Tenet

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    66
Απάντηση: Tenet (2020)

Α ναι ... και κατι ακομα.

Για οσους η ιθαγενικη γλωσσα ειναι τα Αγγλικα, εχουν ενα πλεονεκτημα στην κατανοηση (ΝΑΙ, Teddy ... εισαι μεσα σ'αυτους).
Για οσους ομως ΔΕΝ ειναι ... και δεν προφταινουν να διαβασουν μεχρι τελος καθε υποτιτλο (δηλαδη χανουν κατι δεκατα του
δευτερολεπτου αναμεσα στα τεκταινομενα και τα υποτιτλιζομενα) .... sorry folks .... bad luck !

NAI ... σε αρκετα σημεια ειναι πολυ πυκνοι οι διαλογοι (για υποτιτλισμο).

Re: Απάντηση: Tenet (2020)

Για οσους η ιθαγενικη γλωσσα ειναι τα Αγγλικα, εχουν ενα πλεονεκτημα στην κατανοηση (ΝΑΙ, Teddy ... εισαι μεσα σ'αυτους).
Για οσους ομως ΔΕΝ ειναι ... και δεν προφταινουν να διαβασουν μεχρι τελος καθε υποτιτλο (δηλαδη χανουν κατι δεκατα του
δευτερολεπτου αναμεσα στα τεκταινομενα και τα υποτιτλιζομενα) .... sorry folks .... bad luck !

Έχω αρκετά καλή κατανόηση της Αγγλικής, και προφορικά. Αλλά όταν το είδα στο σινεμά δεν κατάλαβα Χριστό, γιατί οι διάλογοι είναι "θαμμένοι" μέσα στους ήχους του περιβάλοντος. Ακούς κύματα, ακούς στριγκλίσματα από λάστιχα, ακούς το θόρυβο της νυχτερινής Βομβάη (ή Καλκούτας, δε θυμάμαι), αλλά διάλογο δεν ακούς.

Το έφτασες στην άλλη άκρη ρε συ. Ναι, είναι ακαταλαβίστικη ώρες ώρες αλλά σαφώς είναι must see γιατί Nolan. Εγώ σκοπεύω να την ξαναδώ στον προβολέα πλέον.

Ε,οταν υποτιμουν τη νοημοσυνη μου,ετσι αντιδρω.
Σ'το λεω απο τωρα,οσο και να μπεις στο βαθος της ταινιας,το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο.
Πατατα.
Μου θυμιζει τις γκαλερι μοντερνας τεχνης που,καθονται ολοι εκστασιασμενοι απεναντι απο ενα ''εργο τεχνης'' και προσπαθουν να καταλαβουν,τι θελει να πει ο ποιητης.
Οσο και να διεισδυουν στα κρυφα νοηματα,το ''εργο'' παραμενει πατατα.

"Παιδες" μην ασχολεισθε περι του "νοηματος" της ταινιας. Βλακεία ειναι, ειδικά αν την δείτε σε μεσον χωρις αριστη (προβολικη) εικονα και ηχητικά εφφε, ως εγω. Ξενερωνεις, νοηματικα ΚΑΙ νοητικα, ταχιστα.

Έχω αρκετά καλή κατανόηση της Αγγλικής, και προφορικά. Αλλά όταν το είδα στο σινεμά δεν κατάλαβα Χριστό, γιατί οι διάλογοι είναι "θαμμένοι" μέσα στους ήχους του περιβάλοντος. Ακούς κύματα, ακούς στριγκλίσματα από λάστιχα, ακούς το θόρυβο της νυχτερινής Βομβάη (ή Καλκούτας, δε θυμάμαι), αλλά διάλογο δεν ακούς.

Το μιξαζ του Νολαν παντα ετσι ειναι "θορυβωδες".

Επιδιωκει την ταραχη του χρηστη και την εν δυναμει ενταξη του στο περιβαλλον του καδρου του με καθε τροπο.

"Παιδες" μην ασχολεισθε περι του "νοηματος" της ταινιας. Βλακεία ειναι, ειδικά αν την δείτε σε μεσον χωρις αριστη (προβολικη) εικονα και ηχητικά εφφε, ως εγω. Ξενερωνεις, νοηματικα ΚΑΙ νοητικα, ταχιστα.

ακούω συνεχώς να αναφέρονται πολλοί στο τεχνικό κομμάτι της ταινίας που δεν αμφιβάλλω ότι είναι αριστουργηματικό, αλλά μπορεί να μας αρέσει μια ταινία απλά επειδή έχει μονο καλό τεχνικό κομμάτι και από κει και πέρα χάος?
από περιέργεια ρωτάω γιατί μου κάνει τεράστια εντύπωση και θα ήθελα να μάθω πώς το σκέφτεται ο καθένας. Λατρεύω και γω το τεχνικό στοιχείο πιστεύω ότι είναι θεμελιώδες για ένα καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά ποτέ δε θα έλεγα μια κακή ταινία καλή επειδή έχει άψογο τεχνικό κομμάτι.

