Δεν ξέρω τι λέει αυτός ο Τόμας, πάντως στις επίσημες σουηδικές σελίδες Sigma (E mount) & OM System, για τους αντίστοιχους φακούς γράφει για 25 στοιχεία σε 15 γκρουπ και 6 "ειδικοί" φακοί.
Φαίνεται και απο τα σχεδιαγράμματα άλλωστε.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αυτό.
Όλοι το κάνουν. Από Νίκον έως Leica παίζουν με rebrand φακών κάποιων άλλων.
Δεν χρειάζεται κανένας ανταγωνισμός επ' αυτού.
Η Sigma είναι ντε φάκτο το ίδιο καλή στη σχεδίαση φακών όπως οι ΟΕΜ.
Εκεί που πονάει είναι η τιμή.
Ακόμη και σήμερα ο ίδιος φακός σε Ε/L mount είναι περί το 1/2 της τιμής που τον δίνει η ΟΜ.
Εκεί παίζει και η μπινιά.
Θα με ενδιάφερε ένας νέος καλός Μ43 στα 400-500, αλλά όχι να τον πληρώσω διπλάσια+ από ότι ήταν να τον πάρω για τη Sony μου.
Πάνω κάτω συμφωνώ μαζί σου. Είχα δει με προσοχή τα οπτικά στοιχεία και είναι ίδια σε μορφή , αριθμό και θέση. Απλα η Sigma δεν δινει ανάλυση των απλών στοιχείων παρά μόνο των εξειδικευμένων και έτσι δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.
Η στεγανότητα όμως και η σταθεροποίηση είναι αναπτυγμένα πολυ καλύτερα στους ΟΜ φακούς. Αυτο δεν ξέρω αν δικαιολογεί τόσο μεγάλη χρηματική διαφορά , είναι στον καθένα μας να το κρίνει.
Με τον πρώτο ΟΜ 100-400 όπου δεν είχε SyncIS για εμένα δεν την δικαιολογούσε την διαφορά των 500-600ευρω . Τωρα που η τιμή της πρώτης βερσιον έχει πέσει γύρω στο χιλιάρικο δηλ. στα επίπεδα του Sigma 100-400 είναι λογική. Η ΙΙ βερσιον του 100-400 που έχει πλέον SyncIS είναι βέβαια πολυ πιο ακριβή. Το ίδιο και συμβαίνει και στον 150-600.
Γενικά όμως η ένσταση μου είναι άλλη. Δεν καταλαβαίνω γιατί ακολουθούν αυτό το μονοπάτι , πριν ή Olympus και πλέον η ΟΜ το συνεχίζει. Γιατί να πάρω ένα τηλεφακό σχεδιασμένο για άλλα σύστημα και να τον κοπιάρω σε μέγεθος , βάρος ? Αφήνω στην άκρη αν είναι ίδια ή όχι τα οπτικά στοιχεία.
Το m43 σύστημα έχει πλεονέκτημα σχεδίασης στους τηλεφακούς και αντίστοιχα ένα μειονέκτημα στους ευρυγώνιους. Παραδείγματα πολλά , ένα από όλα ο LUMIX 35-100/2.8, o LUMIX100-300, o LUMIX 100-400 , σχεδιάσεις που έγιναν από λευκό χαρτί με πλεονεκτήματα βαρους, μεγέθους κλπ.
Η Olympus είχε κάποτε στα 4/3 τον στεγανό SHG 50-200/2.8-3.5 κάτω από κιλό με άριστη απόδοση και δεν μπορεί τώρα να φτιάξει ένα νορμαλ τηλεφακό σχεδιασμένο εξαρχής στο σύστημα της μετά από 20 χρόνια ?
Γιατί πρέπει να πατήσει στις σχεδιάσεις της Sigma που δεν είναι οι καλύτερες δυνατές για το σύστημα ?
Για να μην την αδικώ το έκανε με το λευκό θηρίο 150-400/4 pro που έχει και ενσωματωμένο TC . Και αυτό την έσωσε πριν 2 χρόνια γιατί ο φακός αυτός πούλησε τρέλα στους birders. Μιλαμε όμως για πολύ εξειδικευμένο φακό με ειδικά πανάλαφρα υλικά , άριστη οπτική απόδοση , εξαιρετική σταθεροποίηση και ανάλογη τιμή
Πρέπει να δώσει και κάτι ανάλογο για τον όχλο , μια φρέσκια νέα σχεδίαση στο εστιακό μήκος που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος δηλ από 50-250mm , με καλή οπτική απόδοση και βάρος κι όγκο που να συναδη με το σύστημα όχι με FF φακό.