Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Ευχαριστώ Μιχάλη,ξέχασα νά τό δοκιμάσω σήμερα αύριο θά τό τεστάρω μέ ακροχιτώνιο 4 mm καί μικρότερα.
Τήν πρέσα αυτήν μαζί με μερικούς μονωμένους ακροδέκτες τήν είχα αγοράσει από τα Lidl πρίν 6-7 χρόνια powerfix είναι αλλά όντως μοιάζει καρμπόν μέ τήν Facom,βέβαια άλλο τό ένα,άλλο τό άλλο.

Βρε τώρα που το λες, σάμπως την έχω κι εγώ δαύτην κάπου καταχωνιασμένη και την είχα ξεχάσει αχρησιμοποίητη...

Ευχαριστώ φίλε Νίκο
Γιά ψαχτείτε συνάδελφοι,γιατί είναι ένα εργαλείο όντως υποτιμημένο,ενώ είναι πολυεργαλείο.

Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Δημήτρη και *αμώ τις παρουσιάσεις, μπράβο σου, αύριο θα τεστάρω κι εγώ το καινούργιο μου απόκτημα.

Eυχαριστώ Γιώργο,καλά πρεσαρίσματα,αλλά θά σέ "μαλώσω" στό τί παραλάβαμε σήμερα

Δημήτρη έγραψες... αλλά νομίζω πως έπρεπε να δημιουργήσεις ενότητα με θέμα "Μαθήματα χρήσης εργαλείων...για άσχετους" ή "πως χειριζόμαστε τα εργαλεία σωστά" κλπ.. χαχαχα

Δημήτρη έγραψες... αλλά νομίζω πως έπρεπε να δημιουργήσεις ενότητα με θέμα "Μαθήματα χρήσης εργαλείων...για άσχετους" ή "πως χειριζόμαστε τα εργαλεία σωστά" κλπ.. χαχαχα

Γενικος υποτιτλος ολου του φορουμ Gadgets, Εργαλεία και Μαστορέματα......

Δοκιμή πρέσας Knipex 97 21 215 για μονωμένους και μη, συνδετήρες (κος)

έγινε σύνδεση ενός μικρού προβολέα που έχω στην ταράτσα με ένα διακόπτη στεγανό.

Πρώτη εντύπωση, ένα πρεσάρισμα είναι αρκετό, προσπάθησα να τραβήξω το καλώδιο λίγο παραπάνω από τη σύνδεση και άρχισε να γλιστράει το πλαστικό από το σύρμα.

Μετά δοκίμασα την πένσα-πολυεργαλείο που έχω (που είναι και πανάκριβη 43 ευρώ περίπου ) Knipex 13 96 200
htqg4Tu.jpg

R4P4FAl.jpg

To μπλε καλώδιο είναι πρεσαρισμένο με το πολυεργαλείο Knipex 13 96 200, και το κόκκινο με την πρέσα Knipex 97 21 215

όπως βλέπετε το καφέ καλώδιο όσο κι αν το τράβηξα δεν βγήκε από το κος, ενώ το μπλε με λίγο τράβηγμα βγήκε έξω, επειδή η πένσα πρέσαρε μόνο το πλαστικό του συνδετήρα, για πρεσάρισμα πάνω στο εσωτερικό μεταλλικό σωληνάκι του συνδετήρα ούτε λόγος, θέλει αρκετή δύναμη αλλά και πάλι δεν θα γίνει όπως πρέπει.

με τη σωστή πρέσα..
BSOtAwQ.jpg

..και με τη λάθος..
SktWI2j.jpg

επειδή από τις δοκιμές έχασα μερικές ''τριχούλες '' χαλκού, και το καλώδιο έφτανε ίσα-ίσα, το ενίσχυσα λιγάκι με καλάϊ και όλα οκ !

