Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Η Samsung αν και μη αμιγώς φωτογραφική εταιρεία μετά το λουκέτο εξαϋλώθηκε από την αγορά, τώρα αν η Olympus κρατήσει για λίγα χρόνια την υποστήριξη μπορεί να παραμείνει για λίγο ακόμη στο προσκήνιο.
Βέβαια όλα αυτά υποθέσεις μπορεί η νέα εταιρεία να επενδύσει χρήματα ή να συνεργαστεί με κάποια κινητό εταιρεία.
Θα δούμε.
Κρίμα όσο μειώνονται οι εταιρείες μειώνεται και ο ανταγωνισμός.

Η olympus όπως και να έχει θα μείνει κάμποσο καιρό στην αγορά ακόμα. Το θέμα είναι οτι θα πάψει να υπάρχει όπως μέχρι τώρα και πλέον δεν προτείνεται σε κανέναν να επενδύει στο σύστημά της μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει, και εννοείται δεν είναι καλό να μειώνονται οι εταιρίες. Μειώνεται ο ανταγωνισμός ανεβαίνουν οι τιμές.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Η ανακοίνωση έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο αλλά κρύβει και κάποια θετικά στοιχεία κατά τη γνώμη μου.

Ειναι γεγονός αναφισβήτητο ότι χρόνια τώρα το φωτογραφικό κομμάτι της εταιρίας ήταν ελλειματικό παρόλες τις προσπάθεις εσωτερικής ανασυγκρότησης και περικοπής δαπανών. Η ιστορία με το covid είναι σιγουρο ότι επαιξε σημαντικό ρόλο αφου ολες οι εταιρίες είχαν ένα 60 % μείωση στην καμπούρα τους σε πωλήσεις, το πρόβλημα γιγαντώθηκε και έπρεπε να δοθεί καποια λύση αφου η υπόλοιπη εταιρία πηγαίνει περίφημα στον ιατρικό τομέα.

Το πιο λογικό θα ήταν να κατεβάσουν ρολλά στο φωτογραφικό τμήμα. Δεν το έκαναν και αυτό ειναι θετικό μέχρι στιγμής. Προσπάθεια για πώληση σε αλλη φωτογραφική εταιρία νομίζω οτι έγινε πίσω απο τις κουρτίνες με την Sony όταν και είχαν ανταλλάξει μερίδια κατι που δεν πέτυχε. Περυσι νομίζω διακόπηκε καθε συνεργασία και ότι μερίδιο ειχε η Sony γυρισε πίσω. Τωρα γινεται μια τελευταία προσπάθεια ανασυγκρότησης με τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας που θα διχειρίζεται μόνο το φωτογραφικό τμήμα (έσοδα έξοδα) και στην οποία θα κρατήσει ένα μερίδιο και η μαμά Olympus. θα δουμε σύντομα τι στρατηγική θα ακολουθήσει η νέα εταιρία

Το επόμενο εξάμηνο /χρόνος θα δείξει προς τα που θα πάνε οι εξελίξεις. Θα βγουν νεα προιόντα ? ή θα αναβληθούν ειδικά ακριβοί φακοί οπως ο pro τηλεφακός 150-400/4. Θα βγούν νέα firmware ? Θα κάνει στροφή σε συνεργασίες μέ αλλες εταιρίες (π.χ. εταιρίες κινητών για multiplex σώματα ? ), θα συνεχίσει να πρωτοπορεί υλοποιωντας νέες τεχνολογίες ή θα κάτσει στα αβγά της και θα διατηρήσει ένα σέρβις για τα υπάρχοντα προιοντα ?

Επλίζω οι εξελίξεις να επηρεάσουν κάποια στιγμή και τα μτχ. ωστε να βρώ καμια ΕΜ1.3 τσαμπέ γιατι δεν περισσεύει φράγκο αυτή την εποχή

