Δεν ξέρω τι κάνουν τα "εξωτικά" μοντέλα, αλλά το Gemini 3 pro που χρησιμοποιώ αυτές τις μέρες μπερδεύεται ακόμα και με τα εύκολα.
Μιλάμε για χαζά λάθη.
Έχουμε πολύ μέλλον ακόμα.
Δημήτρη όπως είπα πιο πάνω έχω πληρωμένες εκδόσεις των παρακάτω:
- ChatGPT 5.2 Plus
- Gemini 3 Pro
- Perplexity Pro
- Microsoft 365 Enterprise Copilot - Business Edition
Στο πρώτο σκαλοπάτι κόστους κοντά στα 20 δολάρια δεν υπάρχει συναγωνισμός, η OpenAI σε αφήνει να ενεργοποιήσεις και Extended Thinking (ή στο ΑΡΙ xhigh reasoning effort level) και πραγματικά το μοντέλο είναι υπεραρκετό για τα περισσότερα πράγματα που μπορώ να σκεφτώ. Στα περισσότερα ερωτήματα που το χρησιμοποιώ θέλει άνετα πάνω από 10 λεπτά για να μου απαντήσει, ενώ έχω δει και αναμονές της τάξης των 25 λεπτών για απάντηση σε 1 και μόνο Prompt. Όμως μαγεία η απάντηση, γλυτώνει κυριολεκτικά ώρες εργασίας.
Το Gemini 3 Pro Thinking βγάζει σχετικά καλές απαντήσεις με σκέψη σχεδόν πάντα κάτω του 1 λεπτού. Για καθημερινά πράγματα όχι τόσο σημαντικά πάω σχεδόν πάντα προς τα εκεί. Επίσης, επειδή έχει πρόσβαση στο youtube βάζω καθημερινά πολλά βίντεο να μου τα συνοψίσει σε Bullets. Για σοβαρά θέματα δουλειάς είναι αστείο να το χρησιμοποιήσω, θα έχω προβλήματα πολλά.
Το Perplexity Pro επίσης είναι αναντικατάστατο για δύο πράγματα:
- Ανασκόπιση βιβλιογραφίας. Μπορεί μέσα σε 3-5 λεπτά αν του έχεις δώσει ένα καλό prompt να σου βγάλει λίστα με τη πιο σχετική βιβλιογραφία σε πίνακα, με weblink και με 1-2 προτάσεις γιατί και πως η κάθε αναφορά είναι σχετική με αυτό που κάνεις.
- Ψάξιμο για περίεργα προϊόντα στην αγορά, κυρίως για να βρεις περίεργα πράγματα από κάποιο eshop στην ΕΕ και σε χαμηλή τιμή.
Το Co-pilot το χρησιμοποιώ μόνο για δουλειά όπου πρέπει να είμαι GDPR compliant.
Πάντως είμαι οριακά στο να αγοράσω την Business έκδοση του ChatGPT για να μπορώ να είμαι GDPR compliant και με εκείνο και ταυτόχρονα να μπορώ να έχω πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό μηνυμάτων με το ChatGPT 5.2 Pro. Από τα 20 δολάρια πρέπει να ανέβω στα 50 δολάρια το μήνα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.
Τέλος η χρήση των δωρεάν εργαλείων είναι θετικό προφανώς γιατί επιτρέπουν στον κόσμο να έρθει σε επαφή με μια νέα καινοτομία, αλλά είναι σαν να σου δίνουν ένα αυτοκίνητο ηλεκτρικό πόλης με μέγιστη ταχύτητα 60 κμ και εσύ θέλεις να πας από την Αθήνα στο Βερολίνο...Ναι κάποτε θα φτάσεις, αλλά θα κοπιάσεις, θα βαρεθείς να φορτίζεις όπου βρεις, θα κουραστείς κλπ.