Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Τα ίδια και στις Panasonic, τα βλέπεις ζωντανά και αν σε εμποδίζει η θέση του το "σέρνεις" όπου θες ενώ είναι σε λειτουργία!

Στη δική μου κάμερα ισχύει μόνο με το τη ροδέλα επάνω της κάμερας ( exposure comp -+) ... που δε τo δουλεύω ..... αν ορίσω οποιοδήποτε κουμπί δεν.

Εγώ θα ήθελα τα καλά των δυο κόσμων, αόρατο τελειως και μόνο όταν αυξομειώνεις την έκθεση να εμφανίζεται πλήρες και μόλις αφήνεις το κουμπί να κρύβεται για να εχεις πιάτο όλη την οθόνη ! Ακριβώς το ανάποδο από αυτό που κάνει η Sony :idea:

Αν θυμάστε πρόσφατα είδαμε έναν αισθητήρα m4/3 40mp. Το ότι εμείς τον είδαμε τώρα δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, μπορεί να σκάσει μύτη σε μια βδομάδα, μπορεί και σε 2 χρόνια - αλλά ψυλιάζομαι ότι ΑΝ μπει σε κανονική φωτογραφική, θα έχουμε το σκηνικό που ήδη παίζει στα κινητά - ή παραπλήσιο: 40mp με καλό φως, 10mp στα σκοτάδια - ή κάπως έτσι...

Δεν ξέρω κάτι για αισθητήρα υψηλής ανάλυσης και χρήση του τούμπαλιν ημέρα/νύχτα, φοβάμαι οτι τέτοιες υλοποιήσεις δεν είναι εφικτές σε σπορ σώμα που προορίζεται την ημέρα για πολλές φωτό. Η Olympus γενικά έχει επενδύσει στο hires και στην computational photography τόσο για το ΑΙ στην εστίαση όσο και για την αύξηση της ανάλυσης σε συνδιασμό με καλύτερο αρχείο για φωτό τοπίου, αρχιτεκτονικό, macro, νυχτερινές κλπ. γενικά φωτό που δεν είναι δράσης με κινούμενα αντικείμενα.
Στα κινούμενα η υψηλή ανάλυση μέσω hires mode δίνει άλλα προβλήματα οπότε δεν είναι πανάκεια.

το σίγουρο είναι οτι θα δώσει χεράτο στην ΕΜ1.3 σε συνδιασμό με μια νέα λειτουργία διαγραφής των κινουμένων αντικειμένων (φύλλα κλπ. ) και διατήρησης στοιχείων από ένα καρέ ώστε να βγαίνει πετυχημένο το καρέ υψηλής ανάλυσης και σε χαμηλές ταχύτητες (βράδυνες). Ποσο πετυχημένα θα το κάνει και σε τι εύρος απομένει να το δούμε. Προσωπικά έχω δει τι κάνει η ΕΜ1Χ σε hires στα νυχτερινά και περιμένω με αγωνία να δω αν και πόσο έχει βελτιωθεί σε λειτουργικότητα η συγκεκριμένη λειτουργία και με κινούμενα αντικείμενα μέσα στο καρέ (άτομα, δένδρα με αέρα, βάρκες σε κίνηση κλπ.) . Δεν περιμένω θαύματα (άλλωστε σε φωτό δράσης είναι απαγορευτική η χρήση του) αλλά τουλάχιστον σε τοπίο ή γενικά σε μια καθημερινή φωτό που θα χρειαστείς περισσότερη ανάλυση να πέρνεις αξιοποιήσιμο έτοιμο αρχείο όταν έχει πάνω από 1-2 μποφόρ.

Θα είναι ένα απο τα βασικά της selling points για να δίνει μεταξύ άλλων και καλύτερο αρχείο με χαμηλότερο θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό. Σταθεροποίηση λίγο πολύ θα έχει σχεδόν όλος ο ανταγωνισμος μέσα στο 2020 και στο crop.