Gvf3dsF.jpg

έτοιμη η σύνδεση..
5po14FQ.jpg

Συνήθως τέτοιες απλές συνδέσεις τις έκανα με καλάϊ και τις κάλυπτα με θερμομονωτικό υλικό (μπελάς )
συνδετήρες, ακροχιτώνια, πρέσες, πρώτη φορά χρησιμοποιώ, γι αυτό ας μην γελάσουν οι απανταχού ηλεκτρολόγοι, άλλωστε για σοβαρές ηλεκ. δουλειές ο επαγγελματίας
ηλεκτρολόγος επουδενί δεν πρέπει να αντικαθίσταται από τις γνώσεις του ερασιτέχνη, όσο ψαγμένος κι αν είναι.

έγινε σύνδεση ενός μικρού προβολέα που έχω στην ταράτσα με ένα διακόπτη στεγανό.

Πρώτη εντύπωση, ένα πρεσάρισμα είναι αρκετό, προσπάθησα να τραβήξω το καλώδιο λίγο παραπάνω από τη σύνδεση και άρχισε να γλιστράει το πλαστικό από το σύρμα.

Μετά δοκίμασα την πένσα-πολυεργαλείο που έχω (που είναι και πανάκριβη 43 ευρώ περίπου ) Knipex 13 96 200
htqg4Tu.jpg

R4P4FAl.jpg

To μπλε καλώδιο είναι πρεσαρισμένο με το πολυεργαλείο Knipex 13 96 200, και το κόκκινο με την πρέσα Knipex 97 21 215

όπως βλέπετε το καφέ καλώδιο όσο κι αν το τράβηξα δεν βγήκε από το κος, ενώ το μπλε με λίγο τράβηγμα βγήκε έξω, επειδή η πένσα πρέσαρε μόνο το πλαστικό του συνδετήρα, για πρεσάρισμα πάνω στο εσωτερικό μεταλλικό σωληνάκι του συνδετήρα ούτε λόγος, θέλει αρκετή δύναμη αλλά και πάλι δεν θα γίνει όπως πρέπει.

με τη σωστή πρέσα..
BSOtAwQ.jpg

..και με τη λάθος..
SktWI2j.jpg

επειδή από τις δοκιμές έχασα μερικές ''τριχούλες '' χαλκού, και το καλώδιο έφτανε ίσα-ίσα, το ενίσχυσα λιγάκι με καλάϊ και όλα οκ !

Gvf3dsF.jpg

έτοιμη η σύνδεση..
5po14FQ.jpg

Συνήθως τέτοιες απλές συνδέσεις τις έκανα με καλάϊ και τις κάλυπτα με θερμομονωτικό υλικό (μπελάς )
συνδετήρες, ακροχιτώνια, πρέσες, πρώτη φορά χρησιμοποιώ, γι αυτό ας μην γελάσουν οι απανταχού ηλεκτρολόγοι, άλλωστε για σοβαρές ηλεκ. δουλειές ο επαγγελματίας
ηλεκτρολόγος επουδενί δεν πρέπει να αντικαθίσταται από τις γνώσεις του ερασιτέχνη, όσο ψαγμένος κι αν είναι.
τυλιγμα και μονωτικη δεν σου εκανε?
:grandpa::flipout:
Το πρεσαρισμα δεν το εκανες στο κοκκινο στο σωληνακι, πως να σφηξει το καλωδιο?
Αν δεν δεχετε τη δυναμη η πενσα για να σφιξει αυτο, παει να πει η πενσα δεν κανει για τετοια δουλεια. Εφφετζιλικι μονο ή ψευτοκοσαρισματα του μισου χιλιοστου και βγαλε.

