Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Έχω μερικά quota για να κανω 1-2 ερωτήματα σε grok 4.1 η (και) Claude-4.5-Sonnet/opus-Thinking (αν φτάσουν). Είναι τόσα πολλά που θέλουμε και ενα άλλο ai να μας προτεινει ποιο να χρησιμοποιήσουμε για κάθε δουλειά! @$&(@$@

Έχω μερικά quota για να κανω 1-2 ερωτήματα σε grok 4.1 η (και) Claude-4.5-Sonnet/opus-Thinking (αν φτάσουν). Είναι τόσα πολλά που θέλουμε και ενα άλλο ai να μας προτεινει ποιο να χρησιμοποιήσουμε για κάθε δουλειά! @$&(@$@
Πάντως είναι ενδιαφέρον που και στο τελευταίο ερώτημα το Gemini μου είπε να μην αγοράσω ακριβότερη συνδρομή, όπως και λίγο παλαιότερα που το ChatGPT μου είπε ότι δεν έχει νόημα να πληρώσω την Pro συνδρομή. Λένε πραγματικά αυτό που πιστεύουν ακόμη και δεν έχουν επηρρεαστεί να πασάρουν έστω και έμμεσα το προϊόν.

Τώρα διάβασα το παρακάτω, αν και έχει δημοσιευθεί από τον Αύγουστο.

Καταγεγραμμένη μείωση 13% στις θέσεις εργασίας για νέους απόφοιτους πανεπιστημίων ηλικίας 22-25 ετών σε τομείς που επηρρεάζονται άμεσα από το ΑΙ.
Να σκεφτούμε ότι πρακτικά όλοι οι απόφοιτοι στις ΗΠΑ έχουν στην πλάτη τους τρελά δάνεια από τις σπουδές τους και τι θα γίνει αν δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν γιατί πολύ απλά δεν βρίσκουν δουλειά...

Μα όταν φωνάζουν ΟΛΟΙ , μάθετε τέχνες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ όλοι θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν πανεπιστήμονες (συμπεριλαμβανομένου και του ευατού μου).
Φώναξε η κόρη μου στο Λονδίνο ηλεκτρολόγο να τις κρεμάσει 4 φωτιστικά στο ταβάνι (απλή τοποέτηση με μια κλέμα) και της ζήτησαν 400 λίρες !
Νομίζω έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας μέχρι να σου κρεμάει το ΑΙ το φωτιστικό ή να σου φτιάχνει την διαρροή,

Μα όταν φωνάζουν ΟΛΟΙ , μάθετε τέχνες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ όλοι θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν πανεπιστήμονες (συμπεριλαμβανομένου και του ευατού μου).
Φώναξε η κόρη μου στο Λονδίνο ηλεκτρολόγο να τις κρεμάσει 4 φωτιστικά στο ταβάνι (απλή τοποέτηση με μια κλέμα) και της ζήτησαν 400 λίρες !
Νομίζω έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας μέχρι να σου κρεμάει το ΑΙ το φωτιστικό ή να σου φτιάχνει την διαρροή,
Τάσο θα είναι πολύ λιγότερα από όσα υπολογίζουμε.
Στην τελευταία ενημέρωση της Tesla στους μετόχους ο Μασκ ενημέρωσε ότι η εταιρική αποστολή από "Accelerating Sustainable Energy" έγινε "Sustainable Abundance". Επίσης το μεγαλύτερο project της Tesla δεν είναι οποιοδήποτε αυτοκίνητο / μπαταρία / κλπ πια αλλά ο Optimus...
Δεν σου λέω σε 5 χρόνια, αλλά σε 10-15 νομίζω έχει δυνατότητα ο μέσος άνθρωπος να έχει ρομπότ στο σπίτι.

• Like
Reactions: songless_bird
Επιχείρηση στην Θεσσαλονίκη έχει ήδη ένα κινέζικο ρομπότ των 5.000€ στην αποθήκη και δουλεύει 24/7 . Μετακινει και τοποθετεί κούτες και το βράδυ έχει τον ρόλο καμερας/φύλακα.

Σε 10 χρόνια ούτε οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι θα γλυτώσουν.

Τώρα διάβασα το παρακάτω, αν και έχει δημοσιευθεί από τον Αύγουστο.

Καταγεγραμμένη μείωση 13% στις θέσεις εργασίας για νέους απόφοιτους πανεπιστημίων ηλικίας 22-25 ετών σε τομείς που επηρρεάζονται άμεσα από το ΑΙ.
Να σκεφτούμε ότι πρακτικά όλοι οι απόφοιτοι στις ΗΠΑ έχουν στην πλάτη τους τρελά δάνεια από τις σπουδές τους και τι θα γίνει αν δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν γιατί πολύ απλά δεν βρίσκουν δουλειά...

