Τελικά, που πάει το λευκό;

μια ερώτηση πώς ψηφίζουμε;

Επίλέγουμε το ψηφοδέλτιο με το κόμμα το βάζουμε στον φάκελο σφραγίζουμε και το ρίχνουμε;

Πρέπει να σταυρώσουμε υποχρεωτικά;

Όπως το πες. Δεν απαιτείται σταυρός, μπορείς να βάλεις αν θέλεις μέχρι το όριο που ισχύει στην περιφέρειά σου. Αν ψηφίζεις Β' Αθηνών πχ έως 4 σταυρούς. Αν βάλεις παραπάνω θα ακυρωθούν οι σταυροί και θα μετρήσει μόνο υπέρ του κόμματος. Φρόντισε οι σταυροί να είναι από την ίδια πλευρά (πχ όλοι από αριστερά ή όλοι από δεξιά, προτιμότερο αριστερά).

Φιλε μου,τα στοιχηματικα γραφεία ( και οχι οι δημοσκοπήσεις των κομμάτων ) λενε παντα την αλήθεια στις εκλογές .
Ο Συριζα εχει πολυ σοβαρή πιθανότητα να χτυπήσει 35 % ,τριτο κομμα χρυση αυγη με διαφορά , και Γιωργακης και Πασοκ 4-5% ΕΚΑΣΤΟΣ.
Αυτοί είμαστε .
Μετα παραπονιομαστε κιόλας για τα νεα μέτρα ε;

Όπως το πες. Δεν απαιτείται σταυρός, μπορείς να βάλεις αν θέλεις μέχρι το όριο που ισχύει στην περιφέρειά σου. Αν ψηφίζεις Β' Αθηνών πχ έως 4 σταυρούς. Αν βάλεις παραπάνω θα ακυρωθούν οι σταυροί και θα μετρήσει μόνο υπέρ του κόμματος. Φρόντισε οι σταυροί να είναι από την ίδια πλευρά (πχ όλοι από αριστερά ή όλοι από δεξιά, προτιμότερο αριστερά).

Σε ευχαριστώ πολύ.

οποιος ριχνει λευκο η δεν παει να ψηφισει
να μην διαμαρτηρεται για τιποτε
για μενα ειναι σαν να επιδοκιμαζει τα δυο πρωτα κομματα

οκ! ας πούμε ότι δεν πρέπει αν ψηφίσουμε λευκό, αλλά θέλουμε μια ψήφο διαμαρτυρία. Σίγουρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απορρίπτονται πρώτα. ΧΑ και ΚΚΕ είναι ακραία κόμματα, που αφού έχω την επιλογή, δεν τα ψηφίζω, αφού δεν μου αρέσει τίποτε το ακραίο. ΑΝΕΛ.... πολύ στημένη μου φάνηκε η υπόθεση του Χαικάλη. ΚΔΣ, ΔΗΜΑΡ, Πράσινοι, ΛΑΟΣ, μάλλον εκτός βουλής θα είναι, άρα, πάλι το ποσοστό τους θα πάει στα υπόλοιπα κόμματα. Μένει ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που και αυτό είναι μες τα ψέμματα, αφού λέει ότι στην Βενεζουέλα όλα είναι τέλεια κι εγώ ξέρω πολύ καλά ότι είναι απ τα χειρότερα κράτη του πλανήτη μας.
Μάλλον, πάλι λευκό θα ρίξω!!!

απο ψυχολογικης πλευρας
οι περισσοτεροι που λενε οτι δεν ψηφιζω κανενα
κλεινουν λιγο προς την δεξια πλευρα
χωρις αυτο να σημαινει κατι

Απάντηση: Re: Τελικά, που πάει το λευκό;

Για μενα οποιος ρίχνει λευκό η άκυρο ειναι υπεύθυνος για την κατάντια της χωρας.
Ειναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαιώμα που σε πολλα μερη του κοσμου φαντάζει ουτοπία κι εσείς πατε και το πετάτε .

Θα ντρεπόμουν να το πω .
Ειναι σα να λες "εγω ειμαι γιουσουφάκι ,και ψάχνω απλα ενα αφέντη να κυριαρχισει πάνω μου ,διάλεξε εσυ λαε εναν ,και ελπίζω να μην εχει τιτάνια π*¥τσ@ ,ετσι κι αλλιως παντα θα έχουμε τον ηλιο και τα ουζερί,η σουφρα μας ειναι ηδη ενα δυο μεγεθη πάνω απο το εργοστασιακό.

