Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Πες τι έχεις εσύ στο μυαλό σου ως πρόταση..
Κατ' αρχάς ρησπέκτ για την προσπάθεια με το πριόνι χειρός.

-Για τέτοιες δουλειές θες καθαρές κοπές και ακρίβεια/ επαναληψιμότητα. Πιστεύω μόνο το παγκοπρίονο θα βολέψει, και από ότι έχουμε κατά καιρούς γράψει στο φόρουμ μόνο το dewalt υπάρχει σαν μίνιμουμ (γύρω στα 560€ βλέπω το μικρό DWE7485).
-Από μίνι δισκοπρίονα δεν έχω εμπειρία αλλά μπορεί να σε κατευθύνει ο Μιχάλης που έχει δοκιμάσει διάφορα.
-Κι επειδή είναι αρκετά τα λεφτά, ίσως να το παλέψεις με κάποιον τέτοιο οδηγό για δισκοπρίονο ή με κάποια ιδιοκατασκευή παγκοπρίονου.
-Τέλος υπάρχει και ο μερακλήδικος τρόπος με χειροκίνητη πλάνη και οδηγούς, δες πχ αυτό από 0:45 μέχρι 1:45 και αυτό το βίντεο. "Plane shooting board" λέγεται στα αγγλικά, μπορείς να το ψάξεις αν σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις μια τέτοια λύση.

Πάντως μην μπλέξεις με σέγες - δεν κάνουν για την δουλειά που θες.

• Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
Πολυ καλο το Proxxon για ξυλα παχους εως 8μμ και εως 10μμ με το δισκακι supercut.

Στα σκληρα ξυλα και κοντα στα ορια του δυσκολευεται αλλα τα κοβει.
Πριν κανα διχρονο το ζορισα για αρκετη ωρα στα ορια του με οξια και καηκε το μοτερ.

• Like
Reactions: KOSSTV
Ευχαριστώ παιδιά για τις συμβουλές
Μάλλον.προς μίνι παγκοπριονο ενδιαφέρομαι...
Εάν υπάρχει κάτι με πλάκα 40Χ40 με.υψος καψίματος τα 2εκ θα ήταν το ιδανικό..

Βλέπω ότι όμως ότι δεν υπάρχουν και πολλά στην αγορα...
Η σεγα και εμένα δεν μου κάθεται και εμένα καλά.

-Μιχάλη θα έρθω να δω τι με βολεύει.. ίσως και στην.πραξη να είναι διαφορετικά..

-Φίλτατε Tonal νομίζω ότι είναι.μια καλή.προταση ...αυτό της Proxxon δείχνει καλό είναι.μπορεις να κόβεις μέχρι 1.5 πόντο..μόνο.μειων ο διαθέσιμος χώρος γαο κοπες...Είναι πολύ μικρό..

-Δημητρη το μεγαλο δισκοπριονο ειναι ογκος και ειναι για πιο βαριες κοπες..ασε που θελω να ειναιμεταφερουμενο...
Επεισης τετοιο περιπου jig εχω φτιαξει αλλα δεν ξερω εσν θα εξυπηρετει.Θέλω να ειναι κάτι μικρών πιο διαστάσεων..

Επεισης τετοιο περιπου jig εχω φτιαξει αλλα δεν ξερω εσν θα εξυπηρετει.Θέλω να ειναι κάτι μικρών πιο διαστάσεων..
Φτιάξε 2ο πιο μικρό - ένα απόγευμα δουλειά είναι.
Βάλε του κανένα φράκτη να κουμπώνει σε διάφορες μοίρες και καμιά πατέντα να συγκρατείς μικρά κομμάτια - θα γίνει πολύ καλύτερη δουλειά από ότι με το χέρι.

• Like
Μάλλον.προς μίνι παγκοπριονο ενδιαφέρομαι...
Εάν υπάρχει κάτι με πλάκα 40Χ40 με.υψος καψίματος τα 2εκ θα ήταν το ιδανικό..

Βλέπω ότι όμως ότι δεν υπάρχουν και πολλά στην αγορα...

