Dewalt DWE 7485 -The return of the King ?
ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Όπως είχα γράψει και στις παραλαβές , αγόρασα πριν καμιά βδομάδα το παραπάνω δισκοπρίονο πάγκου (table saw στα ελληνικά) .
Κατ´ αρχήν να πούμε ότι όλα τα δισκοπρίονα πάγκου ανεξάρτητα κατηγορίας και τιμής ΔΕΝ είναι γωνιάστρες ,που εξάλλου "παίζουν" σε άλλη κατηγορία τιμής .
Το συγκεκριμένο πριόνι είναι το μικρότερο μοντέλο της Dewalt και παίρνει δίσκο 210 , με μέγιστο ύψος κοπής τα 62mm.
Είναι ακριβό για την κατηγορία του ,αν και αγοράστηκε πολύ κάτω από τις τιμές αγοράς που βρίσκομαι στο διαδίκτυο ,μετά από γενναία έκπτωση λόγω προσωπικής γνωριμίας.
ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Πρόκειται για ένα μικρό παγκοπρίονο με διαστάσεις τραπεζιού 50Χ50 , με δίσκο 210 (και όχι 216) και συνολικό βάρος 22 κιλά , άρα ελαφρύ , εύκολα αποθηκεύσιμο και μεταφερόμενο. Αυτό ήταν και ένα βασικό κριτήριο αγοράς του ,λόγω περιορισμένου χώρου. Ο κινητήρας είναι 1850 W ,μεγάλο νούμερο για δίσκο 210 , πράγμα που έχει όμως πολύ θετική επίδραση στις κοπές σε συνδυασμό με τις 5800 στροφές /min ,που γυρίζει ο 24αρων δοντιών δίσκος ,κατασκευής της ίδιας της Dewalt.
Ο μηχανισμός κίνησης και ρύθμισης της πλαϊνής μπάρας (fence) είναι ο γνωστός κορυφαίος μηχανισμός της Dewalt , που βρίσκομαι και στο 745 ,και είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν στην αγορά ,ανταγωνιζόμενος μηχανισμούς και πολύ ακριβότερων παγκοπρίονων του χιλιάρικου και πάνω. Όλα τα ρουλεμάν ,τόσο της πλαϊνής μπάρας ,όσο και του δίσκου (ανέβασμα ,κατέβασμα ,κλίσης (tilt) είναι από μέταλλο , σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές που είναι πλαστικά. Ένα μείον όμως υπάρχει εδώ ο μηχανισμός tilt (κλίσης) στηρίζεται πλέον σε μια μόνο (μεταλλική) βάση, σε αντίθεση με το θρυλικό 745 που στηρίζονταν σε δύο.
Εδώ βλέπουμε το άνοιγμα της μπάρας στα δεξιά του τροχού
, που το μέγιστο άνοιγμά του μπορεί να φτάσει τα 62 cm ,όπως φαίνεται και εδώ
.Νομίζω ότι τα 62 εκ πλάτος είναι ικανοποιητικό μέγεθος για την κατηγορία του μηχανήματος.
Η πλαϊνή μπάρα κλειδώνει" πάνω στη μπάρα ρύθμισης του πλάτους κοπής σε δύο θέσεις , μια για κοπές από 0-52 και μια δεύτερη για κοπές από 10-62 .Έτσι η μπάρα ρύθμισης του πλάτους έχει δύο διαβαθμίσεις όπως βλέπουμε εδώ
, η κίτρινη(βασική) είναι για την μια θέση(κοπές 0-52)και η άσπρη για την δεύτερη θέση (10-62) .
Ο ισχυρός κινητήρας σε συνδυασμό με τις 5800 στροφές/min οδηγούν σε απόλυτα καθαρές κοπές ,που προσωπικά έχω δει μόνο σε πολύ ακριβά μηχανήματα ή και μόνο σε γωνιάστρες ,και έχω δει πολλά μηχανήματα μέχρι σήμερα . Εδώ βλέπουμε μια κοπή μελαμίνης 18 χιλιοστών
,το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό ,αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για μελαμίνη που κόπηκε με δίσκο 24αρων δοντιών. Και εδώ
κράτησα άλλη μια φωτό , όπου βλέπουμε καθαρά τη διαφορά της κοπής ανάμεσα στο dewalt και ένα sheppaxh HS80 . Συγκεκριμένα , στο ρετάλι της φωτό , το αριστερό κομμάτι μόλις έχει κοπεί από τον δίσκο του dewalt ενώ το δεξί ήταν κομμένο παλιότερα από ένα παγκοπρίονο sheppach hs 80, που μάλιστα φόραγε και δίσκο optiwood της Bosch.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τι μου άρεσε :
1. Το γνωστό κορυφαίο σύστημα ρύθμισης του πλάτους κοπής της dewalt (ίδιο με του 745 και άλλων παγκοπρίονων της εταιρείας)
2.Η κορυφαία καθαρότητα κοπής ,αποτέλεσμα του πολύ ισχυρού κινητήρα και των υψηλών στροφών κίνησης του δίσκου . Προσωπικά πιστεύω ότι το παράκανε η dewalt και είναι θέμα χρόνου πότε θα μειώσει την ισχύ στα 1700 watt , για λόγους οικονομίας κλίμακας , αφού αυτές οι πολυεθνικές είναι γνωστό ότι κόβουν όπου μπορούν ,βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι.
