Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

Re: Απάντηση: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

. εδώ δεν ξέρουμε όλα τα όργανα ή τον ήχο που βγάζουν καλά καλά!!!

E...μα.

Και οχι μονο αυτο....στην μπακαλα που παμε (κατι κουρασμενα παληκαρια ξερουν!!:grinning-smiley-043 )
https://www.youtube.com/watch?v=MR8B8ITwtoA

αλλο ηχο εχει η κιθαρα των μπροστινων ,αλλο του στο βαθος.

Οταν τους ηχογραφω ξερω πολυ καλα ποιος παιζει τι, επειδη ειμαι εκει.
Αν ομως ερθει μια ο ενας μια ο αλλος ξεχωριστες μερες και τους ηχογραφησω , ποιος θεωρειται ηχος αναφορας οεοοο:drummer:

Για πιο πολλες λεπτομερεις ρωτηστε τον γεροπαραξενο :flipout::flipout:

Last edited:
Να τι απεχθανόμουν τόσο καιρό. Το dynamic compression!

Σίγουρα θα προτιμούσα να έχω τη δυνατότητα να ακούω κάθε μέρα τη μουσική μου live (με-ότι-setup-νά'ναι) παρά να παιδεύομαι για την απόλυτη αναπαραγωγή στο χώρο μου...

Το Harry James πάντα μου ακούγονταν υποτονικό και πολύ "σιγανό". Κατάλαβα όμως τι εννοείς Δημήτρη.. :)

θέλω να πω...
στον χώρο εκείνο πχ με θόρυβο κόσμο κλπ αν βάλεις το δίσκο σε μια στάθμη νορμάλ για τα απλά περάσματα πχ 100db, στο κρεσέντο θα χτυπήσει 135 και θα πάρουν όλοι τα αυτιά στο χέρι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

κι ο μαγαζάτορας ίσως τα ηχεία....

και πάλι πολλά έβαλα....
εδώ πάρτε λίστα με τις δυναμικές περιοχές δίσκων του Harry James.
Τερματίζουν στο 20.
είδα ένα δίσκο του Bowie εκεί με τέτοιο εύρος.
Εχει κάτι τραγικούς με 3db δυναμική περιοχή...

http://dr.loudness-war.info/album/list?artist=Harry James

φυσικά πλέον compression έχουν και οι σύγχρονες μικροφωνικές για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον χώρο.
Είναι θέμα χρόνου να πηγαίνεις και στα ξενυχτάδικα και να έχουν ένα εύρος 5-10 db και καλά θα είναι.
Το εύρος χρειάζεται για να ξεκουράζεται και λίγο το αυτί. Αλλιώς όταν είναι στην τσίτα συνέχεια....η κούραση και η βαρεμάρα ερχεται.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

Φαντάσου πόσα ντεπόν έπρεπε να παίρνει αυτός που "γνωρίζει", όταν ακούει συστήματα με κάργα παραμόρφωση, έλλειψη δυναμικών. πληροφορίας :flipout:

κατά τα άλλα πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά σε συσκευές και μαντζούνια για να έχουμε "σωστές χροιές" :bang:

Που έχει αναφορά το ζωντανό εννοείς;
Καμία σχέση,ποτέ δεν με ενόχλησε. (ούτε καν όταν γρατζουνάω ο ίδιος,οδυνηρή εμπειρία,σε διαβεβαιώ :flipout: )

Σοβαρά τώρα.
Κατ' αρχήν τον φροντισμένο χώρο τον κάνει η σωστή μέτρηση.Κι εννοώ σωστή,ανεξάρτητη μηχανακίων και με εξοπλισμό που εδώ πρέπει να έχουν από λίγοι έως ελάχιστοι,και λογικό,εκτός από το εξωφρενικό κόστος χρειάζονται και σπουδές στο αντικείμενο.
(Τουλάχιστον εγώ,μια φορά έχω δει dummy με αναλυτή,κι αυτό σε φώτο. )

Με αυτά και με αυτά,αυτό που θέλω να πω είναι πως από την στιγμή που φεύγουμε από το σωστό,δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Το σωστό είναι απόλυτο,"λίγο σωστό" δεν υπάρχει.
Ή είναι ή δεν είναι.Να πλησιάζει;Πάσο.Το αρχικό όμως δεν...

Ενδιαφέρον εξελίσσεται η κουβέντα, για μένα τουλάχιστον...