Υπαρχει κατι καλο, δυνατο και αθορυβο με επιφανεια 30χ30 (επεκτεινεται σε 50χ30) και κοβει εως 2,2 η 2.5εκ., αναλογα το δισκακι, αλλα κοστιζει..

Φτιάξε 2ο πιο μικρό - ένα απόγευμα δουλειά είναι.
Βάλε του κανένα φράκτη να κουμπώνει σε διάφορες μοίρες και καμιά πατέντα να συγκρατείς μικρά κομμάτια - θα γίνει πολύ καλύτερη δουλειά από ότι με το χέρι.

Aπο οτι καταλαβαινω το θελει για μικρα παχη και μικρες διαστασεις ξυλων οποτε οι κανονικοι δισκοι δεν βολευουν.
Οι δισκοι των παγκοπριονων της Proxxon εχουν παχος απο 1.5μμ εως 0,5μμ (μισο χιλιοστο)!!

• Like
Το είδα και αυτό το Proxxon....450 έχει..:oops: Μιχάλη...ξεφεύγουμε...

Μήπως η λύση είναι να βρω όσο πιο μικρό παγκοπριονο παγκου κανονικό και να του βάλω δίσκο με πολλά δόντια.. ;

Aν θελεις κατι σαν το μικρο Proxxon και να κοβεις ξυλα μαλακά εως 1.5εκ. παχος, υπαρχει και η μαιμου με 65 ευρω μαζι με τα μεταφορικα.

Το κανονικο παγκοπριονο δεν θα βολεψει με τα λεπτα ρεταλακια. Θελεις και πολυ λεπτο δισκο οχι μονο πολλα δοντια.

• Like
Reactions: lazarefa and KOSSTV
Λοιπόν ήρθε η ώρα δυστυχώς να επιστραφεί το φάλτσοπριόνιο einhell που είχα καβατζωσει χρόνια από τον γαμπρό!!Θεωρώ ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αντικατασταθεί από υπόλοιπα εργαλεία του εργαστηρίου αλλά ως προς την ευκολία όχι! επίσης έχω αγοράσει ένα σκασμό εργαλεία, φάλτσοπριόνιο δεν θα έχω,😂?? θέλω κάτι το οποίο να κόβει ίσια! budget ~400 εκτός άμα αξίζει να ανέβω λίγο παραπάνω για κάτι που να αξίζει την υπέρβαση.
Πρώτος υποψήφιος το γνωστό metabo 254.εχει να προτείνει κάποιος κάτι εκ πείρας?το ύψος δεν.με απασχολεί τόσο αλλά θα ήθελα το μήκος να κόβει 30cm.

.....να προτείνει κάποιος κάτι εκ πείρας?.....

"εκ πείρας" δεν μπορώ να πω, αλλά επειδή με έχει απασχολήσει και μένα το ζήτημα, εκτός από το Metabo και το Skill, βάλε στη λίστα σου και το Makita LS1110F (300€ τελική, απο amazon.de)
Έχω διαβάσει εξαιρετικά reviews και είναι φρέσκο μοντέλο αν θυμάμαι καλά.
Έχει και ενα έξυπνο σύστημα για να βλέπεις που θα κόψεις. Φωτίζει με led πάνω απο το δίσκο, και ο δίσκος δημιουργεί μια σκιά σαν γραμμή πάνω στο ξύλο (λέω να το αγοράσω κάποια στιγμή)

Το ΜΕΤΑΒΟ ερχοταν περι τα 250 ευρω απο το εξωτερικο. Πλεον στελνουν οι Γερμανοί?
Λόγω όγκου θα προτιμούσα ελλαδισταν και ας πληρώσω παραπάνω.

Εχω αγορασει ογκωδη προιοντα απο το εξωτερικο και παραδοθηκαν ολα χωρις κανενα απολυτως προβλημα στην πορτα μου -πληρωνοντας πολυ λιγοτερα..

Ειναι κριμα να χασεις μια καλη ευκαιρια απο το Αμαζον Γερμανιας, η απο αλλου, για αυτον τον λογο.

