Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

H ΟΜ5 πουλιέται τώρα στα 800 ευρώ , καλή τιμή για στεγανό σώμα , αν θυμάμαι καλά είχε ξεκινήσει στα 1200ευρω

Η PenF είχε ξεκινήσει επίσης στα 1200 ευρώ.

Εχει και άλλες αλλαγές επάνω στο layout. O μπροστινός μοχλός είναι για ρυθμίσεις χρωματικών προφίλ. Θα έχει μπόλικα για φωτο και καναδυο εξειδικευμένα για βίντεο.
Mα αυτό είναι το θέμα αν η OM5 κάνει 800 ευρώ, πρέπει να είναι πολύ καλύτερη η νέα μηχανή για να δώσεις σχεδόν τα διπλά (αν βγει τελικά στα 1.500 ευρώ). Το να βγάλουν μια OM5 με πιο κομψό/ρετρο σχεδιασμό και μια ροδέλα μπροστά για για έτοιμα Jpeg δεν αρκεί.....

Το να βγάλουν μια OM5 με πιο κομψό/ρετρο σχεδιασμό και μια ροδέλα μπροστά για για έτοιμα Jpeg δεν αρκεί.....

Το θεμα ειναι αν τεχνολογικα εχουν την υποδομη και την ωριμοτητα να βγαλουν κατι αλλο για να τραβηξει κοινο εκτος απο αυτο.

Ειναι ενα μυστηριο πλεον η ΟΜ

Το θεμα ειναι αν τεχνολογικα εχουν την υποδομη και την ωριμοτητα να βγαλουν κατι αλλο για να τραβηξει κοινο εκτος απο αυτο.

Ειναι ενα μυστηριο πλεον η ΟΜ
Eχω μια περιέργια για το νέο προιόν, βέβαια το ομολογώ φοβάμαι ότι απλά θα είναι μια ΟM5 με νέο κέλυφος και βελτιώσεις εδώ και εκει από την ΟΜ1 με διπλή τιμή...τρελές καινοτομίες δεν περιμένω, αν έχουν κάτι στα σκαριά θα το βάλουν στην ναυαρχίδα (ΟΜ1ΙΙΙ) και όχι σε ένα μικρό ρετρό σώμα.

Η τιμή ειδοσου στην αγορά είναι πολύ σχετική. Θα βγει σε μια τιμή γεια σου για τους πρώτους τρελαμένους χιπστεραδες και μετά από ένα εξάμηνο όπως όλα τα προϊόντα θα κάτσει εκεί που πρέπει. Και αν κάποιος περιμένει και κάτι παραπάνω χρονικά θα την πάρει κοψοχρονιά. Οπως και ένα τηλέφωνο ναυαρχίδα σε ένα χρόνο που θα βγει το επόμενο μοντέλο θα το πάρεις στο 1/2 με 2/3 της τιμής.

Εκτος βέβαια αν έχει τεράστια επιτυχία και όσο περνά ο καιρός ανεβάζει τιμή σαν το παλιό καλό κρασί, π.χ. σαν την Pen F που πωλείται στα 800 ευρώ και πάνω , σαν την GM1-GM5 που βαράνε πεντακοσαρικο για πλάκα

Η ΟΜ γενικά απευθύνεται σε ώριμο (από πλευράς ηλικίας) κοινό , αυτούς που δεν αντέχουν να κουβαλάνε με αχθοφόρο τα φωτογραφικά τους , βέβαια τώρα που είναι ξανά της μόδας τα ρετρό προϊόντα δείχνει να απευθύνεται και στο πιο ανώριμο (νεανικό) κοινό που ψάχνει να συγκεράσει , να παντρέψει το old time classic με τις ευκολίες της νέας τεχνολογίας .