Γιώργο έχει δίκιο ο Νεκτάριος,στό κόκκινο κός πρέσσαρες στό άερα στήν άκρη μόνο τού πλαστικού,μετά τό διόρθωσες,πάντος καλοδούλευτα
Παναγιώτη νά σαι καλά,ευχαριστώ

Σήμερα δούλεψα τήν πρέσσα γιά ακροχιτώνια knipex 9772180

Πολύ καλό πρεσάρισμα καί κράτημα χαλκοσύρματος

Μιχάλη στό ερώτημα σου μέ 4 mm ακροχιτώνιο καί καλώδιο,κάνει δουλειά καί η πρέσσα ακροδεκτών σέ ακροχιτώνια,κρατάει μέσα τό χαλκόσυρμα,αλλά δέν κάνει αυτή τήν ωραία φωλιά στό πάτημα τής πρέσας γιά νά πατάει σωστά η βίδα από τήν κλέμα μέσα,καί επίσης πρέσαρα σέ δύο μεριές τό ακροχιτώνιο γιατί δέν έχει τό πλάτος τής πρέσσας ακροχιτωνίων, πάντος η δουλειά γίνεται,αυτό έχει σημασία,είχες δίκιο .

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες η πρώτη είναι τό τέστ σέ ακροχιτώνιο 4 mm αριστερά μέ τήν πρέσσα ακροχιτωνίων καί δεξιά μέ τήν πρέσσα ακροδεκτών.Μιχάλη γιά σένα.

Και ακολουθούν δοκιμές μέ ακροχιτώνια-καλώδιο 0,5 mm - 0,75 mm - 1 mm -1,5 mm -2,5 mm - 4 mm
Kαί μιά δοκιμή σέ κλέμα

pressa12.jpg

pressa13.jpg

pressa14.jpg

pressa15.jpg

τυλιγμα και μονωτικη δεν σου εκανε?
:grandpa::flipout:
Το πρεσαρισμα δεν το εκανες στο κοκκινο στο σωληνακι, πως να σφηξει το καλωδιο?
Αν δεν δεχετε τη δυναμη η πενσα για να σφιξει αυτο, παει να πει η πενσα δεν κανει για τετοια δουλεια. Εφφετζιλικι μονο ή ψευτοκοσαρισματα του μισου χιλιοστου και βγαλε.

μου έκανε πριν λίγο καιρό που δεν είχα εργαλεία. όσο για το πρεσάρισμα γράφω ρε Νεκτάριε ότι δεν έχει τη δύναμη ή μάλλον θέλει ποοολύ δύναμη για να σφίξει, κι αν..ενώ με την άλλη το ένα φτάνει

Αριστος Δημητρη. Εισαι κομπλε και με ωραια εργαλεια.

Ευχαριστω για το τεστακι, το εκτιμω, αν και νομιζω οτι ηξερες οτι το εχω κανει ηδη δεκαδες φορες και ηξερα το αποτελεσμα :)))

Καλο ομως ειναι να εχει και να χρησιμοποιει κανεις ακριβως το καταλληλο εργαλειο για καθε δουλεια. Ειδικα για ηλεκτρολογικες, οπου το σωστο πατημα της πρεσσας -με τη σωστη πρεσσα- μπορει να κανει διαφορα.

Αριστος Δημητρη. Εισαι κομπλε και με ωραια εργαλεια.

Ευχαριστω για το τεστακι, το εκτιμω, αν και νομιζω οτι ηξερες οτι το εχω κανει ηδη δεκαδες φορες και ηξερα το αποτελεσμα :)))

Καλο ομως ειναι να εχει και να χρησιμοποιει κανεις ακριβως το καταλληλο εργαλειο για καθε δουλεια. Ειδικα για ηλεκτρολογικες, οπου το σωστο πατημα της πρεσσας -με τη σωστη πρεσσα- μπορει να κανει διαφορα.

Eυχαριστώ καί πάλι Μιχάλη,εννοείται ότι τό ήξερα ότι θά τό έχεις κάνει χαχαχα,απόλυτο δίκιο στήν τελευταία παράγραφο,προσυπογράφω

htqg4Tu.jpg

R4P4FAl.jpg

με τη σωστή πρέσα..
BSOtAwQ.jpg

..και με τη λάθος..
SktWI2j.jpg

Gvf3dsF.jpg

έτοιμη η σύνδεση..
5po14FQ.jpg

Στις συνδέσεις καλωδίων που πρεσάρουμε ακροδέκτες δεν πρέπει να γανώνουμε τα καλώδια με καλάι γιατί αλλάζει η μηχανική συμπεριφορά του καλωδίου αλλά και οι φυσικές του διαστάσεις.

