Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

εντάξει, δεν είναι και πολύ δίκαιη αυτή η σύγκριση, αλλά είναι γεγονός πως η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακή

Εδώ, μια μασίφ οξιά 2,5 εκ.

Από τη μια κόπηκε με τον πιο απλό δίσκο που ήταν πάνω στο παγκοπρίονο (αυτός με τα 24 δόντια)

20211103_195017.jpg

Και από την άλλη με τον FREUD LU2A
(κάτι ψιλές γραμμές [γαλάζιο βελάκι] άφησε πάντως και ο Freud, αλλά ... λεπτομέρεια οκ)

Στα μείον: Πιο αργή κοπή (λογικό αφού έχει πιο πολλά δόντια) και περισσότερο πριονίδι (για τον ίδιο λόγο νομίζω)

Πρώτη εντύπωση συνολικά: Πολύ καλός :)

Οντως μεγαλη διαφορα.....!!!!
Ετσι ειναι Νικο...δεν μπορεις να εχεις απαιτηση για καλη και καθαρη κοπη γρηγορα...!!!

...και θα το συγκρινουμε επισης με το 12βολτο Stihl
stihl-gta-26-front.jpg

Άριστες οι εντυπώσεις από την κασετίνα της Bosch με μύτες και κατσαβιδόλαμες στα 25€

Εφαρμόζουν πολύ καλά στις βίδες, τόσο καλά όσο και οι καλές της Milwaukee
Εκτός από τις μύτες που είναι κατάλληλες για παλμικό, είναι και η ίδια η κασετίνα που είναι στιβαρή, με ωραίο κούμπωμα.
Μου άρεσε η έξτρα διαφανής θήκη που τη γέμισα με ένα σετ καρυδάκια που χρησιμοποιώ συχνά και ίσως προσθέσω και κάποια αλεν.
Πολύ πρακτικό σετάκι. Όλα στη θέση τους, χωρίς να κουνιέται και να σκορπάει τίποτα.

Image7960744975021877891.jpg

Αξίζει η αγορά της πιστεύω

:)

Καλοριζικη Νικο....
Θα την ευχαριστηθεις και μαλον δεν θα χρησιμοποιησεις αλλα/η//!!!
Στο σημειο που εχω κυκλωσει χωρανε/σφιγγουν και εξτρα μικρες μυτες...!!!
Στιγμιότυπο οθόνης (87)_LI.jpg
Δεν εχω μετανιωσει καθολου εγω παντως...

Last edited:
Η πρώτη επαφή/δοκιμή με τα σετάκι φιλιέρα-κολαούζο των 20mm για ξύλο που πήρα προχθές σπό Dictum είναι θετική.
Θέλει μόνο λίγο προσοχή στη ρύθμιση του κοπτικού της φιλιέρας, το κολαούζο δεν έχει κανένα πρόβλημα, «σκάβει» κυριολεκτικά.

CF657306-E610-4549-967F-C15FA2A398BD.jpegB37B9B74-F098-434D-85B3-79FB0240C7D9.jpeg

Πρώτες εντυπώσεις από το έκκεντρο τριβείο 18v της Bosch

Το δοκίμασα σήμερα σε σύγκριση με το ρεύματος Dexter που χρησιμοποιώ τόσο καιρό.
Η σύγκριση δεν είναι σωστή, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Πρώτα από όλα, το Bosch έχει μια εργονομία για τέτοιο εργαλείο που δεν νομίζω να υπάρχει ανταγωνιστής.
Είχα δει πολλά video και όλα συμφωνούσαν πως στην εργονομία είναι το νούμερο ένα.
Υπάρχουν άλλα πιο δυνατά (όπως το Makita) , αλλά είναι πολύ πιο άβολα στο πιάσιμο.