παραδοσιακά η Olympus είχε τη διαφορετικότητα στο αίμα της , αυτό την οδήγησε σε πρότζεκτ τελείως αποτυχημένα αλλα και πρότζεκτ που έμειναν στην ιστορία της φωτογραφίας

Η ΟΜ είναι νέα εταιρία , πήρε τις βασικές αρχές από την Olympus αλλά δεν έχουμε ιδέα τι πρεσβεύει και τι σκοπεύει να κάνει στο μέλλον , το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγάλους παίχτες σε ανοιχτή μάχη

Οι κατασταλαγμένοι και ώριμοι πελάτες σίγουρα δεν κουμπώνουν στο προφίλ της , θέλει και πρέπει να ανοίξει νέους ορίζοντες. Με την σειρά ΟΜ1 και μερικούς καλούς τηλεφακούς στόχευσε ένα πολύ συγκεκριμένο target group για δράση -σπορ- wild life και τα πήγε καλά αλλά δεν φτάνει

τώρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό να βάλει στο τραπέζι , κάτι πιο κοντά σε αυτό που θέλει ο ερασιτέχνης φωτογράφος που κουβαλά ελάχιστο εξοπλισμό και ας είναι και ανώριμο σύμφωνα με την Αγία γραφή των φωτογράφων.

Last edited:
Κώστα καλά τα λες, απλά αν δεν έχει κάτι μοναδικό και καινοτόμο η νέα μηχανή, δεν υπάρχει περίπτωση να τραβήξει νέο κόσμο στο σύστημα, ειδικά αν ξεκινάει από τιμή 1,5Κ. Αυτό το ρετρό/χιπστεράδικο/νεανικό κοινό έχει πάει ήδη στην Fuji που έχει και μεγαλύτερο αισθητήρα, πανέμορφα ποιοτικά ρετρό σώματα και κυρίως τα καλύτερα Jpeg της αγοράς με μοναδικά Film Simulations. Οπότε κάπως πρέπει να τους τραβήξεις στο σύστημα δίνοντας κάτι μοναδικό που δεν θα το βρουν αλλού και θα είναι και χρήσιμο, τι θα είναι αυτό?? Δεν ξέρω...

Ούτε αυτοί έχουν βρει την τέλεια συνταγή. Έρχονται και φεύγουν από το σύστημα γιατι έχουν τα δικά τους θεματάκια (εργονομίας, βίντεο, εστίασης , βαρύτερων φακών και ακριβότερων κλπ)

Ούτε αυτοί έχουν βρει την τέλεια συνταγή. Έρχονται και φεύγουν και έχουν άλλα θεματάκια (εργονομίας, βίντεο, εστίασης κλπ)
Βίντεο είναι κορυφή πλέον η Fuji, από τελευταία έγινε πρώτη!!

Χωρίς να έχω δει ακριβείς διαστάσεις του νέου σώματος ή συγκριτικό δίπλα με την ΟΜ5 και βλέποντας και την πίσω όψη συμπαραινω ότι δεν είναι στημένο σε πλάτος στο μέγεθος της ΟΜ5 αλλά πιο κοντά στο μέγεθος και πιθανόν στο βάρος της PenF ή της πρώτης ΕΜ1 (χωρίς γκριπ) που ήταν μεταλλικό ή μαγνησίου το σώμα και πιο βαρύ.

Είδα από μπροστά το σώμα και αριστερά έχει μεγαλύτερο χώρο με δύο κουμπιά, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο μάλλον το μικρό είναι ΟΝ/OFF (εκεί που παλιά το κουμπί των φιλματων ΟΜ που έλεγχε την μπαταρία) και το μεγάλο είναι το μισό μισό των ΟΜ1

Ο μοχλός μπροστά της PenF για τα χρωματικά προφίλ που είναι πλέον κάτω και δίπλα από την μοντουρα πρέπει να είναι μελετημένος ώστε να έχουν αφήσει χώρο να μπει ένας πιο παχύς φακός για να τον χειριστείς και να μείνει δίπλα και χώρος για πιάσιμο.

