Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

b_bil2

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,468
Πολύ ωραία φαίνεται, ότι έλειπε από την OM σειρά , ένα σώμα μικρό στιβαρό premium για βόλτες και όχι μόνο, είμαι περίεργος να δω τι καινούργιο θα έχει πέρα από την σχεδίαση …
Πάλι σε έξοδα μας βλέπω

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:

b_bil2

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,468
μαλλον εννεοιες η νεα ΟΜ3

Οπως την εχω δει σε εξαιρετικης αναλυσης φωτο εχω την αισθηση οτι δεν ειναι ψηλοτερη απο την ΟΜ5 απλα ελαφρως μακρυτερη οπως ηταν και οι παλιες ΟΜ . Eλαφρως Βαρυτερη θα ειναι αφου προβλεπεται το σωμα να ειναι μεταλλικο οπως και ηταν και η PenF

Kαμια απολυτως σχεση με την DF , ειχα την PenF μαζι μου στην εκθεση και τις πιασαμε με τον Δημητρη διπλσ διπλα , πολυ βαρυτερη και μεγαλυτερη η DF , δεν κρατιεται χωρις γκριπ

Mάλλον ZF θα εννοείς Κώστα ;
Γιατί για ZF είπε ποιο πάνω.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Ειχαμε διαβασει πριν πουληθει στην JIP η ΟΜ οτι στα συρταρια της ειχε ετοιμα σχεδια για φακους -κατάρχην- FF.

Ποσο δυσκολο ειναι να κανει ενα βημα προς τα εκει οταν το εκανε η Sigma και με δανεικη τεχνογνωσια μαλιστα ?
Εντάξει να βγάλει και αυτή FF σύστημα? Εχουμε ήδη ένα σκασμό, εδώ η Pansonic με τόσους πόρους και το FF σύστημά της φυτοζωεί. Η OM θέλει κάτι καινοτόμο με τον ίδιο μεγέθους αισθητήρα, μπορεί τα παιδιά εδώ στο νήμα να ενθουσιάζονται, άλλα το να βγάλει μια OM1 σε μέγεθος OM5 με τιμή 1.500+ευρώ προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα....ας περιμένουμε βέβαια να δούμε, άλλα κρατάω μικρό καλάθι.

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,241
Εκεί ψηλά.....
Εντάξει να βγάλει και αυτή FF σύστημα? Εχουμε ήδη ένα σκασμό

Παραδειγμα εφερα. Μιας και η Οlympus ειχε οντως τετοια σχεδια.

Το 2007 οταν ειμουν στην εδρα τους στο Τοκυο καμαρωναν γιατι ειχαν στα εργαστηρια τους απο τοτε καμερα 8k.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Παραδειγμα εφερα. Μιας και η Οlympus ειχε οντως τετοια σχεδια.

Το 2007 οταν ειμουν στην εδρα τους στο Τοκυο καμαρωναν γιατι ειχαν στα εργαστηρια τους απο τοτε καμερα 8k.
Προφανώς δεν έβρισκαν βιώσιμη λύση στην Olympus για αυτό και σούταραν όλο το σύστημα, θα δούμε η ΟΜ πόσο θα το κρατήσει ζωντανό, να δούμε και το νέο σώμα, άλλα όπως είπα δεν περιμένω και πολλά, ακόμα και η ροδέλα με τα jpeg που θα βάλουν, ήδη το κάνουν άλλοι και καλύτερα πλέον, π.χ. η σχετικά οικονομική Nikon Z50II έχει ξεχωριστό κουμπί για συνταγές Jpeg, με 40 έτοιμα πλήρως παραμετροποιήσιμα και άλλες 10 θέσεις να κατεβάσεις άμεσα από το κινητό σου στο σχετικό app με Wifi από μια μεγάλη συλλογή, να φτιάξεις δικά σου κλπ.Περίπου το ίδιο και η Fuji, μπορείς να κάνεις παππάδες με τις τροποποιήσεις στα Jpeg της. Ορεξη και μεράκι να έχεις.

