Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Γενικά έχω δει τέτοιες κατασκευές. απλά η κατασκευή του Μπάμπη παραφαίνεται καλή και τακτοποιημένη για ιδιοκατασκευή (πχ αεροφυλάκιο Unitair με βάση στο άνω μέρος του όπου προσαρμόζει ακριβώς το κομπρεσέρ ψυγείου κλπ), εξ ου και ο λόγος που τον ρωτώ, αν θέλει να δώσει λεπτομέρειες σχετικά.

Γενικά έχω δει τέτοιες κατασκευές. απλά η κατασκευή του Μπάμπη παραφαίνεται καλή και τακτοποιημένη για ιδιοκατασκευή (πχ αεροφυλάκιο Unitair με βάση στο άνω μέρος του όπου προσαρμόζει ακριβώς το κομπρεσέρ ψυγείου κλπ), εξ ου και ο λόγος που τον ρωτώ, αν θέλει να δώσει λεπτομέρειες σχετικά.
Πρόσεξα τώρα και το συμπιεστή που χρησιμοποίησε: Danfoss, Μade in Germany, λογικά πανάκριβο, ίσως ότι καλύτερο, και μάλλον σπάνια χρησιμοποιούμενο, ακόμα και από σοβαρές εταιρείες ψυγείων...

• Like
Reactions: nickolas
Και για να πειραξω τον φιλο μου τον ψηλο....
Την καλη βαση που την ειδες που τα εχει πιασει με δεματικα. :ROFLMAO:
:ROFLMAO: :ROFLMAO:

Ευχαριστώ Κυριάκο. Οπότε έτσι εξηγείται. Πάντως, θα του κόστισε ο κούκος αηδόνι του Μπάμπη λογικά η όλη ιστορία (φαντάζομαι πάνω από 400 ευρώ συνολικά με το νέο συμπιεστή ψυγείου της Danfoss, εκτός βέβαια αν τον είχε από παλιά ή τον πήρε κοψοχρονιά).

Κι όμως… κόστισε λίγο πάνω επό τα 100€ αλλά ήμουν τυχερός.
Το μοτέρ ψυγείου το πήρα τσάμπα, ένας φίλος μου στο χωριό έχει σκραπατζίδικο και πάω στα πεταμένα ψυγεία διαλέγω μοτέρ κι όποιο μου αρέσει το ξηλώνω.
Έτσι πήρα κι αυτό που έχω.
Το αεροφυλάκιο ήταν σε κομπρεσέρ που αγοράσαμε (δυο κομμάτια) με τον Κωστή (Wolfegolas) στα 85€ το ένα.
Κράτησα όλο το σύστημα και αντικατέστησα μόνο το μοτέρ με αυτό του ψυγείου.
Έτσι μου έμεινε ένα ολοκαίνουριο μοτέρ 1HP και ο συμπιεστής για άλλη κατασκευή στο χωριό που δεν με νοιάζει ο θόρυβος.
Εκεί έχω και θα το κάνω σετάκι με ένα τεράστιο αεροφυλάκιο (60 λίτρα) από δεξαμενή αερίου του Land Cruiser που την άλλαξα υποχρεωτικά στα 10 χρόνια.
Αν πας να αγοράσεις καινούριο ένα σκέτο μοτέρ 1HP κάτω από 85€ δεν πρόκειται να το βρείς.
Κι αν υπολογίσεις και τα υπόλοιπα όπως πρεσοστάτης μανόμετρα υδατοπαγίδα κλπ που δεν τα παίρνεις κάτω από 50€ , συν το αεροφυλάκιο, καταλαβαίνεις πόση καλή αγορά ήταν όλο το πακέτο στα 85€.

• Like
Reactions: lazarefa and nikfor
Απορώ που δε το έχει δει ακόμα να σχολιάσει.
Όλο κόστισε όσο η αξία του unitair συν σωληνάκια συνδέσμους και ένα κουτί σπρέι για τη βαφή του μοτέρ.
Είναι από σκραπ χαλασμένου ψυγείου.
Να είναι καλά μου είχε δώσει και εμένα ένα μοτεράκι για αντίστοιχο πρότζεκτ.

ΥΓ. Δεν έκανα refresh και δεν είδα την απάντηση σου.

το έχω και εγώ πολλά χρόνια στα σκαριά ένα τέτοιο προτζεκτ. έχω βρει το μοτέρ του ψυγείου και ψάχνω το αεροφυλάκιο τώρα. είναι αυτό που φοβάμαι περισσότερο από πλευράς ασφάλειας για χρήση μεταχειρισμένου...

