Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Να κάνω μια ερώτηση , σαν μέγεθος εταιρίας η Olympus είναι ποιο κάτω π.χ από Fuji και άλλες εταιρίες ; Υπάρχει κάποια ανάλυση σε διάγραμμα Η μέγεθος εταιριών ;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Είχαν βάση οι φήμες αλλά ο νέος CEO της Olympus τα ξεκαθάρισε: https://www.43rumors.com/new-olympus-president-yasuo-takeuchi-says-they-will-surely-not-sell-the-camera-business/

Με δυό λόγια: "Δεν θα πουλήσουμε ποτέ το τμήμα φωτογραφίας"._

Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά....επίσης ότι έχουν καθυστερήσει δραματικά να ανανεώσουν κάποια μοντέλα δείχνει αν μη τι άλλο ότι σίγουρα ''κάτι παίζεται'' από πίσω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Και πολύ κάνουν κατά τη γνώμη μου, αυτό το γαϊτανάκι του να βγάζει κάθε 1-2 χρόνια μια εταιρία κάτι καινούργιο γιατί έτσι πρέπει να γίνει δεν έχει λογική, σωστό ήταν όσο υπήρχαν εξελίξεις και έπρεπε να τις φορέσουν σε νέα σωματα, εδώ στο m43 δεν υπάρχει κάτι νέο εκτός από το χεράτο hires αρα για πιο λόγο να βιαστούν? Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να μπει σε μικρό σώμα. Στους αισθητήρες επίσης καμία εξέλιξη αρα να ανακοινωθεί νέο σώμα απλά για τα ματιά του κόσμου και να παει άπατο ?

Οι εταιρίες που πρέπει να τρέξουν είναι η Canon, Nikon που τα μοντέλα τους έχουν δεν έχουν ακόμη ολα όσα μπορούσαν να δώσουν. Έχουν τους λόγους τους όμως.

Εκτός από τα πιο πάνω υπάρχει τεράστια αλλαγή στην παραγωγή της Olympus που τρέχει εδώ και 2 χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2019 με μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων στο Βιετνάμ και σε παλιά τους εργοστάσια στην Ιαπωνία.

Δεν είναι ακριβώς έτσι Κώστα, πρόχειρα πρόχειρα η em5II μπορεί να πάρει τον 20άρη αισθητήρα, υβριδική βελτιωμένη εστίαση, 4Κ βίντεο με ένα σκασμό ευκολίες στο βίντεο που λείπουν, καλύτερο Ibis, καλύτερο υψηλότερης ανάλυσης σκόπευτρο, μεγαλύτερη οθόνη, καλύτερη μπαταρία κλπ...παρόμοιες σημαντικές βελτιώσεις σηκώνει και η Penf και em10III....μόνο η em1II δεν χρειάζεται άμεσα αλλαγή.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Νίκο ξέρω πολύ καλά τι λείπει από την ΕΜ5ΙΙ αλλά οτι και να συμπεριλαβει από αυτά που έγραψες κατά την γνώμη μου δεν θα πουλήσει και σε 2-3 μήνες θα λένε έβγαλε μπαγιάτικο μοντέλο. Τα έχει ήδη σχεδόν ολα αυτά ο ανταγωνισμος (ακόμη και ο εσωτερικός G9,ΕΜ1.2), μιλάμε για σώμα που θα τιμολογηθεί περίπου 1000-1200 , να είσαι σίγουρος οτι εκεί θα είναι η τιμή του. Αυτό το σώμα πρέπει εκτός από τον 20αρη αισθητήρα των 2 ετών που φοράει η Penf να ειναι και πολύ μπροστά σε λειτουργίες που ΔΕΝ υπάρχουν στον ανταγωνισμό ή υπάρχουν σε μοντέλα πολύ πιο ακριβά π.χ. όπως η ΕΜ1Χ. Ή να φοράει νέο αισθητήρα. Αυτή είναι η γνώμη μου βέβαια και νομίζω οτι λίγο πολύ τα παραπάνω τα ξέρουν και οι ίδιοι, γιαυτο τηρείται στάση αναμονής. Το μοντέλο πιστευω θα βγει προς τον Σεπτέμβρη και ελπίζω μέχρι τοτε να έχουν καταφέρει να μεταφερουν κάποιες από τις νέες τεχνολογίες σε μικρότερο σώμα.

