Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για προγραμματισμό απλού κώδικα για microcontrollers ;
Τοσο καιρό έβαζα την plus συνδρομή και με καλύπτει . Να περιμένω το 6 sol ;

Οι μόνες εταιρίες που μπορούν να "κάψουν" χρήμα είναι η Google και η Amazon.
Οι υπόλοιπες το χρήμα που καίνε κάποιος το πληρώνει, με μια υποσχετική πως στο IPO θα πάρει τα χρήματα του πίσω πολλαπλάσια.
Μα, όλη η χρηματοδότηση είναι φούσκα. Αγοράζουν τις κάρτες σε φουσκωμένες τιμές, αλλά δεν τις πληρώνουν, τις ισοφαρίζουν με χρόνο ΑΙ και μετοχές. Ανεβαίνει η μετοχή, και με βάση την εγγύηση των μετοχών δανείζονται και αγοράζουν κι άλλες κάρτες κ.ο.κ.
Νομίζω ότι όλο το καθαρά IT κομμάτια αυτοχρηματοδοτείται με υποσχετικές. Τώρα αν πληρώνουν τις τεχνικές εταιρίες για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις, εκεί πρέπει να φεύγει ρευστό, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν και πάλι μοίραζαν μετοχές.

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για προγραμματισμό απλού κώδικα για microcontrollers ;
Τοσο καιρό έβαζα την plus συνδρομή και με καλύπτει . Να περιμένω το 6 sol ;
Όπως λέω και σε όλους τους φίλους και γνωστούς: αγοράστε μια συνδρομή των 20 ευρώ είτε της OpenAI, είτε της Anthropic. Ο μόνος λόγος για μένα κάποιος να πάρει κάτι πιο πάνω είναι να έχει codex/claude code workflows και να ξεμένει συχνά από usage. Και αυτό θα βγει από μόνο του στη χρήση και θα καταλάβεις μόνος σου ότι θες κάτι περισσότερο. Στη δεδομένη στιγμή προτείνω OpenAI γιατί έχει μεγαλύτερα όρια που για τις μικρές συνδρομές μετράνε.

Από την άλλη για αυτή τη χρήση και δωρεάν μοντέλα θα είναι μια χαρά. Όμως νομίζω ότι 20 ευρώ είναι καλή επένδυση το μήνα για κάτι πολύ πιο solid και λιγότερο επιρρεπής σε halucinations. Αν υπάρχει η συνδρομή συνήθως αρχίζεις να τη χρησιμοποιείς και περισσότερο υποσυνείδητα...

• Like
Reactions: songless_bird
Η ζήτηση για Pro συνδρομές του Astra έχει εκτοξευθεί και η OpenAI διώχνει τους πελάτες λόγω έλλειψης υπολογιστικών υποδομών...

Πάντως το Astra είναι κάτι διαφορετικό, ειδικά στο Pro στο chat πραγματικά ίσως τερματίζει τη λειτουργικότητα ενός chatbot. Στο CODEX το Extra Thinking του Astra βγάζει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα από το Sol 5.6 Extra Thinking.

Φήμες λένε ότι σύντομα θα έχουμε και ChatGPT 6 Sol...το Astra είναι στην ουσία το "Pro" επίπεδο. Δεν ξέρω ακριβώς πως θα διαχειριστεί τα διαθέσιμα προϊόντα της η OpenAI.

Οι Pro συνδρομές είναι αυτές που "επιχορηγούνται" περισσότερο όλων. Είναι λογικό εάν δεν έχουν επαρκές capacity να προτεραιοποιήσουν τη χρήση API.
Για τα μοντέλα, θεωρητικά, θα καταλήξει να έχει GPT 6, Luna, Terra, Sol, Astra. Αυτό κάνουν όλοι επί της ουσίας, ένα pretraining και μετά destill μοντέλων.
Το Astra βγάζει καλύτερα αποτελέσματα από το Sol επειδή αρχικά το αυτονόητο, πρόκειται για μεγαλύτερο και νεότερο μοντέλο, μάλλον με νέο pretraining run, βγάζει γρηγορότερα αποτελέσματα γιατί είναι αρκετά efficient. Γενικά η OpenAI έχει τα πιο token-efficient μοντέλα αυτή τη στιγμή.