Τα 2 εργαλεία παρακάτω,στο skroutz έχουν την ίδια περιγραφή,δηλαδή "Κρουστικό Σκαπτικό Πιστολέτο Ρεύματος με Υποδοχή SDS Plus",'όμως εκτός από τα διαφορετικά Watt είναι εντελώς διαφορετικά στην όψη.
Ποιά είναι η διαφορά τους στην χρήση;Θέλω να το χρησιμοποιήσω για να ξηλώσω κάποια πλακάκια στον κήπο.

1.
2.

Η διαφορά ειναι οτι το ενα ειναι γομαρι 6.5 κιλων και ισχυος 5,5joule και το αλλο ειναι στα 2.5κιλα με λιγοτερο απο την μιση ισχυ.

Για πλακακια θα επελεγα το μικρο γιατι το μεγαλο θα ξηλωνε και το μπετο απο κατω, περα απο το μεγαλο βαρος που ισως σε κουρασει με τους κραδασμους.

Τωρα, αν και τα 2.5 joule ειναι συνηθως αρκετα για ξηλωμα πλακιδιων, δεν ειμαι και τοσο σιγουρος αν οντως το συγκεκριμενο πιστολετο εχει την ισχυ που λεει...

Γενικώς για ξυλωμα πλακιδίων στις περισσότερες περιπτωσεις δεν χρειάζονται βαριά εργαλεία..

Η δεύτερη επιλογή,η να το πω καλύτερα το είδος κατηγορίας πιστολετων,είναι η ιδανικότερη για τέτοιες δουλειές..

Δουλεύεις άνετα,το χειρίζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία και δεν έχεις βάρος..
Απλώς από εκεί και πέρα παίζει ρολο και το είδος του κολλήματος των πλακιδίων ως προς την σκληρότητα του υλικου..πολύ πιο εύκολα βγαίνει όταν είναι με μια απλή κόλλα,αλλιώς με υδροφυλλη που σφιγκει αρκετά και αλλιώς με άμμο θαλάσσης όπου εκεί σκέφτεσαι και την αλλη επιλογή εξαιτίας της μεγάλης σκληρότητας του υλικου..

Φτάνει όμως η επιλογή του εργαλειο μόνο.. Η απάντηση είναι όχι...το καλεμι εξαρτημα παίζει συμαντικοτατο ρόλο ακόμη και αν το εργαλειο είναι αδυναμο...
Από τότε που αποφάσισα πριν πολλά χρόνια να βάλω και το κυρτο πλατοκαλεμο η δουλειά είναι πιο εύκολη.
Ξηλώνει πολύ πιο εύκολα και κάνει λιγότερη ζημιά στο τοιχο από πίσω..
Σαν αυτό...

Σας ευχαριστώ πολύ.
Δυστυχώς εκτός από τα πλακάκια,θα πρέπει να "φάω" και τσιμέντο γιατί σε κάποια σημεία που έχουν ξηλωθεί τα πλακάκια (έσπαγαν από το βάρος του Vito),έχει φύγει και αρκετό τσιμέντο με αποτέλεσμα να πρέπει να σκάψω για να έρθει όλο το σημείο στο parking στο ίδιο επίπεδο.
Την ίδια φωτό είχα αναρτήσει σε παλαιότερη ερώτησή μου για το τι προτείνετε να βάλω στην θέση των πλακιδίων.Είχα σκεφτεί πέτρα καρύστου,μετά κάποιος μηχανικός μου πρότεινε κυβόλιθους και τελικά λέω να βάλω απλά κάποιο ανθεκτικό τσιμεντοειδές.

20240918_191800 NEW.jpg

To υλικό που φτιάχνουν το βιομηχανικό δάπεδο στις ράμπες (αυτό που είναι σαν αυλάκια) . Δεν παθαίνει ΤΙΠΟΤΑ, ας περάσει και νταλίκα.
Δεν είναι μόνο.σαν.αυλακια...αλλά και λείο και σταμπωτο με.σχεδιο..
Το έχω κάνει 120μ στην ταράτσα μου λειο και.δεν.εχει πάθει τίποτα 20 χρόνια...
Εάν σκέφτεσαι να το κάνεις είναι μια καλή λύση απλώς αυτό έρχεται.μονο έτοιμο σε βαρελα..δεν φτιάχνεται επί.τοπου δηλαδή...