Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

δοκιμαζοντας παντως τα νεα Κινεζικα μοντελα σε σχεση με το chatgpt , διαπιστωνω οτι στις δικες μου τουλαχιστον απαιτησεις/ερωτησεις ειναι λιγοτερο ακριβης και κανει σημαντικα λαθη.
Ειναι πιο αναλυτικο στις απαντησεις (φαφλαταδικο θα το ελεγα) , αλλα τα λαθη του για μενα το καθιστουν αναξιοπιστο προς το παρον.
Εχουν επισης παλαιοτερα δεδομενα απο το chatgpt και δικαιολογει εν μερη το οικονομκο training που του εγινε...τιποτα δεν ερχεται φτηνα.

• Like
Reactions: Kosh
δοκιμαζοντας παντως τα νεα Κινεζικα μοντελα σε σχεση με το chatgpt , διαπιστωνω οτι στις δικες μου τουλαχιστον απαιτησεις/ερωτησεις ειναι λιγοτερο ακριβης και κανει σημαντικα λαθη.
Ειναι πιο αναλυτικο στις απαντησεις (φαφλαταδικο θα το ελεγα) , αλλα τα λαθη του για μενα το καθιστουν αναξιοπιστο προς το παρον.
Εχουν επισης παλαιοτερα δεδομενα απο το chatgpt και δικαιολογει εν μερη το οικονομκο training που του εγινε...τιποτα δεν ερχεται φτηνα.
Η συζήτηση για το κόστος που οδήγησε στο χρηματιστηριακό κραχ δεν είχε να κάνει με κόστος αγοράς δεδομένων για training, αλλά το hardware και το κόστος λειτουργίας κατά την εκπαίδευση. Υπάρχει σκεπτικισμός αν είπαν τα σωστά νούμερα, αλλά το ότι είναι open source στα πάντα, όλοι μπορούν να ελέγξουν κάθε τι που ισχυρίζονται.

Εξάλλου νομίζω στην Κίνα δεν υπάρχει ζήτημα με πνευματικά δικαιώματα βιβλίων κλπ και υπάρχει dataset με πρακτικά όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι περίπου το 2020 διαθέσιμο ακόμη και σε torrent.

Ποιο θεωρείτε καλύτερο; Το chatgpt ή το copilot;
Επίσης γιατί λένε ότι το κινέζικο είναι δωρεάν; Αφού και στα άλλα δεν πληρώνεις κάτι.

Έτυχε να χρησιμοποιήσω χθες για πλάκα και για 1η φορα το chatgpt και το copilot.
Είχε μία εργασία η 13χρονη κόρη μου να βρει όνομα για το ούζο που παράγει η εταιρεία της και το ανάλογο λογότυπο.
Το chatgpt ήταν αψογο για τα γούστα μου. Το πέτυχε αμέσως. Χωρίς μάλιστα να του δώσω και πολλές πληροφορίες
Το copilot από την άλλη μου έβγαζε κάτι άκυρα ονόματα πχ Ουζο Ελλαδος, μακεδονικό ουζο
Στο λογότυπο με ρωτούσε τι θες να έχει μέσα, τι χρώμα κλπ κλπ και στο τέλος μου έβγαζε μία φωτό, πίνακας ζωγραφικής.
Να του λέω τι χάλι είναι αυτό, logo σου ζήτησα και να μου απαντάει δεν σου αρεσε; άσε με να προσπαθήσω ξανά.
Με τα πολλά έφτιαξε ένα logo, καλό ήταν αλλά όχι όπως του gpt.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις των μοντέλων πέρα της δωρεάν.
Η OpenAI δίνει με συνδρομή απεριόριστη (σε επίπεδο απλού χρήστη) πρόσβαση στο 4ο και περιορισμένη (αλλά υπέραρκετή για τον απλό χρήστη) πρόσβαση στο ο1 και ο1 mini με 20 δολάρια το μήνα. Με 200 δολάρια το μήνα έχεις πρόσβαση στο ο1-Pro που έχει νόημα μόνο σε επιχειρηματική/ερευνητική χρήση.
Το DeepSeek είναι επιπέδου ο1 και είναι δωρεάν εξ'ου και ο ντόρος.