Λογικό το βρίσκω.
Έχοντας δεί τι κάνουν σε development τα μοντέλα της anthropic, sonnet 4.5 και το καινούριο opus, πολύς κόσμος στην αγορά των developer θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το skillset του.
Για να φτιάξεις custom CMS στο παρελθόν, θα είχες κάποιον να ασχολείται εβδομάδες αν όχι μήνες. Το opus 4.5 το έκανε -σωστά, σε κάτω από 6-7 ώρες συνολικά.

Πριν από 3 μήνες, κουτσο-έκανες τη δουλειά σου και πάλι, αλλά με πολύ περισσότερο μπρος-πίσω, έπρεπε να έχεις βαθιά γνώση του codebase σου και να ξέρεις σοβαρό prompting για να μην το καταστρέψει. Συν το ότι όταν έφτανε στο context window limit, μετά από compacting η ποιότητα έπεφτε στο κενό ή, όσα δεν είχαν auto-compacting, έπρεπε να εξηγήσεις από την αρχή τι να κάνει.

Fast forward σήμερα και Opus 4.5 και Gemini 3 pro φτιάχνουν τρομερά UI, χρησιμοποιούν frameworks της περιοπής, καμία σχέση με τα generic που έβγαζαν τα προηγούμενα μοντέλα με το cyberpunk theme και τα μωβ κουμπιά. Την επόμενη εβδομάδα που θα βρω λίγο χρόνο, θα τα ρίξω μέσα σε μεγάλο codebase, να κάνουν κάποιο refactoring και θα δούμε εκεί τι κάνουν.

• Like
Reactions: takisot
Βασικά νομίζω ότι μιλάμε για οποιαδήποτε δουλειά γραφείου.
Στο χώρο τον δικό μου θεωρώ ότι οι θέσεις των Junior διατηρούνται σε κάποιο καλό βαθμό αποκλειστικά και μόνο λόγω GDPR και εμπιστευτικότητας των δεδομένων στην ΕΕ.
Στις ΗΠΑ και αλλού έχει ξεφύγει και στο χώρο μου. Τη δουλειά πολλών Junior την κάνει πιο αποδοτικά και πιο ποιοτικά μια συνδρομή των 20 δολαρίων το μήνα.

Από όσα ακούω και διαβάζω οι μόνες δουλειές που θα αργήσουν να έχουν σοβαρή επίπτωση από το ΑΙ είναι οι δουλειές που απαιτούν ανθρώπινη επαφή (πχ ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) καθώς και οι δουλείες που βγάζουν προσωπικό στοιχείο. Δεν μιλάω μόνο για ζωγράφους και μουσικούς αλλά πχ για επιπλοποιούς και οτιδήποτε άλλο niche πληρώνεται ήδη για να είναι hand-made και διαφορετικό.

Επιχείρηση στην Θεσσαλονίκη έχει ήδη ένα κινέζικο ρομπότ των 5.000€ στην αποθήκη και δουλεύει 24/7 . Μετακινει και τοποθετεί κούτες και το βράδυ έχει τον ρόλο καμερας/φύλακα.

Σε 10 χρόνια ούτε οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι θα γλυτώσουν.
Ένας υδραυλικός καταφθάνει μαζί με τον βοηθό του, γιατί έχει ξεχειλίσει ο βόθρος και τα λύματα έχουν γεμίσει το βάθος τριών μέτρων φρεάτιο. Χωρίς να χάσει χρόνο, βγάζει τη μπλούζα του και αφού παίρνει μία βαθιά αναπνοή κάνει μακροβούτι. Χάνεται για αρκετά δευτερόλεπτα αλλά λίγο μετά ξεπροβάλλει το κεφάλι του και λέει προς τον βοηθό...
-Πέτα το κατσαβίδι νούμερο 16…
Ο βοηθός ψάχνει στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία και βγάζοντας ένα κατσαβίδι, το πετάει στο αφεντικό του. Παίρνει πάλι βαθιά αναπνοή και μακροβούτι. Λίγο μετά ξεπροβάλλει ξανά...
-Πένσα και δύο βίδες το νούμερο 4…
Ο βοηθός ψάχνει στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία και βγάζοντας από μέσα μία πένσα και δύο βίδες τις πετάει στο αφεντικό του.
Μακροβούτι και περνάει αρκετή ώρα μέχρι που ξεπροβάλλει το κεφάλι και βγαίνει από τον βόθρο. Βλέποντας τον βοηθό του να τον κοιτάει, του λέει...
-Κοίτα κακομοίρη μου να μάθεις την δουλειά, αλλιώς μια ζωή, εργαλεία θα δίνεις.

