..............................................
Πάντως μόνιτορ ούτε για πλάκα,οι μηχανικοί ήχου και οι ηχολήπτες κολλάνε ένσημα,είναι δουλειά όχι διασκέδαση (προσωπικό γούστο αυτό,μην παρεξηγηθώ ).
Καλά, αυτή την τόσο διαδεδομένη αντίληψη, ότι υποχρεωτικά όταν είναι μόνιτορ, θα είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, ποτέ δεν την κατάλαβα. :nounder:
Υπάρχει και μία λογική αντίφαση εδώ. Παράδειγμα:
Έστω ότι κάνω μία ηχογράφηση και μετά από πολύ δουλειά, επεξεργασίες, κλπ, κλπ, κλπ, τη φτιάχνω ν' ακούγεται από τα μόνιτορ ηχεία μου γλυκειά και ισορροπημένη. (Πολύ συνοπτική η περιγραφή). Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά μου. Να την κάνω να ακούγεται καλά.
Αν τώρα η δικιά μου παραγωγή ακούγεται από τα δικά μου μόνιτορ γλυκειά και ισορροπημένη, από τα δικά σας τα μη μόνιτορ πως θα ακούγεται;
Σαν γλυκό φουλ στο σιρόπι και έξτρα σαντιγύ;
Θεωρώ την, ας την πούμε αντιπάθεια για τα μόνιτορ, μάλλον επιβεβαίωση της άποψης μου ότι η πιστότητα αυτή καθαυτή έχει πάψει να είναι το ζητούμενο από ένα σύστημα αναπαραγωγής.
Για να είμαστε δίκαιοι όμως υπάρχει ιστορικός λόγος που είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η αντι-μόνιτορ άποψη.
Υπάρχουν δύο σχολές μόνιτορ.
Η πρώτη, ας την πούμε "προβολική" θέλει ηχεία που τονίζουν ορισμένα τμήματα του φάσματος. Τονίζει τις μεσοϋψηλές στην περιοχή που αποκαλούμε presence (γύρω στα 6,5 KHz), καθώς και τις πολύ υψηλές. Ο τονισμός αυτός διευκολύνει την παραγωγή και ειδικά τη μίξη ορισμένων ειδών μουσικής και κυρίως της ροκ. Genelec και Yamaha (το πασίγνωστο NS 10) είναι βασικοί αντιπρόσωποι αυτής της σχολής.
Είναι όμως κατάλληλη μόνο για μίξη.
Όχι για mastering.
Και μόνο για ορισμένα είδη μουσικής (ροκ, ποπ).
Όχι κλασσική ή ακουστική.
Η δεύτερη σχολή μόνιτορ απαιτεί μία εντελώς επίπεδη απόκριση συχνότητας σε όλο το φάσμα. Είναι κατάλληλη για την παραγωγή, μίξη, επεξεργασία και mastering όλων των ειδών μουσικής και υποχρεωτικά όλων των ειδών της ακουστικής μουσικής. Και απαραίτητη στο mastering.
Περιττό να αναφέρω ότι αυτήν ακολουθώ.
Και αντίθετα με τον Sonus,δεν πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο πιστότητας (τουλάχιστον όσον αφορά τον πλούτο εκτός των άλλων ) στα ψηφιακά με λογική τιμή.
Αλλά κάνουν κάτι καλά,άλλα κάτι άλλο,συνολικά όμως πρέπει να ανεβεί κανείς αρκετά ψηλά......................
......................................
Αυτό Σωκράτη είναι πολύ εύκολο να στο δείξω. :music-smiley-005:
Όποτε έλθεις να με επισκεφθείς, ή αν τύχει να σ' επισκεφθώ εγώ. :grandpa:
Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η πιστότητα, όπου ήδη έχουμε μία πολύ καλή προσέγγιση, αλλά η ίδια η διαδικασία της παραγωγής, όπου τα πρωτογενώς ηχογραφημένα μουσικά γεγονότα "χτίζονται" προκειμένου να δέσουν ανταποκρινόμενα στις επιθυμίες και την αισθητική του παραγωγού με πολλαπλές, επάλληλες επεξεργασίες με τη χρήση δεκάδων έως εκατοντάδων plugins. Η εκτεταμένη και απρόσεχτη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει, αυτό γίνεται, σε λάθη στρογγυλοποίησης, αφού η εφαρμογή κάθε επιμέρους επεξεργασίας είναι μαθηματική επεξεργασία. Η μεμονωμένη επιμέρους ηχητική επεξεργασία δεν προξενεί αρνητικά αποτελέσματα σε μία ηχογράφηση, η σωρευτική όμως χρήση δρώντας αθροιστικά μπορεί να προκαλέσει.
Και εκεί ναι, μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να απομακρυνθούμε από την υψηλή πιστότητα.