Last edited:
Eγω το ειχα γραψει αυτο για την χρηση αυτου του αισθητηρα πριν λιγο καιρο.

Και τοτε ο Κωστας ειχε εκφρασει οτι δεν πιστευει οτι ερχεται τετοιου ειδους σωμα με τετοιον αισθητηρα. Εχει τις καλυτερες πηγες σχετικα με το Μ43 μακραν βεβαια.

Εγω το ειχα τσιμπησει απο εναν πολυ καλο γνωστη της αγορας που παρακολουθω στο φορουμ του EOSHD.

Προσωπικα θα ηθελα να υπαρξει εκρηξη οχι mps αλλα ποιοτητας αναλυσης (αλλη τεχνολογια αισθητηρα δηλαδη).

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Δεν έχω καμία ένδειξη ή tip για τον αισθητήρα. Έγραψα με βάση την εξέλιξη στα σωματα όπως την έχω ζήσει τόσα χρόνια και την έχω ψυχολογήσει. Μεγαλύτερη ανάλυση δεν χρειάζεται ντε και καλά , νέας σχεδίασης ή νέας τεχνολογιας στα ίδια MPX θα τον ήθελα με τα χίλια.

Συμφωνώ ότι αυτό που χρειάζεται το σύστημα δεν είναι περισσότερα mp άλλα ποιότητα αρχείων, καλύτερο iso, καλύτερο dynamic range Κλπ. Προσωπικά δουλεύοντας την em1II κάμποσο και λίγο την em5III, δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα με τα αρχεία τους, είναι δυστυχώς πίσω από τον ανταγωνισμό και δύσκολα κάποιος πλέον θα δώσει τόσα χρήματα για να πάρει μηχανή m43 ειδικά την στιγμή που ο ανταγωνισμός θερίζει και βλέπουμε καλές υλοποιήσεις και από τις Nikon και Canon. Στα της em1III είναι καλό να έχει χεράτο High Resolution άλλα δεν θα σωθεί μόνο με αυτό ειδικά αν χτυπάει το διχίλιαρο σαν μηχανή. Μην μπούμε σε ανταγωνισμό άλλα μεταξύ μας δύσκολα κάποιος θα δώσει τόσα χρήματα για m43 την στιγμή που αγοράζει ίσως και με λιγότερα μαζεμένες FF και με Ibis. Πρέπει λοιπόν να έχει κάτι νέο και καινοτόμο και σίγουρα καλύτερο και βελτιωμένο αισθητήρα, και φυσικά μην τολμήσει η Olympus να την κάνει και αυτή πλαστική και καλά για να ελαφρύνει...

Επίσης το σύστημα χρειάζεται και μια νέα μηχανή μέχρι 700-800 ευρώ για να χτυπήσει τον ανταγωνισμό που σε αυτή την κατηγορία θερίζει, από τις Gx9/g90 μέχρι Z50, Χ-Τ30, M6II, A7I/A7II και A6400 Και η Olympus δεν έχει τίποτα σε αυτή την κατηγορία που είναι ίσως η πιο διάσημη και κερδοφόρα.

Τέλος χρειάζεται σοβαρή και όταν λέω σοβαρή εννοώ σοβαρή βελτίωση το βίντεο, τόσο σε AF όσο και σε ποιότητα αρχείων και εργαλείων, είναι πίσω η Olympus Και η νέα em5III δεν έδωσε αυτό που περιμέναμε, ας δουν το παράδειγμα της Fuji που ήταν για κλάματα το βίντεο και έφτασε πλέον σε σημείο π.χ. με την μέσου κόστους X-T30 Να δίνει ποιότητα βίντεο που δεν την έχει καμία m43 μηχανή τόσο Olympus όσο και Panasonic.