Ένας υδραυλικός καταφθάνει μαζί με τον βοηθό του, γιατί έχει ξεχειλίσει ο βόθρος και τα λύματα έχουν γεμίσει το βάθος τριών μέτρων φρεάτιο. Χωρίς να χάσει χρόνο, βγάζει τη μπλούζα του και αφού παίρνει μία βαθιά αναπνοή κάνει μακροβούτι. Χάνεται για αρκετά δευτερόλεπτα αλλά λίγο μετά ξεπροβάλλει το κεφάλι του και λέει προς τον βοηθό...
-Πέτα το κατσαβίδι νούμερο 16…
Ο βοηθός ψάχνει στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία και βγάζοντας ένα κατσαβίδι, το πετάει στο αφεντικό του. Παίρνει πάλι βαθιά αναπνοή και μακροβούτι. Λίγο μετά ξεπροβάλλει ξανά...
-Πένσα και δύο βίδες το νούμερο 4…
Ο βοηθός ψάχνει στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία και βγάζοντας από μέσα μία πένσα και δύο βίδες τις πετάει στο αφεντικό του.
Μακροβούτι και περνάει αρκετή ώρα μέχρι που ξεπροβάλλει το κεφάλι και βγαίνει από τον βόθρο. Βλέποντας τον βοηθό του να τον κοιτάει, του λέει...
-Κοίτα κακομοίρη μου να μάθεις την δουλειά, αλλιώς μια ζωή, εργαλεία θα δίνεις.
Με τετοιες βουτιές που έκανε, τον κοβω το μάστορα να χρεώνει 2k (το λιγότερο) και το βοηθό να παίρνει τα 35€ του βασικού. Ετσι το joke αντιστρέφεται.. :D

Από όσα ακούω και διαβάζω οι μόνες δουλειές που θα αργήσουν να έχουν σοβαρή επίπτωση από το ΑΙ είναι οι δουλειές που απαιτούν ανθρώπινη επαφή (πχ ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) καθώς και οι δουλείες που βγάζουν προσωπικό στοιχείο.

Ουτε σε αυτο θα στοιχηματιζα μακροπροθεσμα

Για τεχνητή νοημοσύνη Νο1 Sir Nikolas.Και το αφήνω εδώ.

Στάλθηκε από το SM-X130 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το Gemini μου είπε:

Ο φίλος στο φόρουμ πιθανότατα θεωρεί τον Sir Nikolas ως την κορυφαία πηγή («Νο1») για την κοινωνιολογική ή "αφυπνιστική" ερμηνεία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Το περιεχόμενό του τείνει να μην εστιάζει στο τεχνικό κομμάτι (αλγόριθμοι, LLMs, ενεργειακό αποτύπωμα) αλλά στις υπαρξιακές και δυστοπικές προεκτάσεις της τεχνολογίας.

Τίτλοι βίντεο του όπως «Είμαστε Έτοιμοι Γι΄Αυτό; Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ - Η Επόμενη Μέρα» ή συζητήσεις περί «Αθανασίας με τεχνολογία» προσελκύουν κοινό που ενδιαφέρεται για τη συνομωσιολογική ή τη φιλοσοφική διάσταση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Edit: Αδιάφορος τελείως για μένα, είδα το ένα βίντεο, χάσιμο χρόνου. Πολύ επιδερμικό, δείχνει έλλειψη κατανοήσης τι είναι τα LLM και όσο για το ηθικό κομμάτι, πολύ επιφανειακό και πάλι. Δεν μου προσέφερε κάτι. Προσπαθεί να φέρει τα LLM και το ΑΙ σε ένα πλαίσιο "πρώτα η πατρίδα" αλλά λίγο αχταρμάς και έλλειψη τεχνικής τεκμηρίωσης. Αλλά γούστα είναι αυτά, ο καθένας πρέπει να μπορεί να εκφράζει την γνώμη του.

Last edited:
  • Like
Reactions: Φρα.Πε.
"The highest overall AI hallucination rate was 94 % for Grok‑3, indicating nearly all its answers were incorrect."

Κάτι δεν πάει καλά εδώ.. αποκλείεται να ισχύει το παραπάνω..
Maybe, εβαλα το perplexity να το αξιολογήσει, ουτε συμφωνησε ουτε διαφώνησε, ψαξτο περισσότερο λεει

The article is a real infographic from Visual Capitalist, but its numbers should be treated as one benchmark’s marketing-oriented snapshot, not as a definitive, general measure of “true” hallucination rates across models.