Θα λένε ότι έβγαλε μπαγιάτικο μοντέλο γιατί έχει κάπως αργήσει να βγάλει την em5III, και πολλά από αυτά που έγραψα τα έχει ήδη ο ανταγωνισμός, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις ένα μοντέλο τόσο καιρό έξω από την αγορά με την λογική ότι περιμένεις να βάλεις κάτι καλό μέσα. Και τον Σεπτέμβρη που αναφέρεις μπορεί να έχουν βγει πάλι ένα σωρό μοντέλα και πάλι να τρέχει η olympus, φαύλος κύκλος δηλαδή, γνώμη μου είναι ότι υπάρχει αρκετή τεχνολογία για να βγάλει ένα τίμιο Update της em5II, τις βάζεις και έναν δυνατό επεξεργαστή που να σηκώνει και μπόλικα Firmware updates και είσαι έτοιμος.
Για νέο αισθητήρα δύσκολα πάντως να δούμε κάτι πιο νέο, από την στιγμή που δεν είδαμε κάτι νέο στην em1X, αποκλείεται να βγάλει την em5III με νέο αισθητήρα.
Προσωπικά μιλώντας επειδή η em1 είναι η βασική μου μηχανή άλλα πάντα μου άρεσε πιο πολύ η σειρά em5, αν βγάλει η Olympus μια em5III με αυτά που έγραψα πιο πάνω στα 1.000-1.2000 την πήρα άμεσα!!!
Νομίζω πάντως ότι όσο ωριμάζουν οι Mirrorless τόσο συγκλίνουν οι γραμμές και είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στα μοντέλα ακόμα και διαφορετικών κατασκευαστών, όλες οι μηχανές πλέον είναι καλές και όπως πάει στο τέλος θα επιλέγεις αυτή που σου αρέσει πιο πολύ και όχι λόγω specs μιας και θα είναι όλες παρόμοιες.

Η ΕΜ5 ΙΙΙ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει υβριδική εστίαση ούτε κορυφαίο CAF. Aυτα θα τα έχει πάντα η σειρά ΕΜ1 που θα συνεχίσει παράλληλη πορεία, αρα με τα υπόλοιπα που μένουν ουδείς θα ασχοληθεί. Υπαρχει ήδη G9 και ΕΜ1.2 που τα έχουν ολα αυτά και περισσότερα και τον Σεπτέμβρη θα πουλιούνται στο χιλιάρικο καινούργιες.
Εγώ είμαι της άποψης να μην βγαίνουν ξαναζεσταμένο μοντέλα. Και να επανέλθει η κανονικότητα των 3 χρόνων στα update των μοντέλων. Υπάρχει πραγματικά νέα τεχνολογία, νέος αισθητήρας κλπ. και χώρος ανάμεσα στα μοντέλα της εταιρίας? εκεί ναι προχώρα και βγάλτο. Με update από firmware δυστυχώς δεν αλλάζει το hardware. Αν βγει με το καλό η ΕΜ5 ΙΙΙ θα έχει ένα νέο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών. Ούτε μήνα δεν θα αντέξει με αυτά μόνο που έγραψες, αυτή είναι ο γνώμη μου.

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Η ΕΜ5 ΙΙΙ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει υβριδική εστίαση ούτε κορυφαίο CAF. Aυτα θα τα έχει πάντα η σειρά ΕΜ1 που θα συνεχίσει παράλληλη πορεία, αρα με τα υπόλοιπα που μένουν ουδείς θα ασχοληθεί. Υπαρχει ήδη G9 και ΕΜ1.2 που τα έχουν ολα αυτά και περισσότερα και τον Σεπτέμβρη θα πουλιούνται στο χιλιάρικο καινούργιες.
Εγώ είμαι της άποψης να μην βγαίνουν ξαναζεσταμένο μοντέλα. Και να επανέλθει η κανονικότητα των 3 χρόνων στα update των μοντέλων. Υπάρχει πραγματικά νέα τεχνολογία, νέος αισθητήρας κλπ. και χώρος ανάμεσα στα μοντέλα της εταιρίας? εκεί ναι προχώρα και βγάλτο. Με update από firmware δυστυχώς δεν αλλάζει το hardware. Αν βγει με το καλό η ΕΜ5 ΙΙΙ θα έχει ένα νέο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών. Ούτε μήνα δεν θα αντέξει με αυτά μόνο που έγραψες, αυτή είναι ο γνώμη μου.