Πίσω το έξτρα κουμπί στην πλάτη δίπλα από το thump pad που δεν το έχει η ΟΜ5 το έχει ακριβώς εκεί η PenF μου , μικρά μεν κουμπιά αλλά υπάρχουν και είναι παραμετροποιησιμα.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνω ότι είναι ελαφρώς πιο φαρδιά για να χωρέσουν όλα αυτά (όπως ήταν και η φιλματη σειρά ΟΜ1/2).

Στην τιμή θα παίξει ρόλο σημαντικό ποιον αισθητήρα θα βάλουν. Πιστευω θα κάνουν ότι έκαναν με την ΟΜ5 σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Τότε μεταμόρφωσαν μια ΕΜ1.3 σε ένα μικρότερο φθηνότερο πλαστικό σώμα.

Αν βάλουν τον στακαρισμενο ταχύτερο αισθητήρα της ΟΜ1 το 1,5 χιλιάρικο είναι σίγουρο και θα έχουν μεταφέρει την καρδιά της ΟΜ1 σε ένα μικρότερο premium σώμα που θα μπορούν να εξελίξουν και σε δεύτερο χρόνο μιας και ο αισθητήρας έχει περιθώρια βελτίωσης με κάθε νέα γενιά επεξεργαστή.

Αυτό μάλλον θα είναι και καλό σημάδι (γιατί η τιμή θα χαμηλώσει μετά από ένα εξάμηνο) αφου θα προμηνύει ότι προς το τέλος του χρόνου θα δουμε νέα ναυαρχίδα ΟΜ1.3 με νέο αισθητήρα πιο σύγχρονο από αυτόν που έβαλε πριν 2 χρόνια στην κορυφαία της μηχανή.

Αν βάλει τον ίδιο κλασσικό 20αρη αισθητήρα απλά με νέο επεξεργαστή και απλώς βελτιώσει το κέλυφος θα δούμε γερές εκπτώσεις πολύ πιο σύντομα.

Φυσικά σημαντικό ρόλο εκτός του αισθητήρα θα παίξει και ποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες θα επιλέξει να της βάλει από αυτές που έχει η ναυαρχίδα Π.χ. Το πολύ χρήσιμο ηλεκτρονικό φίλτρο GND (δική της καινοτομία) για χρήση τοπίου και όχι μόνο υπάρχει μόνο στην ΟΜ1.2 , αν το ενσωματώσει στην νέα μηχανή θα είναι ένας έξτρα λόγος για εμένα να μην αναβαθμίσω ποτέ στην ΙΙ βερσιον την ΟΜ1 παρότι πλέον την βρίσκω σε χαμηλές τιμές

Last edited:
Eχω μια περιέργια για το νέο προιόν, βέβαια το ομολογώ φοβάμαι ότι απλά θα είναι μια ΟM5 με νέο κέλυφος και βελτιώσεις εδώ και εκει από την ΟΜ1 με διπλή τιμή...τρελές καινοτομίες δεν περιμένω, αν έχουν κάτι στα σκαριά θα το βάλουν στην ναυαρχίδα (ΟΜ1ΙΙΙ) και όχι σε ένα μικρό ρετρό σώμα.

Γεγονος παραμενει οτι εχουν περασει ποσα ? 4 χρονια απο τοτε που η Jip πηρε την Olympus imaging πως λεγοταν το τμημα αυτο.....

Οσα εχουμε δει εως τωρα ειναι προφανως οσα ειχε στο συρταρι της προς αναπτυξη η εταιρεια.....καινοτομιες ακομα δεν εχουμε δει.

Κατι να σπασει λιγο την αγορα.......εδω η DJI φημολογειται οτι θα βγαλει medium format camera....

Οσα εχω μαθει και δει δειχνουν οτι το νεο μοντελο εχει στοχευση ψηλ.α

Σημερα ειδα καθαρες φωτο απο το νεο σωμα απο ολες τις γωνιες με τον νεο δεκαεφταρι. Δεν μου τις δινουν δυστυχως για να τις βαλω . Καταρχην ειναι πανεμορφη παροτι κρατα το τραπεζοειδες hump (καμπουρα) στο κεντρο που πισω του κρυβεται το EVF ,

δειχνει σε μια πρωτη ματια μια ΟΜ5 σχεδιαστικα αλλα ειναι νεο σχεδιαστικα σωμα ελαφρως πιο φαρδυ απο αυτα που καταλαβαινω με βαση το layout των κουμπιων.