Παρακολουθείστε ένα σχετικό video και προσέξτε και στο σημείο 19:23

https://www.youtube.com/watch?v=kjSGCSwNuAg

Αγαπητέ Αντώνη σωστή η παρατήρησή σου, αλλά όπως αναφέρω είχαν κοπεί μερικά χαλκοσυρματάκια και απλά έβαλα λίγο καλάϊ.
Δεν είχα και αρκετό καλώδιο όμως για να το απογυμνώσω (έπρεπε να ξηλώσω όλη την εγκατάσταση μέχρι τον προβολέα ) και να το κάνω απ την αρχή.
Πιστεύω ότι έτσι είναι καλύτερα και αν είμαι λάθος διόρθωσε με.
Υπ' όψιν ο προβολέας είναι ένας led 10w, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα..

Αγαπητέ Αντώνη σωστή η παρατήρησή σου, αλλά όπως αναφέρω είχαν κοπεί μερικά χαλκοσυρματάκια και απλά έβαλα λίγο καλάϊ.
Δεν είχα και αρκετό καλώδιο όμως για να το απογυμνώσω (έπρεπε να ξηλώσω όλη την εγκατάσταση μέχρι τον προβολέα ) και να το κάνω απ την αρχή.
Πιστεύω ότι έτσι είναι καλύτερα και αν είμαι λάθος διόρθωσε με.
Υπ' όψιν ο προβολέας είναι ένας led 10w, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα..

Καταλαβαίνω τι λες σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετώπισες.
Πράγματι το φορτίο ενός προβολέα 10W είναι πολύ μικρό, αλλά γενικά όταν κατασκευάζουμε μια καλωδίωση πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας.
Αυτό που θέλω να πω είναι πώς οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι εντός προδιαγραφών και για τους μελλοντικούς χρήστες.
Καλά κάνεις και μοιράζεσαι τις δοκιμές σου εδώ για να γίνετε χρήσιμη συζήτηση.

Καλησπέρες στη παρέα ! :)
καλό το βιντεάκι του πολύ καλού Αμερικάνου που είναι ΠΟΛΥ ψαγμένος !!!
Να προσθέσω κάποια λεπτομέρεια που προφανώς εκείνος τη θεωρεί δεδομένη !
Αναφέρομαι στην ποιότητα των ακροδεκτών, ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούμε να δούμε την δομή τους (με πλαστική κάλυψη)

Θα βάλω μερικές φωτό με σχόλια μέσα οπότε . . . . φωτορομάντζο ! :D

DSC_0228.jpg

DSC_0230.jpg

DSC_0235.jpg

DSC_0226.jpg

Αυτά δεν φαίνονται αν δεν ξέρεις που και τι να κοιτάξεις, αλλά σαφώς δίνουν απάντηση στις διαφορές κόστους των διάφορων εξαρτημάτων!

Όσο για τις πρέσες, συμφωνώ απολύτως ότι άμα ξέρεις (μου άρεσε το τσάκισμα του ακροδέκτη για να μην τραβιέται το καλώδιο από μέσα ! ) θα κάνεις τη δουλειά σου και με κάτι που δεν είναι το απολύτως κατάλληλο εργαλείο, αλλά η διαφορά φυσικά παραμένει και μακάρι όλοι εμείς οι ερασιτέχνες να είχαμε την δυνατότητα να έχουμε πάντα το κατάλληλο εργαλείο !

Ευχαριστούμε φίλε Στέλιο γιά τίς χρήσιμες πληροφορίες στό θέμα ποιότητας ακροδεκτών