Ναι Κώστα άλλα θεωρείς ότι αν δεν βάλει υβριδική εστίαση και κορυφαίο CAF θα έχει το παραμικρό μέλλον??? π.χ. η Sony A6400 με κάτω από χιλιάρικο σε λίγο θα έχει και animal EYE AF, γνώμη μου είναι ότι αν βγει μόνο με contrast εστίαση έχει ''τελειώσει'' με το καλημέρα. Καλό είναι να βάλει και νέα πράγματα, τεχνολογίες άλλα πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά, εν έτη 2019 ξεκινάς με υβριδική εστίαση, κορυφαίο EYE AF, 4Κ με full readout του αισθητήρα χωρίς crop και τον καλύτερο επεξεργαστή/αισθητήρα που έχεις διαθέσιμο. Πρώτα βάζεις/φτιάχνεις αυτά και μετά κοιτάς γκατζετιές του στιλ. Hanheld φώτος 40mp κλπ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Νίκο δεν παίζει τόσο ρόλο τι πιστευω εγώ. Εγώ σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιώ CAF σε συνήθη φωτογράφηση ακόμη και με την ΕΜ1.2 που είναι σούπερ σε αυτό τον τομέα. Το SAF είναι το γρηγορότερο της αγοράς και με υπερκαλύπτει. Σε σπορ ναι θέλω καλό CAF αλλά εκεί θέλω και ριπές και buffer και αλλά πράγματα οπότε ανοίγει πολύ η λίστα. Και σπορ μοντέλο θα είναι η ΕΜ1.3 που θα βγει μετά.

Δεν λέω λοιπόν οτι δεν θα τα βάλουν σε νέο μοντέλο αλλά μέχρι τώρα αυτή ήταν η σειρά των πραγμάτων και δεν νομίζω να την αλλάξουν. Η ΕΜ5 ΙΙΙ θα είναι το semipro υβριδικο μοντέλο με έμφαση κυρίως στο βίντεο, αυτό νομίζω θα είναι το προφίλ της. Το χεράτο hires δεν είναι gimmick, είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ χρησιμο στον φωτογράφο με μικρό αισθητήρα στο σώμα και θα κουμπώσει αψογα στο προφίλ της ΕΜ5 ΙΙΙ. Το τι κάνει μπες και δες στο νήμα της ΕΜ1Χ.

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Είχαν βάση οι φήμες αλλά ο νέος CEO της Olympus τα ξεκαθάρισε: https://www.43rumors.com/new-olympus-president-yasuo-takeuchi-says-they-will-surely-not-sell-the-camera-business/

Με δυό λόγια: "Δεν θα πουλήσουμε ποτέ το τμήμα φωτογραφίας"._

Μακαρι.

Φοβαμαι ομως οτι επειδη εχουν δεθει τοσο στενα με το m4/3 ισως η αποφαση αυτη να μην ειναι αποκλειστικα δικη τους .

Ισως θα επρεπε εξάρχης να μεινουν και στο FF, τι τους κοστιζε ? Ηταν ηδη νουμερο 3 εταιρεια οταν εκαναν την στροφη.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Νίκο δεν παίζει τόσο ρόλο τι πιστευω εγώ. Εγώ σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιώ CAF σε συνήθη φωτογράφηση ακόμη και με την ΕΜ1.2 που είναι σούπερ σε αυτό τον τομέα. Το SAF είναι το γρηγορότερο της αγοράς και με υπερκαλύπτει. Σε σπορ ναι θέλω καλό CAF αλλά εκεί θέλω και ριπές και buffer και αλλά πράγματα οπότε ανοίγει πολύ η λίστα. Και σπορ μοντέλο θα είναι η ΕΜ1.3 που θα βγει μετά.