Κάποτε η Olympus έδινε πράγματα που οι άλλοι τα κοίταζαν με το κιάλι, πλέον δεν τους έχει μείνει σχεδόν τίποτα πέρα από το βάρος/όγκο, για αυτό ανέφερα να μην πάνε και αυτοί σε FF, θα χάσουν το μοναδικό πλεονέκτημα που τους έχει μείνει, είναι και ο μόνος λόγος που μένω ακόμα σε Olympus.

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,301
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προφανώς δεν έβρισκαν βιώσιμη λύση στην Olympus για αυτό και σούταραν όλο το σύστημα, θα δούμε η ΟΜ πόσο θα το κρατήσει ζωντανό, να δούμε και το νέο σώμα, άλλα όπως είπα δεν περιμένω και πολλά, ακόμα και η ροδέλα με τα jpeg που θα βάλουν, ήδη το κάνουν άλλοι και καλύτερα πλέον, π.χ. η σχετικά οικονομική Nikon Z50II έχει ξεχωριστό κουμπί για συνταγές Jpeg, με 40 έτοιμα πλήρως παραμετροποιήσιμα και άλλες 10 θέσεις να κατεβάσεις άμεσα από το κινητό σου στο σχετικό app με Wifi από μια μεγάλη συλλογή, να φτιάξεις δικά σου κλπ.Περίπου το ίδιο και η Fuji, μπορείς να κάνεις παππάδες με τις τροποποιήσεις στα Jpeg της. Ορεξη και μεράκι να έχεις.

Κάποτε η Olympus έδινε πράγματα που οι άλλοι τα κοίταζαν με το κιάλι, πλέον δεν τους έχει μείνει σχεδόν τίποτα πέρα από το βάρος/όγκο, για αυτό ανέφερα να μην πάνε και αυτοί σε FF, θα χάσουν το μοναδικό πλεονέκτημα που τους έχει μείνει, είναι και ο μόνος λόγος που μένω ακόμα σε Olympus.
Νίκο δεν είναι τα jpeg η μαγκιά μόνο, αλλά συνδιαστικά όλο το πρότζεκτ που σου δίνει την αίσθηση του ενθουσιασμού . Καλοσχεδιασμένο premium ρετρό σώμα , στεγανό , μεταλλικό, που θα δίνει κορυφαία εμπειρία χρήσης με καλή εργονομία , με εξαιρετικό σύστημα AF και ένα σωρό ηλεκτρονικές λειτουργίες συνδυασμένο με μικρούς φωτεινούς στεγανούς prime.

Δεν ξέρω τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε ερασιτέχνης αλλά για εμένα προσωπικά είναι ότι ζητούσα τα τελευταία χρόνια ως υλοποίηση από την εταιρία. Μελλοντικα αν το εξελίξει και με νέους αισθητήρες θα είναι μια σταθερά στην γκάμα μοντέλων με συνεχή πορεία

Mάλλον ZF θα εννοείς Κώστα ;
Γιατί για ZF είπε ποιο πάνω.

Ναι την ΖF , σόρυ έμπαινα γυμναστήριο όπως έγραφα :rolleyes::giggle:

Όσο για να επενδύσει σε άλλο μεγαλύτερο σύστημα έχω την αίσθηση ότι μπορεί να γίνει μόνο αν η νέα εταιρία ξαναμπει στο χάρτη και ισσοροπήσει μετά την πενταετία. Και η δική μου πρόβλεψη είναι ότι αν το κάνει τότε θα κοιτάξει να πάει απευθείας σε πιο εξειδικευμένο πελατειακό χώρο και σύστημα που θα έχει σημαντικές διαφορές από το μικρό της π.χ. από ΜF (Μicro Four Thirds) σε ΜF (Medium Format)

• Like
Reactions: b_bil2

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,241
Εκεί ψηλά.....
Κάποτε η Olympus έδινε πράγματα που οι άλλοι τα κοίταζαν με το κιάλι, πλέον δεν τους έχει μείνει σχεδόν τίποτα πέρα από το βάρος/όγκο, για αυτό ανέφερα να μην πάνε και αυτοί σε FF,

Λογικο ειναι απο την στιγμη που μπηκε στον χορο και η Sony που εκτος της Minolta που ηδη ειχε αντεταξε την τεχνολογια αιχμης που εχει.