Μα, όλη η χρηματοδότηση είναι φούσκα. Αγοράζουν τις κάρτες σε φουσκωμένες τιμές, αλλά δεν τις πληρώνουν, τις ισοφαρίζουν με χρόνο ΑΙ και μετοχές. Ανεβαίνει η μετοχή, και με βάση την εγγύηση των μετοχών δανείζονται και αγοράζουν κι άλλες κάρτες κ.ο.κ.
Νομίζω ότι όλο το καθαρά IT κομμάτια αυτοχρηματοδοτείται με υποσχετικές. Τώρα αν πληρώνουν τις τεχνικές εταιρίες για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις, εκεί πρέπει να φεύγει ρευστό, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση αν και πάλι μοίραζαν μετοχές.

Η χρηματοδότηση μια χαρά πραγματική είναι. Τις κάρτες μια χαρά τις πληρώνουν.
OpenAI & Anthropic δεν είναι εισηγμένες, κάνουν κάποια rounds χρηματοδότησης από private equity κεφάλαια. Αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν την υποδομή.

Η Google για το 2026 δίνει 180δις για υποδομές, η Amazon 220δις.

Σήμερα αναβάθμισε τα benchmarks της η Artificial Analysis για τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους.
Παραθέτω και την περιγραφή τους:

Announcing Artificial Analysis Capability Indices v1.1, updated with stronger domain tuning, combining slices of core Intelligence Index v4.3 evaluations alongside specialized evaluationsThe Capability Indices map tasks from O*NET occupations to benchmarks that represent them, weighting each benchmark by how often its capability appears across the work. We cover six indices: Finance & Accounting, Strategy & Ops, Legal, Healthcare & Medical, Engineering, and Economics
Key changes:
➤ Finance & Accounting: Agentic Tool Use added as a new capability sourced from AutomationBench-AA (Finance), Agentic Customer Interaction removed from capabilities, GDP.pdf added to Long-Context Reasoning, and AA-Briefcase added to Agentic Knowledge Work
➤ Strategy & Ops: Agentic Tool Use added as a new capability sourced from AutomationBench-AA (Operations), Agentic Customer Interaction removed from capabilities, GDP.pdf added to Long-Context Reasoning, and AA-Briefcase added to Agentic Knowledge Work
➤ Legal: Agentic Tool Use added as a new capability sourced from AutomationBench-AA (Operations and Support), Agentic Customer Interaction removed from capabilities, GDP.pdf added to Long-Context Reasoning, and AA-Briefcase added to Agentic Knowledge Work
➤ Healthcare & Medical: Agentic Tool Use added as a new capability sourced from AutomationBench-AA (Operations and Support), Long-Context Reasoning added as a new capability sourced from MLCR-AA, Agentic Customer Interaction removed from capabilities, and AA-Briefcase added to Agentic Knowledge Work
➤ Engineering: Terminal-Bench updated to v4.0 in Agentic Terminal Use, GPQA Diamond removed from Reasoning, and AA-Briefcase added to Agentic Knowledge Work➤ Economics: AA-Briefcase added to Agentic Knowledge WorkKey
results:➤ Claude Fable 5.1 (max) leads in all six indices, followed by GPT-6 Astra (max) in Finance & Accounting, Strategy & Ops, Legal, and Engineering
➤ Open weights models are competitive across the Capability Indices. Kimi K3 (max) leads in Finance & Accounting (#8), Legal (#9), and Economics (#7), while DeepSeek V4.1 Flash (max) leads in Strategy & Ops (#7), and GLM-5.3 (max) leads in Healthcare & Medical (#6) and Engineering (#7)

