Ας γράψω τις πρώτες εντυπώσεις από τον
Ξεχονδριστήρα της Total TJPR15001 1500W
Πρώτη γρήγορη συμβουλή: Μην αγοράσετε τίποτα πιο ακριβό με παρόμοια σχεδίαση γιατί πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μηχάνημα με άλλα χρώματα και άλλη φίρμα. Πάρτε το πιο φτηνό στα ίδια Watt.
Καλύτερα να δώσετε αρκετά περισσότερα χρήματα , τα διπλά + , και να πάρετε κάτι πολύ καλύτερο. Αλλιώς αν δώσετε 300 αντί 250 θα πετάξετε απλώς το πενηντάρικο νομίζω.
Λοιπόν, το παρήγγειλα και σε 2 μέρες το παρέλαβα από μεγάλο μαγαζί στη Νίκαια.
Ευτυχώς, ο άνθρωπος μου το πήγε με καρότσι ως εκεί που είχα παρκάρει γιατί είναι πολύ βαρύ και μεγάλο το κιβώτιο.
(εκεί έμαθα επίσης πως αυτά τα εργαλεία όταν τα αγοράζεις με τιμολόγιο έχουν μόνο ένα χρόνο εγγύηση, αλλιώς έχουν 2)
Το μοντάρισμα αν βασιστείς στο βιβλιαράκι που έχει μαζι, είναι εφιάλτης ή αδύνατον!

Ευτυχώς, το μηχάνημα κυκλοφορεί σε άπειρες φίρμες και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν κάνει καλή δουλειά στο user manual, οπότε αν θέλετε να δείτε ή να συναρμολογήσετε αυτό το μηχάνημα δείτε αυτό το καλογραμμένο
User manual του Titan TTB579PLN που είναι το ίδιο.
Επίσης, για reviews στο Youtube, δείτε τα αποτελέσματα
αυτής της αναζήτησης
Του έφτιαξα μια
βάση με ρόδες και το έβαλα πάνω.
(συμβουλή: κάντε τη βάση τόσο μακριά, όσο τουλάχιστον είναι το πάνω αλουμινένιο τραπέζι για να είστε ΟΚ με το κέντρο βάρους όταν πιέζετε από πάνω ένα ξύλο).
Αφού το μοντάρισα και το χάζεψα αρκετά, πρώτη δουλειά να λιπανθεί γιατί όλα μου φάνηκαν ξερά.
Λίπανα από την κάτω πλευρά την αλυσίδα που κινεί τους τέσσερις άξονες που ανεβοκατεβάζουν το τραπέζι του ξεχονδριστηρα. Προσοχή! Δεν θέλει συνήθη λιπαντικά, αλλά ξερή λίπανση για να μην κολλάνε πάνω τα πριονίδια. Χρησιμοποίησα το εξαιρετικό
σπρέι ξηράς λίπανσης της WD-40
Στερέωσα επίσης τις βάσεις του μηχανήματος με τσέρκι το πάνω στη βάση για έξτρα σιγουριά.
Το έβαλα στην πρίζα, πάτησα το ΟΝ και ... ΤΙΠΟΤΑ!

