send
AVClub Fanatic
Τότε γιατί οι όμοιοι φυλετικά Αθηναίοι και Σπαρτιάτες έχουν τόση διαφορά στο επίπεδο πολιτισμού που ανέπτυξαν? Η μέρα με τη νύχτα είναι.
μα αν δεν κανω λαθος οι δωρικα φυλες της σπαρτης δεν εχουν σχεση με τους αθηναιους(πελασγικες φυλες)
πολύ περισσότερη σχέση από όσο έχει ο σημερινός Πατρινός με τον Καβαλιώτη, για παράδειγμα. Ελληνικά φύλα ήταν, γεωγραφικώς, πολιτικώς και κοινωνικώς κατακερματισμένα.
Εάν δεχθούμε το συμπέρασμά σου ως "ρατσιστικό" αυτομάτως θα πρέπει να δεχθούμε ότι όλες οι κοινωνίες είναι ίδιες και παράγουν άτομα με τον ίδιο και απαράλλακτο κώδικα αξιών και συμπεριφοράς. Θα έπρεπε να δεχθούμε ότι ακόμη και ο Αθηναίος και Σπαρτιάτης, φυλετικώς μάλιστα λίγο-πολύ ίδιοι, είχαν τον ίδιο χαρακτήρα.
Ρατσισμός είναι να αποδώσεις τα όποια χαρακτηριστικά των λαών σε γεννετικές αιτίες και όχι στη διαμόρφωση από την κοινωνία.
Υπάρχουν και αλλού σκληρές κοινωνίες Τάσο. Και δεν βλέπεις τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ίσως όμως αυτό το μίσος που κουβαλάνε μέσα τους οι Αλβανοί να πηγάζει και από κάπου αλλού. Για παράδειγμα, θα μπορούσα εύκολα να στραφώ εναντίον όλων αν με είχαν μαντρώσει στη χώρα μου, με κρατούσαν σε έναν πολιτικό και πολιτισμικό μεσαίωνα και μου είχαν στερήσει τελείως την επαφή με τον έξω κόσμο. Και ταυτόχρονα ο έξω κόσμος με είχε εγκαταλείψει στην τύχη μου και την απομόνωσή μου. Εκεί όλοι, μα όλοι θα μου έφταιγαν. Και αυτό ίσως να έχει ποτίσει το μυαλό αυτών των ανθρώπων με μια απαξίωση για τη ζωή. Μια απαξίωση που δυστυχώς την βλέπουμε.
Επειδή ως αλλοδαπός, έχω φάει το αλλοδαπών με το κουτάλι για άδειες παραμονής, εργασίας, και προσφάτως διαμονής (ως πολίτης της Ε.Ε. από το 2004 και μετά), μπορώ να σε διαβεβαιώσω ΒΙΟS ότι τσαμπουκάς στο αλλοδαπών απλά δεν περνάει. Κατ' αρχήν υπάρχει ξεχωριστό γκισέ για Αλβανούς και ξεχωριστό για όλες τις άλλες εθνοτητες. Αν αυτό δεν είναι διάκριση τότε τί είναι; Μια φορά έτυχα σε τσαμπουκά Αλβανού (που απλά ύψωσε τη φωνή -και είχε και δίκιο σε αυτό που ζητούσε), και για πότε τον μαζέψανε και τον πήγαν στο κρατητήριο δεν το κατάλαβε κανείς.
Αυτό όμως που έχω συμπαιράνει -και μπορεί να μου το επιβεβαιώσει κάποιος δάσκαλος που να εχει δουλέψει με παιδιά από Αλβανία- είναι ότι στην γλώσσα τους και τον τρόπο που μιλάνε αγνοούν παντελώς κάθε στοιχείο ευγένειας. Και δεν εννοώ να έχεις μια ευγένεια που πηγάζει από τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή γενικότερα. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να απαιτώ κάτι τέτοιο από έναν άνθρωπο που έχει περάσει πολλά στη ζωή του. Εννοώ ότι η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων μάλλον είναι πολύ άγρια. Από τον τρόπο που μιλάνε μεταξύ τους, από τον τρόπο που διασκεδάζουν, από τον τρόπο που δουλεύουν και τις δουλειές στις οποίες εργάζονται, η άγρια πλευρά του ανθρώπου όχι απλά έχει βγει στο προσκήνιο, αλλά δείχνει να έχει εξαφανίσει οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν αδυναμία.