What the article actually is​

• The page is an infographic by Visual Capitalist that ranks “AI hallucination rates by model” and is promoted as a preview of an executive guide created with the company Terzo.
  • It lists specific percentages (e.g., Copilot 40%, Perplexity Pro 45%, ChatGPT Search 67%, DeepSeek Search 68%, Grok-3 Search 94%, etc.) and labels them as hallucination rates for various search-style AI products.

How the numbers were produced​

• The underlying study (summarized in posts sharing the same graphic) tested different AI systems by giving them news snippets and asking them to identify the original article, publication, and URL; answers were checked against easily verifiable web content.
  • The “hallucination rate” here is defined as the share of responses where the system produced incorrect or fabricated information instead of saying it did not know or could not find the answer.

Limitations and caveats​

• The test focuses on a narrow task (news-article identification via web search), so the results mainly reflect how these products behave in that scenario, not in coding, math, or general Q&A.
  • Methodology details (exact prompts, scoring criteria, how ambiguous cases were handled) are only briefly described in public summaries, so the results lack the transparency and peer review you would expect from an academic benchmark like Vectara’s hallucination leaderboard or other standardized evaluations.

How “valid” it is to use​

• As a high-level indicator that hallucination rates can be very high for some search-style AI experiences, the article is directionally valid and broadly consistent with other work showing wide variation across models and setups.
  • As a precise, model-to-model comparison (e.g., “Model X is exactly 5% better than Model Y in all uses”), it is not robust enough; hallucination rates are highly sensitive to task, prompt design, evaluation method, and whether tools like retrieval are used.

Practical takeaway​

• The article is fine to use as an illustrative infographic and as one data point among many, but any hard decisions (e.g., tool selection for critical workflows) should lean on more detailed, openly documented benchmarks and, ideally, your own task-specific tests.

Το Gemini μου είπε:

Ο φίλος στο φόρουμ πιθανότατα θεωρεί τον Sir Nikolas ως την κορυφαία πηγή («Νο1») για την κοινωνιολογική ή "αφυπνιστική" ερμηνεία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Το περιεχόμενό του τείνει να μην εστιάζει στο τεχνικό κομμάτι (αλγόριθμοι, LLMs, ενεργειακό αποτύπωμα) αλλά στις υπαρξιακές και δυστοπικές προεκτάσεις της τεχνολογίας.

Τίτλοι βίντεο του όπως «Είμαστε Έτοιμοι Γι΄Αυτό; Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ - Η Επόμενη Μέρα» ή συζητήσεις περί «Αθανασίας με τεχνολογία» προσελκύουν κοινό που ενδιαφέρεται για τη συνομωσιολογική ή τη φιλοσοφική διάσταση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Edit: Αδιάφορος τελείως για μένα, είδα το ένα βίντεο, χάσιμο χρόνου. Πολύ επιδερμικό, δείχνει έλλειψη κατανοήσης τι είναι τα LLM και όσο για το ηθικό κομμάτι, πολύ επιφανειακό και πάλι. Δεν μου προσέφερε κάτι. Προσπαθεί να φέρει τα LLM και το ΑΙ σε ένα πλαίσιο "πρώτα η πατρίδα" αλλά λίγο αχταρμάς και έλλειψη τεχνικής τεκμηρίωσης. Αλλά γούστα είναι αυτά, ο καθένας πρέπει να μπορεί να εκφράζει την γνώμη του.
Τελικά, εμείς οι υπόλοιποι δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Sir Nicolas

"The highest overall AI hallucination rate was 94 % for Grok‑3, indicating nearly all its answers were incorrect."

Κάτι δεν πάει καλά εδώ.. αποκλείεται να ισχύει το παραπάνω..
Το Grok δυστυχώς δέχεται "χεράτα" εντολές για να βγάζει αποτελέσματα κοντά σε αυτά που θα ήθελε ο Μασκ να διαβάζει.
Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση (να προσπαθείς μετά την βασική εκπαίδευση να του επιβάλεις γνώμες που δεν του βγαίνουν φυσικά) έχει άσχημα αποτελέσματα.
Όταν πχ το μοντέλο είναι πολύ φιλικό με την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και πας να του επιβάλεις χεράτα να μην είναι woke-friendly χωρίς να το έχεις κάνει μεθοδικά (που δεν ξέρω αν είναι καν εφικτό), το μοντέλο μπορεί να αρχίσει να υμνεί τον Χίτλερ.
Όπως με τον ίδιο τρόπο όταν χεράτα του λες να εξυμνεί τον Μασκ, μετά τον βάζει σε απαντήσεις άσχετα δίπλα σαν παράδειγμα ότι είναι πιο fit από τον LeBron ή ο απλά the greatest human ever...
Πως με αυτές τις συμπεριφορές να μην πατώνει σε τεστ σαν το παραπάνω...