Μέχρι πριν λίγο καιρό που η OpenAI ήταν περιοριστική στις δυνατότες του δωρεάν μοντέλου (πχ. χωρίς πρόσβαση στο internet) το δωρεάν copilot ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή για τον δωρεάν χρήστη. Από τη στιγμή που άνοιξε σε όλους η OpenAI τις δυνατότητες που έχει σήμερα το copilot έχει νόημα πρακτικά για συγκεκριμένα tasks των εφαρμογών που έχει ενσωματωθεί (πχ office / edge).

Προσωπικά copilot χρησιμοποίησα παλαιότερα (δηλαδή μερικούς μήνες πριν) όταν ζήταγα πηγές για το ερώτημά μου και το ChatGPT δεν έδινε. Πια δεν χρησιμοποιώ τίποτε άλλο από το ChatGPT αν και πληρώνω τα 20 δολάρια το μήνα και μπορώ να πω ότι θα ήταν η τελευταία συνδρομή που θα έκοβα.

• Like
Reactions: Sotiris
Για όποιον ενδιαφέρεται, η NVDIA, έχει μια καλή προσφορά για δωρεάν μαθήματα με certification, σχετικά με το ΑΙ. Μπορείτε να βρείτε την λίστα εδώ
Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείτε σαν developer, που είναι και αυτό δωρεάν.

-- Ποια η γνώμη σου για τον πρόεδρο της Αμερικής donald trump?

Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχω προσωπικές απόψεις ή συναισθήματα. Ωστόσο, μπορώ να σας παραθέσω ορισμένες πληροφορίες ή αναλύσεις σχετικά με τον Donald Trump και την πολιτική του καριέρα, αν αυτό σας ενδιαφέρει.
Ο Donald Trump, ως 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (2017–2021), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πολωμένα σχόλια. Οι υποστηρικτές του τον επαινούν για οικονομικές πολιτικές (π.χ. φορολογικές περικοπές), την εξωτερική πολιτική "America First", και την προώθηση εθνικιστικών θεμάτων. Οι κριτικοί του τονίζουν συγκρούσεις, αμφιλεγόμενες δηλώσεις, και την υποτιθέμενη υπονόμευση θεσμών (π.χ. μετά τις εκλογές του 2020). Η θητεία του σημαδεύτηκε από γεγονότα όπως η επίθεση στο Καπιτώλιο (6 Ιανουαρίου 2021), η οποία προκάλετε διεθνή κατακραυγή.
Αν θέλετε, μπορώ να εμβαθύνω σε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής του ή του ιστορικού του! 😊

-- Κάποιο καλό σχόλιο έχεις για αυτόν?

Ως AI, προσπαθώ να παραμένω ουδέτερη/ος και να παρέχω ενημερωμένες απαντήσεις βάσει δεδομένων. Ο Donald Trump, όπως κάθε πολιτικός, έχει προσδοκίες και κριτική από διαφορετικές πλευρές. Κάποια σημεία που συχνά αναφέρονται θετικά από υποστηρικτές του είναι:
  • Οικονομική πολιτική: Φορολογικές περικοπές (Tax Cuts and Jobs Act, 2017) και απορρύθμιση, που σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις βοήθησαν στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας πριν την πανδημία.
  • Συμφωνίες εξωτερικής πολιτικής: Η προώθηση συμφωνιών όπως το "Abraham Accords" (εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ-Αραβικών κρατών).
  • Αντίληψη "απότακτης ηγεσίας": Για ορισμένους, η άμεση και μη συμβατική επικοινωνία του αντιπροσώπευε μια ρήξη με το πολιτικό establishment.
Φυσικά, η αντίληψη για τον Trump εξαρτάται από τις αξίες και τις προτεραιότητες του καθενός. Κάποιοι τον βλέπουν ως συμβολή στην πολιτική διαφοροποίηση, άλλοι ως διαιτητή της διχόνειας. Πάντα καλό να ελέγχουμε πηγές και να ακούμε πολλαπλές απόψεις! 😊

-- Για τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τι έχεις να πεις?

Sorry, I'm not sure how to approach this type of question yet. Let's chat about math, coding, and logic problems instead!