Αυτό μου το συμπέρασμα βέβαια είναι άκρως ρατσιστικό. Θεωρώ ότι μάλλον η έλλειψη θρησκείας, και περισσότερο το κυνηγητό αυτής, έχει κάνει τους ανθρώπους εκεί τόσο σκληρούς. Δεν φοβούνται την τιμωρία (παρά το γεγονός ότι το καθεστώς πάνω στην Αλβανία είναι πολύ αυστηρότερο) για τα εγκλήματα που διαπράττουν. Ίσως να μην έχουν αναπτύξει την έννοια της συνείδησης στο βαθμό που έχει αναπτυχθεί σε εμάς. Ειλικρινά λυπάμαι και ταυτόχρονα ντρέπομαι που το λέω, αλλά νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό πιστεύω σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμική διαφορά, όσον αφορά τους Αλβανούς.
...
Ίσως όμως αυτό το μίσος που κουβαλάνε μέσα τους οι Αλβανοί να πηγάζει και από κάπου αλλού. Για παράδειγμα, θα μπορούσα εύκολα να στραφώ εναντίον όλων αν με είχαν μαντρώσει στη χώρα μου, με κρατούσαν σε έναν πολιτικό και πολιτισμικό μεσαίωνα και μου είχαν στερήσει τελείως την επαφή με τον έξω κόσμο. Και ταυτόχρονα ο έξω κόσμος με είχε εγκαταλείψει στην τύχη μου και την απομόνωσή μου. Εκεί όλοι, μα όλοι θα μου έφταιγαν. Και αυτό ίσως να έχει ποτίσει το μυαλό αυτών των ανθρώπων με μια απαξίωση για τη ζωή. Μια απαξίωση που δυστυχώς την βλέπουμε.
Ας έκαναν επανάσταση όπως τόσες δεκάδες λαοί έχουν κάνει μέχρι τώρα...
Κι έτσι όπως λές όμως να ήταν
α) Κινέζοι, Κουβανοί, Ανατολικογερμανοί, κλπ έχουν περάσει τα ίδια... Δεν έχουν αυτή την συμπεριφορά όμως...
β) Πέρασαν 20 χρόνια από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αλβανία και τα καθάρματα που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, ήταν από αγέννητοι, άντε μέχρι 15 χρόνων τότε... Τι εμπειρίες πολιτικής και καθεστωτικής καταπίεσης νομίζεις μπορεί να ειχαν ??
Εγω ξέρω ακόμη ότι από αλβανό και απο έλληνα απο χωριό δεν έχω χάσει ποτέ λεφτά στην δουλειά μου, αυτοί που με φεσώνουν μόνιμα είναι έλληνες της πόλης και ειδικά αυτοί που κυκλοφορούν με Μερσεντές και το παίζουν μεγάλοι και τρανοί...
Σωστά...Τι τα θέλουμε...Άβυσσος...Μπα... Το μήκος της διαδρομής είναι τέτοιο που το πολύ να κράτησε 4-5 λεπτά το όλο περιστατικό... Το θεωρώ εν βρασμώ ψυχής... Ούτε προμελετημένο ήταν (δεν είχε όπλο μαζί αρχικά) ούτε προς κάποιο όφελος έγινε...
Επικαλούμαι όμως αυτό που οι περισσότεροι από εμάς έχουν πει - "ευτυχώς που δεν κρατούσα τίποτα στα χέρια μου... θα τον άφηνα στον τόπο" - ή οι υπόλοιποι - "μα καλά, δεν βρίσκεται κάποιος να τον πατήσει κάτω?"
Από την άλλη πλευρά ποιός ξέρει τι έκανε πιό πριν ο τύπος με την μηχανή (αν έκανε...) γιά να βγει ο συνοδηγός από το αυτοκίνητο... Αβυσσος η ψυχή...
Επικαλούμαι όμως αυτό που οι περισσότεροι από εμάς έχουν πει - "ευτυχώς που δεν κρατούσα τίποτα στα χέρια μου... θα τον άφηνα στον τόπο" - ή οι υπόλοιποι - "μα καλά, δεν βρίσκεται κάποιος να τον πατήσει κάτω?"
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.