1789407766598.png

Να πούμε κάτι πιο "γήινο"; Προσπαθώ με την βοήθεια του πληρωμένου Claude να οργανώσω ένα ενδεχόμενο οικογενειακό ταξίδι Μόναχο-Βαυαρία. Κατ'αρχάς οι τιμές ξενοδοχείων που μου πρότεινε ήταν άλλα των άλλων, μιλάμε για διπλάσιες+ στην Booking. Όταν του το επισήμανα μου είπε "ααα, έχεις δίκιο, εκείνες τις ημερομηνίες γίνεται στο Μόναχο η τάδε πανευρωπαϊκή έκθεση, και γι' αυτό πήγαν τις τιμές στον Θεό. Το ταξίδι σας συμπίπτει με την καρδιά της έκθεσης". Αμέσως μετά του επισήμανα πως η έκθεση τελειώνει την υποτιθέμενη ημερομηνία άφιξής μας, επίτηδες δεν ήθελα Oktoberfest και έκθεση για να μη μας σκίσουν, ποιά καρδιά. Good point μου λέει, μάλλον σας δίνουν για όλη την εβδομάδα διαμονής την τιμή της τελευταίας ημέρας της expo. Κοινώς μ@λακισμένες απαντήσεις. Δεν ξέρω, παίζει ανάλογα την ημέρα και την ώρα να μην την παλεύει λόγω πχ φόρτου εργασίας;

Να πούμε κάτι πιο "γήινο"; Προσπαθώ με την βοήθεια του πληρωμένου Claude να οργανώσω ένα ενδεχόμενο οικογενειακό ταξίδι Μόναχο-Βαυαρία. Κατ'αρχάς οι τιμές ξενοδοχείων που μου πρότεινε ήταν άλλα των άλλων, μιλάμε για διπλάσιες+ στην Booking. Όταν του το επισήμανα μου είπε "ααα, έχεις δίκιο, εκείνες τις ημερομηνίες γίνεται στο Μόναχο η τάδε πανευρωπαϊκή έκθεση, και γι' αυτό πήγαν τις τιμές στον Θεό. Το ταξίδι σας συμπίπτει με την καρδιά της έκθεσης". Αμέσως μετά του επισήμανα πως η έκθεση τελειώνει την υποτιθέμενη ημερομηνία άφιξής μας, επίτηδες δεν ήθελα Oktoberfest και έκθεση για να μη μας σκίσουν, ποιά καρδιά. Good point μου λέει, μάλλον σας δίνουν για όλη την εβδομάδα διαμονής την τιμή της τελευταίας ημέρας της expo. Κοινώς μ@λακισμένες απαντήσεις. Δεν ξέρω, παίζει ανάλογα την ημέρα και την ώρα να μην την παλεύει λόγω πχ φόρτου εργασίας;
Πρώτα από όλα, ποια συνδρομή του Claude έχεις; Να επιλέξεις χειροκίνητα το καλύτερο μοντέλο πριν ξεκινήσεις την κουβέντα.
Δεύτερον, τουλάχιστον στο ChatGPT που δουλεύω εκτενώς δεν μπορεί στο chat να βρει αξιόπιστες τιμές (με την Pro συνδρομή). Αυτό γίνεται γιατί ο browser που χρησιμοποιεί συνήθως το κόβουν οι βασικές μηχανής αναζήτησης για τα ξενοδοχεία και ταυτόχρονα βλέπει και πολλά cached pages αντί για live εκδόσεις. Ο μόνος τρόπος που λειτουργεί καλά αυτή τη στιγμή στο οικοσύστημα της OpenAI είναι να τρέξεις Codex, να ενεργοποιήσεις το Browser plugin και απλά να βλέπεις το chatgpt μόνο του να ψάχνει. Μάλλον θα του πάρει περισσότερο χρόνο από ότι θα έπαιρνε σε εσένα, αλλά μπορεί να ολοκληρώσει αξιοπρεπώς το task.

Καταλήγοντας, θα σου πρότεινα:
- Να επιλέξεις το υψηλότερο επίπεδο σκέψης που μπορείς.
- Να βάλεις το ΑΙ να σου φτιάξει το πρόγραμμα του ταξιδιού (τι θα κάνεις / δεις ανά ώρα κλπ) και να του πεις επιτούτου να τσεκάρει αν ότι προτείνει είναι ανοικτό όταν στο προτείνει να το κάνεις. Επίσης να ψάξει για τυχόν άλλες εκδηλώσεις κλπ που μπορούν να επηρρεάσουν το σχεδιασμό σου.
- Να ψάξεις μόνος σου για τα ξενοδοχεία - εξάλλου πια αν ψάξεις Booking.com. airbnb.com expedia.com έχεις ψάξει τα πάντα. Ειδικά για Γερμανία κοίταξε και το www.hrs.de. Άσε που ειδικά για booking δεν μπορεί να περάσει τις εκπτώσεις Genius ακόμη και μέσω browser plugin του codex εκτός αν δώσεις credentials που δεν θα το πρότεινα.

