Σε αυτό ακριβώς που αναφέρεσαι τρέχει η τωρινή έρευνα αν θα πετύχει, θα δείξει.
Κοίτα ήδη στην έρευνα για πρωτεϊνες έχει δείξει απίστευτα αποτελέσματα. Προφανώς είναι όλα υπό την επίβλεψη ανθρώπου.
Proteins are some of the most fascinating and challenging molecules in the universe, and they pose a big challenge for artificial intelligence. The implement...
www.frontiersin.org
Δεν ξέρω αν είδες το άρθρο που πόσταρα παραπάνω (είναι pre-print δεν έχει περάσει peer-review ακόμη) - δυστυχώς χάνει ο επιστήμονας τη χαρά της ανακάλυψης όμως και νιώθει η δουλειά του να τον γεμίζει λιγότερο, ας του πιστώνεται ότι έβγαλε απίστευτα περισσότερη δουλειά με τα νέα εργαλεία για τα οποία έχει πλήρη επίβλεψη και ευθύνη.
https://aidantr.github.io/files/AI_innovation.pdf
Πάντως ακόμη και τώρα βλέπεις ότι όλοι είναι σε κατάσταση "δεν ξέρω τι να κάνω".
- Είμαι reviewer σε προτάσεις Horizon της ΕΕ. Στις τελευταίες οδηγίες γράφουν ξεκάθαρα ότι επιτρέπονται εργαλεία τύπου ChatGTP τόσο για την συγγραφή της πρότασης όσο και για την αξιολόγηση. Για τη συγγραφή πρέπει ο αιτούμενος να το δηλώσει (ποιο εργαλείο και για ποιο σκοπό). Για το review απλά υπάρχει ο περιορισμός του GDPR δηλαδή απαγορεύεται ο reviewer να κάνει copy/paste από την πρόταση σε εργαλείο.
- Στο MDPI που είμαι στο Editorial Board του Sustainability επιτρέπεται η χρήση, αλλά πρέπει να δηλώσεις όταν κάνεις κατάθεση προς κρίση τι χρησιμοποίησες και πως.
- Στο Elsevier στα περισσότερα journal προς το παρόν απαγορεύεται ρητά κάθε χρήση, απλά λένε ότι αναπτύσουν κανονιστικό πλαίσιο για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Η openAI έχει δηλώσει ότι βάζει κάτι σαν υδατογράφημα στις απαντήσεις του chatgpt και μπορεί να κάνει trace (αν και αυτό ήταν απόσπασμα συνέντευξης και δεν ανέφερε τι false/positives μπορεί να βγάλει).
Και ήδη η "λύση" έχει διαδωθεί τρελά.
"ChatGPT was used for linguistic check and linguistic improvement of the text."
Μετά από αυτό δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα γιατί στο δηλώνει ο συγγραφέας ότι έχει περαστεί το κείμενο από εκεί. Κανείς δεν θα μάθει αν το Prompt ήταν:
"Please check the quality of the English language used and update as necessary to improve it to the level required by a scientific peer-reviewed article."
ή
αν του έκανε μερικές ερωτήσεις και σύρραψε μια απάντηση που έδωσε εκείνο και το έκανε copy/paste στο άρθρο.
Και τα επιχειρήματα είναι πολλά. Κάποιος που δεν είναι native speaker γιατί να χρειαστεί να πληρώσει κάποια εταιρία να του κάνει linguistic improvement (υπάρχουν πάρα πολλές και είναι και φορές που εκδοτικοί οίκοι το προσφέρουν σαν υπηρεσία) με μεγάλο κόστος, όταν μπορεί να κάνει το ίδιο με μικρότερο/δωρεάν;
Επίσης η συνολική απαγόρευση επίσης είναι μη εφαρμόσιμη μιας και το MS Word πια έχει το Copilot και είμαι σίγουρος ότι αρκετοί δεν θα καταλαβαίνουν που ενεργοποιεί ΑΙ και που όχι μιας και ήδη το word κάνει συντακτικό και γραμματικό έλεγχο και χωρίς ΑΙ.