Κλαυτα Χαράλαμπε ... αν είναι αυτοί που πήρανε τα Vaio σωθήκαμε ...
πάει η Olympus μας .. συλλεκτική θα γίνει η Em5-3 που έχω μου φαίνεται .. δεν το περίμενα ποτε πως μια εταιρία με πολύ μεράκι στης φωτογραφικές θα είχε αυτήν την εξέλιξη προς το τέλος ... μακάρι να είναι αλλιώς τα πράγματα γιατί για μένα η και τους περισσότερους που έχουμε Olympus είναι ζόρι να το ακούς αυτό ... κρίμα ρ γμτ. Πολλά πράγματα πάνε προς το χειρότερο γενικά ... μαύρα Νέα τα σημερινά ..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ούτε εγώ βλέπω με αισιοδοξία την εξέλιξη αυτή.
Τα κινητά είναι ο σύγχρονος Αρμαγεδδών της τεχνολογίας, μετά από mp3, ρολόγια και tablet άρχισαν να σβήνουν και τις φωτογραφικές. Η 1" ίντσα μας έχει αφήσει καιρό τώρα και πήραν σειρά τα 4/3, από κάτω προς τα πάνω ένας ένας θυσιάζεται.
Αναμένουμε τον επόμενο.

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Ούτε εγώ βλέπω με αισιοδοξία την εξέλιξη αυτή.
Τα κινητά είναι ο σύγχρονος Αρμαγεδδών της τεχνολογίας, μετά από mp3, ρολόγια και tablet άρχισαν να σβήνουν και τις φωτογραφικές. Η 1" ίντσα μας έχει αφήσει καιρό τώρα και πήραν σειρά τα 4/3, από κάτω προς τα πάνω ένας ένας θυσιάζεται.
Αναμένουμε τον επόμενο.

Ετσι είναι, αναμενόμενο σε ένα βαθμό κατά την γνώμη μου για το m4/3....θέμα χρόνου ήταν ειδικά με τις κινήσεις που έκανε η Olympus τα τελευταία χρόνια....τα κινητά όχι μόνο αυτά που ανέφερες, άλλα και συσκευές gps σκότωσαν, και σακάτεψαν και τα laptops και πολλές ακόμα συσκευές.....δυστυχώς για την Olympus δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα, ελπίζω να μην έχει την τύχη της Minolta κλπ. Βέβαια η εταιρία που θα την πάρει δεν έχει δώσει καλά δείγματα, γνώμη μου είναι και την λέω από τώρα, ότι απλά θα εξαφανιστεί το Brand και θα περιοριστεί στην καλύτερη στην Ασία. Αυτό θα γίνει βέβαια σε βάθος χρόνου, και μόνο που κυκλοφορούν τέτοια νέα ποιος θα πάει πλέον να επενδύσει σε Olympus?? Οι πωλήσεις θα πατώσουν άμεσα και από τον επόμενο μήνα....αναμένω μήπως για καμία προσφορά!!!χαχα

Προσωπικά τα βρίσκω πολύ άσχημα τα νέα, άλλα αν το πάρω λογικά δεν έχω μετοχές σε καμία εταιρία, ούτε δένομαι συναισθηματικά με αντικείμενα και Brands, ο κόσμος προχωράει, η τεχνολογία προχωράει και ο κόσμος εξελίσσεται, όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει απλά κάνει χώρο για τον επόμενο, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό.

Προσφορά γιατί ;; Ίσα ίσα οποίος έχει Olympus γιατί να πουλήσει δεν το καταλαβαίνω ; Δεν σε κόβω και πολύ φαν παντως ...

εγώ παντως αν ήμουν Apple θα την επερνα με κλειστά μάτια την Olympus..
Φανταζομαι την εξέλιξη που θα είχε ...

Προσφορά γιατί ;; Ίσα ίσα οποίος έχει Olympus γιατί να πουλήσει δεν το καταλαβαίνω ; Δεν σε κόβω και πολύ φαν παντως ...

Καμιάς εταιρίας δεν είμαι φαν, και γιατί να είμαι άλλωστε???, έχω Olympus, μου αρέσει έχω βγάλει ωραίες φωτογραφίες, άλλα πολύ εύκολα πάω και κάπου αλλού χωρίς κανένα θέμα.....είναι κρίμα για μια τέτοια ιστορική εταιρία και για τον ανταγωνισμό, άλλα μέχρι εκει.

Υ.Γ. Αν τα νέα επαληθευτούν αρκετός κόσμος θα φύγει για να μην έχει ζημιά ή στην χειρότερη θα σταματήσουν να επενδύουν και θα ετοιμάζονται σιγά σιγά για μετάβαση σε άλλο σύστημα. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα άλλα σε βάθος 1-2 χρόνων.