Προσωπικά έχω χάσει πλέον κάθε εμπιστοσύνη στην πλευρά της Olympus, ήταν κατηγορία από μόνη της παλιά και έφτασε πλέον να είναι ουραγός, έχω ακόμη την πρώτη em1 (μηχανή 7ετίας) και δεν με πείθει τίποτα από το στρατόπεδο της Olympus να την αλλάξω, αυτό δείχνει πόσο καλή ήταν και μπροστά από την εποχή της άλλα και πόσο λίγο δυστυχώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα από εκει και πέρα. Δεν γίνεται π.χ. να δοκιμάζω την em5III φρέσκια μηχανή των 1.250 ευρώ και να έχει χειρότερη κατασκευή, εργονομία, κράτημα, μπαταρία, σκόπευτρο άλλα και εστίαση!!! από την πρώτη em1 και απλά να δίνει ένα μικρό boost στην ποιότητα εικόνας που δεν είναι αρκετό πλέον. Ας είχε τουλάχιστον χεράτο HR. Κάτι έχουν χάσει στην Olympus Και αν δεν το βρουν σύντομα αρχής γενόμενης από την Em1III (άλλα ελπίζω και με την νέα Em10IV) το παιχνίδι δεν θα έχει γυρισμό.

Τέλος τι θα γίνει με αυτήν σειρά pl?? Είναι δυνατόν να βγάζει νέα pl10 πάλι με τον παλιό 16αρι αισθητήρα 8ετίας??? Είναι σοβαροί?? Νέα pen f???

Υ.Γ. Πάλι έθαψα!!!!:Banane0:

Επίσης κάτι μάλλον άσχετο άλλα δεν ξέρω αν είμαι γκαντέμης ή απλά έχουν ρίξει την ποιότητα κατασκευής, απλά μου έχουν χαλάσει πάρα πολλά σε εξοπλισμό m43. Ενώ έχω αλλάξει ένα σκασμό συστήματα ποτέ δεν είχα κάτι χαλασμένο, ενώ στο m4/3 σε βάθος 4ετίας μου έχουν χαλάσει 2 σώματα (panasonic) , 7 φακοί (4 panasonic και 3 Olympus)!!!! ( ο Olympus 9-18 μου χάλασε μάλιστα σε 2 διαφορετικές κόπιες που κόπηκε μέσα η ταινία σύνδεσης) και 2 flash (2 διαφορετικά Olympus Fl-600R κάηκε η πλακέτα μέσα, μέχρι που πήρα ένα godox και ησύχασα). Να τονίσω ότι κανένα από αυτά δεν είχε πέσει ή χτυπήσει ή είχε δεχτεί κακομεταχείριση.

Αντε πάλι με παρακολουθεί το 43rumors :ears: σε όσα σας γράφω :smash: :

Has one more joystick
Same battery as E-M1II
New processor
Can do Handheld High Resolution shots

Μαλλον το γκριπ θα ειναι καινούργιο για να έχει και αυτό joystick.

Και μερικά ακόμη φημολογούμενα specs : https://www.dailycameranews.com/202...umored-to-feature-the-same-20mp-e-m1x-sensor/

Rumored Olympus E-M1 III Specifications

Same 20-Megapixel Four Thirds sensor as the E-M1X
60Mp for Handheld Res. and 100Mp for Tripod
More phase detection pixels on the sensor
Truepic IX processing engine
Improvements on IBIS
ISO 100 at base and optimized dynamic range
4K video at 60p
Joystick
Additions on weather-sealing
Intelligent Subject Detection
Same body design and battery as the E-M1 II
Coming with the new 12-40mm f/4.0 lens
Price to be around $2,000