Γιώργο ευχαριστώ, το pro πληρώνω με 23 ευρώ τον μήνα.. Φυσικά και ψάχτηκα μόνος μου, είπα να τον ρωτήσω μπας και τα κάνει καλύτερα. Θα ξαναδοκιμάσω όπως προτείνεις, αλλά το τσαμπέ ΑΙ της google μου παρήγαγε μακράν καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εκδρομές στην Βαυαρική ύπαιθρο. Ψιλοξενέρωσα η αλήθεια.

Το κλασσικό chat κανενός μοντέλου δεν θα μπορέσει να τραβήξει live τιμές, κυρίως επειδή οι μηχανές αναζήτησης τιμών αποκλείουν τη πρόσβαση σε ai. Ο μόνος τρόπος για να γυρίσει σωστό αποτέλεσμα ειναι μέσω του cowork που θα σηκώσει chome.

Αντίστοιχα στην openai θα το έκανες απο το codex.

Γιώργο ευχαριστώ, το pro πληρώνω με 23 ευρώ τον μήνα.. Φυσικά και ψάχτηκα μόνος μου, είπα να τον ρωτήσω μπας και τα κάνει καλύτερα. Θα ξαναδοκιμάσω όπως προτείνεις, αλλά το τσαμπέ ΑΙ της google μου παρήγαγε μακράν καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εκδρομές στην Βαυαρική ύπαιθρο. Ψιλοξενέρωσα η αλήθεια.
Όταν ετοίμαζα το road trip που κάναμε στη Γερμανία το καλοκαίρι πέρισυ τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο είχαμε κάνει δοκιμές με τα τότε κορυφαία μοντέλα. Δεν υπήρχε ένας νικητής, αλλά κάθε μοντέλο έκανε κάποιο κομμάτι καλύτερα/χειρότερα.

Εδώ έρχεται το δεύτερο που συζητάμε. Πόσο καλά έχεις μάθει να χρησιμοποιείς ένα καινούργιο μοντέλο. Δύσκολα θα φύγω από την OpenAI γιατί ξέρω πως να κάνω τα περισσότερα πράγματα. Μπορεί η Anthropic σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή να δίνει κάτι καλύτερο, αλλά θα έχω μια καμπύλη εκμάθησης και είμαι σίγουρος ότι στην αρχή της θα παίρνω χειρότερο αποτέλεσμα. Πια τα χούγια της OpenAI τα καλύπτω ασυνείδητα με τον τρόπο που χρησιμοποιώ τα εργαλεία της. Είναι το γνωστό που ισχεί σε όλα τα οικοσυστήματα. Άντε κάποιος να φύγει από Apple πχ και να πάει αλλού ή ανάποδα.

Πρώτα από όλα, ποια συνδρομή του Claude έχεις; Να επιλέξεις χειροκίνητα το καλύτερο μοντέλο πριν ξεκινήσεις την κουβέντα.
Δεύτερον, τουλάχιστον στο ChatGPT που δουλεύω εκτενώς δεν μπορεί στο chat να βρει αξιόπιστες τιμές (με την Pro συνδρομή). Αυτό γίνεται γιατί ο browser που χρησιμοποιεί συνήθως το κόβουν οι βασικές μηχανής αναζήτησης για τα ξενοδοχεία και ταυτόχρονα βλέπει και πολλά cached pages αντί για live εκδόσεις. Ο μόνος τρόπος που λειτουργεί καλά αυτή τη στιγμή στο οικοσύστημα της OpenAI είναι να τρέξεις Codex, να ενεργοποιήσεις το Browser plugin και απλά να βλέπεις το chatgpt μόνο του να ψάχνει. Μάλλον θα του πάρει περισσότερο χρόνο από ότι θα έπαιρνε σε εσένα, αλλά μπορεί να ολοκληρώσει αξιοπρεπώς το task.

