TEI Αθήνας - Απίστευτες ιστορίες

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Δεν έχω προσωπική εμπειρία από ΤΕΙ αλλά οι ιστορίες που ακούω από πολύ κοντινό μου πρόσωπο είναι τραγικές. Ένα πρόσφατο γεγονός με έκανε να αναρωτηθώ για το επίπεδο των ανθρώπων που αποκαλούνται "καθηγητές" εκεί, και θα ήθελα τη γνώμη σας στις παρακάτω απορίες μου:

1. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταγγείλεις ή έστω να αντιδράσεις σε έναν καθηγητή που απλά δεν σε πάει. Μπορεί να κάνεις όλες τις εργασίες σου, να γράφεις καλά, αλλά κανένα αποτέλεσμα. Τις εργασίες δεν τις κοιτάει καν, θεωρεί πως αντιγράφεις και στις εξετάσεις απλά "κόβεσαι" χωρίς να ξέρεις γιατί. Βλέπεις δε, οτι σε άλλους μαθητές/μαθήτριες δίνει τα θέματα πριν τις εξετάσεις, προσέχει και βοηθάει στις εργασίες κλπ. Σε πνίγει το παράπονο, αλλά τι μπορείς να κάνεις;

2. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιδράσεις σε συμπεριφορά καθηγητή η οποία είναι άκρως ανάρμοστη για το περιβάλλον μιας σχολής. Ξεπερνάμε το κάπνισμα την ώρα του μαθήματος, τις εκφράσεις κλπ, αλλά τι κάνεις όταν ο καθηγητής αυτός, μπροστά σε άλλους συμφοιτητές σου σε βρίζει; Τι μπορείς να κάνεις;

Για εμένα υπάρχουν 2 σημαντικά προβλήματα στο τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης σχολής (ίσως και άλλων αλλά δεν γνωρίζω). Το πρώτο είναι οτι οι εξετάσεις είναι ονομαστικές, δηλαδή ο καθηγητής γνωρίζει ποιού μαθητή το γραπτό διορθώνει. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν καταλαβαίνω γιατι γίνεται. Το 2ο πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει κάτι σε κάποιο καθηγητή που έχει τους δικούς του κανόνες.

Τα δικά μου παιδία θα πάνε στο εξωτερικό για σπουδές όσο οι Ελληνικές σχολές έχουν το επίπεδο που βλέπω.

Φυσικά μπορείς τα δικά σου παιδιά να τα στείλεις όπου θέλεις. Δεν είσαι σίγουρος όμως ότι εκεί που θα πάνε θα βρουν καλύτερες συνθήκες, ούτε ότι δεν θα υπάρχει η καθηγητική αυθαιρεσία. Μάλλον το αντίθετο θα συμβαίνει.

Με την παρούσα κατάσταση όχι δεν υπάρχει λύση. Ο καθηγητής είναι βασιλιάς. Με το νέο νομοσχέδιο υπάρχει. Μετά από 3 αποτυχίες ζητάς να εξεταστείς από επιτροπή.

Πάντως οι περισσότεροι έχουν την τάση να βλέπουν μόνο τα κακώς κείμενα και όχι και τα καλώς κείμενα.

Μιχάλης Πικούνης said:
Δεν έχω προσωπική εμπειρία από ΤΕΙ αλλά οι ιστορίες που ακούω από πολύ κοντινό μου πρόσωπο είναι τραγικές. Ένα πρόσφατο γεγονός με έκανε να αναρωτηθώ για το επίπεδο των ανθρώπων που αποκαλούνται "καθηγητές" εκεί, και θα ήθελα τη γνώμη σας στις παρακάτω απορίες μου:

1. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταγγείλεις ή έστω να αντιδράσεις σε έναν καθηγητή που απλά δεν σε πάει. Μπορεί να κάνεις όλες τις εργασίες σου, να γράφεις καλά, αλλά κανένα αποτέλεσμα. Τις εργασίες δεν τις κοιτάει καν, θεωρεί πως αντιγράφεις και στις εξετάσεις απλά "κόβεσαι" χωρίς να ξέρεις γιατί. Βλέπεις δε, οτι σε άλλους μαθητές/μαθήτριες δίνει τα θέματα πριν τις εξετάσεις, προσέχει και βοηθάει στις εργασίες κλπ. Σε πνίγει το παράπονο, αλλά τι μπορείς να κάνεις;

2. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιδράσεις σε συμπεριφορά καθηγητή η οποία είναι άκρως ανάρμοστη για το περιβάλλον μιας σχολής. Ξεπερνάμε το κάπνισμα την ώρα του μαθήματος, τις εκφράσεις κλπ, αλλά τι κάνεις όταν ο καθηγητής αυτός, μπροστά σε άλλους συμφοιτητές σου σε βρίζει; Τι μπορείς να κάνεις;

Για εμένα υπάρχουν 2 σημαντικά προβλήματα στο τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης σχολής (ίσως και άλλων αλλά δεν γνωρίζω). Το πρώτο είναι οτι οι εξετάσεις είναι ονομαστικές, δηλαδή ο καθηγητής γνωρίζει ποιού μαθητή το γραπτό διορθώνει. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν καταλαβαίνω γιατι γίνεται. Το 2ο πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει κάτι σε κάποιο καθηγητή που έχει τους δικούς του κανόνες.