Γενικά:

+
  • Τέλειο πιάσιμο
  • Πολύ χαμηλός θόρυβος (μετρημένος και στα συγκριτικά που κυκλοφορούν)
  • Ποιοτική κατασκευή (μεταλλικό το μισό τριβείο σε αντίθεση με την έκδοση 12v)
  • Πολύ αποτελεσματικό σύστημα αναρρόφησης της σκόνης (πρέπει να έχει κάποια φτερωτή μέσα γιατί όταν βγάζεις το σακουλάκι, το ρεύμα του αέρα που βγαίνει είναι πολύ δυνατό.
  • Όχι ιδιαίτερα ενεργοβόρο (μάλλον. Είναι νωρίς ακόμα για να το πω σίγουρα)
  • Πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα.
-
  • Ακριβό (υπερβολικά νομίζω) :confused:

Ξεκίνησα να τρίβω μια επιφάνεια ΚΠ που την είχα περάσει 2 χέρια εμποτισμού και 2 χέρια κρούστας, γιατί θέλω να φύγουν τα βερνίκια να ρίξω υγρό γυαλί.

Μετά από μερικές δοκιμές, έβαλα το Bosch στην πιο μεγάλη ταχύτητα (6) και το Dexter στο 5 για να είναι κάπως πιο δίκαιη η σύγκριση. Και ξεκίνησα να τρίβω ταυτόχρονα και με τα δυο χέρια.

Χάχα, καλά που δεν με είδε κανείς, θα φώναζαν κάνα ψυχίατρο :ROFLMAO: :p😅

Θα έλεγα πως ήταν ισοδύναμα, κάτι πολύ ικανοποιητικό αν σκεφθούμε πως συγκρίνουμε μπαταρίας με ρεύματος.
Δύσκολη δουλειά πάντως, τα βερνίκια δεν έφευγαν εύκολα.

Μια παρατήρηση:
Ενώ το Dexter κυρίως περιστρέφεται και λιγότερο δονείται, στο Bosch συμβαίνει το αντίθετο. Κυρίως δονείται και μάλιστα η περιστροφή μοιάζει λίγο random και όχι σταθερή όπως στο Dexter.

Αφού έβγαλα τα συμπεράσματά μου (στα 5 λεπτά) , συνέχισα αποκλειστικά με το Bosch.
Χρειάστηκε κάπου 20 λεπτά για να το καθαρίσει (με 80 γυαλόχαρτο) και η μπαταρία των 2Ah από τα δυο λαμπάκια που είχε στην αρχή, πήγε στο ένα. Ίσως, και να τέλειωνε μετά από λίγο, δεν ξέρω.

20211120_095123.jpg

Μια χαρά το αποτέλεσμα πιστεύω και σχετικά εύκολα.

Το έκανα και register και ενεργοποιήθηκε δωρεάν τριετής εγγύηση και διάλεξα και ένα δωράκι για να μου το στείλουν (ένα σετάκι πένσες).

Ωραίο και το L-Box που έρχεται μαζί.

Πολύ ευχαριστημένος :D
Αν πέσει η τιμή κοντά στα 100 θα είναι μια τέλεια αγορά :) (y)

Ωραιος...ευχαριστουμε για τις πληροφοριες...
Νομιζω η συγκριση ειναι ατυπη με το Dexter οχι ως προς το ρευμα με μπαταρια αλλα γιατι το Bosch εχει διαφορετικη φιλοσοφια στο πως δουλευει....Με αναλογω Bosch ρευματος ισως ηταν πιο δικαιη η συγκριση...
Εγω νομιζω οτι ενω δουλευει εκκεντρα νομιζεις οτι υπαρχει και το παλιδρομικο στοιχειο που δημιουργει την δονηση....αυτο βοηθαει πολυ ωστε να διωχνει υλικο η να τριβεται π[ιο ευκολα η επιφανεια...
Η εργονομια που παρεχει στο πιασιμο δεν εχει αντιπαλο προς ωρας...ειναι ακριβως το ιδιο με το 12v..

Τα βερνικια οντως θελουν δυναμη και πολλα grid για να καθαρισει η επιφανεια καθως στομωνει ευκολα το γυαλοχαρτο...ειδικα εαν ειναι νερου....
Θελει υπομονη και θαρρω οτι τα 20 λεπτα γαι να καθαρισεις μαι τετοια επιφανια σωστα λογικα....

Νια οντως εχει καποιο δωρακι πανω απο τα 156 ευρω η Bosch που ερχεται σε 4 εβδομαδες περιπου.....

Εαν πεσει κοντα στα 100-120 ευρω ισως το χτυπησω και εγω στο μελλον....καλο το 12v αλλα λειπει του δυναμη....

