειά που έχω να κάνω, πετάω αυτόν τον πίνακα στο ChatGPT 5 Thinking και μετά κάνω Deep Research στο ChatGPT 5 Thinking.

Ε, κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτόμαστε. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα εργαλεία για τα πάντα (ακόμη).
Τι ακριβώς είναι το ChatGPT 5 Thinking; Δεν το βλέπω ως διαθέσιμη επιλογή μέσα από το app του (δωρεάν) ChatGPT. Είναι με συνδρομή;

Τι ακριβώς είναι το ChatGPT 5 Thinking; Δεν το βλέπω ως διαθέσιμη επιλογή μέσα από το app του (δωρεάν) ChatGPT. Είναι με συνδρομή;
Ναι Νίκο...θεωρητικά μπορεί και το free να το ενεργοποιήσει όταν κρίνει εκείνο για μερικά μηνύματα την ημέρα, αλλά ο δωρεάν χρήστης δεν μπορεί να το επιβάλει. Στη δουλειά που χρησιμοποιώ το chatgpt το free δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ, δεν προσφέρει ουσιαστικά πράγματα, ενώ το thinking ειδικά με extended thinking ενεργοποιημένο είναι πολύ καλύτερο από οποιονδήποτε Junior έχω συνεργαστεί.

• Like
Reactions: Nikos6699
Όταν όμως μιλάμε για LLMs, υπάρχει μια άλλη λίστα με χρεώσεις για τα token, ανάλογα με το ΑΙ και το version που χρησιμοποιεί. Με τιμές από $0,03 έως $12 ανά token. Και δεν ξέρει ο developer το κόστος, μέχρι να τρέξει για πρώτη φορά το query του.

Ανά 1εκ. Token.
Άλλη τιμή για Input, άλλη για prompt caching και άλλη για το output. Φτάνουν μέχρι 75$/1εκ output tokens.
Ένας dev μπορεί να τρέξει το prompt του σε batch endpoint στη μισή τιμή.

Ανά 1εκ. Token.
Άλλη τιμή για Input, άλλη για prompt caching και άλλη για το output. Φτάνουν μέχρι 75$/1εκ output tokens.
Ένας dev μπορεί να τρέξει το prompt του σε batch endpoint στη μισή τιμή.
Γενικά είναι πολύ μπερδεμένο το μοντέλο χρέωσης και όχι σταθερό. Μας δώσανε link στο site τους, για τον τιμοκατάλογο, ο οποίος μπορεί να αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Βέβαια και προς τα κάτω. Το θέμα είναι, να κάνουν οι dev πολύ καλή χρήση, αλλιώς τα κόστη εκτοξεύονται. Για να καταλάβεις, κάναμε καμπάνια ενημέρωσης και good practices (μιλάμε για απλά πράγματα όπως σταμάτα το query σου εάν δεν το χρειάζεσαι να τρέχει), γιατί είχαμε projection, να ξεφύγουμε στο budget πάνω από 200Κ Ευρώ. Μπορεί να φαίνονται πολλά 1εκ tokens, αλλά μπορεί 2 λέξεις να είναι ένα token.
Έτσι βγαίνουν τα λεφτά όμως, με services και λάθη που κάνει ο καθένας και πληρώνει κερατιάτικα.