Το FF εμπορικα παντως ειναι βιωσιμο το ειδαμε ξεκαθαρα με την Sony πως με τα χρονια εσπασε το διπλο Nikon/Canon.
Το MF ειναι ουτοπια εμπορικα μονο για λογους πρεστιζ μπορει να επιμενει μια εταιρεια και με μια ηδη μπασμενη στον χωρο αυτο δεν θαταν σωφρον να ακολουθησει και αλλη εταιρεια που καλα καλα ακομα δεν εχει δειξει δικα της δειγματα παρα μονο του προκατοχου της .

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Θα δούμε Κώστα, από το λίγο που είδα τις φώτος, μιλάμε για μια OM5 me 0 grip. Γιατί ακούω ότι δεν σας άρεσε π.χ. η Nikon Zf, Zfc κλπ. άλλα δεν βλέπω και εδώ κάτι ιδιαίτερο. Βέβαια γούστα είναι αυτά π.χ. η Pen f που αναφέρετε συχνά, μου είχε φανεί πολύ δύσχρηστη, όλα ήταν μπουκωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Ας περιμένουμε να δούμε βέβαια τι θα βγει...και κυρίως πόσο θα στοιχίζει!!!

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,301
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ποια είναι μπουκωμένα στην PenF ? Πλάκα κάνεις. Με ένα δάχτυλο δουλεύεις τα πάντα και την έχεις στο χέρι 24ωρο χωρίς κούραση όχι βέβαια με κανένα 12-100

Κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα σώμα τουλαχιστον κάποιο χρονικό διάστημα για να το συνηθίσει αναφορικά με την εργονομία του.

Το βάρος και το μέγεθος όμως δεν κρύβονται. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μου άρεσε η ZF (σε συνδιασμό με FF φακούς) και επίσης δεν χωνεύω καθόλου τις ροδέλες ταχύτητας κλπ. για να είναι ντε και καλά ρετρό το σώμα. Την ZFc δεν την έχω πιάσει ποτέ.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Την είχα 2 εβδομάδες Κώστα και δεν την άντεξα καθόλου την pen f, με δυσκόλευε πολύ και κάθε φόρα γύριζα λάθος ροδέλες 2 μαζί τόσο κοντά που ήταν..έχω και σχετικά μεγάλα χέρια και με το δάχτυλο ακούμπαγα κουμπιά ροδέλες όλα μαζί...βέβαια γούστα είναι αυτά....για μένα το χειρότερο εργονομικά σώμα της Olympus (εντάξει εξαιρώ τις μικρές χωρίς σκόπευτρο olympus).

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,301
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τι να σου πω , εγώ την έχω στήσει έτσι που μπορώ να την χειριστώ τυφλά. Είναι αλήθεια δεν είναι απλό σώμα πρέπει να αφιερώσεις ένα μικρό χρονικό διάστημα να μπεις στη φιλοσοφία της γιατί δεν έχει καμία σχέση με άλλο σώμα Olympus με τις ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις στα jpeg οn field. Πιστευω στην νέα ΟΜ3 η διαδικασία εκμάθησης θάναι πιο εύκολη και ξεκάθαρη με βάση όσο είδα τα ρυθμιστικα της αλλά και τις αποστάσεις μεταξύ των κουμπιών

Από κανένα κάτοχο PenF (όχι 2 βδομαδων …) πάντως δεν έχω διαβάσει αυτό που μου λες, αλλά όπως είπες είναι προσωπικά γούστα . Κάποιοι προτιμούν η μηχανή να έχει 2-3 κουμπιά όπως τα σώματα της Leica και ούτε να έχουν πάνω Logo τι κάνουν και άλλοι θέλουν πολλά προγραμματιζόμενα πλήκτρα ακόμα και στα πολύ μικρά σώματα όπως η GM1.

Στην PenF μπορω να καταλάβω ότι μπορεί να ξενισει η απουσία γκριπ με βαρύτερους φακούς , αυτό εγώ το έχω λύσει με μόνιμα επάνω το δικό της μικρό και ελαφρύ γκριπ , δεν με ενοχλεί καθόλου και απογειωνει την εμπειρία χρήσης.