Θα συμφωνήσω ότι δεν ήρθε και το τέλος τους κόσμου. Φωτογραφικές εταιρείες ακόμη υπάρχουν και με σούπερ μηχανές. Και εγώ δε δένομαι καθόλου με εταιρείες ή με αντικείμενα. Στις τιμές που είχαν οι Olympus ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Έβλεπα προχτές τις τιμές της Fuji Χ-Τ3 που είναι μηχανάρα αλλά στο χιλιάρικο παίρνεις πια ff mirrorless Canon.

Θα συμφωνήσω ότι δεν ήρθε και το τέλος τους κόσμου. Φωτογραφικές εταιρείες ακόμη υπάρχουν και με σούπερ μηχανές. Και εγώ δε δένομαι καθόλου με εταιρείες ή με αντικείμενα. Στις τιμές που είχαν οι Olympus ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Έβλεπα προχτές τις τιμές της Fuji Χ-Τ3 που είναι μηχανάρα αλλά στο χιλιάρικο παίρνεις πια ff mirrorless Canon.

Ετσι ακριβώς, όταν π.χ. έχουν το θράσος να πουλάνε την πλαστική και με σκόπευτρο μινιατούρα em5III στα 1.250 ευρώ και μετά μας την δίνουν με ''έκπτωση'' 1.000 ευρώ....ε λογικό είναι να πάει εκει το πράγμα.....όπως είπες αν παίρνεις πλέον καλή FF στο χιλιάρικο πόσος κόσμος θα δώσει τόσα λεφτά για m4/3??....δυστυχώς με την πρόοδο των κινητών ήταν λίγο δεδομένο ότι δεν θα έχει καλή μοίρα το m4/3 και σε λίγα χρόνια παρόμοια τύχη θα έχουν και οι άλλες crop μηχανές πλην FF, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.

Υ.Γ. Το τέλος του κόσμους προφανώς δεν ήρθε, υπάρχουν και άλλες εταιρίες και μια χαρά θα βολευτούμε και εκει, όσο και αν μας στεναχωρεί προς το παρών η είδηση αυτή για την olympus.

Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη στο φωτογραφικό κομμάτι και στη συνδεσιμότητα, κανείς δεν είναι πλέον διατεθειμένος να δίνει ένα σκασμό λεφτά κάθε τρεις και λίγο...και αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες.Όπως πάει θα μείνουν μόνο οι FF...πολύ κρίμα για την Olympus, βλέπω και την άλλη αγαπημένη Pentax να ακολουθεί σύντομα.

Στο μεταξύ η Olympus δεν ήταν που διέψευδε τις φήμες, κατηγορηματικά κιόλας, περί πώλησης του τμήματος πριν λίγους μήνες;;;; Για τα πανηγύρια γελάνε και τα τσιμέντα....

Υ.Γ. Η Pentax για μένα έχει ήδη κλείσει, δεν βγάζει τίποτα εδώ και χρόνια, έχει μείνει πίσω τεχνολογικά και μόνο που και που κανένας φακός σπάει την μονοτονία, θέμα χρόνου είναι να το δηλώσει και επίσημα.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε το χάλι του Covid αλλά και να υπηρχε η σκεψη τότε ως μια από τις επιλογές καμία εταιρία δεν θα δημοσιοποιούσε υποτιθέμενη σκεψη.

Και τώρα η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί (Το Δεκέμβριο θα γίνει) απλά τώρα η σκέψη έχει υλοποιηθεί σε εκτέλεση που είναι το MΟU που υπογράφηκε, τα δυο μέρη έχουν πρώτα κάποιες υποχρεώσεις να ολοκληρώσουν. Μπορεί και να μην γίνει αν κάποιος από τους δυο δεν εκπληρώσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Επαναλαμβάνω οτι η Olympus με την κίνηση αυτή δεν κατεβάζει ρολά όπως έκανε η Samsung σε μια νύχτα, ούτε αποκλείει οτι θα συμμετέχει στη νέα εταιρία (η λέξη with αυτό μάλιστα υπονοεί). Θα δούμε τι σχήμα θα υπάρχει στην νέα εταιρία, αν θα παραμείνει το όνομα Olympus στα προϊόντα (το MOU αναφέρει το σήμα OMD και Zuiko) , τι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιει κλπ. Μπορεί το εγχείρημα να αποτύχει και να παει φούντο. Αλλά ξαναλέω οτι αν δεν ήθελε να σώσει το τμήμα θα το φούνταρε άμεσα.