Δεν λέω λοιπόν οτι δεν θα τα βάλουν σε νέο μοντέλο αλλά μέχρι τώρα αυτή ήταν η σειρά των πραγμάτων και δεν νομίζω να την αλλάξουν. Η ΕΜ5 ΙΙΙ θα είναι το semipro υβριδικο μοντέλο με έμφαση κυρίως στο βίντεο, αυτό νομίζω θα είναι το προφίλ της. Το χεράτο hires δεν είναι gimmick, είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ χρησιμο στον φωτογράφο με μικρό αισθητήρα στο σώμα και θα κουμπώσει αψογα στο προφίλ της ΕΜ5 ΙΙΙ. Το τι κάνει μπες και δες στο νήμα της ΕΜ1Χ.

Κώστα την υβριδική εστίαση την έχεις κυρίως για βίντεο, αν έχεις μόνο Contrast αυτομάτως ακυρώνεις το βίντεο και χάνεις όσους πιθανόν ενδιαφέρονται για βίντεο. Χοντρικά ακυρώνεις την μηχανή με το καλημέρα. Επίσης χάνεις και όσους ενδιαφέρονται για CAF στις φώτος. π.χ. sport φωτογράφηση, μπαμπάδες/μαμάδες που βγάζουν τα βλαστάρια τους σε αγώνες, άτομα που βγάζουν τα σκυλιά τους κλπ...για μένα το CAF είναι το Α και το Ω των σύγχρονων μηχανών και εκει παίζεται το παιχνίδι πλέον, δεν είναι τυχαίο ότι η Sony επενδύει τρελά ποσά εκει και το ίδιο κάνουν και οι Nikon/Canon κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Canon πρώτα έφτιαξε σε όλες τις μηχανές της το CAF στο βίντεο και μετά προσπαθεί να βάλει 4Κ...
Ξέρω τι κάνει το Hires και προσωπικά με αφήνει αδιάφορο, μια φορά το χρησιμοποίησα στην em1II άλλα μέχρι εκει, πιο πολύ με νοιάζει να είχε καλό caf σε βίντεο που δεν είχε και έκανε πολλά μπρος πίσω.
Τέλοςπάντων ο καθένας μας έχει άλλες προτεραιότητες, γνώμη μου είναι πάντως ότι αν βγάλει μηχανή με κόστος 1.000+ ευρώ χωρίς κορυφαία υβριδική εστίαση, πάει έχασε ότι άλλο και αν έχει το σώμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympu

Δυο ίδια σωματα που κάνουν τα ίδια λίγο πολύ πράγματα δεν έχει κανενα απολύτως νόημα να βγουν στην παραγωγή. Υβριδική εστίαση έχει ήδη η ΕΜ1.2 και μια χαρά CAF έχει και στην φωτό και στο βίντεο. Μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη ? σαφώς και μπορεί με update σε firmware (ήδη έχει γίνει μια φορά), εκεί δεν χρειάζεται νέο μοντέλο με νέο hardware απλά σωστές ρουτίνες. Για ποιο λόγο να ψωνίσει κανεις μετά από 3 χρόνια αναμονής μια ΕΜ5 ΙΙΙ? για να βαλει ένα λίγο καλυτερο σε ανάλυση σκόπευτρο αλλά πιο αργό σε ταχύτητα ανανέωσης?

Με λίγα λόγια ένα μοντέλο σαν αυτό που αναφέρεις δεν μπορεί να είναι ταυτοχρονα και η ΕΜ5 ΙΙΙ και η ΕΜ1.3, ούτε να τις ξεχωρίζεις από ενα διπλό καρτοδέκτη και 3-4 FPS παραπάνω. Επίσης το hires της ΕΜ1.2 δεν έχει καμία σχέση με αυτό της ΕΜ1Χ, πλέον είσαι ελεύθερος να το χρησιμοποιήσεις στο 70% από αυτά που εγώ τουλάχιστον φωτογραφίζω στο χέρι και χωρίς να έχω false color, moire και θόρυβο σε ψηλά ISO ενω ταυτόχρονα έχω έτοιμο jpeg σε ανάλυση μεγάλης FF. Αν η Χ ήταν στο μέγεθος της ΕΜ1/ΕΜ5 θα είχα σκεφτεί να την παραγγείλω ήδη όπως και πολλοι άλλοι. Και δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι ριπές ή το AI στο CAF, ήδη η ΕΜ1.2 είναι too much, η G9 το ίδιο. Η ουσία είναι αλλού και αντικατοπτρίζεται στα forum αν διαβάσεις τι ενόχλησε στην Χ ακόμη και τους παραδοσιακούς χρήστες. Τιμή και μέγεθος σώματος.