την χρονική στιγμή που παρουσιάζεται η μηχανή ήμουν σίγουρος οτι δεν θα υπάρχει κάποιο κρυφό χαρτί στο θέμα του αισθητήρα. Από εκεί και πέρα να δούμε ο νέος επεξεργαστής τι μπορεί να ξεζουμίσει από τον 20αρη αισθητήρα (ας αναλογιστούμε μόνο τι κάνουν τα σημερινά κινητά με υποπολλαπλάσιο σε μέγεθος αισθητήρα) και πόση εξέλιξη έχει συμβεί από την Χ στην computational photography τόσο σε επίπεδο συστήματος εστίασης όσο και σε επίπεδο υλοποίησης hires αλλά και συμβατικής φωτογραφίας. Ελπίζω στο βίντεο να κάνουν τα βασικά και λίγο παραπάνω. Θεωρώ σίγουρο οτι θα αυξήσουν την ανάλυση του EVF και της οθονης LCD στα επίπεδα της G9 αλλά με ταχυτερη απόκριση για σπορ φωτογράφηση.

Η Χ είχα πάρει παλιά μια πληροφορία οτι θα αναβαθμιστεί σε βίντεο στα επίπεδα της Blackmagic με firmware, δεν ξέρω βέβαια αν το υποστηρίζει το hardware. Ειδάλως μετά την είσοδο της ΕΜ1.3 δεν βλέπω λόγο συνύπαρξης δυο μοντέλων με παρόμοια τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Κρατάω μικρό καλάθι Κώστα, πρέπει να είναι πραγματικά εντυπωσιακή πρόταση για να αντεπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα με τον μικρό της αισθητήρα και την τιμή που θα χτυπάει διχίλιαρο. Ας περιμένουμε να την δούμε, στην χειρότερη θα βρίσκουμε τις em1II σε πιο χαμηλές τιμές, ήδη άρχισαν να εμφανίζονται μεταχειρισμένες σε τιμές γύρω στα 800 ευρώ.

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Η Χ είχα πάρει παλιά μια πληροφορία οτι θα αναβαθμιστεί σε βίντεο στα επίπεδα της Blackmagic με firmware, δεν ξέρω βέβαια αν το υποστηρίζει το hardware. Ειδάλως μετά την είσοδο της ΕΜ1.3 δεν βλέπω λόγο συνύπαρξης δυο μοντέλων με παρόμοια τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Πιστευεις δηλαδη οτι θα εγκαταλειφθει η Χ ?

Ισως ειναι μοντελο για πρεστιζ και μονο . Η πολυ λιγους .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Τι να σου πω δυσκολα βλέπω να την επιλέγει κάποιος όταν θα έχει βγει η νέα και φθηνότερη ΕΜ1.3. Πιθανως να γίνει πιο Video oriented η Χ με ένα επερχόμενο firmware και να βρει το κοινό της με μια σοβαρή μείωση τιμής.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι νέο μπορεί να έχει η EM1 mkIII που να δικαιολογεί την κυκλοφορία της έχοντας τον ίδιο -4 ετών πια- αισθητήρα.

Θα έδινε πχ κανείς εύκολα 2 χιλιάρικα για ένα τούμπανο χεράτο high res; (και πόσο "τούμπανο" μπορεί να γίνει πια σε περιπτώσεις κινούμενου θέματος έτσι ώστε να δικαιολογεί αγορά μηχανής που στα υπόλοιπα είναι πολύ κοντά σε αυτήν που ήδη έχεις).

Σκέφτομαι οτι θα πρέπει να έχουν γίνει "παπάδες" σε πολλούς άλλους τομείς για να σταθεί διακριτά σαν ρεαλιστική επιλογή ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις συναφείς τεχνολογικά (EM1 mkII, EM1X, EM5 mkIII) επιλογές από την ίδια εταιρία.