Last edited:
  • Like
Reactions: lazarefa and nikfor
Ειναι εργο τεχνης το ατιμο, χαρμα ιδεσθαι, απο τα εργαλεια που χαιρεσαι και να τα βλεπεις και να τα δουλευεις!
Πρεπει να εχω καμμια δεκαρια τριβεια μπαταριας, αλλα δεν υπηρχε περιπτωση να μην αγορασω αυτο Bosch (το 12βολτο).

Ας γράψω τις πρώτες εντυπώσεις από τον Ξεχονδριστήρα της Total TJPR15001 1500W

Πρώτη γρήγορη συμβουλή: Μην αγοράσετε τίποτα πιο ακριβό με παρόμοια σχεδίαση γιατί πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μηχάνημα με άλλα χρώματα και άλλη φίρμα. Πάρτε το πιο φτηνό στα ίδια Watt.
Καλύτερα να δώσετε αρκετά περισσότερα χρήματα , τα διπλά + , και να πάρετε κάτι πολύ καλύτερο. Αλλιώς αν δώσετε 300 αντί 250 θα πετάξετε απλώς το πενηντάρικο νομίζω.

Λοιπόν, το παρήγγειλα και σε 2 μέρες το παρέλαβα από μεγάλο μαγαζί στη Νίκαια.
Ευτυχώς, ο άνθρωπος μου το πήγε με καρότσι ως εκεί που είχα παρκάρει γιατί είναι πολύ βαρύ και μεγάλο το κιβώτιο.
(εκεί έμαθα επίσης πως αυτά τα εργαλεία όταν τα αγοράζεις με τιμολόγιο έχουν μόνο ένα χρόνο εγγύηση, αλλιώς έχουν 2)

Το μοντάρισμα αν βασιστείς στο βιβλιαράκι που έχει μαζι, είναι εφιάλτης ή αδύνατον! o_O
Ευτυχώς, το μηχάνημα κυκλοφορεί σε άπειρες φίρμες και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν κάνει καλή δουλειά στο user manual, οπότε αν θέλετε να δείτε ή να συναρμολογήσετε αυτό το μηχάνημα δείτε αυτό το καλογραμμένο User manual του Titan TTB579PLN που είναι το ίδιο.

Επίσης, για reviews στο Youtube, δείτε τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης

Του έφτιαξα μια βάση με ρόδες και το έβαλα πάνω.
(συμβουλή: κάντε τη βάση τόσο μακριά, όσο τουλάχιστον είναι το πάνω αλουμινένιο τραπέζι για να είστε ΟΚ με το κέντρο βάρους όταν πιέζετε από πάνω ένα ξύλο).

Αφού το μοντάρισα και το χάζεψα αρκετά, πρώτη δουλειά να λιπανθεί γιατί όλα μου φάνηκαν ξερά.

01.jpg

Λίπανα από την κάτω πλευρά την αλυσίδα που κινεί τους τέσσερις άξονες που ανεβοκατεβάζουν το τραπέζι του ξεχονδριστηρα. Προσοχή! Δεν θέλει συνήθη λιπαντικά, αλλά ξερή λίπανση για να μην κολλάνε πάνω τα πριονίδια. Χρησιμοποίησα το εξαιρετικό σπρέι ξηράς λίπανσης της WD-40

Στερέωσα επίσης τις βάσεις του μηχανήματος με τσέρκι το πάνω στη βάση για έξτρα σιγουριά.

02.jpg

Το έβαλα στην πρίζα, πάτησα το ΟΝ και ... ΤΙΠΟΤΑ! :(
Άρχισα τα καντήλια με την ατυχία που με δέρνει στα εργαλεία. :mad:

Το έψαχνα από εδώ και από εκεί, τις ασφάλειες (στο μοτέρ και τη θερμική) ... τίποτα.
Είχε βραδιάσει πια, οπότε πήρα απελπισμένος τηλέφωνο στο κατάστημα για να ρωτήσω για τη διαδικασία της επιστροφής. Με σύνδεσαν με ένα ευγενέστατο τεχνικό ο οποίος έψαχνε μαζί μου να σκεφτεί γιατί δεν ξεκινάει το μηχάνημα μου είπε να πάρω τηλέφωνο το πρωί στο service μήπως και μας διαφεύγει τίποτα.