Αν υποθέσω π.χ. ότι έχω ένα δωμάτιο με ένα Daiko μαζί με έναν Γιαπωνέζο drummer και θέλω να τον ηχογραφήσω...σωστά.

Υπάρχει τρόπος (τεχνικός) να το κάνω και να πετύχω 60 dB δυναμική περιοχή??

Τελικά τι ακριβώς χρειαζόμαστε?

Μήπως σωστές ηχογραφήσεις??

Sonus Naturalis, η σειρά σου... :)

το σωστές έχει πεθάνει. Αν δεις όλες οι σύγχρονες στη λίστα είναι στα κόκκινα.

Να σου πω εγώ, όταν γράφω κιθάρες και έχω κομπρέσσορα έχω την ησυχία μου.
Δεν πάει να βαράω, σιγά δυνατά, όλα βγαίνουν περίπου ίσιωμα και τίποτα δεν χτυπάει κόκκινο.
Αλλά το αποτέλεσμα, ιδίως αν ξαναγράψεις μαζί άλλες δυο τρεις επίσης με κομπρέσσορα, δεν ξεχωρίζεις τίποτα.
Αν όμως βγεί ο κομπρέσσορας τότε με το παραμικρό έρχονται τα κόκκινα, σου βγαίνει ο κω να το περάσεις καλά.
Αν βάλεις πολλά όργανα μετα, ξεχωρίζουν πιό εύκολα στο τελικό άκουσμα.

Συνεπώς ο κομπρέσσορας είναι για συγκεκριμένη δουλειά, όμως στις μέρες μας υπάρχει κατάχρηση.

Ενδιαφέρον εξελίσσεται η κουβέντα, για μένα τουλάχιστον...

Αν υποθέσω π.χ. ότι έχω ένα δωμάτιο με ένα Daiko μαζί με έναν Γιαπωνέζο drummer και θέλω να τον ηχογραφήσω...σωστά.

Υπάρχει τρόπος (τεχνικός) να το κάνω και να πετύχω 60 dB δυναμική περιοχή??

Σχετικά απλό είναι.
τον βάζεις να βαρέσει με όλη του τη δύναμη, βλέπεις τι κορυφές βγάζει και ρυθμίζεις μέγιστη στάθμη 1-3 db πιό κάτω. (γιατί πάντα μπορεί να ρίξει και παραπάνω).
Μετά ....πατας το rec.

(έχω κάπου μια ζωντανή ηχογράφηση χωρίς κομπρέσσιον καθόλου, άμα τη βρω θα στη στείλω.)

Άρα λοιπόν γίνεται!

Αφού λοιπόν γίνεται, έχει κανείς δοκιμάσει το σύστημά του με τέτοιες ηχογραφήσεις, και αν ναι, τι έχει διαπιστώσει?

Προς το παρόν, please, βγάλτε το χώρο απ' έξω...

Supersonic, σ' ευχαριστώ!

Άρα λοιπόν γίνεται!

Αφού λοιπόν γίνεται, έχει κανείς δοκιμάσει το

τρομάζεις και τρέχεις να χαμηλώσεις.
Δίσκους σαν τον Harry James (όπως είπες και συ) δεν τους ευχαριστιέσαι με ηχεία, παρά μόνος ή με ακουστικά. Αν θες να ακούσεις και να ευχαριστηθείς τα χαμηλά περάσματα στα κρεσέντα πονάς.
Συνεπώς δεν είναι τυχαίο που οι μηχανικοί ήχου συνήθως φροντίζουν να έχουν ένα εύρος 20-30 το πολύ db....
Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι πλέον όλα παίζουν από -4db έως 0db.
Ετσι δεν ζορίζονται τα συστήματα και δεν χαλάνε και τα ηχεία.
Ετσι το ένα μέρος της αλυσίδας (μουσική παραγωγή) φροντίζει το άλλο (μηχανήματα αναπαραγωγής). Με έναν μέτριο ενισχυτή και ηχεία βάζεις μια ηχογράφηση με εύρος 5 db και όλα ωραία.
Μόλις όμως βάλεις αυτή με τα 25 τρέμει το φυλλοκάρδι σου.
(Ασε που σε κράζουν οι γείτονες)

Έχετε ακούσει π.χ. τις μινιμαλιστικές εγγραφές του Kosta Metaxa ή της παλιάς Mapleshade? Εκπληρούν τα κριτήρια μίνιμουμ κομπρέσσιον?

