Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Ωραία δουλειά Μιχάλη!
Μπράβο.

Μιχάλη σέ ευχαριστούμε,πολύ καλό καί λεπτομερές τό τέστ,τέτοια χρήσιμα post ανεβάζουν τό forum.:a0210:

Τις ταπεινες ευχαριστιες μου, καλοι μου μαστορες, ειναι απολαυση αυτα τα τεστακια και τα συγκριτικα και φυσικα ειναι αποκλειστικοτητα του φορουμ! Μονο εδω τα βλεπεις :)

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο!

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολυ σωστη ερωτηση Γιωργο την οποια την απαντησα μολις σημερα λογω ενος μαστορεματος που επρεπε να κουβαλαω 2 δραπανα (ενα sds και ενα κανονικο) και δοκιμασα μηπως μπορουσα να παρω μονο το ενα, βαζοντας το μακρυ SDS τρυπανι στο τσοκ του κανονικου δραπανου. Ομως δεν γινεται δουλεια.

Θεωρητικα φαινεται οτι μπορεις να βαλεις το SDS τρυπανι μεσα στο τσοκ ενος κοινου δραπανου και να το σφιξεις οπως τα κοινα τρυπανια.
Ομως οταν πας να το σφιξεις, δεν σφιγγει καλα, δεν σφιγγει ισια. Ασε που μπορει να χαλασει το τσοκ.

Το SDS τρυπανι έχει 3 κινήσιες(2+1)στο τέλος του σώματος για να ασφαλίζει σε κατάλληλη υποδοχή τσοκ SDS...
Είναι θέμα ασφάλειας και σωστης χρησης να μπαίνει σε αυτήν και μόνο την υποδοχή...
Δεν μπήκα ποτέ στο σκεπτικό να το βάλω σε άπλο τσοκ για το παραπάνω λόγο...Όπως επισεις υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να καταστρέψω τσοκ η τρυπανι προσπαθώντας να το σφίξω...

Οπότε Μιχάλη οπως το θετεις σχεδον πάντα θα έχεις μαζί σου 2 εργαλεία...
Η δική μου λογική λέει τρύπημα σχεδόν στο 95% των εργασιων με sds τρυπανι εκτός και γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι μπορείς με απλό να κάνεις δουλειά...ώστε να αποφεύγεται το άσκοπο κουβαλιμα( δεν το έχω αποφύγει και εγώ αλλά λέμε τώρα.)...

...Και μια γενικότερη παρατήρηση...
Τα SDS τρυπανια πριν χρησιμοποιηθούν για πρωτη φορα η μετα απο μεγαλο διαστημα καλό είναι να μπαίνει στο σημείο που ασφαλίζει γρασο σε πάστα μορφή,οχι σε σπρευ ,ώστε το τρυπανι να θυληκωνει ομοιόμορφα και σωστά στο εργαλείο μας...παίζει και αυτο το ρόλο του...

Όσο αφορά την ποσότητα χρήσης του απλού και του SDS τρυπανιου συγουρα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση...Ουτε περιμένω και από τα νέα CYL- 9 να κάνουν 400-500 τρύπες που κάνουν τα SDS plus...
Για άλλη χρήση ,σε ζορισμα παντα,προορίζεται το καθένα..

Πάντως τα sds τρυπάνια νομίζω μπαίνουν μόνο σε δράπανα / μπιστολέτα, (κουμούτσες δηλαδή) με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη ευχρηστίας ή κάνω λάθος ;

Oλα πρεπει να δοκιμαζονται για να εχουμε προσωπικη αποψη. Οπως το τσοκ πιανει τα τρυπανια με στελεχος HEX, ετσι θα μπορουσαν να πιανουν και τα SDS+. Oμως στην πραξη φαινεται οτι δεν γινεται.

Σωστη παρατηρηση για το γρασσαρισμα της βασης του SDS τρυπανιου. Γιαυτο με τα περισσοτερα πιστολετα παρεχεται στην συσκευασια και σωληναριο γρασσου. Το γρασσο δεν ειναι για καλυτερη εφαρμογη του τρυπανιου αλλα για προστασια του τρυπανιου αλλα και του τσοκ καθως την βαση του τρυπανιου εξασκουνται μεγαλες δυναμεις κρουσης και αναπτυσσονται μεγαλες θερμοκρασιες. Ετσι ποτε-ποτε, πρεπει να γρασσαρουμε τα SDS+ τρυπανια.