Το πρωτο καλο νεο ειναι οτι η καρδια της μηχανης θα ειναι ο stacked αισθητηρα της ΟΜ1 οποτε θα εχει ταχυτατο AF, το κακο νεο ειναι οτι αυτο θα σπρωχνει την τιμη πιο ψηλα αρα μιλαμε για premum σωμα.

Δεν εχω μαθει κατι αλλο για τα τεχνικα χαρακτηριαστικα και βεβαια θα εχει ενα σωρο χρωματικα προφιλ με τον επιλογεα μπροστα της PenF

To πιο σημαντικο ομως και αυτο που με χαροποιησε εμενα ιδιατερα ειναι αυτο που αλιευσα μελετωντας τα κουμπια της μηχανης στο πανω μερος . Ξεκιναμε και λεμε κοιτωντας τη απο μπροστα δεξια απο το hump εχει τρια ρυθμιστικα κουμπια . Το ενα μικρο ειναι για το EVF (μαλλον προγραμματιζεται), το αλλο διακοπτης ΟΝ/ΟFF οπως της παλιας ΕΜ5.2 και τελος στο κεντρο των 2 υπαρχει μια ροδελα εκπλξη με 3 επιλογες επανω .

Η μια ειναι για να επιλεγει απευθειας το σωμα ολες τις ρυθμισεις του και το στησιμο αποκλειστικα για φωτο (ουρα !!!!) , η αλλη για βιντεο και μια τριτη με αγνωστη ερμηνεια , δεν το εχω ξαναδει το αρτικολεξο των 3 γραμματων αυτο σε σωμα OM/Olympous . Με λιγα λογια η επιλογη βιντεο που υπηρχε στον συνηθη επιλογεα P,A,S,M μαζι με μνημες κλπ. αποσυρθηκε και πηγε σε αλλο κεντρικο επιλογεα που ειναι αυτος που περιγραφω.

Παμε απο την αλλη αριστερη μερια του Hump Εκτος απο τις 2 ροδελες και το κλειστρο εχουμε και 2 προγραμματιζομενα κουμπια και τον κεντρικο επιλογεα P,A,S,M .

Στον κεντρικο επιλογεα P,A,S,M εχουν προστεθει οχι μια οχι δυο αλλα πεντε μνημες C1-C5 για να σωνεις μεταξυ αλλων ρυθμισεων λογικα και διαφορα δικα σου χρωματικα προφιλ ειτε εγχρωμα ειτε μονοχρωμα (αρα διπλασιαζονται) αναλογα που θα ειναι ο μπροστινος επιλογεας της PenF Τελος η ροδελα P,A,S,M εχει και την επιλογη Β που εχουν οι ΟΜ1 και εκει θα εχει καποιες εξτρα ηλεκτρονικες λειτουργιες οπως LiveTime, LiveComposite κλπ.

Πισω πλατη υπαρχει ο διακοπτης δυο θεσεων 1/2 των pro σωματων με το AFL-AFE κουμπι στο κεντρο. Απο κατω και αριστερα απο την στηριξη του αντιχειρα ενα εξτρα κουμπι AF-ON για back focus button και πιο κατω η κλασσικη τετραδα και το delete , ολα αυτα μαλλον προγραμματιζομενα.