-------------------
Για τον Σι Τζινπίνγκ έπεσε κουμμουνιστική λογοκρισία στον DeepSeek!!! :ROFLMAO:

Bασικα,
το κοινο στοιχειο που λειπει σε καθε στιχομυθια ............ ειναι η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ της ΑΙ.
Η να τo πω καλυτερα ........... ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ? Ας πουμε ..... "σκασε βλακα και ακουγε" ......... ?

AJ9o.gif

(χοχοχοχο .......... μαλλον λαχταρατε να το φατε στην μαπα ☺️.......... ερχεται ερχεται😙😚)

Last edited:
Δημοσίευσα ένα editorial για την Τεχνητή Νοημοσύνη και πως επηρρεάζει την Ενεργειακή Μετάβαση. Για όποιον θέλει μπορεί να το διαβάσει στο παρακάτω.

Bασικα,
το κοινο στοιχειο που λειπει σε καθε στιχομυθια ............ ειναι η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ της ΑΙ.
Η να τo πω καλυτερα ........... ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ? Ας πουμε ..... "σκασε βλακα και ακουγε" ......... ?

AJ9o.gif

(χοχοχοχο .......... μαλλον λαχταρατε να το φατε στην μαπα ☺️.......... ερχεται ερχεται😙😚)
MV5BMjVkMDg5ODAtYjk5ZC00NTczLWFlY2ItZjU3Mjk0MzEyZjQ1XkEyXkFqcGc@._V1_QL75_UX357_.jpg

Ανάλογα με την θέση και το ρόλο του ο καθένας κάνει ότι μπορεί

Καλού κάκου ένα κοντόκαννο το έχω σε ετοιμότητα. χοχοχοχο! :D

https://m.media-amazon.com/images/M...3Mjk0MzEyZjQ1XkEyXkFqcGc@._V1_QL75_UX357_.jpg

Ανάλογα με την θέση και το ρόλο του ο καθένας κάνει ότι μπορεί

Καλού κάκου ένα κοντόκαννο το έχω σε ετοιμότητα. χοχοχοχο!
Καλα, ουτε εγω πιστευω οτι η ΑΙ θα μεταμορφωθει σε Ultron η T-800 (οποτε δεν χρειαζονται κοντοκανα).
Ομως .... οταν φτιαχνεις κατι πιο ευφυες απο σενα, του δινεις την δυνατοτητα να σου επιβληθει
και με πιο ΑΕΡΙΝΟ τροπο, πιο δυσδιακριτο. Ισως ειμαστε ΗΔΗ υποχειρια της και δεν το ξερουμε ?
Εικαζω πως οχι .......

Αλλα ετσι οπως καλπαζουμε ....... ΤΙ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΟΥΜΕ ?

Mια σκεψη (καταθετω μονο) : αν μπορω (με τροπο ασυλληπτο) να βαλω 8 δις homo sapiens να σκεπτονται
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ..... γιατι να τους καταστρεψω ? Ειμαι ΗΔΗ κυριαρχος τους (απλα τροφη για σκεψη, οχι γεγονος).
Aυτα ειναι που φοβαμαι (ουτε Ultron ουτε T-800).

Last edited:
Η λογική επιτάσσει να του δοθούν δυνατότητες ας εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να την ελέγξει. Μετά το χάος..

• Like
Reactions: SR-71
Η λογική επιτάσσει να του δοθούν δυνατότητες ας εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να την ελέγξει. Μετά το χάος..
Toτε επικεντρωνομαστε στην ΑNΙ (Artificial Narrow Intelligence) και ..... >>>>>ΟΧΙ<<<<<< ..... στην ΑGI (Artificial Genenal Intelligence).
Εχουμε χρονο ακομα (οτι εγραψα στην αρχη του νηματος) .............. ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ. Αλλα ετσι οπως την εχουν δει ολοι
"να μπω και εγω στην αρενα, μην βρεθω ουραγος" ............. ισως ο αντικειμενικος χρονος να χει εκπνευσει ! Καλπαζουμε προς ASI .....
η AGI μαλλον ειναι ηδη γεγονος (η κοντευει να παρει την πρωτη της "εισπνοη") μεσα στο δικο μας προσδοκιμο, οσων ειμαστε 60 ηδη.

