Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Έχω την εντύπωση πως αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει προηγούμενο. Το να γράφεις κώδικα και να φτιάχνεις ότι θέλεις, είναι κάτι, συνθέτεις πληροφορία που υπάρχει. Το να δημιουργείς νέα μαθηματικά είναι κάτι άλλο, νομίζω πως δεν το έχουμε ξαναδεί.

Το Fable μάλλον, πήγε την απόδειξη της υπόθεσης του Ρίμαν για τις θέσεις των μη τετριμμένων ριζών στο 67%. Έγραψε και το σχετικό paper το οποίο είναι έγκυρο.

Το μέλλον μας κοιτάει στα μάτια. Το θέμα είναι πως πας μπροστά.
- Έχεις τους τύπους σαν τον Αμαντέι και την Anthropic που πιστεύουν ότι αυτοί ξέρουν και θέλουν να αποφασίζουν μόνο αυτοί ποιος θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.
- Έχεις στο κέντρο τους τύπους σαν τον Αλτμαν που μιλάνε για ρυθμισμένη πρόσβαση, με την υπόσχεση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στην υπερνοημοσύνη.
- Έχεις στο άλλο άκρο τους τύπους σαν τον Ζούκεμπεργκ που λένε ότι όλοι πρέπει να έχουν οριζόντια πρόσβαση.

Σίγουρα είμαι τελείως αντίθετος με το άκρο της Anthropic ιδεολογικά. Περισσότερο τείνω προς το ρυθμισμένο κέντρο που όμως θα δίνει πρόσβαση. Ο Ζούκεμπεργκ σε ένα άρθρο που έγραψε "The future is for everyone" έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Σκεφτείτε ένα πολυεκατομυριούχο που έχει πληρώσει την πρόσβασή του σε υπερνοημοσύνη του πρώτου τύπου και τη χρησιμοποιεί ως δικηγόρο και καταφέρνει να κερδίζει τις δικαστικές διαμάχες και να γίνεται όλο και ισχυρότερος γιατί οι αντίπαλοί του δεν έχουν πρόσβαση. Αν όλοι έχουν όμως πρόσβαση το πλεονέκτημα και η πιθανότητα για περισσότερη δικαιοσύνη αυξάνει σημαντικά.

Βέβαια και ο Ζούκεμπεργκ γράφει ξεκάθαρα ότι η επεξεργαστική ισχύς θα είναι περιορισμένη και όποιος έχει την περισσότερη θα τρέχει ότι θέλει. Και είναι λίγο αντιφατικό με το προηγούμενο. Όμως οι Κινέζοι μας δείχνουν ότι μπορείς να κάνεις πολλά και με λιγότερη επεξεργαστική ισχύ και βλέπουμε πόσο κοντά έιναι με τεράστιες διαφορές στην πρόσβαση.

Και ένα λίγο διαφορετικό άρθρο γιατί κοιτάμε κυρίως τις ΗΠΑ και την οπτική τους.
Το Κινέζικο κράτος αποφάσισε (αυτοί όντως μπορούν με μόνο ένα νόμο και ένα άρθρο) και απαγόρευσε την χρήση διαδραστικής συναισθηματικής ΑΙ (emotionally interactive AI). Φυσικά έγινε χαμός αλλά στα πλαίσια που μπορεί να γίνει χαμός στην Κίνα. Αρκετοί νέοι είχαν φτιάξει πράκτορες που τους συμπεριφερόντουσαν σαν το αγόρι/κορίτσι τους ή τον κολλητό τους. Τα προβλήματα που προκύπτουν από το να βασίζεσαι σε ψηφιακούς φίλους τα ψάχνουμε και στη δύση και γενικά ποτέ δεν οδηγούν σε κάτι καλό. Θυμόμαστε τι είχε γίνει με το ChatGPT 4, όταν βγήκε το 5 που αρκετοί ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το 4 γιατί ήταν "ο κολλητός τους".
Νομίζω επίσης πως κόβοντας στη ρίζα τώρα που τα chatbots αυτά είναι μόνο ψηφιακά γλυτώνεις και από το πως διαχειρίζεσαι τα ρομπότ-συντρόφους μετά, που έρχονται...