Και αφήνετε να μας κυβερναει αυτος που ψήφισε το 20% του συνολικού πληθισμου και εσείς βγάζετε τις ουριτσες απ'εξω απλα για να πειτε "εγω δεν τους ψήφισα.
Εσείς φταιτε ,για ολα τα πάνδεινα που τραβάει η χώρα και έχουμε κατά καιρούς μεχρι και 30% αποχη.
Μετα αμα φτάσει η χρυσή αυγη δευτερο κομμα ,θα κραζετε τους φασίστες έλληνες,ενώ οι απολιτικ έλληνες που μου επιβάλουν να εχω αρχηγό που τον ψήφισε μονο το 20 % της Ελλαδας ειναι ωραίοι τύποι ,μποέμ ,και κυριως : αυτοί δεν τον ψήφισαν το μπυ**στη ,δε φταίνε σε τίποτα.

Μάστα, μάστα...άλλος ένας ευπατρίδης αγανακτισμένος με τις ρομφαίες!! Δεν πετάμε τίποτα, το έχουμε εξηγήσει 1.000.000 φορές, αλλά, προφανώς στην δική σου έννοια δημοκρατικού διαλόγου περισσότερο αξία έχουν οι κραυγές και οι καταδίκες παρά η κατάθεση επιχειρηματολογίας. Don't call us, we call you...

Re: Απάντηση: Τελικά, που πάει το λευκό;

+1000

Ακόμη κι αν ο 1ος είναι δεδομένος (συνήθως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση), η αυτοδυναμία (=ασυδοσία) του εξαρτάται μόνο απ'αυτούς τους μικρούς που δε σου γεμίζουν το μάτι και δεν ξέρεις καν αν θα μπορέσουν να είναι στη βουλή.

Δεν επιδοκιμάζει τίποτα. Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του στο σύστημα με ψήφο μάλιστα (μιλάω για τα λευκά). Διαμαρτύρεται ήδη με την ψήφο του. Δεν υπάρχει πιο ηχηρός τρόπος διαμαρτυρίας σε μια δημοκρατία από αυτόν. Εκείνοι που ψηφίζουν τον τάδε για να μην βγει ο δείνα, να μην μιλάνε καθόλου διότι δεν καταλαβαίνουν την τύφλα τους τη μαύρη για το πως λειτουργεί η ψήφος, Στέλιε.

Γιατί στο Λευκό, είναι που δίνεται σχεδόν πάντα η λάθος ερμηνεία?
Δεν είναι σαφές ότι το μήνυμα του λευκού είναι "δεν μου κάνει κανένας"?
Τι σας μπερδεύει? το χρώμα?
Αν ήταν μαύρο θα φαινότανε πιο ξεκάθαρο?

Γιάννη και Χρήστο, νομίζω ότι μπερδεύετε το νόημα με το αποτέλεσμα.

Βεβαίως και συμφωνώ στο ότι το λευκό είναι μια ψήφος με συγκεκριμένη ιδεολογία και κατεύθυνση. Παρ'όλα αυτά όμως, η ψήφος σας είναι το μοναδικό όπλο (θεσμικό έστω) απέναντι στην ασυδοσία που απολαμβάνει ο πρώτος μέσω της απάτης των 50 εδρών και της αυτοδυναμίας. Όσο λιγότεροι ψηφίζουν, γι'αυτούς τόσο το καλύτερο.

Θυμίζω πχ τι γίνεται στα Πανεπιστήμια, όπου τα κομματόσκυλα ξεφτιλίζουν καθημερινά την έννοια της συνέλευσης ώστε στο τέλος να μένουν να ψηφίζουν μόνο τα μέλη τους.

Γιατί στο Λευκό, είναι που δίνεται σχεδόν πάντα η λάθος ερμηνεία?
Δεν είναι σαφές ότι το μήνυμα του λευκού είναι "δεν μου κάνει κανένας"?
Τι σας μπερδεύει? το χρώμα?
Αν ήταν μαύρο θα φαινότανε πιο ξεκάθαρο?

Διότι το λευκό, Χρήστε, είναι επικίνδυνο, εκτός μαντριού και συστήματος. Σκέψου το σαν τους αγανακτισμένους. Το σύστημα βουβό και άλαλο σε μια γωνιά, δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα κάρο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο με αίτημα την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη χωρίς να κρατάει πλαστικά σημαιάκια. Λούφαξαν όλοι, μέχρι να αποφασίσουν να το διαλύσουν με το γνωστό ''διαίρει και βασίλευε'', και ζήσαν αυτοί καλά και 'μεις καλύτερα.

Re: Απάντηση: Re: Τελικά, που πάει το λευκό;

Διότι το λευκό, Χρήστε, είναι επικίνδυνο, εκτός μαντριού και συστήματος. Σκέψου το σαν τους αγανακτισμένους. Το σύστημα βουβό και άλαλο σε μια γωνιά, δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα κάρο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο με αίτημα την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη χωρίς να κρατάει πλαστικά σημαιάκια. Λούφαξαν όλοι, μέχρι να αποφασίσουν να το διαλύσουν με το γνωστό ''διαίρει και βασίλευε'', και ζήσαν αυτοί καλά και 'μεις καλύτερα.

:a0210:

Βεβαίως και συμφωνώ στο ότι το λευκό είναι μια ψήφος με συγκεκριμένη ιδεολογία και κατεύθυνση. Παρ'όλα αυτά όμως, η ψήφος σας είναι το μοναδικό όπλο (θεσμικό έστω) απέναντι στην ασυδοσία που απολαμβάνει ο πρώτος μέσω της απάτης των 50 εδρών και της αυτοδυναμίας. Όσο λιγότεροι ψηφίζουν, γι'αυτούς τόσο το καλύτερο.

Θυμίζω πχ τι γίνεται στα Πανεπιστήμια, όπου τα κομματόσκυλα ξεφτιλίζουν καθημερινά την έννοια της συνέλευσης ώστε στο τέλος να μένουν να ψηφίζουν μόνο τα μέλη τους.

Προσωπικώς Ιάσων, δεν έχω μπερδέψει τίποτα. Τα έχω εξηγήσει πάμπολλες φορές και στα προηγούμενα νήματα που ανήρτησα. Δικαίωμα του καθενός παραπέρα να καταλαβαίνει ό,τι καταλαβαίνει. Η λευκή ψήφος είναι μια θεσμική (στα πλαίσια της διαδικασίας) και ταυτόχρονα εξωθεσμική ψήφος που δείχνει τάση και πραγματική άρνηση και αντίδραση. Δεν μένει στα επιμέρους μπας και σώσουμε το κάτι ή δεν χάσουμε το άλλο...λέει άει σιχτίρ. Τέτοιες κάθετες και ξεκάθαρες θέσεις είναι που τρέμει το σύστημα διότι δεν μπορεί να τις ελέγξει.

Κοίταξε, προσωπικά αύριο δεν θα ψηφίσω λευκό.
Όμως δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τη λευκή ψήφο απολιτίκ ή λάθος.
Είναι ψήφος a priori πολιτική πράξη δηλαδή και με την ίδια ακριβώς αξία με οποιαδήποτε άλλη ψήφο.
Η ντροπή είναι του συστήματος που με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο την υποτιμά βάζοντάς την στα "λευκά/άκυρα" ωσάν αυτοί που ψηφίζουν λευκό δεν ξέρανε τι να ψηφίσουν.
Όχι! Ξέρανε πολύ καλά τι ψηφίζανε όταν ρίχνανε λευκό.
Το ότι ενοχλεί τόσο πολύ, και το σύστημα αλλά και εδώ ακόμη δείχνει πόσο ενοχλητική είναι.
Όχι η αντιδημοκρατική συνωμοσία είναι όλων των υπόλοιπων που συναινέσανε να μοιράζονται ψήφο που δεν τους ανήκει και να αγνοούνε την θέληση από σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας
Αυτή είναι η αλήθεια.

Και για να κάνω πιο αντιληπτό αυτό που γράφω, συνιστώ σε όλους να δουν την απόδραση των 11. Ξέρετε από τι ελευθερώθηκαν εκείνοι οι κρατούμενοι? Ούτε από κανένα σούπερ σχέδιο, ούτε από συγκυρίες και πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, ούτε από αποφάσεις αμνηστίας, ούτε από μεγαλόπνοες στρατηγικές. Ελευθερώθηκαν με αιτία μια στιγμή...ένα λεπτό ενθουσιασμού, ένα δευτερόλεπτο ελευθερίας που ένιωσαν 40.000 άνθρωποι ταυτόχρονα και είπαν ''δεν γ@μι@τ@ι'' με αποτέλεσμα να ξεχυθούν στο γήπεδο και να τους ελευθερώσουν. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η ώρα λέει ο σοφός λαός! Πείτε μου τώρα..με ποιον τρόπο οι ναζί θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο? Πως θα μπορούσαν να προβλέψουν το απρόβλεπτο? Έτσι γράφεται η ιστορία και όχι με κομπιουτεράκια...

Κοίταξε, προσωπικά αύριο δεν θα ψηφίσω λευκό.
Όμως δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τη λευκή ψήφο απολιτίκ ή λάθος.
Είναι ψήφος a priori πολιτική πράξη δηλαδή και με την ίδια ακριβώς αξία με οποιαδήποτε άλλη ψήφο.
Η ντροπή είναι του συστήματος που με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο την υποτιμά βάζοντάς την στα "λευκά/άκυρα" ωσάν αυτοί που ψηφίζουν λευκό δεν ξέρανε τι να ψηφίσουν.
Όχι! Ξέρανε πολύ καλά τι ψηφίζανε όταν ρίχνανε λευκό.
Το ότι ενοχλεί τόσο πολύ, και το σύστημα αλλά και εδώ ακόμη δείχνει πόσο ενοχλητική είναι.
Όχι η αντιδημοκρατική συνωμοσία είναι όλων των υπόλοιπων που συναινέσανε να μοιράζονται ψήφο που δεν τους ανήκει και να αγνοούνε την θέληση από σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας
Αυτή είναι η αλήθεια.

Έχεις υπόψη σου κάποιο σύστημα σε κάποιο άλλο κράτος που κάνουν κάτι άλλο με το λευκό;

Εγώ έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα κράτη δεν έχουν καν λευκό γιατί δεν σημαίνει τίποτα... αλλά πραγματικά θα με ενδιέφερε κάποιο υπαρκτό σύστημα που έχει λευκό και δεν το πετάει στα σκουπίδια... θα με ενδιέφερε τι άλλο το κάνουν γιατί εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κάτι!...

Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε και κάτι καινούριο που δεν γνωρίζουμε...

Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι για να δούμε τι θα κάνουμε εμείς όμως.
Έτσι δεν είναι?
Ξεκάθαρα το "Λευκό" είναι ψήφος και ξεκάθαρα δεν σημαίνει "βολεύομαι με όποιον να' ναι" .
Σημαίνει "δεν μου κάνει κανένας" από αυτούς που κατεβαίνουν.
Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, είναι όπως ξανά είπα να αφαιρεί θέσεις από το κοινοβούλιο.
Και αυτό θα βλέπαμε πόσο πολιτικό είναι, όταν για παράδειγμα η αυξημένη πλειοψηφία δεν θα μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι για να δούμε τι θα κάνουμε εμείς όμως.
Έτσι δεν είναι?
Ξεκάθαρα το "Λευκό" είναι ψήφος και ξεκάθαρα δεν σημαίνει "βολεύομαι με όποιον να' ναι" .
Σημαίνει "δεν μου κάνει κανένας" από αυτούς που κατεβαίνουν.
Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, είναι όπως ξανά είπα να αφαιρεί θέσεις από το κοινοβούλιο.
Και αυτό θα βλέπαμε πόσο πολιτικό είναι, όταν για παράδειγμα η αυξημένη πλειοψηφία δεν θα μπορεί να επιτευχθεί.

Μα πως δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι!

Η γη περιέχει 200 χώρες και 7 δις ανθρώπους.

Αν κάποιος κάνει κάτι τελείως διαφορετικό από τους υπόλοιπους, τότε είτε είναι πρωτοπόρος μεγαλοφυΐα, είτε είναι ψώνιο.

Σε πρακτικά και πολύ απλά θέματα οι πιθανότητες είναι συντριπτικά μεγαλύτερες υπέρ της δεύτερης πιθανότητας (ψώνιο). Γενικά μιλώντας, όχι μόνο για το λευκό.

Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα κάνουμε ότι και όλοι οι άλλοι, και πολύ σωστά δηλαδή. Η λευκή ψήφος σύμφωνα με τους νόμους μας δεν μετράει σε τίποτα. Αν υπάρχουν παραδείγματα χωρών που μετράει σε κάτι, να το συζητήσουμε. Θα μάθουμε και κάτι νέο.

"το τι κάνουν οι πολλοί" από μόνο του είναι φαιδρό σαν επιχείρημα.
"Και πολλά (και περισσότερα από εμάς) δισεκατομμύρια μύγες τρώνε σκ@τα, κάτι θα ξέρουν" ένα πράγμα

Πάντως υπάρχει πλέον διεθνές κίνημα για την "αναβίωση" της λευκής ψήφου.
Στην Γαλλία για παράδειγμα με από το 2014 η λευκή ψήφος καταμετρείται κανονικά και απαγορεύεται να μπαίνει με τα άκυρα.
Η λευκή ψήφος σε κάποιες χώρες έχει άλλες ονομασίες όπως "κανένας" κ.λπ.
Η ύπαρξή της είναι κεφαλαιώδης για να λογίζεται ένα σύστημα δημοκρατικό.
Στη δημοκρατία αυτός που κυβερνάει/νομοθετεί *, το κάνει με τη συναίνεση του πολίτη. Για να έχει νόημα όμως η συναίνεση είναι απαραίτητο να υπάρχει και η επιλογή της απόρριψης.

*Το κοινοβούλιο δηλαδή.