H Olympus ρίσκαρε να παρουσιάσει πρώτη ένα πολύ ακριβό μοντέλο την Χ για να πεισει τους χρήστες ότι η υποτιθεμενη δύναμη του μικρού συστήματος είναι η επενδύση στον τομέα της computational φωτογραφίας. Και το έκανε αυτό ρισκάροντας πολύ και ακυρώνοντας τις βασικές αρχές σχεδιασμού του συστήματος αφού το υλοποίησε σε ένα σώμα σημαντικά <μεγάλο > για το μέγεθος του αισθητήρα. Αν λοιπόν μέρος της τεχνολογίας αυτής δεν το περάσει το συντομότερο δυνατό σε μικρότερο μοντέλο της σειράς ΕΜ5/ΕΜ1 και δεν πείσει το κοινό της οτι αυτή η κατεύθυνση είναι η σωστή για το μέλλον και οτι έτσι ισοφαρίζει τυχόν μειονεκτήματα του συστήματος ακυρώνει όλη την προσπάθεια που έγινε με την Χ. Και άσε τι λέει ο νέος CEO, αν δεν περπατήσει το project X (και δεν εννοώ σε πωλήσεις) θα έχει θέμα. Αν όμως περπατήσει ως φιλοσοφία ίσως έχουν θέμα οι υπόλοιπες εταιρίες. Το μέλλον θα δείξει κοντά ειμαστε.

Last edited:
Κώστα συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες άλλα αυτό δεν ακυρώνει ότι χρειάζεσαι υβριδική εστίαση καλή στην νέα Em5III, το να βγάλει ένα σώμα βίντεο oriented χωρίς καλό caf σε βίντεο δεν έχει κανένα νόημα. Με λίγα λόγια βάλε την υβριδική εστίαση για να πιάσεις τους βιντεάδες, μπαμπάδες κλπ. και να είσαι εξασφαλισμένος, με λίγα λόγια να βάλεις το απολύτως απαραίτητο σε ένα σώμα εν έτη 2019 και με τέτοιο κόστος και από εκει και πέρα ότι περισσότερο υιοθετήσεις από την em1X κέρδος θα είναι και θα βοηθήσει την μηχανή. Με λίγα λόγια το ένα δεν ακυρώνει το άλλο.

Υ.Γ. Για το CAF της Em1II σε βίντεο προσωπικά δεν έμεινα πολύ ικανοποιημένος, έχει εδώ και εκει hunting και κυρίως δυσκολεύεται/αργεί να εστιάσει/προσαρμοστεί π.χ. σε ένα πρόσωπο που κινείται μπρος πίσω. Χοντρικά έχοντας εμπειρία από πολλά σώματα και άλλων κατασκευαστών, είναι αρκετά πίσω ακόμα και από την αρχαία Sony A6000, δεν είναι κακή μεν άλλα δεν είναι αξιόπιστη και θέλει δουλίτσα. Ίσως ήταν και ο βασικός λόγος που έδωσα την Em1II.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Μακαρι.

Φοβαμαι ομως οτι επειδη εχουν δεθει τοσο στενα με το m4/3 ισως η αποφαση αυτη να μην ειναι αποκλειστικα δικη τους .

Ισως θα επρεπε εξάρχης να μεινουν και στο FF, τι τους κοστιζε ? Ηταν ηδη νουμερο 3 εταιρεια οταν εκαναν την στροφη.

Περυσινά ξινά σταφύλια, παλιές αμαρτίες να δούμε που θα έχει κατάληξη ο μοναχικός δρόμος που ακολούθησαν :

https://phototrend.fr/2019/03/interview-olympus-cp-plus-2019/

– In 2018 Olympus did not announce new MFT products because of the move of the factory from China to Vietnam
– In 2019 Olympus plans to release more new MFT cameras
– We do not want to go to the full format and want to stay focused on what we can do because we want to offer compact and lightweight products
– The MFT system has a unique advantage over the competition which is size and portability.
– E-M1II sales did growth after Olympus announcement that they will stick to MFT only.