Το μέλλον μας κοιτάει στα μάτια. Το θέμα είναι πως πας μπροστά.
- Έχεις τους τύπους σαν τον Αμαντέι και την Anthropic που πιστεύουν ότι αυτοί ξέρουν και θέλουν να αποφασίζουν μόνο αυτοί ποιος θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.
- Έχεις στο κέντρο τους τύπους σαν τον Αλτμαν που μιλάνε για ρυθμισμένη πρόσβαση, με την υπόσχεση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στην υπερνοημοσύνη.
- Έχεις στο άλλο άκρο τους τύπους σαν τον Ζούκεμπεργκ που λένε ότι όλοι πρέπει να έχουν οριζόντια πρόσβαση.

Σίγουρα είμαι τελείως αντίθετος με το άκρο της Anthropic ιδεολογικά. Περισσότερο τείνω προς το ρυθμισμένο κέντρο που όμως θα δίνει πρόσβαση. Ο Ζούκεμπεργκ σε ένα άρθρο που έγραψε "The future is for everyone" έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Σκεφτείτε ένα πολυεκατομυριούχο που έχει πληρώσει την πρόσβασή του σε υπερνοημοσύνη του πρώτου τύπου και τη χρησιμοποιεί ως δικηγόρο και καταφέρνει να κερδίζει τις δικαστικές διαμάχες και να γίνεται όλο και ισχυρότερος γιατί οι αντίπαλοί του δεν έχουν πρόσβαση. Αν όλοι έχουν όμως πρόσβαση το πλεονέκτημα και η πιθανότητα για περισσότερη δικαιοσύνη αυξάνει σημαντικά.

Βέβαια και ο Ζούκεμπεργκ γράφει ξεκάθαρα ότι η επεξεργαστική ισχύς θα είναι περιορισμένη και όποιος έχει την περισσότερη θα τρέχει ότι θέλει. Και είναι λίγο αντιφατικό με το προηγούμενο. Όμως οι Κινέζοι μας δείχνουν ότι μπορείς να κάνεις πολλά και με λιγότερη επεξεργαστική ισχύ και βλέπουμε πόσο κοντά έιναι με τεράστιες διαφορές στην πρόσβαση.

Να είμαι ειλικρινής Γιώργο, το τι λέει ο καθένας τους, λίγο ενδιαφέρει.
Εάν ακούσεις τον Jensen της Nvidia, θα παραιτηθείς αύριο και θα κάνεις ταβανοθεραπεία για τον υπόλοιπο χρόνο.
Οι απόψεις περί οποιασδήποτε ρύθμισης της αγοράς ή περιορισμού της πρόσβασης, είχαν κάποια σημασία προτού τα ανοιχτά μοντέλα φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Όσο υπάρχουν ανοιχτά μοντέλα εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων, κοντά στα frontier, δεν υπάρχει ούτε ρύθμιση ούτε τίποτα. Γιατί εάν υπάρξει, οι εταιρίες με τα proprietary, απλά θα κλείσουν. Δεν είναι κανείς κορόϊδο να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα του σε API για να έρθει κάποιος να του κλείσει το διακόπτη επειδή η ιδεολογία της εταιρίας πίσω από το μοντέλο είναι η x.

Το μόνο που με ενδιαφέρει, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά είναι να έχουμε πρόσβαση στο "latest and greatest". Τώρα εάν αυτό θα το λένε claude, GPT, Muse, φούφουτο, μικρή σημασία έχει και με ενδιαφέρει ελάχιστα.

Να είμαι ειλικρινής Γιώργο, το τι λέει ο καθένας τους, λίγο ενδιαφέρει.
Εάν ακούσεις τον Jensen της Nvidia, θα παραιτηθείς αύριο και θα κάνεις ταβανοθεραπεία για τον υπόλοιπο χρόνο.
Οι απόψεις περί οποιασδήποτε ρύθμισης της αγοράς ή περιορισμού της πρόσβασης, είχαν κάποια σημασία προτού τα ανοιχτά μοντέλα φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Όσο υπάρχουν ανοιχτά μοντέλα εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων, κοντά στα frontier, δεν υπάρχει ούτε ρύθμιση ούτε τίποτα. Γιατί εάν υπάρξει, οι εταιρίες με τα proprietary, απλά θα κλείσουν. Δεν είναι κανείς κορόϊδο να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα του σε API για να έρθει κάποιος να του κλείσει το διακόπτη επειδή η ιδεολογία της εταιρίας πίσω από το μοντέλο είναι η x.