Τα δικά μου παιδία θα πάνε στο εξωτερικό για σπουδές όσο οι Ελληνικές σχολές έχουν το επίπεδο που βλέπω.

εγω παντως αν με εβριζε και με μειωνε ...... θα εβρισκα ανορθοδοξο τροπο να του μαθω τροπους ....... :slapface: :slapface:

Re: Απάντηση: TEI Αθήνας - Απίστευτες ιστορίες

Τσάκωνας Βασίλης said:
Αν δεν σας αρέσει η δημοκρατία έχουμε και τα ΜΑΤ

Δε νομιζω οτι σε καταλαβα. Θελεις να εξηγησεις τι ακριβως εννοεις;

Μπελλος Ευαγγελος said:
εγω παντως αν με εβριζε και με μειωνε ...... θα εβρισκα ανορθοδοξο τροπο να του μαθω τροπους ....... :slapface: :slapface:

εξω απο το χορό πολλα τραγουδια λεμε...

αν εκεινη την εποχη υπαρχουν ακομα οι σημερινες συνθηκες και εγω τα παιδια μου θα τα στειλω στο εξωτερικο να σπουδασουν. αλλωστε ειναι και φθηνοτερα.

Last edited:
νομίζω ότι αυτό με τις τρεις αποτυχίες υπάρχει εδώ και καιρό... τουλάχιστον στα Πανεπιστήμια..

Να σας πω και την άλλη πλευρά. Καταγγελία σπουδαστή γιατί δεν πηγαίνει τις απόψεις (οι οποίες λόγω της φύσεως του μαθήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρύτερα πολιτικές) που διατυπώνει από την έδρα ο καθηγητής, έχετε ακούσει?

Αυτό είναι προσβολή του πανεπιστημιακού ασύλου και όχι οι νυχτερινές περιπολίες στο κάμπους.

ειμαι εξω απο γραφειο καθηγητη που εχουμε ραντεβου να δουμε το γραπτο μου. η πορτα του ειναι ορθανοιχτη και τον βλεπω να μιλαει στο τηλεφωνο.....επι 45 λεπτα.....για ιδιωτικό του θεμα. με βλεπει και αυτος ολη αυτη την ωρα. οταν επιτελους κλεινει το τηλεφωνο, με ρωταει τι θελω, του θυμιζω το ραντεβου μας και μου λεει πως δεν προλαβαινει πλεον γιατι πρεπει να φυγει. μου ειπε να περασω "απο βδομαδα".

υ.γ. εκεινη την περιοδο υπηρετουσα σε καραβι του Π.Ν. και επρεπε να γλυψω κ...λους για να με αφησουν 2 ωρες να πεταχτω μεχρι του Ζωγραφου. τα θυμαμαι και συγχύζομαι. αυτα.

υ.γ.2. ΑΕΙ

Last edited:
Μιχάλης Πικούνης said:

Σιγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στα ελληνικά ιδρύματα. Ειδικά στα ΤΕΙ. Έχοντας σπουδάσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μπορώ αβίαστα να πω οτι για προπτυχιακές σπουδές τα παιδιά μου θα τα "έστελνα" σε συγκεκριμένα ιδρύματα στην Ελλάδα...

Απάντηση: Re: TEI Αθήνας - Απίστευτες ιστορίες

Θάνος Φούντας said:
Σιγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στα ελληνικά ιδρύματα. Ειδικά στα ΤΕΙ. Έχοντας σπουδάσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μπορώ αβίαστα να πω οτι για προπτυχιακές σπουδές τα παιδιά μου θα τα "έστελνα" σε συγκεκριμένα ιδρύματα στην Ελλάδα...