Καταλήγοντας, θα σου πρότεινα:
- Να επιλέξεις το υψηλότερο επίπεδο σκέψης που μπορείς.
- Να βάλεις το ΑΙ να σου φτιάξει το πρόγραμμα του ταξιδιού (τι θα κάνεις / δεις ανά ώρα κλπ) και να του πεις επιτούτου να τσεκάρει αν ότι προτείνει είναι ανοικτό όταν στο προτείνει να το κάνεις. Επίσης να ψάξει για τυχόν άλλες εκδηλώσεις κλπ που μπορούν να επηρρεάσουν το σχεδιασμό σου.
- Να ψάξεις μόνος σου για τα ξενοδοχεία - εξάλλου πια αν ψάξεις Booking.com. airbnb.com expedia.com έχεις ψάξει τα πάντα. Ειδικά για Γερμανία κοίταξε και το www.hrs.de. Άσε που ειδικά για booking δεν μπορεί να περάσει τις εκπτώσεις Genius ακόμη και μέσω browser plugin του codex εκτός αν δώσεις credentials που δεν θα το πρότεινα.

Φυσικά έγραφα απο το κινητό προηγουμένως και δεν το είδα, οπότε κατέληξα να γράφω τα ίδια.

Πολλες φωνες πανικου ακουγονται εσχατως και απο βαριες φωνες.

Χθές δημοσίευσε ο Amodei ένα paper που ζητά μείωση της ταχύτητας ανάπτυξης ΑΙ γιατί έχουμε ακουμπίσει το όριο της αυτόνομης εξέλιξης των ΑΙ.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αυτό που είναι για μένα περισσότερο σημαντικό από άλλο ένα κείμενό του με δεδομένο το περιεχόμενο, είναι ότι και ο Sam Altman και ο Elon Musk έκαναν Like σε αυτό το ποστ.

Ρεαλιστικά κοιτάζοντάς το έχεις δύο πραγματικότητες που πρέπει να συγκεράσεις και μόνο εύκολο δεν θα είναι:
- Από τη μία να ενεργοποιήσεις ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να καθυστερίσεις την ανάπτυξη εναρμονισμένα σε όλες τις εταιρίες. Αυτό ναι μπορεί να γίνει στις ΗΠΑ. Θα είναι τρελά δύσκολο μια παγκόσμια συμφωνία με Κίνα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
- Από την άλλη δεν θέλεις να μείνεις πίσω στον αγώνα για υπερνοημοσύνη με την Κίνα.
Άρα υπάρχει μια μικρή ζώνη ενδιάμεσα στα δύο που μπορείς να κερδίσεις λίγο χρόνο για έλεγχο χωρίς να χάσεις το δεύτερο χρόνο. Απίστευτα δύσκολο να το πετύχεις, αλλά όχι αδύνατο. Και μάλλον αυτός θα είναι ο νέος στόχος.
Αυτά που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα δείχνουν να έχουν μειωμένο αποτέλεσμα. Υπήρχε η άποψη ότι αν δεν έχουν πρόσβαση σε chip της nvidia θα μειωνόταν ο ρυθμός ανάπτυξης. Ναι ίσχυε, αλλά βλέπεις τώρα νέα Κινέζικα data center για ΑΙ να χρησιμοποιούν αποκλειστικά Κινέζικα chip, η Ζ.ΑΙ ανέπτυξε και τρέχει το πολύ καλό GLM-5.3-Flash σε Κινέζικα chip και η Alibaba έχει και αυτή μπει σε διαδικασία σχεδιασμού/παραγωγής chip.

Κανείς δεν ξέρει πόσο πίσω είναι οι Κινέζικες εταιρίες...αν είναι 3, 6 ή 9 μήνες πίσω σε ανάπτυξη γιατί απλά δεν ξέρουμε τι τρέχουν οι Αμερικάνοι εσωτερικά ήδη. Όμως οι Κινέζοι δημοσιεύουν ανοικτά τα πάντα. Από τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούν σε επιστημονικά Paper μέχρι τα ίδια τα μοντέλα με τα βάρη τους. Και αυτό τους προσφέρει ένα παράγοντα επιτάγχυνσης. Και όσο οι ελλείψεις chip (σε αριθμό και ποιότητα) μειώνονται, τόσο η ψαλίδα θα μικραίνει.