Το μόνο που με ενδιαφέρει, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά είναι να έχουμε πρόσβαση στο "latest and greatest". Τώρα εάν αυτό θα το λένε claude, GPT, Muse, φούφουτο, μικρή σημασία έχει και με ενδιαφέρει ελάχιστα.
Όλα είναι σχετικά. Γενικά αρκετά χρόνια τώρα δίνω πολύ μεγάλη βαρύτητα στην απόλαυση που παίρνω από τη δουλειά μου (με δεδομένο φυσικά ότι υπάρχει το απαραίτητο εισόδημα για τη διαβίωση της οικογένειάς μου). Γενικά κάνω αρκετή εργασία χωρίς αμοιβή πολύ επιλεκτικά φυσικά, το οποίο μακροπρόθεσμα έχει γυρίσει πολλαπλάσιο σε πληρωμένη εργασία. Όσο προχωράμε η απόλαυση από την εργασία γίνεται όλο και πιο σημαντική πάντως.

Προσωπικά έχω δαπανήσει απίστευτα πολύ χρόνο για να μάθω να χρησιμοποιώ τις νέες λειτουργικότητες που έχουμε κάθε εβδομάδα. Βέβαια έχω κερδίσει τον αντίστοιχο χρόνο από το χρόνο εργασίας που γλυτώνω και έχω μπει οριακά σε net positive κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες (γιατί πριν ξόδευα οριακά παραπάνω χρόνο σε εκμάθηση από τον κερδισμένο χρόνο).
Όμως ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτείς πως χρησιμοποιείς αυτά τα εργαλεία. Στη δουλειά είναι δεδομένη η χρήση εκεί που επιτρέπεται, αλλά πέρα από το προφανές:
- Έχω τελειώσει σχεδόν όλα τα home project που είχα στη λίστα και που υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελα 3-5 χρόνια να τα υλοποιήσω.
- Έχω γράψει περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις από ποτέ γιατί έχω γλυτώσει από τα πέρα-δώθε με συναδέλφους για μη ουσιαστικά θέματα. Ένα μοντέλο προσομοίωσης στο κάνει stress-test το ΑΙ και απλά στέλνεις την τελική έκδοση σε συναδέλφους χωρίς να τρως μήνες στο ενδιάμεσο. Επίσης η επιμέλεια κειμένου είναι πια σε άλλο επίπεδο, όπως και η δημιουργία γραφημάτων.
- Ιδέες που έχω τις ωριμάζω σε απίστευτα λιγότερο χρόνο από πριν γιατί έχω experts γύρω μου συνεχώς με διαφορετική εξειδίκευση από μένα. Για πρώτη φορά με το ChatGPT 5.6 Sol Pro μου πρότεινε πράγματα στο καθαρά τομέα εξειδίκευσής μου που δεν τα ήξερα γιατί ήταν τόσο καινούργια που με τις κλασσικες μεθόδους πληροφόρησης πολλές φορές θες 3-6 μήνες για να τα μάθεις. Και όλα αυτά για λιγότερο από 100 ευρώ το μήνα...απλά επιστημονική φαντασία.

Απλά θέλει και λίγο μέτρο, γιατί κάποια στιγμή ήμουν σαν το παιδάκι που βρέθηκε μόνο του στο ζαχαροπλαστείο και μπορούσε ανεξέλεγκτα να κάνει ότι θέλει και προσπαθούσα να προχωρήσω οποιαδήποτε όσο τρελή ιδέα είχα.

Τώρα για το κομμάτι του πως θα πάει η δουλειά μας τα επόμενα χρόνια (white collars γενικά), απλά συνειδητά δεν το σκέφτομαι. Ότι είναι να γίνει θα γίνει και αυτό που περνάει από το χέρι μου είναι να με γεμίζει ο χρόνος μου. Χρησιμοποιώ το ΑΙ για να αυτοματοποιήσω όλα τα βαρετά και επαναληπτικά πράγματα να μην μου ρουφούν ενέργεια και χρησιμοποιώ το ΑΙ για να μεγιστοποιήσω το επίπεδο του αποτελέσματος σε αυτά που με γεμίζουν. Επίσης κάνω όλο και περισσότερο εργασίες που θα με γέμιζαν να κάνω και χωρίς πληρωμή και νομίζω ότι είμαι σε ένα σημείο που θα μπορούσα να γεμίσω δημιουργικά το χρόνο μου κρατώντας το μυαλό μου σε εγρήγορση ακόμη και σε ένα σενάριο που θα αποκοπεί πλήρως η εργασία από την αμοιβή.