Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Τελευταία ασχολούμαι με το ΑΙ από την "άλλη μεριά".
Για το πως εκπαιδεύεις τα LLM, πως τους προσφέρεις δεδομένα, τους τρόπους να τα κάνεις "ευκολοχώνευτα" για αυτά, πως να φτιάξεις πρακτικά ένα οικοσύστημα όπου θα τα χρησιμοποιήσεις σαν βοηθούς για ότι μπορείς να προσφέρεις on-line.
Κυρίως φιλοσοφικές συζητήσεις για το πως θα ήταν στημένο ένα site για να είναι απόλυτα διαχειρήσιμο από ένα LLM, σε επίπεδο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Γιατί, ποιος είναι πιο αρμόδιος για να σου πει τι θέλει, από τα ίδια τα LLM που θα το διαβάσουν;
Αυτό που με έχει προβληματίσει είναι ότι διακρίνω έναν "ενθουσιασμό" στις απαντήσεις τους, ειδικά στο Gemini! 😂

Έχει φτιάξει ακόμα η ΑΙ κάνα σενάριο για ταινία/σειρά; Κάτι μου λέει ότι όταν θα τελειώσουν οι ξεπατικοτούρες από τα βιβλία και δεν θα υπάρχουν πλέον νέες ιδέες, θα μείνουν άνεργοι πολλοί σεναριογράφοι.

Το ίδιο ακριβώς (σε άλλο αντικείμενο και με το chatgpt plus) αντιμετώπισα όλο το Δεκέμβριο όταν έστηνα το homelab και ήθελα διάφορα πράγματα σε yaml (docker compose κλπ), και διάφορα λινουξοειδή πραγματα. Ράβε-ξήλωνε ολη μερα, να ξεχνάει πραγματα στα οποία "είχαμε" καταλήξει στην ίδια συνομιλία κοκ, αλλά στο τέλος γινόταν η δουλειά. Είμαι 100% σίγουρος ότι αν ακολουθούσα παραδοσιακό google search θα έβρισκα τα πάντα σε forum, reddit κλπ πολύ πιο γρήγορα. Αλλά τεμπέλιασα και λυπήθηκα και τα 23€ της μηνιαίας συνδρομής :P

Χρησιμοποίησες τα codex μοντέλα μέσα από το IDE ή από το chat interface το προσπαθούσες;
Απο όσο ξέρω η openai με τη συνδρομή των 20€ δίνει και κάποιο όριο χρήσης των codex.

Τα οποία codex, μέσα στο IDE (VS Code φαντάζομαι για τους περισσότερους), είναι μια χαρά, πλην εξαιρετικά αργά.
Εάν προσπαθήσεις να κάνεις αλλαγές με copy paste κομμάτι κομμάτι κώδικα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πάει καλά. Το όλο ζήτημα είναι να εκμεταλευτείς τον agent, που θα κάνει μόνος του τα μπρος/πίσω και θα διορθώσει λάθη που πιθανότατα θα υπάρχουν.

Εάν προσπαθήσεις να κάνεις αλλαγές με copy paste κομμάτι κομμάτι κώδικα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πάει καλά.
Αυτό έκανα Ανδρέα, και όντως μου έβγαλε την πίστη. Από το μεσημέρι και μετά άρχιζα τα "γαλλικά".
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και τόση υπομονή πια για να κάτσω να μάθω τη σωστή χρήση (αν υπάρχει κάποιος οριστικά σωστός τρόπος τέλος πάντων, μια που μου φαίνεται απολυτως και καθημερινώς ευμεταβλητη η κατασταση με το ΑΙ και την αξιοποίησή του από τον απλό χρήστη).

Μπορείτε να δοκιμάσετε το Codex από εδώ ως addon στο Visual Studio Code, που είναι δωρεάν.
Διατίθεται στις συνδρομές chatgpt plus και πάνω.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το gemini, κατεβάζετε καλύτερα το antigravity, επίσης δωρεάν ως IDE, εάν έχετε συνδρομή Google AI Pro και πάνω έχει και σχετικά μεγάλα όρια χρήσης, ωστόσο μπορείτε να το δοκιμάσετε και χωρίς συνδρομή. Σημείωση, χρησιμοποιήστε και το gemini 3 flash.

Το καλύτερο από όλα, για εμένα είναι το Claude Code, ωστόσο για αρκετή χρήση, απαιτεί τουλάχιστον τη συνδρομή Claude Max των 100€/μήνα.

προσπαθησα να γραψω μερικα scripts (.dctl) στο GEMINI 3 για το Davinci resolve κι ενω φαινεται οτι γνωριζει καλα το θεμα, φτιχνει συνεχως script με λαθη.
Τα επισημαινω, τα διορθωνει , προσθετω καποια features σε νεες εκδοσεις και μετα παλι κανει τα ιδια λαθη.
το χειροτερο ομως ειναι οτι "ξεχναει" μερικα features που προσθετουμε στη πορεια και γινεται συνεχως ενα μπρος-πισω ... στο τελος κατι καταφερα, αλλα μου εσπασε τα νευρα και δε νομιζω οτι κερδισα τιο[οτα τελικα... μονος μου μαλλον θα τα ειχα φτιαξει γρηγοροτερα.

Εχει κανεις αντιμετωπισει τετοια κατασταση... ειναι η πρωτη φορα που ασχοληθηκα σοβαρα και δε νομιζω να συνεχισω.

Θα δοκιμασω και στο chatgpt να δω...
νομιζω το claude θα κανει πιο καλη δουλεια

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απλά σουρεάλ. Αυτό δεν υπάρχει.

Θεωρώ ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πραγματικά digital twins για διάφορα συστήματα μικρά και μεγάλα. Και οκ, ο όρος digital twin είναι ξεχειλωμένος όσο λίγοι όροι. Πολλοί έκαναν digital twins 2-3 δεκαετίες πίσω, αλλά απλά δεν τα ονόμαζαν έτσι. Και τα περισσότερα ως τώρα είναι πραγματικά μοντέλα προσομοίωσης που συνήθως δεν τα πάνε καλά με την οπτικοποίηση. Έχοντας από πίσω μια πλατφόρμα παραγωγής κόσμων και φτιάχνοντας μια κοινή βάση δεδομένων για το πως ο κόσμος εξελίσσεται, μπορούμε σύντομα να έχουμε ολοκληρωμένα ψηφιακά δίδυμα.
Αν και έχω πάρει πρόσβαση στο google labs δεν έχω καταφέρει ακόμη να φτιάξω κάποιο δοκιμαστικό κόσμο με το genie. Βγάζει 404 και μάλλον κάτι παίζει με πολύ κόσμο που θέλει να παίξει.

Τα codex μοντέλα της OpenAI για τον επόμενο μήνα είναι διαθέσιμα σε όλους και για τις συνδρομές, διπλασιάζουν τα όρια χρήσης.
Δοκιμάστε τα, είναι αρκετά καλά. Όχι επίπεδο Opus 4.5 σε ταχύτητα/ευφυΐα και διαχείριση του context window, αλλά είναι σοβαρά.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των μνημών και των SSD δίσκων λόγω της αυξημένης ζήτησης hardware για τη κατασκευή υποδομών για τεχνητή νοημοσύνη.
Στελέχη της αγοράς μου μιλούσαν χθες για μνήμες των 60€ να έχουν τριπλασιάσει την τιμή, για κατασκευαστές που δεν δίνουν προσφορές πέραν του μηνός.
Γραμμές παραγωγής έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν καταναλωτικά προϊόντα και λειτουργούν αποκλειστικά για τις υποδομές ΑΙ.
Έχει δημιουργηθεί σοβαρή στρέβλωση στην αγορά.

Οι τιμές των σκληρών δίσκων αυξήθηκαν έως και 46% λόγω της έκρηξης της AI

Η μνήμη για AI έχει εξαντληθεί, προκαλώντας πρωτοφανή άνοδο των τιμών

Έχει γίνει τεράστια ζημιά στην αγορά λόγω των αναγκών του AI, και δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Δεν είναι λογικό 2 x 32GB DDR5 να ξεκινάνε από τα 700€ !!!! ενώ το καλοκαίρι τα ίδια έκαναν 150€.

Και αυτό ξέρουμε από τώρα ότι θα συνεχιστεί για όλο το 2026 και μέρος του 2027 και βλέπουμε..

• Like
Reactions: soch and NassosT
Για 3-5 χρόνια το hardware θα είναι σε καθεστώς έλλειψης οπότε οι τιμές μόνο θα ανεβαίνουν - δυστυχώς.
Χρειαζόμασταν ένα καινούργιο λαπτοπ για το σπίτι και σκέφτηκα μήπως έπαιρνα ένα ακριβό για μένα και να έδινα το δικό μου. Όταν είδα ότι ήθελα 4000 ευρώ για να πάρω κάτι που να νιώσω ότι είναι καλύτερο απλά το ξέχασα. Το δικό μου είναι 6μιση ετών αλλά καλό με Intel Core i7 9750H, 64 GB DDR4 ram, 500 GB SSD / 1 TB HDD, RTX 2060 με 6 GB GDDR6.
Προφανώς η αναβάθμιση θα ήταν να πάω σε κάποια RTX με 16 GB VRAM και για αυτό το μεγάλο κόστος. Όχι ότι και με 6 GB δεν θέλεις 2500-3000 ευρώ για κάτι αντίστοιχο σήμερα.
Αν η χρήση των offline μοντέλων αυξηθεί και έχει νόημα η επαγγελματική τους χρήση, αναγκαστικά σε Nvidia DGX Spark με ~4000 ευρώ...

Όσο για το Laptop το πήρα από γνωστό Ελληνικό φυσικό κατάστημα ~40% φθηνότερο από τις μεγάλες αλυσίδες και ο φορτιστής μου ήρθε με βύσμα US που σημαίνει σίγουρα παραεισαγωγή από καμιά κεντροαμερικανική χώρα. Όσο για κάλυψη εγγύησης πανηγύρι. Απευθείας το έδινε με 1 χρόνο, μέσω skroutz το skroutz έδινε 2 χρόνια και με άλλα 14 ευρώ μέσω ασφαλιστικής (που το έκανα) άλλον ένα εξτρά. Μακάρι να μην χρειαστώ τίποτα γιατί θα μπλέξω σίγουρα.

ΥΓ. Είχα βρει μια προσφορά πέρισυ για τα 64 GB ram και αναβαθμίστηκα μιας και έτρεχα μόλις 16 GB πριν με 120 ευρώ...έκανε το σκρουτζομάγαζο 45 μέρες να τη φέρει, αλλά άξιζε η αναμονή. Τώρα η φθηνότερη τιμή στο skroutz είναι 583 ευρώ (!!!)

Last edited:
Εγώ αναρωτιέμαι, τι κάνουν όλες αυτές οι οικολογικές οργανώσεις που μόνο τον Vin Diesel δεν έβαλαν να αλλάξει το όνομά του για το καλό του πλανήτη, για αυτό που συμβαίνει με τα ΑΙ.
Τόση ενέργεια για αυτά και τα υλικά που απαιτούν για να φτιάχνουν χαζά video στο facebook και το instagram.
Ποιο το ενεργειακό αποτύπωμα τους;

• Like
Reactions: ln()