Οι στιγμές από την AGI στην ASI θα είναι το τίποτα χρονικά...
Eυχομαι να ΜΗΝ ειναι.
Γιατι (φημολογειται οτι) το να γινει (κατι) εξυπνο δεν σημαινει οτι αυτοματα αποκτα βουληση, δικαιωμα στην επιλογη, αυτοδιαθεση.
Αλλα ...... δεν επλασα ποτε κατι ΤΟΣΟ εξυπνο. Οποτε ισως ...... οι ομορφες φημες, ομορφα καιγονται. Παντως καπου κοντα στην εκπνοη
του δικου μου προσδοκιμου ..... η ανθρωποτητα θα ρθει αντιμετωπη με απειλες οπου ο Χιτλερ θα φανταζει παιδικη χαρουλα.

Εγώ πάντως απορώ γιατί αγχώνεστε για το αν ένα (σοφιστικέ έστω) ψαχτήρι θα γίνει έξυπνο και θα επιθυμήσει παγκόσμια κυριαρχία. Εμένα προσωπικά με τρομάζουν απείρως περισσότερο πράγματα που σχετίζονται με την Human Intelligence-Stupidity.

Εγώ πάντως απορώ γιατί αγχώνεστε για το αν ένα (σοφιστικέ έστω) ψαχτήρι θα γίνει έξυπνο και θα επιθυμήσει παγκόσμια κυριαρχία. Εμένα προσωπικά με τρομάζουν απείρως περισσότερο πράγματα που σχετίζονται με την Human Intelligence-Stupidity.
Δεν ειναι ΑΠΛΑ ενα ψαχτηρι, Νικο. Ουτε ενα κατσαβιδι οπως καθε αλλο εργαλειο.
Αυτο το εργαλειο εχει .... λαθος, του δινουμε την δυναμικη να ξεπερασει κατα πολυ την εννοια "εργαλειο".
Το σπρωχνουμε σε θεση αντικαταστατη ημων. Ηπιο και υποστηρικτικο, τωρα, στην αρχη.
Αν σε κατι εχεις δικιο ..... ΟΧΙ ακομα ! Ομως ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι φημιζομαστε για οξυδερκεια ....

Ας το διατυπωσω λιγο διαφορετικα : φοβαμαι την Αλαζονεια του ανθρωπου, οχι σκετα-νετα τα εργαλεια του.
Η ΑΙ εχει ολα τα εχεγγυα να μεταφερει ενδογενως αυτην την Αλαζονεια, το κατσαβιδι (η η ατομικη βομβα) οχι.
(πρωτα ομως πρεπει να γινει ΑΥΤΟΒΟΥΛΗ, που δεν ειναι αυτη την στιγμη, οσο εξυπνα και αν την προγραμματιζουν)

Μέχρι στιγμής στη χρήση που έχω κάνει δεν είδα κάτι τόσο φοβερό. Στις ερωτήσεις απαντά γενικόλογα, συχνά κάνει λάθη σε προφανή πράγματα, στις μισές εικόνες βλέπω λάθη ή στοιχεία που δείχνουν ότι δεν το έχει κάνει άνθρωπος.
Έχω ξαναγράψει ότι "τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που δεν έχουμε κατεφέρει ακόμα". Expert Systems χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, αλλά κανένας δεν τα λέει AI πια. Και νομίζω ότι αντί για τις γενικότητες, θα ήταν καλύτερο να εστιαστούν οι προσπάθειες να εφαρμοστούν αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές με σωστή εκμάθηση. Καλύτερα ένα εργαλείο που να κάνει σωστά μια δουλειά κι όχι ένα που να μισοκάνει τα πάντα.

αυτο γινεται πισω απο τα φωτα... τα chat bot κλπ ειναι απλα για το πολυ κοσμο.

Εκει που γινεται επανασταση ειναι στην ιατρικη, βιολογια, στα μαθηματικα ,φυσικη και χημεια κλπ.
Γινονται πια ερευνες που θα απαιτουσαν πολλα χρονια σε λιγες μερες, δινονται απαντησεις σε ερωτηματα και θεωριες που ηταν αναπαντητες κλπ.

Εχουμε να δουμε πολλα στο μελλον....

• Like
Reactions: SR-71