το έχω και εγώ πολλά χρόνια στα σκαριά ένα τέτοιο προτζεκτ. έχω βρει το μοτέρ του ψυγείου και ψάχνω το αεροφυλάκιο τώρα. είναι αυτό που φοβάμαι περισσότερο από πλευράς ασφάλειας για χρήση μεταχειρισμένου...

Συνήθως σ’ αυτά ρυθμίζεις τον πιεσοστάτη στα 8bar και την έξοδο στα 4bar.
Τα 8 bar δεν είναι μεγάλη πίεση για μεταχειρισμένο αεροφυλάκιο, αρκεί να μην είναι παρατημένο χρόνια και γεμάτο σκουριά.
Εγώ έχω κάνει διάφορες πατέντες κατά καιρούς.

Εδώ με φιάλη υγραερίου.
D86A139D-B329-49B4-9FF3-F7855925E713.jpeg

Εδώ με φιάλη από φρέον. Αυτό έχω στο χωριό.
8F2CBDCA-2FA6-41A0-A134-C86F13F311F8.jpeg

Και τα δεματικά, που κοροϊδεύει ο Κυρ, είναι δεματικά που λύνουν εύκολα και τα έβαλα γιατί συναρμολογούσα και αποσυναρμολογούσα το μοτέρ συνεχώς.
Στην ουσία δεν κρατάνε και τίποτε, το αεροφυλάκιο έχει ειδική χειρολαβή για το κουβάλημα.

F7D80FD2-8228-43F4-A524-5EF848C10A7D.jpeg

Last edited:
Τα post που είχες κάνει τότε με την (γενικευμένη) ανάλυση τα είχα σημειώσει αλλά χάθηκαν με την αλλαγή της πλατφόρμας του forum.
Τώρα τα λίνκ βγάζουν στην πρώτη σελίδα.
Κάνε και εσύ μια αναλυτική περιγραφή της κατασκευής (σιγά μην κάτσεις εσύ να γράψεις) τι χρειάζεται και ποιο πάει που στο νήμα εδώ να υπάρχει για όλους 🤣
https://avclub.gr/index.php?threads/kataskeyi-athoryvoy-kompresser-aeros.168182/#post-

• Like
Reactions: lazarefa
View attachment 206647View attachment 206648

Δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στο μέταλλο, απέχει (ας πούμε 1-2 χιλιοστά), ανάλογα και, το πάχος - είδος του μεταλλου

Ορέστη, σήμερα ψώνισα μερικά αναλώσιμα για την plasma και ζήτησα κι αυτούς τους αποστάτες.
Μου είπαν οτι σε άλλες plasma το ακροφύσιο πρέπει να ακουμπάει στο μέταλλο και σε άλλες δεν πρέπει, γι’αυτό έχουν και τους αποστάτες.
Απ’οτι κατάλαβα οι μεγάλες τσιμπίδες, 60-άρες με το κόκκινο κεραμικό, παίρνουν αποστάτη, γι’αυτό έχουν και την εγκοπή.
Οι δικές μας δεν παίρνουν, γιατί όταν κόβουν το μπεκ θα πρέπει να ακουμπάει στο μέταλλο.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ali Malik
Ορέστη, σήμερα ψώνισα μερικά αναλώσιμα για την plasma και ζήτησα κι αυτούς τους αποστάτες.
Μου είπαν οτι σε άλλες plasma το ακροφύσιο πρέπει να ακουμπάει στο μέταλλο και σε άλλες δεν πρέπει, γι’αυτό έχουν και τους αποστάτες.
Απ’οτι κατάλαβα οι μεγάλες τσιμπίδες, 60-άρες με το κόκκινο κεραμικό, παίρνουν αποστάτη, γι’αυτό έχουν και την εγκοπή.
Οι δικές μας δεν παίρνουν, γιατί όταν κόβουν το μπεκ θα πρέπει να ακουμπάει στο μέταλλο.
Μπάμπη πάω πάσο. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα κόψω.

Ίσως στα χοντρά σίδερα να έχει νόημα να μην ακουμπά, γιατί καθώς αργεί να κοψει, το υλικό που κόβεται - αν ακουμπάει το μπεκ - μπορεί να το μπουκώσει και να το καταστρεψει. Στα λεπτά σίδερα , προφανώς δεν συμβαίνει αυτό.