3.Το μικρό βάρος του μηχανήματος και οι μικρές του διαστάσεις ,που όμως ταυτόχρονα είναι και η Αχίλλειος φτέρνα του . Δεν ξέρω πόσους θα βολέψει το αρκετά μικρό μέγεθος του τραπεζιού (50χ50) στην προσπάθεια να κόψουν μεγαλύτερων διαστάσεων ξύλα. Ακόμη και μένα ,που είπα τον λόγο που το πήρα , με προβλημάτισε . Οι διαστάσεις του 745 είναι πιο "ώριμες" και πιο κοντά στις ανάγκες του μέσου ερασιτέχνη. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο πριόνι φτιάχτηκε όχι για να αντικαταταστήσει το 745 αλλά στοχεύει στον ερασιτέχνη που έχει απολύτως περιορισμένο χώρο και μετράει κάθε εκατοστό , γιαυτό και πουλάει τρελά στο εξωτερικό.
4.Τα αξεσουάρ του έχουν και βρίσκουν τη θέση τους σε κάθε σημείο του μηχανήματος ,χωρίς να χάνονται δεξιά και αριστέρα .
5.Ο κινητήρας του ξενικά ομαλά και έχει φρένο στο κλείσιμο του διακόπτη.
Τι δεν μου άρεσε :
1.Η ποιότητα κατασκευής του είναι ένα "τίκ" πιο κάτω από το κορυφαίο 745 ,κυρίως στο θέμα της ανύψωσης και ρύθμισης κλίσης του δίσκου.
2.Θα ήθελα να είχε soft start ,όπως τα παγκοπρίονα της Bosch , πράγμα που κάνει η dewalt στα ακριβά της μηχανήματα μόνο .
3.Η τιμή του είναι ψιλή , αν και δικαιολογείται απόλυτα από την ποιότητα κατασκευής του εργαλείου .
4.Οι δίσκοι 210 δεν δίνουν μεγάλη ευχέρεια επιλογών , σε αντίθεση με τους 216.
5.Το ύψος κοπής φτάνει μέχρι τα 65mm αρκετά πιο κάτω από τα 77mm του 745 ,φυσικά λόγω μικρότερου δίσκου.
6.Είναι κατασκευής made in China και όχι made in Taiwan όπως ήταν το 745 ,για λόγους οικονομίας φυσικά (αυτό είναι πάντως και προσωπική επιλογή).
ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Είναι τελικά το 7485 ο αντικαταστάτης του 745 ? Μάλλον όχι .Κινείται στα ίδια στάνταρτ ,έχει σχεδόν ίδια ποιότητα , αλλά το .........μέγεθος μετράει (που λέει και ο Μπάμπης (aka Στρατηγός) ,και εκεί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το 745.
Αγοράζοντας το μηχάνημα είχα σκοπό να πουλήσω το 745 . Μετά όμως από το τέστ δοκιμών που έκανα , και λόγω του μικρού μεγέθους του τραπεζιού του και του σχετικά μικρού ύψους κοπής του , δεν ξέρω τελικά αν θα το πουλήσω , και μάλλον μπορεί να καταλήξει στο χωριό. Έχει σταματήσει και η παραγωγή του 745 ,και στην θέση του η dewalt έχει βγάλει το 7492 που ξεκινά από 800 ευρώ (έλεεοοςςςς) . Για να αντικατασταθεί δηλαδή το 745 χρειάζονται πολλά λ7 ,πράγμα απαγορευτικό για την εποχή που ζούμε .Εξάλλου όλα τα μηχανήματά μου τα αγοράζω με το "σύστημα" της μηνιαίας αποταμίευσης , δηλ. βάζω ένα μικρό ποσό στην άκρη( π.χ. 30-40 ευρώ) ,δεν το αγγίζω, και μετά από κάποιους μήνες αγοράζω ό,τι χρειάζομαι . Γενικά πάντως η dewalt στα μηχανήματα ξύλου έχει ακριβύνει ίσως και κορονοιού .
Αυτά ......τα ολίγα .
ΥΓ Δεν ήξερα που αλλού να το βάλω και το έβαλα εδώ , αν και νομίζω ότι υπάρχει ένα thread με reviews ,αλλά άντε να το βρεις σε αυτό χάος.