Άρχισα τα καντήλια με την ατυχία που με δέρνει στα εργαλεία.
Το έψαχνα από εδώ και από εκεί, τις ασφάλειες (στο μοτέρ και τη θερμική) ... τίποτα.
Είχε βραδιάσει πια, οπότε πήρα απελπισμένος τηλέφωνο στο κατάστημα για να ρωτήσω για τη διαδικασία της επιστροφής. Με σύνδεσαν με ένα ευγενέστατο τεχνικό ο οποίος έψαχνε μαζί μου να σκεφτεί γιατί δεν ξεκινάει το μηχάνημα μου είπε να πάρω τηλέφωνο το πρωί στο service μήπως και μας διαφεύγει τίποτα.
Και πράγματι, ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΔΙΕΦΥΓΕ! Σε ένα σχόλιο στο Youtube, γκρίνιαζε κάποιος πως για να πάρει μπρος το μηχάνημα, πρέπει να είναι τοποθετημένο οπωσδήποτε το "χωνί" που μαζεύει τα ροκανίδια. Αυτό, έχει πάνω του έναν πλαστικό πείρο, που πατάει ένα switch που επιτρέπει στο μηχάνημα να ενεργοποιηθεί. Απίστευτο αλλά είναι νομίζω θέμα νομοθεσίας. Τέλος πάντων, το μηχάνημα δούλεψε
Δούλεψε και με ... κούφανε!
Δε νομίζω να έχω ακούσει πιο θορυβώδες μηχάνημα. Ειδικά όταν πλανίζει, χτυπάει αρκετά db πάνω από τα 100 νομίζω.
Μια πρώτη βελτίωση έχει να κάνει με το χωνί για τα ροκανίδια. Είναι αρθρωτό και προορίζεται για σωλήνες 10 εκατοστών! Επαγγελματικού εργαστηρίου δηλαδή. Οπότε έκανα μια πατέντα, για να προσαρμόζω την Karcher και γλίτωσα και από το τεράστιο χωνί.
Πρώτες δοκιμές:
Τι ωραία που τα δείχνουν τα video που όλα πάνε ρολόι!
Αλλά στην πράξη ... θέλει πολυυυ δουλειά για να φτάνεις σε αυτά τα αποτελέσματα που δείχνουν τα video.
Σε ό,τι αφορά την πλάνη:
Θέλει να πιέζεις ομοιόμορφα καθώς κινείσαι, αλλιώς κάνει γραμμές - σκαλοπατάκια.
Πλάνισα εύκολα για δοκιμή το δεσποτακι και με 2-3 περάσματα άρχισε να γίνεται τέλειο! .
Όμως, προσπαθώντας να πλανίσω το μονταρισμένο cutting board, η πλάνη "άρπαξε" την αρχή του board, κάνοντας έναν τρομακτικό θόρυβο και δημιουργώντας ένα χαμήλωμα ανεπιθύμητο :-/
Δεν ξέρω τι λάθος έκανα, δεν το έχω βρει ακόμα.
Θέλει εξάσκηση πάντως (και ... ακουστικά οπωσδήποτε! Έχω κουφαθεί λίγο )
Σε ό,τι αφορά τον ξεχονδριστηρα:
Νόμιζα πως έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την πλάνη, αλλά έκανα λάθος.
Δηλαδή, αυτό που κάνει είναι αυτό που λέει το όνομά του. Κατεβάζει όσο θέλεις το ύψος του ξύλου. Όμως, δεν κάνει αυτό που κάνει η πλάνη, να κάνει το ξύλο λείο σαν γυαλί. Δεν καταλαβαίνω γιατί όμως. Αφού ο ίδιος κύλινδρος με τα μαχαίρια δουλεύει. Μάλλον είναι θέμα ανοχών. Πάντως, τρώει για πλάκα το ύψος, οπότε να το πάτε σταδιακά για να μη βρεθείτε με κάτι κακόμοιρα αδύνατα ξυλάκια
Όταν πήγα να "φάω" αρκετό ύψος μαζί στο δύστροπο cutting board, ο ξεχονδριστήρας κώλωσε και μάγκωσε καίγοντας μάλιστα λίγο το ξύλο. Γενικά θέλει λίγο λίγο με υπομονή.
Σε ό,τι αφορά την εργονομία, υπάρχει μια τεράστια βλακεία: Αυτό το κατασκεύασμα που μαζεύει τα ροκανίδια πρέπει κάθε φορα να ξεμοντάρεται και να μπαίνει κάθε φορά από την κάτω ή την πάνω πλευρά, ανάλογα με το αν θα πλανίσεις, ή θα ξεχονδρισεις αντίστοιχα και αυτό είναι χρονοβόρο και εκνευριστικό. Για αυτό και διάφοροι προτείνουν ένα μικρό hack ώστε να καταργηθεί αυτό το χαζό switch και να δουλεύει το μηχάνημα και χωρίς τοποθετημένο το πλαστικό που μαζεύει το πριονίδι.
Τελικά: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές.

Όλα τα reviews λένε πως το χρησιμοποιούν χρόνια και ούτε μαχαίρια δεν έχουν αλλάξει.
Ωραίο και σχετικά φτηνό μηχάνημα είναι πιστεύω.
Απλώς αυτό που νόμιζα, πως θα βάζω το ξύλο και θα βγαίνει τζάμι, δεν ισχύει.
Θέλει εξάσκηση, τεχνική και πολλά περάσματα.
Θα τα καταφέρω στο τέλος πιστεύω