Και πράγματι, ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΔΙΕΦΥΓΕ! Σε ένα σχόλιο στο Youtube, γκρίνιαζε κάποιος πως για να πάρει μπρος το μηχάνημα, πρέπει να είναι τοποθετημένο οπωσδήποτε το "χωνί" που μαζεύει τα ροκανίδια. Αυτό, έχει πάνω του έναν πλαστικό πείρο, που πατάει ένα switch που επιτρέπει στο μηχάνημα να ενεργοποιηθεί. Απίστευτο αλλά είναι νομίζω θέμα νομοθεσίας. Τέλος πάντων, το μηχάνημα δούλεψε :D

Δούλεψε και με ... κούφανε! :ROFLMAO:

Δε νομίζω να έχω ακούσει πιο θορυβώδες μηχάνημα. Ειδικά όταν πλανίζει, χτυπάει αρκετά db πάνω από τα 100 νομίζω.

Μια πρώτη βελτίωση έχει να κάνει με το χωνί για τα ροκανίδια. Είναι αρθρωτό και προορίζεται για σωλήνες 10 εκατοστών! Επαγγελματικού εργαστηρίου δηλαδή. Οπότε έκανα μια πατέντα, για να προσαρμόζω την Karcher και γλίτωσα και από το τεράστιο χωνί.

03.jpg

Πρώτες δοκιμές:

Τι ωραία που τα δείχνουν τα video που όλα πάνε ρολόι!
Αλλά στην πράξη ... θέλει πολυυυ δουλειά για να φτάνεις σε αυτά τα αποτελέσματα που δείχνουν τα video. :(

Σε ό,τι αφορά την πλάνη:
Θέλει να πιέζεις ομοιόμορφα καθώς κινείσαι, αλλιώς κάνει γραμμές - σκαλοπατάκια.
Πλάνισα εύκολα για δοκιμή το δεσποτακι και με 2-3 περάσματα άρχισε να γίνεται τέλειο! .

04.jpg

Όμως, προσπαθώντας να πλανίσω το μονταρισμένο cutting board, η πλάνη "άρπαξε" την αρχή του board, κάνοντας έναν τρομακτικό θόρυβο και δημιουργώντας ένα χαμήλωμα ανεπιθύμητο :-/

05.jpg

Δεν ξέρω τι λάθος έκανα, δεν το έχω βρει ακόμα.
Θέλει εξάσκηση πάντως (και ... ακουστικά οπωσδήποτε! Έχω κουφαθεί λίγο )

Σε ό,τι αφορά τον ξεχονδριστηρα:
Νόμιζα πως έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την πλάνη, αλλά έκανα λάθος.
Δηλαδή, αυτό που κάνει είναι αυτό που λέει το όνομά του. Κατεβάζει όσο θέλεις το ύψος του ξύλου. Όμως, δεν κάνει αυτό που κάνει η πλάνη, να κάνει το ξύλο λείο σαν γυαλί. Δεν καταλαβαίνω γιατί όμως. Αφού ο ίδιος κύλινδρος με τα μαχαίρια δουλεύει. Μάλλον είναι θέμα ανοχών. Πάντως, τρώει για πλάκα το ύψος, οπότε να το πάτε σταδιακά για να μη βρεθείτε με κάτι κακόμοιρα αδύνατα ξυλάκια 😛

Όταν πήγα να "φάω" αρκετό ύψος μαζί στο δύστροπο cutting board, ο ξεχονδριστήρας κώλωσε και μάγκωσε καίγοντας μάλιστα λίγο το ξύλο. Γενικά θέλει λίγο λίγο με υπομονή.

Σε ό,τι αφορά την εργονομία, υπάρχει μια τεράστια βλακεία: Αυτό το κατασκεύασμα που μαζεύει τα ροκανίδια πρέπει κάθε φορα να ξεμοντάρεται και να μπαίνει κάθε φορά από την κάτω ή την πάνω πλευρά, ανάλογα με το αν θα πλανίσεις, ή θα ξεχονδρισεις αντίστοιχα και αυτό είναι χρονοβόρο και εκνευριστικό. Για αυτό και διάφοροι προτείνουν ένα μικρό hack ώστε να καταργηθεί αυτό το χαζό switch και να δουλεύει το μηχάνημα και χωρίς τοποθετημένο το πλαστικό που μαζεύει το πριονίδι.