Under such circumstances, Olympus considers that, by carving-out the Imaging business and by operating the business with JIP, the Imaging business’s corporate structure may become more compact, efficient and agile and it is the most appropriate way to realize its self-sustainable and continuous growth and to bring values to the users of our products as well as our employees working in the Imaging business. Olympus therefore has decided to sign the memorandum of understanding for the Transaction.

Αναφορικά με το σύστημα m43 έχει δρόμο ακόμη το σήριαλ, η Panasonic είναι εγγυητής όσο βγάζει μηχανές και φακούς. Και παρόλα της τα κολλήματα (κυρίως με το σύστημα εστίασης που έχει υιοθετήσει) έχει εστιάσει κυρίως σε προϊόντα βίντεο που είναι αυτό που πουλάει πιο πολύ ενω αρχίζει να κοιτά και το πιο χαμηλό κομμάτι της αγοράς ρίχνοντας βάρος και στη συνδεσιμότητα με τον κόσμο των κινητών.

Last edited:
Νομιζω Οι επενδυτές δεν είναι άνθρωποι που είναι συναισθηματικοί ή πετάνε χρήματα, θα μπουν σε αυτό επειδή βλέπουν δυνατοτητες, όχι επειδή βλέπουν ένα τελος. Μακάρι ...

Πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε το χάλι του Covid αλλά και να υπηρχε η σκεψη τότε ως μια από τις επιλογές καμία εταιρία δεν θα δημοσιοποιούσε υποτιθέμενη σκεψη.

Και τώρα η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί (Το Δεκέμβριο θα γίνει) απλά τώρα η σκέψη έχει υλοποιηθεί σε εκτέλεση που είναι το MUI που υπογράφηκε, τα δυο μέρη έχουν πρώτα κάποιες υποχρεώσεις να ολοκληρώσουν. Μπορεί και να μην γίνει αν κάποιος από τους δυο δεν εκπληρώσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Επαναλαμβάνω οτι η Olympus με την κίνηση αυτή δεν κατεβάζει ρολά όπως έκανε η Samsung σε μια νύχτα, ούτε αποκλείει οτι θα συμμετέχει στη νέα εταιρία (η λέξη with αυτό μάλιστα υπονοεί). Θα δούμε τι σχήμα θα υπάρχει στην νέα εταιρία, αν θα παραμείνει το όνομα Olympus στα προϊόντα (το MUI αναφέρει το σήμα OMD και Zuiko) , τι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιει κλπ. Μπορεί το εγχείρημα να αποτύχει και να παει φούντο. Αλλά ξαναλέω οτι αν δεν ήθελε να σώσει το τμήμα θα το φούνταρε άμεσα.

Under such circumstances, Olympus considers that, by carving-out the Imaging business and by operating the business with JIP, the Imaging business’s corporate structure may become more compact, efficient and agile and it is the most appropriate way to realize its self-sustainable and continuous growth and to bring values to the users of our products as well as our employees working in the Imaging business. Olympus therefore has decided to sign the memorandum of understanding for the Transaction.

Αναφορικά με το σύστημα m43 έχει δρόμο ακόμη το σήριαλ, η Panasonic είναι εγγυητής όσο βγάζει μηχανές και φακούς. Και παρόλα της τα κολλήματα (κυρίως με το σύστημα εστίασης που έχει υιοθετήσει) έχει εστιάσει κυρίως σε προϊόντα βίντεο που είναι αυτό που πουλάει πιο πολύ ενω αρχίζει να κοιτά και το πιο χαμηλό κομμάτι της αγοράς ρίχνοντας βάρος και στη συνδεσιμότητα με τον κόσμο των κινητών.

Προφανώς θα δείξει το πράγμα, αλλά μην κοροϊδευόμαστε, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε η κλείσιμο τελικό η μεγάλη συρρίκνωση, είπαν απλά να ρίξουν μια τελευταία ζαριά και ότι βγει...Γνωμη μου είναι ότι είμαστε στην αρχή του τέλους εκτός και αν γίνει κανένα θαύμα.

Υ.Γ. Καλά η Panasonic άλλο ανέκδοτο αν δεν είχε τους τεράστιους πόρους και τα επαγγελματικά τους προϊόντα, στα του m43 και στις FF ούτε μεταξύ φίλων και συγγενών δεν πουλάει, τώρα το ότι το έχει ρίξει στο βίντεο που είναι η μόνη εταιρία που ακόμα βγάζει μηχανές με crop στο 4K, δεν έχει ανακάλυψει ακόμα την υβριδική εστιαση, και αλλά πολλά, δεν το σχολιάζω Καν....