ακούω συνεχώς να αναφέρονται πολλοί στο τεχνικό κομμάτι της ταινίας που δεν αμφιβάλλω ότι είναι αριστουργηματικό, αλλά μπορεί να μας αρέσει μια ταινία απλά επειδή έχει μονο καλό τεχνικό κομμάτι και από κει και πέρα χάος?
από περιέργεια ρωτάω γιατί μου κάνει τεράστια εντύπωση και θα ήθελα να μάθω πώς το σκέφτεται ο καθένας. Λατρεύω και γω το τεχνικό στοιχείο πιστεύω ότι είναι θεμελιώδες για ένα καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά ποτέ δε θα έλεγα μια κακή ταινία καλή επειδή έχει άψογο τεχνικό κομμάτι.
Όχι σε καμία περίπτωση.
Είναι εξίσου απαράδεκτο όπως πχ σε ένα έργο ζωγραφικής να ασχολούμαστε με την κορνίζα και όχι με το περιεχόμενο του καμβά.

Εδώ μέσα, λόγω και της φύσης του forum, αυτές οι αναφορές δεν είναι περίεργες.
Πόσες ταινίες έχουμε δεί επειδή έχουν εικόνα αναφοράς, επειδή είναι 3D αναφοράς ή επειδή τα sub δουλεύουν υπερωρίες;

Και ασχέτως φόρουμ, μπορεί κάποιος να απολαύσει μια ταινία που παρότι εχει σεναριακά προβλήματα, διαπρέπει σε άλλους τομείς πχ φωτογραφία, σκηνικά, ερμηνείες, soundtrack κοκ

Και ασχέτως φόρουμ, μπορεί κάποιος να απολαύσει μια ταινία που παρότι εχει σεναριακά προβλήματα, διαπρέπει σε άλλους τομείς πχ φωτογραφία, σκηνικά, ερμηνείες, soundtrack κοκ
Οπωσδηποτε μετραει πολυ και η εικονα, σινεμα ειναι εξ αλλου κι οχι βιβλιο. Προσφατα (ξανα)απηλαυσα εικαστικα το "Θα σε βρω στον παραδεισο", οπου πινακες ζωγραφικης ζωντανευαν ως σκηνικα της ταινιας (που ειχε ενα απιθανο φαντασιακο σεναριο).

Κοίτα, το avclub.gr είναι ένα τεχνικό φόρουμ, που σημαίνει ότι οι θαμώνες του ενδιαφέρονται για το τεχνικό κομμάτι της μουσικής και κινηματογραφικής παραγωγής πιο πολύ από το μέσο θεατή/ακροατή. Αυτό για εμένα προσωπικά σημαίνει ότι προσπαθώ να δω τις ταινίες μου και να ακούσω τη μουσική μου σε όσο καλύτερη πιστότητα γίνεται.

Από εκεί και πέρα είναι μόνο ένα μικρό βήμα να ακούς μουσικές και να βλέπεις ταινίες μόνο για την τεχνική τους τελειότητα ή τα εφέ τους ή την ποιότητα ηχογράφησης, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο ή την ερμηνεία. Εδώ δηλώνω ένοχος: έχω αγοράσει πολλούς δίσκους μόνο και μόνο επειδή έχουν καλή ηχογράφηση, και έχω δει ταινίες μόνο για τα εφέ τους ή το surround. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό -*και φυσικά ανεμενόμενο-, γλυκιά γεύση που δεν σου αφήνει τίποτα, σα να τρως μαλλί της γριάς ένα πράγμα...

Τώρα, η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι ότι έχει αποκλειστικά τεχνική τελειότητα, άψογη φωτογραφία, μοντάζ κλπ. Περιέχει μερικές εκπληκτικές σκηνές, που όμως δεν καταλαβαίνεις γιατί βλέπεις αυτό που βλέπεις, γιατί συμβαίνει, τι εξυπηρετεί και πως δένει με την υπόθεση, αν υπάρχει. Είναι σαν ο σκηνοθέτης να ήθελε να γυρίσει τις συγκεκριμένες σκηνές και έγραψε κακήν-κακώς ένα σενάριο που να τις περιέχει.

Ίσως τον καλύτερο τρόπο να δούμε την ταινία τον έχει συστήσει, σε ανύποπτο χρόνο ο Χόρχε Λούις Μπόρχες, ο οποίος έλεγε ότι τα μεγάλα Έπη όπως τα Ομηρικά, η Θεία Κωμωδία, ο Δον Κιχώτης δεν είναι γραμμένα για να διαβάζονται μονορούφι, από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά ανά επεισόδια με τυχαία σειρά. Δεν υπάρχει λόγος να διαβάζει κανείς ολόκληρη την Ιλιάδα, μπορεί να διαβάσει ας πούμε τα Δολώνεια, ή την Αριστεία του Διομήδη (αν έχει όρεξη για πολύ αίμα). Ίσως έτσι πρέπει να δούμε και το ΤΕΝΕΤ, βάζοντας μια φορά να δούμε την (επική) αρχή, άλλη φορά το κυνηγητό στον αυτοκινητόδρομο, άλλη το φινάλε, άλλη τον αγώνα ιστιοπλοΐας κλπ...