Με αυτά που λες Δημήτρη πιστεύω ότι η ίδια η ηχογράφηση κόβει από μόνη της μεγάλο μέρος του "ρεαλισμού", κάτι που δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με την συνεισφορά των ίδιων των μηχανημάτων αναπαραγωγής (την οποία τη θεωρώ συγκριτικά μικρή)...

[/COLOR]Με αυτά που λες Δημήτρη πιστεύω ότι η ίδια η ηχογράφηση κόβει από μόνη της μεγάλο μέρος του "ρεαλισμού", κάτι που δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με την συνεισφορά των ίδιων των μηχανημάτων αναπαραγωγής (την οποία τη θεωρώ συγκριτικά μικρή)...

ο ρεαλισμός εξαφανίστηκε αφ ενός από τα μέσα εγγραφής που αναγκαστικά περιόρισαν το εύρος της ηχογράφησης (βινύλιο) (όχι μόνο από θέμα εύρους που είχε αρκετά πάνω από 20, αλλά και τις δυνατότητες αναπαραγωγής από την κεφαλή και το θέμα του χρόνου - καθώς οι χαμηλές συχνότητες ανάγκαζαν να περιοριστεί ο χρόνος λόγω μεγαλύτερου αυλακιού.)
Πιστεύω ότι μετά το cd οι ηχογραφήσεις δεν ακολούθησαν τις δυνατότητες του μέσου, απλά λίγο τις μεγάλωσαν, γιατί μετράνε δυστυχώς και τα εντελώς λειτουργικά θέματα.
Πχ το να γρατσουνάς μια κιθάρα στο χώρο σου, άντε να σου ανεβάσει λίγα db από τα 50 στα 60.
Το να παίζει ενα γκρούπ στο χώρο σου όμως θα σου ανεβάσει άλλα 50.
Αυτά τα 60 δεν μπορείς πρακτικά να τα διαχειριστείς.
Διότι πρώτα πρώτα η ακουστική κιθάρα θα θαφτεί κάτω από την ηλεκτρική ή το μπασο ή τα τύμπανα.
Συνεπώς λάβε υπόψη ότι ποτέ δεν ακούς μια ακουστική στη σωστή στάθμη. Την ακούς αυξημένη. (πάνε τα 10-15 db του κατωφλιού).
Και πάει λέγοντας...
Στα φέρνουν όλα στο πιάτο ώστε να μην ξεπερνάει κανένα τα 20-25 και με μικρές διαφορές σταθμικά (και συχνοτικά) ώστε να τα ακούς όλα κάαααααπως καλά.
(και συ στο μεταξύ σκας χιλιάρικα)

Αν μια "μαγική" μέθοδος ηχογράφησης πετύχαινε πολύ ανώτερο ρεαλισμό από άλλες "συμβατικές" μεθόδους, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το impact στην αναπαραγωγή υψηλής πιστότητας στο μέσο χώρο ακρόασης? Εγώ πιστεύω τεράστιο (με τα ίδια μηχανήματα)...

Και πρόσεξε το συχνοτικά....
Αλλο μεγάλο θέμα αυτό.

πχ γράφω κάτι με ας πούμε 6 κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, 2 πλήκτρα....
Και έχεις ένα όργανο, μιά κιθάρα πχ που την έχεις προσέξει όταν την έγραφες στην τρίχα. Με χροιές, με προσοχή το μικρόφωνο, με ελαφριά αντήχηση με σωστό eq κλπ κλπ. Την ακούς μόνη και είναι χαρμα.
Την ακούς και με τα άλλα και είναι....σκ....
Πιάνεις λοιπόν τα εργαλεία, κομπρέσσορες, dyn eq, maximizer, enhancer και δε συμμαζεύται και ωπ ξαφνικά ξεχωρίζει μια χαρά.

Αν την ακούσεις μετά μόνη της, είναι ένα μαύρο χάλι.
Πιθανότατα στον δίσκο, όταν έρθει και χρειαστεί ο ακροατής να την ακούσει μόνη της, βγαίνουν τα φτιασίδια έτσι ώστε να μην το πάρεις χαμπάρι και την ακούς νορμάλ... (άβυσσος)

Απάντηση: Re: Τελικά ,τι ακριβώς χρειαζόμαστε??

(και συ στο μεταξύ σκας χιλιάρικα)

ώπ! όλο μισόλογα είσαι :-)

"και συ στο μεταξύ σκας χιλιάρικα" και ισχυρίζεσαι ότι πλέον καταλαβαίνεις και την μάρκα του πιάνου που παιζει :flipout: