Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Και οι φήμες στο 43rumors επιβεβαιώνουν αυτό που έμαθα ότι δηλ. θα έχει τον αισθητήρα της ΟΜ1-ΟΜ1.2 αλλά με μια νέα επίστρωση για τη σκόνη.

Ελπίζω το μεγαλύτερο μήκος να δίνει δυνατότητα να βάλει μεγαλύτερη μπαταρία όπως των ΟΜ1 γιατί με τις απαιτήσεις ενέργειας ταχύτερου αισθητήρα - EVF θα είναι θέμα τεράστιο να κρατήσει τις μικρές μπαταρίες

Το EVF επίσης από ότι λένε θα είναι επίσης ίδιο υψηλής ανάλυσης και το ίδιο και η τιμή :ROFLMAO:

Δεν σας την είπα μην σας τρομάξω , ελπίζω να έχουν πέσει έξω σε αυτό και να είναι η τιμή πακέτο με τον νέο 17αρη αλλιώς θα κλάψουνε μανούλες

OM-3 specs:
  • 20MP sensor (same of OM-1II)
  • Different coating on the cmos sensor to prevent dust
  • 5.76m-Dot OLED Electronic Viewfinder (same of OM-1II)
  • 3.0″ 1.62m-Dot Swivel Touchscreen LCD (same of OM-1II)
  • It has a front dial as the PEN-F to adjust the color saturation
  • Overall build quality just like PEN-F
  • Price around or slightly above 2000 Dollars/Euro
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στο βίντεο την βλέπουμε χωρίς γκριπ , στην αρχή δείχνει την ΟΜ1 για χρήση με τηλεφακούς και μετά την ΟΜ3 για street photo.

Να υποθέσω ότι μάλλον θα περιμένουμε και καινούργια OM1 τον Σεπτέμβρη όπως καλά είπανε στο Blog, από την στιγμή που βάζει τα ίδια Speck νομίζω έρχεται και η Νέα OM1 , μην την δούμε και αυτήν σε καινούργιο σχεδιασμό !!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Πολύ όμορφη ρετρό - μοντέρνα με όλα τα bell & whistles αλλά και ανάλογη τιμή απ' ότι ακούγεται...

Ελα όλο κάτι μας πειράζει.

Να αγοράσουμε επιτέλους και κάτι που δεν χρειάζεται να τραβάει μόνο φωτογραφίες , αρκεί να βολταρουμε μαζί του με όμορφο feeling παρεούλα

Ή εναλλακτική πρόταση για όμορφη αισθητικά παρέα σε βόλτα προσκρούει στη γυναίκα μου … οπότε για εμένα είναι μάλλον η μόνη επιλογή μου :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: cacau
Σήμερα είχα την ευκαιρία να δω κι εγώ πλήρεις φωτογραφίες από όλες τις πλευρές και να συζητήσω λίγο περί OM Systems. Για να μην πολυλογούμε, είναι όπως τα έγραψε πιο πάνω ο Κώστας: λιτό, κλασσικό σχέδιο αλλά χωρίς αναχρονιστικές λεπτομέρειες, θα κουβαλάει όλη την "καλή" τεχνολογία της εταιρείας μαζεμένη σε ένα σώμα, τις χρωματικές συνταγές + "μαγεριό" τύπου pen F για να φτιάχνεις τις δικές σου. Το μέγεθος δείχνει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από ΟΜ5, με καλά υλικά και προσοχή στην λεπτομέρεια.

Η τιμή βέβαια αναμένεται στα 2 χιλιάρικα - ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κάποια προσφορά για τις αρχικές παραγγελίες, μάλλον επέκταση εγγύησης + κάποιο αξεσουάρ.

Γενικά, είδα ικανοποίηση αφού είναι το πρώτο δείγμα πραγματικά νέου προϊόντος από την OMS, άσχετα αν δεν περιέχει εντελώς νέα τεχνολογία. Παράλληλα, οι πωλήσεις των ΟΜ1 πήγαν εξαιρετικά καλά και προς έκπληξη όλων της mkII ακόμα καλύτερα, οπότε εφόσον - όπως αναμένεται - πάει καλά κι αυτή, υπάρχουν βάσιμες υποψίες για "κάτι" ανάλογο σε κάπως πιο οικονομικά πλαίσια, το "οικονομικά" βέβαια προσαρμοσμένο στους καιρούς που ζούμε.

Υπομονή, τρείς και σήμερα...

• Like
Reactions: kbouk and guzzi

The OM-3 Isn’t a Successor to the Pen F: A New Pen is Still Coming

Στη συνεντευξη του Petapixel ο Kazuhiro Togashi , Vice President of Brand Strategy and Product Planning at OM System, είπε μεταξύ άλλων:

“The OM-3 is not a successor of the Pen series. So of course we are thinking the Pen series is an important lineup for our company. We are trying to study the success of the Pen series, but again, the OM-3 is not a successor of the Pen. The Pen series remains an important part of our portfolio, and we are actively exploring the possibility of a new Pen model, and are currently considering what Pen series model we can offer as OM System.“
When asked about the trend of manufacturers removing electronic viewfinders he said:

We are considering both sides for market demand,” Togashi says. “We want to make sure photographers actually enjoy operating the camera. We are really considering which kind of product may be better to expand to new users. Maybe they want to continue to use their smartphone but have some interest in standalone cameras. So we are now thinking about the new Pen concept [from this point of view]

• Like
Reactions: cacau and b_bil2
Όποιος βολέυεται χωρίς EVF πάντως, η EP-7 έχει όλα τα υπόλοιπα προσόντα: 20άρης αισθητήρας, πενταξονικό IBIS, color weel κ.λπ. - απλά επειδή έχει ζήτηση είναι δυσεύρετη και ακριβούτσικη. Οπότε λογικά μιλάμε για επανέκδοση με αλλαγή του logo σε OM System+ ψιλοαλλαγές ή/και νέα Pen...

Ας την κάνουν όμως μεταλλική να αποπνέει μια ποιότητα και ένα feeling πιο ρετρό και ότι δεν κρατάς κινητό.

Και τιμούλα 1000+... Θα ανέβουν οι μεταχειρισμένες που γράφουν και Olympus! Εκτός αν προσθέσουν κι άλλα χαρακτηριστικά ή αν κάνουν καμιά καλή κίνηση για social media, τύπου συνεχή σύνδεση/αυτόματη μεταφορά jpeg στο κινητό με προσθήκη στοιχείων gps κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση είναι ελπιδοφόρο ότι το σκέπτονται...

OM System Says It Prioritizes Computational Features Over Megapixels

“We believe that our sensor leads in high-speed performance, minimizing rolling shutter effects when using the electronic shutter and enabling seamless application of computational photography functions in real time. While this balance of speed and functionality meets today’s needs, we remain committed to exploring new sensor technology including higher pixel counts. Computational photography features are not intended to compensate for pixel count, but together they serve complementary roles, empowering users to truly realize their creative vision using the camera.
In the current situation, if we increase the megapixels, we need our engine to be much stronger and much quicker to keep up with the computational photography functions. If our speed of processing is too slow, it won’t satisfy users expectations. So we would have to develop a new engine along with a new sensor. It’s hard, but it’s a good challenge.

New Pen not yet on the drawing board, says OM System

Μιας και αφορά τη συγκεκριμένη εταιρία και τις προδιαγραφές που ανακοινώνουν στα σώματα το βάζω εδώ

Αυτό βέβαια δεν είναι κάποιο συγκριτικό που να αποδυκνυει ότι οι άλλες εταιρίες δεν κάνουν καλή δουλειά

Ενδιαφέρον θα είχε ένα συγκριτικό στα τοπ σώματα των εταιριών

Παλιότερα είχε γίνει από το imagine resource με σώματα nikon-d850-vs-sony-a7riii-canon-5div-olympus-e-m1II

Το αποτέλεσμα ήταν :

"As to the other cameras (the Canon 5D Mark IV and Olympus E-M1 Mark II), neither one showed any effect from our water challenge. We found no water in any of their compartments or viewfinders, and neither had any operational difficulties whatsoever."

Aπο την εποχή της ΕΜ1ΙΙ η Olympus / OM έχει ανεβάσει τις στανταρ χαμηλές προδιαγραφές που έδινε στα στεγανά σώματα της από IPX1 σε ΙP53 στις τελευταίες ΟΜ1/1.2/3/5 . Οι υπόλοιποι κατασκευαστές επιμένουν να μην δίνουν προδιαγραφή.

Last edited:
  • Like
Τελειώνει το στοκ της μικρής στεγανής ΟΜ5 , καμία 15αρια κομμάτια μου είπαν υπάρχουν Ελλάδα σε τιμή λίγο κάτω από το χιλιάρικο και μετά τέλος. Η πορεία της ΕΜ10 ΙV επίσης τελείωσε. Φυσικά θα την βρίσκει κάποιος από εξωτερικό όσο υπάρχει στοκ. Ομως σταμάτησε η παραγωγή της.

Αναμένεται η παρουσίαση της νέας ΟΜ5(ΙΙ) από Ιούνη με σημαντικά αυξημένη τιμή (γύρω στα 1400 ευρώ)

Υποθέτω θα έχει ως βασικό της νέο χαρακτηριστικό τον ταχυτερο stacked αισθητήρα των ΟΜ1/OM1.2/OM3, το νέο μενού κι ότι άλλο αποφασίσουν να βάλουν χωρίς να κάψουν τις ΟΜ1/ΟΜ3. Ιδανικό θα είναι να ξαναδούμε μεταλλικό σώμα όπως της γιαγιάς ΕΜ5 (ΙΙ).

Αν θα υπάρχει μετά φθηνότερο μοντέλο με ΕVF κάτω απο χιλιάρικο θα είναι κάτι προς διερεύνηση ….🤨

Last edited:
  • Like
Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο να δώσει τελευταίο αισθητήρα Stacked BSI με 1400 ευρώ. Ήδη στα 2000 που κάνει η ΟΜ1.2 και 2100 η ΟΜ3 είναι οι πιο οικονoμικές μηχανές με stacked αισθητήρα. Διάβασα και την δημοσίευση στο fb του φωτογραφικού καταστήματος που επαληθεύει αυτό που γράφει ο Κώστας και μου φάνηκε παράξενο αν γινει κάτι τέτοιο. Δηλαδη με 1400 θα έχεις ίδια χαρακτηριστικά με την ΟΜ3; Γιατί να δώσουμε 700 ευρώ παραπάνω τότε; Για το Creative dial; Κάτι δεν μου κολλάει.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γραφτεί και προηγουμένως, ο νέος αισθητήρας θέλει μεγαλύτερη μπαταρία BLX1, που θα αυξήσει και με το μέγεθος και θα πάει και σε νέο σχεδιασμό.

Αν τελικά η ΟΜ5 είναι το πιο χαμηλό μοντέλο της ΟΜ (αν καταργηθεί 10IV κτλ), πιθανότατα να παραμείνει με τον παλιό αισθητήρα και να έχει μικρές βελτιώσεις πχ type c και κάποια έξτρα features που θα κρατήσει την τιμή της ψηλά την αρχική τιμή της ΟΜ5 (1349).

Επίσης, πολύ ευχάριστο που μέσα σε 3 μήνες από την ΟΜ3 έχουμε νέο μοντέλο, φαίνεται να επιταχύνει κάπως η ΟΜ.

Πιθανόν δεν θα έχει ΑΙ ΑF , live grad ND κλπ. αλλά να δώσει το stacked αισθητήρα. Τι να σου πω φήμες είναι όλα αυτά ακομα.

Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο να δώσει τελευταίο αισθητήρα Stacked BSI με 1400 ευρώ. Ήδη στα 2000 που κάνει η ΟΜ1.2 και 2100 η ΟΜ3 είναι οι πιο οικονoμικές μηχανές με stacked αισθητήρα. Διάβασα και την δημοσίευση στο fb του φωτογραφικού καταστήματος που επαληθεύει αυτό που γράφει ο Κώστας και μου φάνηκε παράξενο αν γινει κάτι τέτοιο. Δηλαδη με 1400 θα έχεις ίδια χαρακτηριστικά με την ΟΜ3; Γιατί να δώσουμε 700 ευρώ παραπάνω τότε; Για το Creative dial; Κάτι δεν μου κολλάει.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γραφτεί και προηγουμένως, ο νέος αισθητήρας θέλει μεγαλύτερη μπαταρία BLX1, που θα αυξήσει και με το μέγεθος και θα πάει και σε νέο σχεδιασμό.

Αν τελικά η ΟΜ5 είναι το πιο χαμηλό μοντέλο της ΟΜ (αν καταργηθεί 10IV κτλ), πιθανότατα να παραμείνει με τον παλιό αισθητήρα και να έχει μικρές βελτιώσεις πχ type c και κάποια έξτρα features που θα κρατήσει την τιμή της ψηλά την αρχική τιμή της ΟΜ5 (1349).

Επίσης, πολύ ευχάριστο που μέσα σε 3 μήνες από την ΟΜ3 έχουμε νέο μοντέλο, φαίνεται να επιταχύνει κάπως η ΟΜ.
Ξαναδιάβαζα το κομμάτι της συνέντευξης στο IR για τον διαχωρισμό των 3 - 4 κατηγοριών στα μοντέλα τους

Togashi-san: Let me briefly explain about our product lineup and the outdoor field. The TG series satisfies those who love outdoor activities, extreme activities like mountain climbing and diving. The OM-1 series is designed as a one-of-a-kind tool for photographers to go deep into nature create never-before-seen images and art. The OM-5 series is positioned in outdoor activity areas such as mountains, forests, and camping areas. The OM-3 series covers everything from photo sharing of travel destinations to ordinary life, and it allows users to take authentic and artistic works. That’s a simple description of the product lines and how they are positioned.

Η κατάταξη της ΟΜ-5 δείχνει ότι θέλουν να την ανεβάσουν οικονομικά από καθημερινή μικρή μηχανή σε κάτι πιο εξειδικευμένο και να κοντύνουν την αποσταση από τις 2 πιο ακριβές μηχανές. Οποτε μπορεί να την φορτώσουν απλά κάποιες έξτρα ηλεκτρονικές λειτουργίες και να μην είναι ο αισθητήρας των ΟΜ1/ΟΜ3

Βλέπω σε βάθος χρόνου τα 3 μοντέλα να πηγαίνουν σε μια τιμολογιακή κατάταξη 1400-1800(2000)-2200(2400) στις ΟΜ5 (ΙΙ) - ΟΜ3 - ΟΜ1 (ΙΙΙ).

Το 1400 είναι ζόρικο για την πιο φθηνή μηχανή μιας εταιρείας. Δεν θα μπαίνει κόσμος στο σύστημα έτσι. Χρειάζεται και μια καλή μηχανή στο 1000αρικο για νέους χρήστες. Τουλάχιστον να μείνει για ένα διάστημα η πρώτη ΟΜ5 στα 1000 ευρώ που είναι πολύ καλή μηχανή.
Εγώ την έχω πάντα μαζί μου...