Υ.Γ. Μην γελιόμαστε το m4/3 από την στιγμή που κάνανε τέτοιο άλμα τα κινητά είχε εξαρχής περιορισμένο μέλλον δυστυχώς, και πιο συγκεκριμένα η Olympus έμεινε στις δάφνες του παρελθόντος, πριν λίγα μόλις χρόνια έβγαζε μηχανές όπως την em5 και την em1 και τρέμανε όλοι, δεν υπήρχε τίποτα που να τις πλησιάζει, τώρα δυστυχώς οι μηχανές της είναι μια από τα ίδια και με το μειονέκτημα του μικρού αισθητήρα.

Νομιζω Οι επενδυτές δεν είναι άνθρωποι που είναι συναισθηματικοί ή πετάνε χρήματα, θα μπουν σε αυτό επειδή βλέπουν δυνατοτητες, όχι επειδή βλέπουν ένα τελος. Μακάρι ...

Τα ίδια λέγανε και για τα Vaio...αν δεις γενικά το τι κάνει αυτή η εταιρία θα παρατηρήσεις ότι είναι σαν εκκαθάριση, μαδάει και ξεζουμίζει ότι μπορεί και μετα πουλάει κομμάτια η τα σκοτώνει, τα γράφω αυτά για να μην έχετε πολλές ελπίδες, θα κάνει κάποιες δοκιμές αλλά κατα την γνώμη μου θα περιορίσει τα προϊόντα μόνο στην Ασία και θα κοιτάξει να πάρει ότι μπορεί από ένα κλάδο που ήδη αργοπεθαίνει....δυστυχώς η Olympus δεν άντεξε την πίεση και χοντρικά απλά ξεφορτώνεται ένα τμήμα που είναι ζημιογόνο και που μόνο να χειροτερέψει μπορεί στο μέλλον....η βιομηχανία των φωτογραφικών έχει αλλάξει πολύ και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα....

Last edited by a moderator:
Νίκο μου έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις κάποιοι από εμάς τους παραδοσιακούς χρήστες. Το 2009 θυμίζω άφησε πίσω της τις DSLR στο 4/3 χωρίς αντικαταστάτη για το γυαλί τους για 3 και βάλε χρόνια (οι πρώτες Pen δεν μπορούσαν να εστιάσουν το παλιό γυαλί) και ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο να ανακαλύπτεται. Παρόλα αυτά βρήκε τρόπο και έτρεξε τις εξελίξεις στο χώρο για μια δεκαετία σχεδόν.

Εγώ εκμεταλλεύτηκα την συγκυρία και πήρα, χρησιμοποίησα και χάρηκα 4/3 φακούς που ποτέ δεν θα αγόραζα σε νορμαλ συνθήκες όπως τους 14-35/2, 35-100/2, 150/2 κ.α. Η εταιρία αυτή πάντα είχε ως ατζέντα να πρωτοπορεί και να προσπαθεί να παρουσιάζει νέες τεχνολογίες. Άλλες επιτυχημένα άλλες αποτυχημένα αλλά προσπαθούσε. Κάτι που με χάλασε τα τελευταία 3 χρόνια είναι οτι άλλαξε πλεύση και αντί να συνεχισει να δινει καινοτόμα προϊόντα σαν αυτά που μας είχε συνηθισει στα 4/3 και στην αρχή στο m43 έκανε στροφή. Ένα βήμα μπρος δυο πίσω.

Παρόλα αυτά και τα 2 τελευταία χρόνια είναι η εταιρία που έσπρωξε πιο πολύ από όλες την computational photography στις mirrorless. Πιο πολύ θα λείψει στους ανταγωνιστές αν κλείσει παρά στους χρήστες της, Και αυτό θα έχει συνέπεια μακροπρόθεσμα και στα προϊόντα που θα παράγουν αυτοί στο μέλλον.

Τα περισσότερα προϊόντα της θα δουλεύουν για πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα σε αντίθεση με πολλών άλλων εταιριών. Οι φακοί μου στα 4/3 δουλεύουν αψογα μετά από μια δεκαετία και βάλε. Η Ε1 μου από το 2003 κλείνει 17 χρόνια ζωής, τώρα ίσως να αποκτησει και συλλεκτική αξία.