Επισης δεν με ενόχλησε ποτέ το Viewfinder παρότι ελαφρώς μικρό σε ανάλυση για σήμερα γιατί είναι Oled κατατακαθαρο , περνώ απο την PenF στην ΟΜ1 κι είναι σαν μην βλέπω διαφορά.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Κώστα το παιδί που μου πούλησε την Pen F την έδωσε ακριβώς για το ίδιο πρόβλημα που είχα και εγώ, όταν την έδωσα διάβασα και κάποια reviews που το ανέφεραν ότι τους δυσκόλευε ο χειρισμός με τις μπουκομένες ροδέλες. Το Grip οκ δεν είχε άλλα το ήξερα αυτό και με μικρά φακουδάκια δεν με ενόχλησε, ούτε με το μικρό σκόπευτρο είχα θέμα....τέλος παντων, συνολικά δεν ήταν για μένα και την έδωσα...όλα σχετικά είναι, αυτή νέα μηχανή δεν φαίνεται να έχει αυτό το ''μπούκωμα'' άλλα με ενοχλεί οτι δεν έχει καθόλου μα καθόλου grip. Αναμονή μέχρι να βγει...

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,301
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Και οι φήμες στο 43rumors επιβεβαιώνουν αυτό που έμαθα ότι δηλ. θα έχει τον αισθητήρα της ΟΜ1-ΟΜ1.2 αλλά με μια νέα επίστρωση για τη σκόνη.

Ελπίζω το μεγαλύτερο μήκος να δίνει δυνατότητα να βάλει μεγαλύτερη μπαταρία όπως των ΟΜ1 γιατί με τις απαιτήσεις ενέργειας ταχύτερου αισθητήρα - EVF θα είναι θέμα τεράστιο να κρατήσει τις μικρές μπαταρίες

Το EVF επίσης από ότι λένε θα είναι επίσης ίδιο υψηλής ανάλυσης και το ίδιο και η τιμή :ROFLMAO:

Δεν σας την είπα μην σας τρομάξω , ελπίζω να έχουν πέσει έξω σε αυτό και να είναι η τιμή πακέτο με τον νέο 17αρη αλλιώς θα κλάψουνε μανούλες

OM-3 specs:
  • 20MP sensor (same of OM-1II)
  • Different coating on the cmos sensor to prevent dust
  • 5.76m-Dot OLED Electronic Viewfinder (same of OM-1II)
  • 3.0″ 1.62m-Dot Swivel Touchscreen LCD (same of OM-1II)
  • It has a front dial as the PEN-F to adjust the color saturation
  • Overall build quality just like PEN-F
  • Price around or slightly above 2000 Dollars/Euro

Στο βίντεο την βλέπουμε χωρίς γκριπ , στην αρχή δείχνει την ΟΜ1 για χρήση με τηλεφακούς και μετά την ΟΜ3 για street photo.

Last edited:

b_bil2

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,468
Aυτά τα μικρά σώματα χωρίς γκριπ δύσκολα βάζεις μεγάλο φακό επάνω , είναι σίγουρο ότι την εχουνε φτιάξει έτσι ώστε να είναι πάντα δεύτερο σώμα μετά την Om1 .
Με ένα μικρό φακό πάντως θα πάει παντού , είναι πάντως αυτό που έλειπε από την OM system.

Last edited:
  • Like
Reactions: kbouk

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,194
Αθήνα
Ως μέγεθος δείχνει κατά τι μεγαλύτερη από την υπάρχουσα ΟΜ5, ενώ από τις προδιαγραφές που έχουν διαρεύσει - αν είναι έτσι - θα έχουμε ουσιαστικά μια OM1 mkII σε πιο μικρό πακέτο με retro/premium feeling. Λογικό να κοστίζει σχεδόν τα ίδια σαν τιμή εκκίνησης.

Πάντα με την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι προφητείες, δεν βλέπω να προσφέρει κάποια πρόοδο τεχνολογικά. Πρόκειται δηλαδή για μια από τα ίδια σε νέα συσκευασία - η παλιά συνταγή της Oly δηλαδή (και όχι μόνο), που έβγαζε το top μοντέλο και μετά από κάμποσο καιρό "κατέβαζε" την τεχνολογία στα πιο μικρά μοντέλα.