Δειχνει πολυ λειτουργικη , να την δουμε βεβαια live πως καθεται στο χερι και ποσο ευκολα χειριζεσαι ολα αυτα τα κουμπια

Θα βγει λογικα πακετο με τον νεο αδιαβροχο 17αρη και ενα δερματινο λουρι σε ειδικη συσκευασια.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and b_bil2
Για εμας που δεν αποχωριζόμαστε τον 12-100 f4, θα μπορεί να τον σηκώσει με το έξτρα γκριπ;

Δεν ξέρω αν θα έχει έξτρα γκριπ , υποθέτω πως ναι

Δημήτρη έχω μάθει ότι η τιμή θα είναι αλμυρή κι βάζοντας τον αισθητήρα της ΟΜ1 αποκλείεται να μείνει η μηχανή στα 1000-1200 ευρώ. Δεν βιαζόμαστε και η δική μου και δική σου μηχανή έχουν μεγάλη εγγύηση ακομη

Λογικά θα έχουμε επίσημη παρουσίαση στα μέσα Φεβρουαρίου:

Λογικά θα έχουμε επίσημη παρουσίαση στα μέσα Φεβρουαρίου:

Εγώ έχω μάθει την πρώτη βδομάδα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση και μετά σε διάφορα event θα παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες στο κοινό και από Μάρτη θα είναι διαθέσιμη για παράδοση.

• Like
Reactions: b_bil2 and cacau
Να και το επίσημο teaser της νέας ΟΜ με την επαναφορά του περίφημου colour control της PenF αλλά αυτή την φορά σε premium σώμα (είχε μπει κι στην πλαστική χωρίς EVF Pen E-P7). Το δερματάκι επίσης δίνει την αίσθηση πολυτέλειας που είχε η PenF και προσμένω και η πίσω οθόνη να έχει την ίδια πανέμορφη επιφάνεια κάλυψης που όταν θα είναι κλειστή θα θυμίζει ακόμα πιο πολύ ρετρό σώμα.

Δεν έχω δει φωτό με κλειστή την πίσω οθόνη για να το επιβεβαιώσω

Στο teaser φαίνεται και η ημερομηνία παρουσίασης της μηχανής που όπως έγραψα παραπάνω είναι 6 Φλεβάρη (μέσα στην πρώτη βδομάδα)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: guzzi and cacau
Εμφανίστηκε ένα βίντεο, στο οποίο "παίζει" και η ΟΜ1:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...Από το οποίο "έκλεψα" δυο screen shots και τα τάϊσα στο Gigapixel - edit: βαβάτσικη μου φαίνεται σε σχέση με την ΟΜ5, εκτός αν είναι κοντόχοντρη...

screenshot_9-GP.png

screenshot_10-GP (1).png

• Like
Reactions: guzzi and b_bil2
Φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο σώμα (και σε πλάτος και σε όγκο) από το EM5mkiii/OM5. Ίσως πιο κοντά σε μια Nikon Zf.
Προφανώς και ποτέ δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά μια υλοποίηση της ίδιας μηχανής σε περίβλημα rangefinder σώματος, θεωρώ οτι θα έκανε πολύ μεγαλύτερο "γκελ" στην αγορά

• Like
Reactions: b_bil2
Ειχαμε διαβασει πριν πουληθει στην JIP η ΟΜ οτι στα συρταρια της ειχε ετοιμα σχεδια για φακους -κατάρχην- FF.

Ποσο δυσκολο ειναι να κανει ενα βημα προς τα εκει οταν το εκανε η Sigma και με δανεικη τεχνογνωσια μαλιστα ?

Εμφανίστηκε ένα βίντεο, στο οποίο "παίζει" και η ΟΜ1:
μαλλον εννεοιες η νεα ΟΜ3

Οπως την εχω δει σε εξαιρετικης αναλυσης φωτο εχω την αισθηση οτι δεν ειναι ψηλοτερη απο την ΟΜ5 απλα ελαφρως μακρυτερη οπως ηταν και οι παλιες ΟΜ . Eλαφρως Βαρυτερη θα ειναι αφου προβλεπεται το σωμα να ειναι μεταλλικο οπως και ηταν και η PenF

Kαμια απολυτως σχεση με την ΖF , ειχα την PenF μαζι μου στην εκθεση και τις πιασαμε με τον Δημητρη διπλσ διπλα , πολυ βαρυτερη και μεγαλυτερη η DF , δεν κρατιεται χωρις γκριπ

Last edited:
  • Like
Reactions: b_bil2