Tα κοινα bosch τρυπανια πετρας που ειναι μεσα στα σετακια των X-Line ειναι οντως πολυ μετρια αλλα θα στο τελος θα κανουν τη δουλεια. Τα τρυπανια ξυλου και μεταλλου που εχουν μεσα ειναι καλυτερα. Γενικως τα set χ-line της Bosch θα ελεγα οτι αξιζουν τα λεφτα τους καθως περιεχουν ολων των ειδων τα bits μαζεμενα σε μια καλη κασετινα. Ιδανικα για καποιον ερασιτεχνη που εχει ενα δραπανο και θελει μια γενικη κασετινα με bits που μπορει να επιλεξει να εχει μεσα οτι θελει, απο bits κατσαβιδιου μεχρι τρυπανια φτερου. Eχει πολλες επιλογες κασετινων.

Τα SDS plus και Max δραπανα ειναι ογκωδη λογω μηχανισμου κρουσης. Yπαρχουν ομως και τα SDS quick δραπανα (12 και 18βολτ) που ειναι μικρα και ζυγιζουν 1.2 και 1.4 κιλα αντιστοιχα.
Εχω το 12βολτο Bosch UNEO που κανει παρα πολυ καλη δουλεια, αριστη θα ελεγα, σε μπετον μεχρι 8μμ διαμετρο τρυπας. Το τσοκ των SDS quick παιρνει και ολα τα bits με ΗΕΧ στελεχος.

Αναφορικα με την ευχρηστια τους, λογω ογκου, θα ελεγα οτι η μεγαλυτερη ισχυς τους, η δυνατοτητα καλεμισματος, το βαλε βγαλε το τρυπανι με μια κινηση και ιδιως η ταχυτητα διατρησης τους δινουν αλλη αξια, μεγαλυτερη σε σχεση με ενα κοινο δραπανο.

Το SDS ειναι μια πατεντα της Bosch:)

Μιχάλη, ευχαριστούμε για την παρουσίαση - ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Το ίδιο και η ανάλυση για τα SDS μύτες και δράπανα. Κι' εγώ είχα την εντύπωση ότι οι SDS μύτες είναι μόνο για πιστολέτα ή όπως αλλιώς λέγονται τα κουμουτσοειδή που μοιάζουν με μεγάλα δράπανα.

Προσωπικά με έχει βολέψει το παρακάτω parkside sds+ σε συνδυασμό με Milwaukee τρυπάνια , μανιτζεβελο , ελαφρύ και αποδοτικό για οτιδήποτε τρύπημα χρειαστώ σε τοιχοποιία .

https://youtu.be/ryZ011wbFY8

Μιχάλη εύγε, πολύ ωραίο συγκριτικό όπως πάντα!

Για την ιστορία, το δικό μου 8άρι CYL9 έχει τρυπήσει τοιχοποιϊα πάνω από 50 φορές και ακόμη δείχνει να κρατάει.

χαχαχα, Ρουμανικο βιντεακι βρηκες, να'σαι καλα Κωστα το χαρηκα :)))

Εν ολιγοις συγκρινει το parkside και το ryobi και τα δυο 20βολτ και 400Νm καθως και το Hilti των 22βολτ και 440Νm, απο οσα λεει τουλαχιστον ο ανθρωπος στο βιντεο.

Σε μπουλονια, σκουριασμενα και μη, φαινεται οτι το Ηilti και το Ryobi εχουν την ιδια ακριβως αποδοση, ενω το Parkside υστερει εναντι και των δυο.

Οπως εγραψα και στο ομωνυμο νημα του Lidl εμενα με ενδιαφερει για βιδωμα/ξεβιδωμα στριφωνιων και παξιμαδιων εκτος εμβελιας αυτοκινητου οπου τα 400N θα ειναι υπερβολικα και ανετα για το εργαλειο....θα δουμε τι τιμη θα παιξει....

Ειναι λογικο να υστερει του Lidl σε σχεση με τα αλλα δυο..ειναι εμφανης η διαφορα...