Οπότε το "πάρε με" θα είναι ο συνδυασμός μεγέθους/σχεδιασμού/κορυφαίων χαρακτηριστικών με τις ικανότητες των Pen F/ Pen EP7 στα χρωματικά προφίλ.

Πολύ λογική κίνηση, που συνδυάζει επιτέλους όλα τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας σε ένα μαζεμένο σχετικά σώμα που θυμίζει όχι μόνο τις φιλμάτες αλλά και την πρώτη ΟΜ5 που έκανε πάταγο το 2012.

• Like
Reactions: guzzi and kbouk

Tmetal

New member
18 June 2023
51
corfu
Άρα έχουμε ρετρό μεταλλικό ποιοτικό σώμα, με κορυφαία αδιαβροχοποίηση, εξαιρετικό af και υποθέτω μαζί και τα υπόλοιπα computational features της om1ii (comp nd-grad nd, handheld hires κτλ), εξαιρετική σταθεροποίηση, μεγάλη μπαταρία συν το κουμπί της penf με διάφορα prifiles σε μικρότερο σώμα, σχεδόν στο μέγεθος της Om5. Το θεωρώ μεγάλη επιτυχία να χωρέσουν όλα αυτά τα καλούδια μέσα σε ένα τόσο μικρό σώμα. Όμως αυτό που με προβληματίζει είναι η τιμή που θα βγει σίγουρα ψηλά. Για να κάνει επιτυχία θα πρέπει να κοντραριστεί κυρίως με τη fuji. Όμως η Χ100 έχει και τον φακό μαζί στην ίδια τιμή (συν το μεγαλύτερο αισθητήρα και τα περισσότερα MP και πλέον και ibis) ενώ η σειρά XT έχει και αυτή τα προαναφερθέντα συν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της σειράς XT και πλέον πολύ καλά βίντεο specs...

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,194
Αθήνα
Καλώς ήρθες στο AVClub!

Η Χ100 είναι άλλος τύπος μηχανής με φακό σταθερής εστιακής, μη εναλλάξιμο. Οι ΧΤxx δεν είναι Weather Resistant - όπως και οι ΧS, ενώ οι ΧΤx που τα έχουν όλα αυτά είναι σαν μεγαλούτσικες FF και ζυγίζουν +50% σε σχέση με την ΟΜ5.

Ας περιμένουμε 10 μέρες να δούμε τι θα προκύψει...

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,809
Καλώς ήρθες στο AVClub!

Η Χ100 είναι άλλος τύπος μηχανής με φακό σταθερής εστιακής, μη εναλλάξιμο. Οι ΧΤxx δεν είναι Weather Resistant - όπως και οι ΧS, ενώ οι ΧΤx που τα έχουν όλα αυτά είναι σαν μεγαλούτσικες FF και ζυγίζουν +50% σε σχέση με την ΟΜ5.

Ας περιμένουμε 10 μέρες να δούμε τι θα προκύψει...
Η σειρά Χ100 από V και μετά έχουν Weather Resistant.....για την μηχανή τώρα αν κάνει 2Κ απλά τέλος, όσο καλή και αν είναι δύσκολο να δώσεις 2Κ (τουλάχιστον προσωπικά + το έχτρα κόστος να βάλεις και ενα grip) για αυτή, όταν Π.χ. για να μην παω σε άλλη εταιρία, με κάτω από τα μισά βρίσκεις την OM5, που σιγά τώρα πόσο χειρότερη θα είναι ουσιαστικά στην πράξη...βέβαια όπως είπες ας περιμένουμε να δούμε...

Y.Γ. Παντως αν βγει 2Κ θα προτιμούσα να πάρω την Fuji X100VI, με έτοιμο καλό φακό πάνω και το εξαιρετικό hybrid σκόπευτρο. Και με τους 2 εξαιρετικούς αντάπτορες είναι σαν να έχεις 2 έχτρα φακούς, όπως και τα 40MP βοηθάνε και σε crop....βέβαια περι ορέξεως...