Κώστα,εγώ την Ιλιάδα την διάβασα μονορουφι,τότε που μπορούσα ακόμα να διαβάζω.

Το ίδιο και με την Οδύσσεια.

Δεν έχω δεί το έργο ακόμα αλλά πλέον ξέρω τι πρόκειται να δώ (από τα σχόλια).

Υ.Γ. Σαφώς και κοιτάζουμε και τα τεχνικά, εμείς οι χομπίστες ,αλλιώς θα την βλέπαμε στο κινητό..

Κώστα,εγώ την Ιλιάδα την διάβασα μονορουφι,τότε που μπορούσα ακόμα να διαβάζω.

Το ίδιο και με την Οδύσσεια.

Δημήτρη κι εγώ το ίδιο. Αλλά αυτή ήταν η άποψη του Μπόρχες.

Re: Tenet (2020)

Aν εννοεις το δικο μου ποστ ...
η σκηνη οπου o πρωταγωνιστης συνομιλει με τον Michael Caine ΑΞΙΞΕΙ ολο το επακολουθο mind-fuck ...

michael-caine-in-tenet.jpg

... και δεν ειναι ΚΑΝ σκηνη με visual effects (οπως η σουρεαλ που πλεουν προς την φαρμα με τις ανεμογεννητριες).
Θα μπορουσε να ειναι αυτη (αφου ειμαι vfx junkie) ... ομως ... ΔΕΝ ειναι. Oποτε μην δαγκωνεις :rolleyes: ...

Last edited by a moderator:

Oχι, το τεχνικο κοματι ειναι ενα βοηθημα. Σε τιποτα δεν αντικαταστει ουτε την ιδιοφυια ενος εργου (μιας δημιουργιας) ουτε το νοημα μιας σκεψης, ουτε το σπουδαιο μιας πραξης, ουτε τη γευση μιας διηγησης.
Επισης επειδη ο πολυς κοσμος δεν μπορει να κατανοησει η να ελεγξει πραγματικα αυτο το κομματι που λεγεται "τεχνικο" μπορει να οδηγησει και σε καποιες λαθασμενες εντυπωσεις η "πλανες" που λενε και οι πνευματικοι.

Καποιοι μαθαμε το σινεμα με καθοδικες οθονες, καποιες Κυριακες βραδυ στην Ελλαδα με την κινηματογραφικη λεσχη. Εγω προσωπικα απο την πρωτη ηδη εκπομπη, και μου εχουν μεινει ανεξητηλες σαν εντυπωσεις. Δηλ μια εποχη που το τεχνικο κομματι ηταν πολυ μικροτερο στην παραγωγη και περιορισμενο στην αποδωση.
Οποτε... οχι με τιποτα. Ενα φιλμ εχει να πει αυτα που εχει να πει. Τιποτα παραανω οτιδηποτε τεχνικο κομματι κι αν χρησιμοποιηθει.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις με καλύψατε απολύτως.

@ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ωραίος ο Μπόρχες μπορεί και να έχει δίκιο, αλλά να και τι είπε ο Ροσσίνι για τις όπερες του Βάγκνερ: "Σίγουρα πρέπει να τις ξανακούσεις και δεύτερη φορά για να τις εκτιμήσεις αναλόγως αλλά εγώ προσωπικά δεν θα το άντεχα με τίποτα".

Μα δεν είναι μητρική μου γλώσσα τα αγγλικά. Επίσης αν διαβάσεις το νήμα μερικές σελίδες πίσω θα δεις οτι και εγω είχα πρόβλημα με τον ήχο. Δεν ήταν θέμα κατανόησης της γλώσσας αλλά μάλλον του οτι ο μίξερ ευνόησε τα μπαμ μπουμ έναντι των καθαρών διαλόγων.

Bρε Θοδωρα

εσυ δεν μου πες καποτε ...

"α, δεν χρειαζεται να ψαχνω υποτιτλους ... καταλαβαινω τι λενε !" ..... ?

Όταν ακούγονται καθαρά οι διάλογοι καταλαβαίνω τα πάντα. Σε αυτήν την ταινία δεν ακουγόταν τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει οτι τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα.

Re: Tenet (2020)

Με τα airpods pro στο apple tv μια χαρά η θέαση και οι διάλογοι...απλά πρέπει να το ξαναδώ για να γεμίσω τα κενά 🤷🏻