Φυσικά η θεωρία λέει ότι όταν φτάσεις το κρίσιμο σημείο που έχεις αυτόνομη εξέλιξη, όσο μικρή και αν ήταν αρχικά αυτή η διαφορά μόνιμα θα μεγαλώνει αν δεν φτάσεις σε όρια είτε data center ή ηλεκτρικής ενέργειας (btw στο δεύτερο είναι με τεράστια διαφορά εμπρός ήδη η Κίνα).

Οπότε να δούμε πως/αν/με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί η μείωση της ταχύτητας...

Σε συνέχεια των παραπάνω για πιο ολοκληρωμένη εικόνα, κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Google ήδη χρησιμοποιεί Recursive Self Improvement. Και αυτός είναι ο λόγος για την τόσο σύντομη ανάπτυξη των flash μοντέλων με πολύ μικρό κύκλο ανάπτυξης από το ένα στο άλλο.

Αν ισχύει, είτε είναι ο λόγος που οι άλλοι 3 συμφωνούν να μην το κάνουν (γιατί δεν ήταν οι πρώτοι). Ή γιατί δεν ήξεραν αν έπρεπε να πατήσουν το κουμπί γιατί το έχουν και οι ίδιοι και λόγω των φημών προτιμούν να έχουν να πουν κάτι αν τελικά τους κατηγορίσουν ότι το έκαναν στο -πολύ βραχυπρόθεσμο- μέλλον.

Υ.Γ. Αν το Gemini 4 Pro είναι πολύ μπροστά, θα είναι η πιο αξιόπιστη απόδειξη του παραπάνω.

Last edited:
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τυχόν οικονομική αποτυχία των εταιρειών ΑΙ.
Αν χρησιμοποιούσες τα μοντέλα εκτενώς θα έβλεπες πως είμαστε πρακτικά στη ζώνη του AGI. Έχω πάνω από 50% μείωση του χρόνου της εργασίας μου με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το χειρότερο είναι ότι στο δικό μου industry οι Juniors δεν έχουν πια θέση με οικονομοτεχνικά κριτήρια, ενώ από τα Fable/Sol/Astra και μετά, αρκεί ένας senior με πολύ καλή γνώση των εργαλείων να αντικαταστήσει ομάδες 5-10 ανθρώπων που περιλαμβάνει και άλλους seniors.

Η Κίνα πάντως απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τον αγώνα

Last edited:
Αν χρησιμοποιούσες τα μοντέλα εκτενώς θα έβλεπες πως είμαστε πρακτικά στη ζώνη του AGI. Έχω πάνω από 50% μείωση του χρόνου της εργασίας μου με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το χειρότερο είναι ότι στο δικό μου industry οι Juniors δεν έχουν πια θέση με οικονομοτεχνικά κριτήρια, ενώ από τα Fable/Sol/Astra και μετά, αρκεί ένας senior με πολύ καλή γνώση των εργαλείων να αντικαταστήσει ομάδες 5-10 ανθρώπων που περιλαμβάνει και άλλους seniors.

Η Κίνα πάντως απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τον αγώνα
Κατ αρχήν στη δική μου δουλειά (τηλεφωνική εξυπηρέτηση ασφαλιστικών προϊόντων) δε βοηθούν οι ΑΙ, παρά μόνο ίσως για έρευνα στους όρους ασφάλισης. Και εκεί θα προτιμούσα να βρω ο ίδιος το ανάλογο εδάφιο και να το διαβάσω στον πελάτη, παρά να βάλω την ΑΙ να το κάνει για λογαριασμό μου, με κίνδυνο να δώσω λάθος πληροφορία για την οποία είμαι εν τελεί υπεύθυνος εγώ.

Δεν αναφερόμουν όμως σε αυτό: Αναφερόμουν στα οικονομικά αποτελέσματα των ίδιων των εταιρειών που εξελίσσουν ΑΙ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφέρουν κέρδη, έτσι δεν είναι; Γιατί για την ώρα βλέπουμε μόνο ασύλληπτες επενδύσεις, που θα αποφέρουν, υποτίθεται, μυθικά κέρδη...κάποτε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν μυθικά κέρδη σε βάθος χρόνου - όχι όλες φυσικά, αυτές που θα επικρατήσουν.