Μια υπόθεση εργασίας κάνω...!

Σήμερα παρέλαβα το DRO σήμερα το εγκατέστησα.
Λόγω χώρου οποιαδήποτε εσωτερική εργασία το εργαστηριάκι γίνεται Βαγδάτη.

F51CAA08-A522-42DE-B4AD-2F68BDCC4B34.jpeg

Τοποθετήθηκε στην πίσω πλευρά αλλά για να χωρέσει έπρεπε να κοντύνω λίγο τη μπάρα ολίσθησης.

D5DE4E1B-AE01-400C-9628-601436A0E009.jpeg

Εδώ η πίσω πλευρά τοποθετημένο, χωρίς την ποδιά του τόρνου.

58F30CF4-DA2D-459C-B4AB-1390DEC830BC.jpeg

Κι εδώ τελειωμένο
1E563D88-1C2C-49B0-B075-22F39BF4C396.jpeg

Σε κάποια γρήγορα τεστάκια που έκανα δουλεύει μια χαρά.
Δεν το λές και τέρας ακριβείας αλλά φαίνεται ενδιαφέρον.
Με αναφορά το ψηφιακό παχύμετρο χάνει μερικά δέκατα του χιλιοστού στα 20 cm.
Χειρότερο απ’το τορνάκι που η ακρίβειά του είναι στα 2 εκατοστά του χιλιοστού αλλά καλύτερα απ’το τίποτε.

Attachments

• 9B16A617-2BDC-45F4-92FE-9215755F8D91.jpeg
    9B16A617-2BDC-45F4-92FE-9215755F8D91.jpeg
    2.1 MB · Views: 24
Είπα να κάνω και καμιά δουλειά εδώ στην εξοχή που ήρθα και να αλλάξω το τμήμα του καλωδίου του ΟΤΕ που πάει από το κουτί διακλάδωσης που βρίσκεται έξω από το σπίτι και ανεβαίνει στην ταράτσα για να μπει μέσα στο σπίτι, γιατί είχε φθαρεί τόσο πολύ που η ταχύτητα στο δίκτυο είχε πέσει στα 0,5 mbps!

Image4679507296370435794.jpg

Έπρεπε φυσικά να ανοιχτεί το κουτί που βρίσκεται στην ταράτσα το οποίο φυσικά και ΔΕΝ είχε ανοξείδωτες βίδες! Μα τι λέω τώρα; Το κουτί που βρίσκεται στην ταράτσα και βρέχεται συνεχώς, γιατί να έχει ανοξείδωτες βίδες; Υπερβολές. 🤬

Τις είχα προσπαθήσει και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ (τους είχα ρίξει και μπόλικο WD40 να δουλεύει) και έτσι σήμερα είχα έρθει προετοιμασμένος. Παλμικό και το καλό σετάκι μου με τις μύτες της Bosch και της Milwaukee. Διάλεξα μια Shockwave Milwaukee και ...

Image879011584450029986.jpg

και ... στην πρώτη προσπάθεια συνέβη κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί:
Έσπασε ... η μύτη της Milwaukee και όχι η σκουριασμένη βίδα! :oops:

Image3997115130620493717.jpg

Έλα ρε Milwaukee! 🤣😂

Μα είναι λογικό αυτό που έγινε; Σας έχει τύχει;
(Εξυπακούεται πως είχα βάλει τη σωστή μύτη για να ταιριάζει ακριβώς στην εγκοπή της βίδας)

(Για την ιστορία, έβαλα μια μύτη της Bosch αλλά έσπασε η βίδα ... και η άλλη βίδα έσπασε μετά και τελικά άνοιξα το κουτί κόβοντας τις βίδες από το πλάι του καπακιού με μια σπαθοσέγα που είχα εδώ)

Την επόμενη φορά, κόβεις τα καλώδια, σπάς το καπάκι να δείς ποιό πάει πού και βάζεις καινούργιο πλαστικό αδιάβροχο :p

Ε ναι, εννοείται πως έβαλα πλαστικό και αδιάβροχο με σωστή στήριξη (του ΟΤΕ ήταν στηριγμένο με ένα ... καρφί o_O)

Αλλά ήθελα να τα ανοίξω για να δω τι συνδεσμολογία είχαν κάνει. Αλλά που να φανταστώ πως θα ήταν τελικά τόσο δύσκολο!