Τελικά: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές. (y)
Όλα τα reviews λένε πως το χρησιμοποιούν χρόνια και ούτε μαχαίρια δεν έχουν αλλάξει.

Ωραίο και σχετικά φτηνό μηχάνημα είναι πιστεύω.
Απλώς αυτό που νόμιζα, πως θα βάζω το ξύλο και θα βγαίνει τζάμι, δεν ισχύει.
Θέλει εξάσκηση, τεχνική και πολλά περάσματα.

Θα τα καταφέρω στο τέλος πιστεύω :)

Παρα πολυ καλη περιγραφη και παρουσιαση Νικο, σαν παραμυθακι, ευγε φιλε :) (y)

Ειναι θεμα το αρπαγμα στην πλανης, θελει αρκετη εξοικιωση με το μηχανημα και πολλες δοκιμες για να μην αρπαζει το ξυλο ειτε στην αρχη η στο τελος.
Καθε πλανη μαλιστα εχει τον δικο της χειρισμο και τις δικες της ιδιοτροπιες, ειτε μικρη ειναι, ειτε μεγαλη.

Καλοριζικο παντως το μηχανημα, ειναι πολυ χρησιμο και ειναι θεμα χρονου να βρεις τις ισορροπιες του.

• Love
Reactions: nikfor
Γεια σου Νικ με τα υπεροχα reviews
Ο ανταπτορας της σκουπας που εβαλες εχει στενη εισοδο και δεν βοηθαει στη ροη, ισως μπουκωνει καποιες φορες, γιατι το εργαλειο θα βγαζει και μεγαλα κομματια
Δοκιμασε να βαλεις ενα τσουβαλι (με πλεξη) για τα ροκανιδια

• Like
Reactions: nikfor
Θέλει εξάσκηση, τεχνική και πολλά περάσματα.

Θα τα καταφέρω στο τέλος πιστεύω :)

Αυτό ακριβώς…
Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν τα κατάφερνες με την πρώτη, δεν είναι τόσο απλό.
Το ξύλο πάντως το κάνει εντελώς λείο, όπως και η πλάνη. Αρκεί βέβαια να κόβουν τα μαχαίρια και τα ράουλα να πατάνε καλά το ξύλο.
Βέβαια πολύ μεγάλη σημασία έχει και η κατεύθυνση των νερών του ξύλου.

Νίκο μεγειές -πήραμε μάτι και το όμορφο cutting board. Είχα την εντύπωση ότι δεν μπορείς να περάσεις στην πλάνη ξύλα με τα νερά του ξύλου να κοιτάζουν τα μαχαίρια, όπως το cutting board που δείχνεις στην τελευταία φωτογραφία. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά ψάξε το λίγο - ίσως γιαυτό να στο άρπαξε το εργαλείο.

Νίκο μεγειές -πήραμε μάτι και το όμορφο cutting board. Είχα την εντύπωση ότι δεν μπορείς να περάσεις στην πλάνη ξύλα με τα νερά του ξύλου να κοιτάζουν τα μαχαίρια, όπως το cutting board που δείχνεις στην τελευταία φωτογραφία. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά ψάξε το λίγο - ίσως γιαυτό να στο άρπαξε το εργαλείο.

Δημήτρη, κόντεψε να με τρελάνει αυτό το ζήτημα. Δεν το γνώριζα, αλλά το ψυλλιάστηκα.

Διάβαζα πως τα καλά cutting board είναι αυτά που οι ίνες του ξύλου κοιτάζουν προς τα πάνω και έτσι το έφτιαξα, αλλά δεν είχα φανταστεί πως είναι τόσο δύσκολο να τα επεξεργαστείς!
Βάζω όλα τα τριβεία που έχω και είναι σαν να έχουν χαλάσει! Δεν του κάνουν σχεδόν τίποτα. Και τώρα, βλέπω πως και η πλάνη δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα.

Για αυτό λένε πως τα cutting board που είναι φτιαγμένα έτσι δεν χαλάνε ποτέ και από την άλλη δεν φθείρουν καθόλου τα μαχαιρια των Σεφ, αφού οι λεπίδες εισχωρούν μέσα στις ίνες του ξύλου.

Κατά τη γνώμη μου θα άξιζε να έχουμε ένα χωριστό thread για τα cutting board. Είναι ολόκληρη επιστήμη.