Δοκιμασα σημερα καποια τρυπανακια για ολες τις χρησεις αλλα κυριως για πλακακια/μαρμαρα/γυαλι. Ειναι ενισχυμενα με κεφαλη καρβιδιου. Βγαινουν σε διαμετρο απο 3 εως 12μμ. Το στελεχος εχει εγκοπες για καλυτερο κρατημα.
https://www.amazon.co.uk/dp/B07GSBS...&pd_rd_r=11b6e017-5546-11e9-a82e-39c8c877061f

Τα ιδια βγαζει και η bosch (τα καλυτερα) αλλα το σετακι δεν εχει καποια νουμερα που θελω και ειναι και ακριβοτερα. Tα συγκεκριμενα εχουν και καλες κριτικες, οποτε επρεπε να δοκιμαστουν.

Οι τρυπες που βλεπετε εδω ανοιχτηκαν σε ελαχιστα δευτερολεπτα, κυριολεκτικα σαν να τρυπας ξυλο. Προτρυπημα δεν χρειαστηκε καν σε αυτο το πλακιδιο το οποιο ειναι βεβαια ολιγο τσιπικο, εχω καποια για δοκιμες.
33644827778_105fca40ed_b.jpg

Το μικρο τρυπανακι στα δεξια (3μμ) ειναι ιδανικο για προτρυπημα εαν χρειαστει. Η διατρηση εγινε χωρις masking tape, απευθειας στο πλακακι και οι τρυπες φαινονται πολυ καλες, χωρις ξεφτισματα.
Ειμαι υπερ ευχαριστημενος με την αποδοση των τρυπανιων, το μονο που μενει ειναι να δουμε εαν εχουν διαρκεια. Και την μιση διαρκεια των CYL9 για πλακιδια να εχουν, εγω θα ειμαι ευχαριστημενος.

Σωστα, για αυτο ακριβως ανεφερα το γεγονος οτι το συγκεκριμενο πλακακι ειναι 'τσιπικο'. Αυτο δεν αναιρει κατι απο τις ιδιοτητες των συγκεκριμενων τρυπανιων. Στα ιδια πλακακια τεσταρω τα διαφορα τρυπανια.
Αντι 2 δευτερολεπτα θα κανεις περισσοτερο σε πιο σκληρο υλικο. Ισως χρειαστει και λιπανση με νερο.

Πολυ καλο ανοιγμα με τα συγκεκριμενα τρυπανια...!!!
Βλεπω οτι τα συγκεκριμενα κανουν πολυ καθαρο τρυπημα και αυτο διακρυνεται απο το ομοιομορφο φαγωμα κατα την περιμετρο του κυκλου...και βαζω σε δευτερη μοιρα το ποσο χρονο χρειαστηκαν...
Γενικα παντως στα περισσοτερα πλακακια το προτρυπημα συνησταται ως συγουρια για να μην γινει ζημια..ασχετα απο το τρυπανι,που το συγκεκριμενο μια χαρα δειχνει,συνηστω μικρη ροπη στο οποιο εργαλειο χρησιμοποιηθει για να αποφευχθουν τα χειροτερα.....

Φυσικα και εχει πλακακι με πλακακι διαφορα..το ιδιο ειναι να τρυπας εξωτερικου χωρου με εσωτερικου η και ακομα γρανιτοπλακακι....;..οχι βεβαια...

Μέχρι να μάθω πως να τρυπάω τα πλακάκια του μπάνιου μου «έκαψα» 4 τρυπανάκια Bosch. Ακόμα και την τελευταία φορά τρύπαγα μερικά δευτερόλεπτα - μετά νερό - μετά τρύπημα - μετά νερό κτλ για να καταφέρω να ανοίξω τρύπα χωρίς να καταστρέψω το τρυπάνι. Τα παραπάνω φοβάμαι ότι δεν θα αντέξουν σε γρανιτοπλακίδια...

Οχι, για γρανιτοπλακακι δεν νομιζω να κανει. Εκει υπαρχουν αλλα τρυπανια, διαμαντοτρυπανα σαν ποτηροκορωνιτσες. Ισως σαν αυτα που εχει βαλει ο Κωστης στο λινκ που δεν ανοιγει.

Κατι τετοιο δηλαδη
Bosch-Diamond-Tile-Drilling_Tag.png

Τετοιου ειδους τρυπανακι εχω χρησιμοποιησει μονο της Dremel, οταν τρυπουσα για ενα project τους πατους μπουκαλιων.
Εκανε πολυ καλη δουλεια αλλα αργουσε, με συνεχη λιπανση με ειδικη παστα.
0e047c09-7b55-41c7-9de6-13bfd3e2a6f5.jpg._CB286894764_.jpg