Νομίζω πως αν τελικά το m4/3 κινδυνέψει, δε θα είναι από το συναγωνισμό με τις full frame, αλλά από λάθος κινήσεις των ίδιων του των κατασκευαστών. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά από πλευράς εξέλιξης, τα βλέπω πια πολύ σκούρα τα πράγματα. Τουλάχιστον την επόμενη 2ετία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympu

Απλά η Χ ήταν ο προάγγελος της ΕΜ1.3 , μηχανή που δεν μπορούσε να περπατήσει ως concept και να πουληθεϊ μαζικά και κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να είχε βγει κάν αλλά βγήκε κυρίως για να κρατησει ψηλά το prestige της εταιρίας. Αν μπορούσαν να δώσουν την ΕΜ1.3 πριν ένα χρόνο δεν θα την έβγαζαν καθόλου, αλλά τοτε δεν μπορούσαν να μαζέψουν σε μικρότερο σώμα τους δυο επεξεργαστές σε ένα , να πετϋχουν την κατάλληλη ψύξη για την αποφυγή υπερθέρμανσης κλπ.

Από το να πέσει στα τάρταρα η τιμή της και κανεις να μην την αγοραζει πιο σωστό είναι να βγει μια φθηνότερη μηχανή στο μέγεθος της ΕΜ1.2 που να κάνει αυτά που κάνει η Χ και κάποια ακόμη λίγο καλύτερα και συνολικά να είναι πιο ελκυστική ως project. Αυτή θα είναι η ΕΜ1.3 ούτε κάτι λιγότερο ούτε κάτι περισσότερο.

Εδώ και αρκετό καιρό οι μηχανές σχεδόν όλων των εταιριών ακόμη και αυτών που βγάζουν αισθητήρες (δες τα νέα μοντέλα SONY) δεν κρίνονται τόσο από τις επιδόσεις του αισθητήρα τους αλλά από τον επεξεργαστή που φοράνε και τα υπόλοιπα υποσυστήματα τους τόσο σε φωτό όσο και βίντεο. Πρώτοι διδάξαντες τα κινητά όπου με κουτσικους αισθητήρες βάζουν κάτω ακόμη και σε βίντεο φωτογραφικά προϊόντα από το πάνω ράφι. Εκεί είναι το μέλλον τουλάχιστον στο παρόν αφού η τεχνολογία έχει τελματώσει στους αισθητήρες. Aν δεν βηξει η SONY νέο αισθητήρα δυσκολα βλέπεις και ακόμη και να βγει αυτός μπορεί να μην κουμπώνει με τα υπόλοιπα υποσυστήματα μιας εταιρίας οπότε να είναι άχρηστη μια υλοποίηση του σε νέο σώμα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι νέο μπορεί να έχει η EM1 mkIII που να δικαιολογεί την κυκλοφορία της έχοντας τον ίδιο -4 ετών πια- αισθητήρα.

Θα έδινε πχ κανείς εύκολα 2 χιλιάρικα για ένα τούμπανο χεράτο high res; (και πόσο "τούμπανο" μπορεί να γίνει πια σε περιπτώσεις κινούμενου θέματος έτσι ώστε να δικαιολογεί αγορά μηχανής που στα υπόλοιπα είναι πολύ κοντά σε αυτήν που ήδη έχεις).

Σκέφτομαι οτι θα πρέπει να έχουν γίνει "παπάδες" σε πολλούς άλλους τομείς για να σταθεί διακριτά σαν ρεαλιστική επιλογή ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις συναφείς τεχνολογικά (EM1 mkII, EM1X, EM5 mkIII) επιλογές από την ίδια εταιρία.

Νομίζω πως αν τελικά το m4/3 κινδυνέψει, δε θα είναι από το συναγωνισμό με τις full frame, αλλά από λάθος κινήσεις των ίδιων του των κατασκευαστών. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά από πλευράς εξέλιξης, τα βλέπω πια πολύ σκούρα τα πράγματα. Τουλάχιστον την επόμενη 2ετία.

+1...συμφωνώ απόλυτα. Να προσθέσω ότι αν δεν μπορούν να βάλλουν κάτι νέο και δραστικό στα νέα μοντέλα τουλάχιστον να τιμολογούν πιο σωστά και να μην χρεώνουν 1.250 ευρώ για την em5III και μάλλον 2.000 ευρώ για την νέα em1III.