Φαντάζομαι πως θα είναι όπως και παντού αλλού - 1, 2 dominant players μερικοί ακόμη μεγάλοι και μετά οι εξειδικευμένες λύσεις.

Είναι όπως το αμαζον που ήταν ζημιογόνο για πολλά χρόνια και ακόμη και όταν είχε κέρδη αργότερα, ήταν σχετικά μικρά, συγκριτικά με τους τζίρους που έκανε. Και αυτό διότι όλα τα χρήματα πήγαιναν σε επενδύσεις, ανάπτυξη δικτύου, κλπ.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το copilot της microsoft, το οποίο δίνεται σε αρκετές εταιρείες που έχουν τις productivity πλατφόρμες της microsoft - office & teams, δεν υπάρχει πουθενά στη συζήτηση. Το συγκεκριμένο είναι και το μόνο που (υποτίθεται πως) κρατάει τα δεδομένα εμπιστευτικά. Τώρα βέβαια να είναι powered by chatgpt και να μη βγαίνει τίποτα προς τα έξω, δύσκολο...

Κατ αρχήν στη δική μου δουλειά (τηλεφωνική εξυπηρέτηση ασφαλιστικών προϊόντων) δε βοηθούν οι ΑΙ, παρά μόνο ίσως για έρευνα στους όρους ασφάλισης. Και εκεί θα προτιμούσα να βρω ο ίδιος το ανάλογο εδάφιο και να το διαβάσω στον πελάτη, παρά να βάλω την ΑΙ να το κάνει για λογαριασμό μου, με κίνδυνο να δώσω λάθος πληροφορία για την οποία είμαι εν τελεί υπεύθυνος εγώ.

Δεν αναφερόμουν όμως σε αυτό: Αναφερόμουν στα οικονομικά αποτελέσματα των ίδιων των εταιρειών που εξελίσσουν ΑΙ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφέρουν κέρδη, έτσι δεν είναι; Γιατί για την ώρα βλέπουμε μόνο ασύλληπτες επενδύσεις, που θα αποφέρουν, υποτίθεται, μυθικά κέρδη...κάποτε.
Η χρηματηστηριακή φούσκα είναι δεδομένο ότι θα σκάσει κάποια στιγμή. Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα.
Δύο εταιρίες είναι μόνο απίστευτα καλά τοποθετημένες. Η SpaceX και η Google. Οι άλλοι κανείς δεν ξέρει.

Βέβαια θα παίξει τρελό ρόλο αν έχουν γίνει οι IPOs τους ή όχι. Με τις IPOs θα σηκώσουν τρελό χρήμα, που θα είναι πραγματικό χρήμα στα ταμεία τους και λογικά θα μπορέσουν να αντέξουν τη φούσκα. Οι μικρότερες και περιφερειακές εταιρίες νομίζω ότι θα είναι αυτές που θα επηρρεαστούν περισσότερο...

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το copilot της microsoft, το οποίο δίνεται σε αρκετές εταιρείες που έχουν τις productivity πλατφόρμες της microsoft - office & teams, δεν υπάρχει πουθενά στη συζήτηση. Το συγκεκριμένο είναι και το μόνο που (υποτίθεται πως) κρατάει τα δεδομένα εμπιστευτικά. Τώρα βέβαια να είναι powered by chatgpt και να μη βγαίνει τίποτα προς τα έξω, δύσκολο...
Δεν είναι μόνο Powered by chatgpt. Στα Excel / Powerpoint μπορείς να διαλέξεις και μοντέλα της Anthropic.

Αυτό που γίνεται είναι ότι το Onedrive έχει περάσει εδώ και καιρό όλες τις απαιτήσεις για private tenant και είναι φουλ GDPR compliant. Αυτή είναι και η βάση ότι το Copilot είναι επίσης ok. Για να πετύχεις κάτι αντίστοιχο με OpenAI / Anthropic καλή τύχη αν δεν είσαι καμιά πολυεθνική.
Η Google βέβαια μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά το οικοσύστημά της είναι πολύ ιδιαίτερο.

Και όπως ξέρουμε το τι λέει το νομικό τμήμα είναι αυτό που μετράει. Η MS δίνει εκείνες τις εγγυήσεις που τα νομικά τμήματα αξιολογούν ως ικανές και προχωράνε.