δεν ειναι και τοσο σιγουρο πως θα μπουνε σε αυτες τις σχολες, ετσι? επισης, αν θελουν να σπουδασουν κατι αλλο? για οικονομικα που θα τα στειλεις? στο οικονομικο τμημα της νομικης? :flipout:

Αν θελαμε να αποφασισουμε αποκλειστικα και μονο απο πλευρας ποιοτητας σπουδων και αντιμετωπισης η Αγγλια ειναι μονοδρομοι. Οι ανθρωποι εκει περα ειναι ανθρωποι. Οχι γαϊδουρια που ειναι το σχετικα συνηθες στην Ελλαδα. Θυμαμαι εναν καθηγητη μου που ειχα στο πρωτο ετος και σκεφτομαι πως αυτος ο ανθρωπος ειναι ο φυλακας αγγελος καθε φοιτητη. Και να ερχεσαι εδω και να αντιμετωπιζεις τα ευτραπελα καποιων και να μην μπορεις να κανεις τιποτα... Αφηστε ρε παιδια τους τα εχω μαζεμενα. Υπαρχουν και οι καλοι αλλα τους ψαχνεις με το κυαλι.

Όπου δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει ασυδοσία. Το μόνο που μας διαχωρίζει από τα 2 είναι το φιλότιμο. Και αυτό άντε βρες το...

Κατά τ' άλλα είναι καιρός να οργανώσουμε απεργία ενάντια στην "αξιολόγηση των καθηγητών"...Ντροπή!

Είσαι σίγουρος ότι συμβαίνει μόνο στα ΤΕΙ; αχ, κακέκτυπο των ΑΕΙ έχουν καταντήσει το καθηγητικό κατεστημένο των ΤΕΙ. Το θέμα είναι ότι κανένας δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους βάλει χέρι και μάλιστα τώρα συμπλέει μαζί τους και το φοιτητικό κίνημα. Άκουσον Άκουσον..........

Δύο αντιδιαμετρικά παραδείγματα:

1. Συνάδελφος εκ Κύπρου ορμωμένη, πραγματικό «μηχανάκι». Σου βάζει κάτω το βιβλίο, στο ξεπετάει σε μια – δυό εβδομάδες, το μαθαίνει απ’ έξω κι ανακατωτά. Πάει τον Ιούνιο, τα γράφει όλα και κόβεται. Πάει το Σεπτέμβριο, τα ίδια. Πιάνει τον καθηγητή και του λέει ότι εξ αιτίας του έχασε την υποτροφία. Αυτός της αποκρίνεται «αδύνατον, αντέγραφες»! Πάει και δίνει τον Ιανουάριο, με τον καθηγητή να κάθεται όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι της, τελειώνει, της παίρνει ο ίδιος την κόλλα και της έβαλε 10.

2. Λέκτορας Γερμανοσπουδαγμένος. Ο άνθρωπος που με προσγείωσε λέγοντας λίγο – πολύ, «με εμένα που έμπλεξες, ξέχνα αυτά που ήξερες, εδώ θα μάθεις να επιχειρηματολογείς, και με σωστά Ελληνικά». Αλλά το κλου είναι αλλού. Έλεγε: «ελάτε με όσα βιβλία θέλετε, πάρτε μαζί σας όσα βιβλία μπορείτε να κουβαλήσετε, φτιάξτε σκονάκια, κάντε ό,τι θέλετε, και ελάτε να γράψετε εξετάσεις». Φυσικά εντός ύλης, αλλά σε μορφή case study. Για να γράψεις, έπρεπε να το στίψεις. Αλλά ήταν η εξαίρεση…

Φίλε Κώστα, αυτό είναι όμως το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό επειδή ο καθηγητής "υποψιάζεται" οτι αντιγράφεις να σε κόβει και να περνάει στο ντούκου. Η συνάδελφός σου έχασε 6 μήνες επειδή ο καθηγητής κάνει ότι θέλει. Αν υπήρχε έλεγχος, και ο καθηγητής για να σε κόψει έπρεπε να αποδείξει οτι αντιγράφεις (να σε πιάσει δηλαδή) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Σε εμένα (και στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μου προφανώς) καθηγητής έβαλε βαθμολογία σε εργασία 5 την Παρασκευή 1 του μηνός γιατί ισχυρίζεται ότι δεν κάναμε εμείς την εργασία αλλά πληρώσαμε Διπλωματούχο να μας την κάνει και αποκλείεται φοιτητές να κάνανε αυτή την δουλειά!
Τον βρήκαμε και εννοείται ότι ΔΕΝ καταφέραμε να τον κάνουμε να αναθεωρήσει...

αστα Eloy πες μας ποσα δωσατε....ακου φοιτητες κανανε εργασιες μονοι τους.....καλα ο Κος καθηγητης μηπως ηθελε κανα χαρτζιλικι?

Έχοντας σπουδάσει στη Βρεττανία και στην Ελλάδα μπορώ να πω (πάντα για τις δικές μου σχολές) ότι η Βρεττανία είναι 40 χρόνια το λιγότερο μπροστά από την Ελλάδα.