Ελπιζω οι εξελίξεις να επηρεάσουν αρκετό κόσμο και μαγαζιά και να αρχίσουν να πουλάνε πολύ φθηνά και τα τελευταίας γενιάς σώματα (ΕΜ5III/EM1mkIII).

Η πρώτη μου ψηφιακή ήταν η 5050z. Φωτεινός φακός και με πολύ ωραία χρώματα. Είχα διαβάσει για αυτή στον Wrotniak τότε. Κρίμα για την ιστορική εταιρεία.

Κώστα δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα γράφεις, και εμένα με στεναχωρεί αυτή η εξέλιξη και πέρα από τους fans της Olympus είναι άσχημο για όλο τον φωτογραφικό κόσμο. Αυτά που περιγράφεις όμως ίσχυαν σε εποχές που η αγορά ήταν μεγάλη και υπήρχε χώρος και περιθώριο ανάκαμψης, τώρα όλος ο κλάδος καταρρέει, τα κινητά έχουν εκτοξευτεί, τα περιθώρια κέρδους στενεύουν, οι εξελίξεις στους αισθητήρες έχουν κολλήσεις εδώ και αρκετά χρόνια, όλα αυτά και άλλα πολλά δεν δίνουν και πολλά περιθώρια ανάκαμψης, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί αυτό που συμβαίνει στην Olympus, είναι όλος ο κλάδος καταστραμένος και αυτός είναι και ο λόγος που ώθησε την Olympus να δώσει το τμήμα, με λίγα λόγια δεν είδε φως στο τούνελ και αποφάσισε αργά και προσεκτικά να αποσυρθεί.

Και για τα προϊόντα έχεις δίκιο τα τελευταία 3 χρόνια, πριν από αυτό το διάστημα κάθε νέα μηχανή mirrorless olympus ήταν το γεγονός της χρονιάς και αυτή που προσπαθούσαν να φτάσουν ή να αντιγράψουν οι ανταγωνιστές, αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια με προϊόντα της ''σειράς'' και ανακύκλωση υλικών, την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές εξελίχθηκαν και σε πολλά σημεία έφτασαν και ξεπέρασαν την Olympus. Σε έναν κλάδο που πεθαίνει, ε αν μένεις και πίσω σε εξέλιξη λογικό δεν είναι να έχεις ζημιές τα 3 τελευταία χρόνια?

Υ.Γ. Αυτά που περιγράφουμε ώθησε την samsung που το προέβλεψε σχετικά νωρίς να αποχωρήσει, και δυστυχώς η Olympus δεν θα είναι η μόνη, γνώμη μου και η Pentax και η Nikon θα ακολουθήσουν αν δεν αλλάξει κάτι, και εταιρίες σαν την Panasonic ή Sony αντέχουν λόγω ότι είναι μεγάλες σε όγκο και αντέχουν τα χτυπήματα, αλλιώς και αυτές θα αποχωρούσαν. Αν εξαιρέσεις την Canon (Που και αυτή υποφέρει από ζημιές) και για την fuji που πραγματικά δεν γνωρίζω τα πράγματα δεν πάνε καλά για καμιά εταιρία, έχουν βαλτώσει όλες τους με αδιάφορα προϊόντα, μικρές αλλαγές, άλλα οι τιμές όσο πάει ανεβαίνουν την στιγμή που τα κινητά θερίζουν και κλείνουν όλο και περισσότερο την ψαλίδα.

Υ.Γ. Προσωπικά δεν θα με χάλαγε μια em5III ή κάποια em1II/III σε καλή τιμή, το ξέρω ότι θα δουλεύουν για χρόνια. Η πρώτη em1 που έχω τώρα, την έχω 2,5 χρόνια και ο προηγούμενος κάτοχος άλλα 3, έχει βγάλει ένα σκασμό φώτος, έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και όμως ούτε μια φορά δεν έκανε κιχ, και είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύει για χρόνια ακόμα.

Η πρώτη μου ψηφιακή ήταν η 5050z. Φωτεινός φακός και με πολύ ωραία χρώματα. Είχα διαβάσει για αυτή στον Wrotniak τότε. Κρίμα για την ιστορική εταιρεία.

Και εμενα το ιδιο. Ακομα την εχω .

Εχω πει 10 φορες να την πουλησω και κανω πισω παντα. λατρεμενη μηχανη οπως ηταν και η μzoom τον καιρο του φιλμ