Ξεσπιτώθηκαν από Κίνα, η μετάβαση γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια απλά τώρα είναι το τελικό στάδιο. Εγκαινίασαν εκεί νέο εργοστάσιο δίπλα από παλαιότερο που είχαν. Σε προηγούμενη συνέντευξη (κάπου την έχω βαλει) ανέφεραν οτι τμημα της παραγωγής των φακών pro παρέμεινε ή και μεταφέρθηκε/μεταφέρετε στην Ιαπωνία σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους.

Παρατηρώντας την κουβέντα και τις εξελίξεις, νομίζω οτι το πραγματικά "ανησυχητικό" από όλα όσα αναφέρθηκαν είναι το βάλτωμα στην ύπαρξη ενός νέου σημαντικά καλύτερου αισθητήρα για το mft σύστημα.
Και αυτό το λέω γιατί από τη στιγμή που δεν μπήκε στο κτήνος της EM1X, νομίζω πως θα αργήσει πολύ να μπει στην EM1 markΙΙΙ.
Θα μου έκανε τρομερή εντύπωση αν βγει σύντομα μια EM1 markIII με νεο καλύτερο αισθητήρα από την ΕΜ1Χ (με βασικά χαρακτηριστικά τα περισσότερα megapixels, την καλύτερη διαχείριση θορύβου και το μεγαλύτερο εύρος σε DR).
Γιατί αν αυτά τα δύο από τα τρία ζητήματα ακόμη και στη EM1Χ η Olympus τα επιτυγχάνει με ...ντρίπλες (hi res, παραδοσιακά μαγειρεμένα ISO) τότε μάλλον είναι μια έμμεση παραδοχή οτι δεν υπάρχει κάτι νέο στον ορίζοντα.

Αισθάνομαι οτι στην παρούσα φάση το μόνο παρήγορο για το σύστημα είναι η έλευση ακόμη φωτεινότερων φακών που έχουν δρομολογηθεί.
Απο κει και πέρα, ίσως είναι καιρός η Olympus μιας και φαίνεται να μένει μόνη στο mft, να αρχίζει να ρίχνει τις τιμές της, και να επικοινωνεί ξεκάθαρα πια οτι πρόκειται για ένα σύστημα με διαφορετικές προσδοκίες από κάποιον που επιλέγει FF

Καλά τα λες, αισθητήρες όπως είναι γνωστό δεν παράγει και τα τελευταία χρόνια τσιμπάει ότι της πασάρει η SONY. Προσπαθεί όμως κανοντας χρήση της τεχνογνωσίας και εφαρμόζοντας καινοτομίες να ξεπερνά όσο μπορεί τους φραγμούς του μικρού αισθητήρα. Δεν νομίζω όμως ότι εμφανίζουν το σύστημα ως εναλλακτικό του FF σε IQ τουλάχιστον σε άμεση σύγκριση, εγώ αυτό εισπράττω από τις συνεντεύξεις.

Αν είναι να κάνω πρόβλεψη και ολα τους πάνε πρίμα θεωρώ πως ο σχεδιασμός είναι στο επόμενο εξάμηνο να παρουσιαστεί η ΕΜ5ΙΙΙ με χεράτο hires και καλές βίντεολειτουργίες αλλά με τον ίδιο αισθητήρα και φυσικά χωρίς τις υψηλές ριπές και την ΑΙ τεχνολογία του σπορ μοντέλου, ενώ η επόμενη ΕΜ1 ΙΙΙ θα βγεί σε ένα χρόνο περίπου και θα φορά νέο αισθητήρα και θα είναι τούμπανο και σε ριπή , ΑΙ κλπ.

Εκπληξη θα είναι να δω την ΕΜ5 ΙΙΙ με νέο αισθητήρα όπως και έκπληξη να ξαναδώ ΕΜ1 ΙΙΙ με τον 20αρη.

Δεν είναι τεχνολογικά νέα, είναι κακά νέα αν αληθεύουν... η PEN-F μάλλον καταργείται χωρίς αντικαταστάτη: https://www.43rumors.com/ft4-the-pen-f-line-has-been-killed/ Με επιφύλαξη, καθώς χαρακτηρίζεται ως "FT4" - δηλαδή όχι απολύτως σίγουρο. Δεν πούλησε και δεν πιστεύουν ότι θα πουλήσει αν βγάλουν καινούρια οι Ιάπωνες. Θλιβερό, αλλά με αυτή την τιμή τι περιμένανε?